nb1.hu

„Meccseket döntött el” – ilyen volt gyerekként a La Liga magyar szupertehetsége

Gera után észreveszi-e Rossi is a 193 centis légióst? Yaakobishvili Antal gyerekkori edzője is megszólalt.

Nem akármilyen napokon van túl Yaakobishvili Antal, aki először is, január 17-én bemutatkozott a Gironában, miután a Rayo Vallecano elleni, 3-1-re megnyert spanyol kupameccs szünetében Michel Sánchez vezetőedző intett neki, hogy eljött az ő ideje. A pályán rögtön bizonyított a magyar-grúz hátvéd, ennek eredményeképp négy nappal később a La Ligában is debütálhatott 19 évesen és 193 naposan. A Sevilla ellen a 30. percben cserélték be ismét csak Juanpe helyett. Ezzel, gondolhatta Míchel mester, máris megérett arra – ahogyan a meze hátulján is olvasható – Antal, hogy kezdő legyen a Gironában. A Mallorca ellen nemcsak, hogy kezdő volt, de végigjátszotta a meccset, amelyen 3-2-es vereséget szenvedett a La Liga idei meglepetés-éllovasa.

Gyerekkori edzője és a menedzsere segítségével felidézzük, hogyan lett topligás játékos a kis magyarországi egyesületből induló futballistából. Yaakobishvili 2004. július 12-én született Budapesten, édesanyja magyar, édesapja grúz származású, de izraeli állampolgársággal is rendelkezik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Girona FC (@gironafc) által megosztott bejegyzés

 

A kezdetek

Szentkatolnay Miklós négy évig volt az edzője Yaakobishvili Antalnak a Baráti Bőrlabda (2012-14), majd az Angyalföldi Sportiskola és Diáksport Egyesület (2014-16) csapatában. „Yaakobishvili Antallal 2012-ben ismerkedtünk meg. A kollégámmal, Zsimala Györggyel a Baráti Bőrlabda FC edzőiként a III. kerületi, kiemelt U9-es korosztályába dolgoztunk vele először. Az egyesületen belül egy másik kerületi csapatban volt, de az akkori edzője, Szabó Csaba kollégánk ajánlotta figyelmünkbe, mert már akkor kiemelkedett a társai közül.”

Toncsi egy csendes, visszahúzódóbb fiú volt, de a pályán nagyon szeretett cselezni és váratlan húzásaival, gyors megindulásaival folyamatos veszélyt jelentett az ellenfelek kapujára

– mesélte a kezdekről az NB1.hu-nak Szentkatolnay Miklós, aki jelenleg az ASI DSE szakosztályvezető-helyetteseként dolgozik.

Yaakobishvili Antal, Yaakobishvili Áron, Szentkatolnay Miklós
Balszélen alul Yaakobishvili Áron a korosztály egyetlen 7 éveseként, felette Antal a Baráti Bőrlabda U9-es csapatában, jobbszélen Szentkatolnay Miklós

A később 193 centire nőtt, jó kötésű védő egy teljesen másik pozícióban volt sikeres fiatal labdarúgóként. „Gyerekként támadóként játszott, ezt élvezte a legjobban, és képes volt mérkőzéseket eldönteni. Bár ilyen kis korban még nem lehetett megjósolni, hogy meddig fog eljutni, a potenciál benne volt, és az elmúlt években befektetett munkája most kezd beérni. 2014-ben a csapattal együtt átigazoltunk az Angyalföldi Sportiskola és Diáksport Egyesületbe (ASI DSE), ahol folytattuk a közös munkát, és egyre inkább kibontakozott a tehetsége. A családias, gyermekközpontú közeg nagyban hozzájárult, hogy személyisége és tudása életkorának megfelelően fejlődjön az ASI DSE-ben. Ennek köszönhetően egy év múlva az MTK átigazolta, ahol később már védőként számoltak vele, és ahol megalapozhatott egy későbbi, még komolyabb karriert.”

Irány Spanyolország!

Antal bő hat éve öccsével, Áronnal, és persze az egész családjával együtt Spanyolországba költözött, ahol megadatott nekik a lehetőség, hogy külföldi utánpótlás-csapatokban bizonyítsanak. 2017 novemberében a 2006-os születésű öccsével, a kapus Áronnal együtt a barcelonai Atlético Sant Just ificsapatához szerződtek.

Yaakobishvili Áron – aki 17 éves kora ellenére mostanság rendre az FC Barcelona nagycsapatának a kispadján vár bevetésre – tavaly az NB1.hu-nak mesélt arról, hogy mennyire fontos számára a bátyja.

A labdarúgás iránti szeretetemet a két évvel idősebb bátyámnak, Antalnak is köszönhetem. Nagyon sokat segített, és nagyon jó volt úgy felnőni, hogy rendre együtt edzettünk, és egymás ellen is fociztunk. Sokat tanultam tőle, az pedig külön jó volt, hogy ő mezőnyjátékos, én pedig kapus vagyok, mert így kapura tudott rúgni nekem, én pedig gyakorolhattam a védést.

„Nem lőnek elég erőset!” – Lewandowskiékkal készült a Barca magyar kapusa

Antal a tavalyi szezonban a harmadik vonalban érdekelt Girona II-ben játszott, és 14 mérkőzésen egy gólt szerzett. 2023 októberében végleg felkerült a La Liga-szereplő első csapathoz, ahol a már említett Rayo elleni kupameccsen debütált.

„A bemutatkozás nem is cél, sokkal inkább álom volt, úgyhogy repesek az örömtől.”

Mindenki gratulált, a posztomon szereplő Daley Blind és Eric García is megdicsért, Míchel pedig a csütörtöki edzés előtt viccesen azt mondta, én vagyok az új sztárigazolás – nagyon jólesnek ezek a visszajelzések

– mondta a Nemzeti Sportnak adott interjújában Antal, akinek a közösségi médiában is rengetegen üzentek, ami örömmel tölti el. „A legboldogabb azonban amiatt vagyok, hogy a szüleim a helyszínen látták a bemutatkozásomat, édesanyám a könnyeivel küszködött. Nekik köszönhetem a legtöbbet, hogy valóra vált az álmom, mindent annak rendeltek alá, hogy én profi futballista legyek.”

Yaakobishvili Antal Girona
Fotó: Cristian Trujillo/Quality Sport Images/Getty Images

És mint elárulta, a legszívesebben arra a megmozdulására emlékszik vissza az első meccséről, amikor a tizenhatoson belül becsúszva szerelte a kolumbiai Falcaót.

Az edző már most odavan érte

A Rayo elleni meccs után Míchel Sánchez vezetőedző sem fukarkodott a dicsérő jelzőkkel.

Nagyon jól játszott. Hihetetlen, hogy most debütálva mennyire komplex volt a teljesítménye. Képes visszaszerezni a labdákat, és azokkal jó döntést hozni. Kifogástalan volt a játéka.

A Mallorca ellen már végig a pályán volt, a Girona 3-2-re kikapott, így nem jutott tovább a Király-kupa negyeddöntőjéből. Antal jól játszott, de elkövette az első hibáját. A harmadik gól, azaz a mallorcaiak tizenegyese előtt az ő karján pattant meg a labda, emiatt ítélt büntetőt a játékvezető. A meccs utáni sajtótájékoztatón néhányan kritikus hangon rákérdeztek Yaakobishvili játékára a Girona vezetőedzőjénél, Míchel Sánczheznél, aki megvédte a játékosát.

„Egyáltalán nem Antallal volt a probléma, hanem azzal, hogy kiszolgáltatott helyzeteket adtunk az ellenfélnek, labdákat veszítettünk, és az átmenetekben felülmúltak minket. Nincs szükségünk újabb védőre csak azért, mert három gólt kaptunk. A büntetős szituáció határeset volt, megadta a játékvezető, nem foghatjuk erre a vereséget” – mondta a Girona edzője.

A játékosügynök szemével

„Még rutint kell szereznie, de ő egy modern belső védő” – nyilatkozta az NB1.hu-nak Georgi Attila, a játékost képviselő Sports Entertainment Group (SEG) holland ügynökség magyarországi képviselője. „Megvan a magassága, ehhez megvan a sebessége is, magabiztosan, bármilyen szituációban meri használni mind a két lábát, jól fejel, nagyon jó a szerelőkészsége, az első passzai kifejezetten jók. Ezeket lehet még fejleszteni, de a rutinnal ez jönni fog. Ahogyan egyre több meccset játszik, még magabiztosabb, még jobb lesz. A képességei megvannak ahhoz, hogy egy La Ligában stabilan tudjon játszani, és később akár Angliába is el tudjon menni” – tette hozzá a játékosügynök.

Persze, egyelőre szó sincs klubváltásról, hiszen Antal számára tökéletes terep a La Liga, amelyben Pintér Ádám légióskodása, azaz mintegy 10 éve nem szerepelt magyar játékos. A védő szerződése 2025 nyarán lejár, így hamarosan aktuális lehet a hosszabbítás.

Biztos, hogy marad! De ha bejátszotta magát a csapatba, és stabilan az első csapat tagja lesz, onnantól bármi lehet a képességei alapján

– fogalmazott Georgi Attila.

„Az izraeli történet kacsa volt”

Aki egy Barcát, Realt, Atléticót megelőző csapatban lehetőséget kap, az nyilvánvalóan válogatott szintű játékos. Antal eddig egyszer szerepelt Gera Zoltán U21-es csapatában, de idővel erőssége lehet a magyar A-válogatottnak is.

Ha a kapitány látja, és nyilván látja, hogy egy spanyol bajnokságot vezető csapatban játszik, akkor simán benne van a pakliban, hogy megkapja a bizalmat, és behívják. Én biztosan behívnám

– jegyezte meg Yaakobishvili Antal menedzsere, aki szerint amiatt egyáltalán nem kell félni, hogy nem a magyar, hanem a grúz, netán az izraeli válogatott mellett döntenének a Yaakobishvili testvérek.

„Az izraeli történet kacsa volt, nem kell félni semmitől. A testvérpárnak meg sem fordult a fejében, hogy ne a magyar válogatottat válasszák” – szögezte le Georgi Attila.

Yaakobishvili Antal Girona
Fotó: Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images

A testvérek örülhetnek, hogy 2017-ben az édesanyjuk Spanyolországban kapott munkát, hiszen most mindketten egy spanyol élcsapat igazolt játékosai. „Bejött nekik, Áron is abszolút jól teljesít, a korához képest extrán. Az, hogy az első csapat keretével edz és ült a padon is – ezek nagyon nagy dolgok. Barcelonában Vincze Ottó óta nem volt magyar játékos, a spanyol bajnokságban Pintér Ádám óta nem volt magyar játékos. Nagyon nehéz a spanyol bajnokságban játszani, hogy megálld a helyed, nagyon kész kell lenni szakmailag is fejben is” – így a menedzser.

Testvérek egymás mellett vagy egymás ellen?

A családi támogatás fontosságát a gyerekkori edző, Szentkatolnay Miklós is kiemelte. „A biztos és támogató szülői, családi háttér segítségével Antal végigjárta a korosztályokat, igazi férfivá ért, és most, majd 20 évesen láthatjuk, hogy az elszántság, a renget munka és alázat milyen eredménnyel zárul. Kis magyarországi egyesületekből indulva is el lehet jutni egy topligás csapat kezdőjébe és bizonytani, hogy kiváló játékosokat tud nevelni a hazai utánpótlás.”

Jó testvérek, szeretik és nagyon motiválják egymást. Örülnének, ha egy csapatban játszanának, de jelenleg ez nem annyira reális. De ki ne örülne, ha a tesójával játszana?

– tette fel a költői kérdést a játékosügynök.

És ha egy csapatban nem is, egymás ellen talán játszhatnak majd a közeljövőben, mondjuk egy Barcelona-Girona rangadón.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC