nb1.hu

Ha nem Szoboszlai vagy Modric, akkor ki? – horvát sztorik a volt Fradi-kedvenctől

Az edzősködés véget vethet Lovrencsics focikarrierjének, de még van egy szalmaszál.

Lovrencsics Gergő 35 évesen is remek erőben érzi magát, a horvát másodosztályból kiesett NK Solin majdnem minden meccsén játszott. Mégis lehet, hogy már nem látjuk többé futballistaként a pályán. Ezt így nem jelentette ki, de annyira közel került hozzá az edzősködés, hogy a jövőben elsőbbséget élvez nála az U8-U9-es gyerekekkel végzett szakvezetői munka. A két foci-Eb-n is részt vett egykori 44-szeres válogatott játékost arról is kérdeztük, a futballt szenvedélyesen kedvelő fiának melyik labdarúgó neve szerepel a mezén: a horvátországi lakhely miatt Modric, az édesanya miatt Lewandowski, az édesapa miatt Szoboszlai, netán valaki más?

Még inkább futballistának, vagy már inkább edzőnek tartod magad?
Jelen pillanatban közelebb vagyok az edzőhöz, mint a játékoshoz. Már a szezon véget is ért a horvát másodosztályban, ahol futballoztam, a minap pedig egy gyerektornán jártam a csapatommal, és ez is megerősített ebben, hogy most már inkább edző vagyok.

Hogyan sikerült a gyerektorna?
Megnyertük! A kicsik nagyon ügyesek voltak, a 2017-es születésű csapatom remekül játszott.

Korábban azt mondtad, mivel téged az apukád, Lovrencsics László készített fel a futballpályafutásodra, szeretnéd, ha te is a saját fiaid edzője lehetnél. Ez most megvalósul?
Igen. Bár változás is történt, a nagyobbik fiam, Nathan nem rajong úgy a labdarúgásért, és jelezte nekem a szezon folyamán, hogy „apa, nem szeretnék edzésre járni, nem szeretnék többet focizni”. Mondtam neki, hogy semmi probléma nincsen ezzel, nem is fogok erőltetni semmit, megértem. Neki más elfoglaltságot találunk majd, más érdeklődési köre van, mint a kicsinek, Tymonnak. Akinek pedig mindene a foci. A múlt heti tornán 2018-asként játszott a nagyobbakkal együtt, egy vagy két évvel is feljebb szokott futballozni.

Modric-, vagy Szoboszlai-mezt hord civilben?

Se egyik, se másik. Mbappé, Ronaldo vagy Messi virít általában a hátán, de leginkább Mbappé felé húz.

Hátha az Eb után ez megváltozik, ha magyar-horvát döntő lesz.
Igen, bár akkor is nehéz lesz választania (nevet).

Lovrencsics Gergő NK Solin Fotó: Lovrencsics Gergő
Lovrencsics Gergő az egy-két korosztállyal idősebb között is helytálló fiával, Tymonnal

Az Eb-re még visszatérünk. Előtte arról érdeklődnék, hogy melyik feled – a játékos, illetve az utánpótlásedzői – hogyan teljesített az idén? A horvát másodosztályú Solinban 33 meccsből 30-szor a pályán voltál, ami nem rossz arány.
Hál’ istennek az erőnlétemmel minden rendben van, sokat játszottam, de sajnos kiestünk a másodosztályból. Ez egy nagyon komplikált történet, hagynám is ezt a témát. Ha magamra koncentrálok, én beletettem mindent.

De teljesen mindegy, hogy ment a játék, nincs rajta mit szépíteni, kiestünk. Alapember voltam, de sajnos nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan szerettük volna. A saját teljesítményemmel elégedett vagyok, mert ami tőlem telhető volt, azt megtettem minden meccsen. Ami az edzősködésemet illeti, azzal nagyon elégedett vagyok. Egy év után azt látom a gyerekeken – két korcsoportot is viszek -, hogy sokat fejlődtek. Bejöttek a kis ötletek, változtatások, amiket alkalmaztunk. Erre jó visszajelzés a legutóbbi torna.

Magammal vittem 15 srácot, akik azonos képességűek, miközben a többi csapatnak 2-3 jó cserelehetősége volt mindössze az alapcsapaton túl. Hét plusz egyet játszottunk teljesen új szabályokkal, ez volt az első rendes füves meccsünk, 5×2 méteres kapura, 30×50 méteres pályán soha nem játszottunk, sőt, nem is edzettünk még így. A 15 hasonló játékosom közül hárman extra képességűek, a Hajduk Split szeretné is őket leigazolni jövőre. Ez is egy jó visszajelzés, hogy amit az edzőtársammal csinálunk, jól működik.

Az NK Solin kiesése milyen hatással lehet a jövődre?
Edzőként számítanak rám a jövő szezonban is, már kérdezték, hogy mik a terveim. Én ezt el is mondtam, meglátjuk, hiszen június 30-án lejár a szerződésem.

Ami biztos, én a harmadosztályban nem szeretnék focizni, annak nem látom értelmét. Már a másodosztályban is előfordult, hogy a körülmények miatt inkább vízilabda-mérkőzésnek lehetett nevezni a bajnokinkat.

Bármi is történt, a meccseinket mindig le kellett játszani. Nem tudom, hogy milyen lehet a harmadosztály, de azt látni kell, hogy itt, a közelben 25 perc autóútra a Dugopoljénak van második ligás csapata. Egy órányira található a Croatia Zmijavci, de egy kétórás oda-visszaút már problémát jelentene az edzősködés szempontjából. Ugyanakkor az edzői karrierem megfelelő folytatásából semmiképpen nem szeretnék engedni.

Ez így kissé úgy hangzik, mintha közel lenne a visszavonulásod, de erről egyszer a horvátok már közöltek egy valótlan cikket. Így csak óvatosan érdeklődöm, eljöhet lassan a futballista-karriered vége?
Nem gondolkodom még a visszavonuláson, mert érzem magamban az erőt, és a visszajelzések is azt mutatják, hogy tudok még az elvárható szinten teljesíteni. Viszont a megoldás komplikáltnak tűnik. Nem beszélnék még visszavonulásról, de benne van a pakliban, ahogy ki is lehet venni a szavaimból. Jelen pillanatban az edzői pályafutásomat a futballistakarrierem elé helyezem, mert az utóbbi egy év annyit adott nekem, hogy szeretném folytatni. És ha ez a foci befejezésével jár, akkor azzal jár – de ez majd még kiderül.

Akkor reménykedjünk, hogy a 20 percre lévő csapat éppen jobbhátvédet keres?
Igen, viszont egy ilyen váltásnak is az edzői pályafutásom látná a kárát. Plusz ha elmegyek egy másodosztályú csapathoz, egy másiknál pedig edzősködöm… Nem tudom, hogy össze tudnám-e hozni. Így sem volt egyszerű, hogy ugyanannál a klubnál futballoztam és edzősködtem, előfordult, hogy a gyerekeknél ki kellett hagynom egy-egy edzést a focikarrierem miatt. Ha másik klubnál lennék, akkor mondhatnák, hogy „figyelj, ne arra koncentrálj, a mi játékosunk van.”

Lovrencsics Gergő NK Solin Fotó: Lovrencsics Gergő

Június 30-ig minden kiderül?
Vélhetően. De vannak érdeklődések más helyről is.

A fiad is menne veled?
Bepakolom a hátizsákomba, és viszem magammal (nevet).

Ezen a bizonyos helyen csak edzősködnél vagy fociznál is?

Csak edzősködnék, teljes állásban, és ezzel el is dőlne az aktív pályafutásom sorsa.

Korábban mondtad, hogy odavagytok Horvátországért. A gyerekeknek hogyan tudjátok átadni, hogy Horvátországban éltek, te magyar vagy, az édesanyjuk lengyel? Jut eszembe, a Lewandowski-mezt az interjú elején nem is említettem.
Van neki az is.

Szóval, mennyire fontos, hogy a gyerekek tudják, kik ők valójában?
Fontos, beszéltünk is róla, a minap kérdeztük is erről a kicsit, akinek később – ha eljut odáig – fennállhat majd a választási lehetőség, hogy milyen válogatott legyen. Az anyai ág miatt lehet lengyel, az apai miatt magyar, viszont azáltal, hogy itt élünk, és horvát suliba is jár majd, a nyelvet is beszéli, akár horvát válogatott is lehetne. Még nem tudta megmondani. Tudatosítjuk a fiúkban a származásukat, itthon csakis magyarul beszélek velük – ebből nem engedek -, a feleségem lengyelül, az oviban-suliban horvátul beszélnek. Francia tanára van, így ez a nyelv is kipipálva, és most angolul is elkezdett kommunikálni a kisebbik fiam. A nagyobbik négy nyelven beszél: horvátul, lengyelül, magyarul és angolul.

Ez nagy könnyebbség a jövőt illetően.
Igen, de van, amikor nagyobb nehézség is, mert úgy kell visszafogni őket, hogy ne horvátul kommunikáljanak itthon egymás közt. Azért, hogy a lengyelt és a magyart se felejtsék el. Egyébként megesett, nem is értettük, miről beszélnek a srácok, amikor bepörögve horvátul társalogtak. Csak kapkodtam a fejem, hogy miről is beszéltek? „Mondd ezt most apának magyarul, légy szíves!” Ilyenkor megakad, átvált lengyelre, azzal nincs gond, megértem, mert folyékonyan beszélem, de vannak érdekes szituációk.

Lovrencsics Gergő Toni Kroos
Csata Toni Kroosszal az előző Eb-n, a háttérben a német legenda Thomas Müller (Fotó: Christof Stache – Pool/Getty Images)

Nem titkoltan a közelgő Európa-bajnokság miatt is kerestelek, te ugyanis az előző kettőn egyaránt ott voltál. Mi jut eszedbe elsőként a 2016-osról, illetve a 2021-esről?
2016-ban játszottam a portugálok elleni 3-3-as csoportmeccsen. Előtte összeütköztem egy edzésen Langival (Lang Ádám – a szerk.), ezért úgy tűnt, számomra véget ér az Eb, még mielőtt elkezdődött volna. Az osztrákok ellen a keretben sem voltam, akkor még mankóztam. Izland ellen a cserepadon ültem, de a portugálok, majd a belgák ellen már a kezdőben találtam magam. A 2021-es Európa-bajnokság első mérkőzésén, Portugália ellen végig a pályán voltam, majd csereként játszhattam a franciák és a németek ellen is.

Nagyon szép élmények kavarognak bennem, amikor szóba kerül a két Eb, és nagyon örülök, hogy a magyar válogatott zsinórban harmadjára is kijutott. Hiszen ez is mutatja, hogy a csapatnál zajló munka és amit a játékosok a saját klubjuknál elvégeznek, az egyszerűen fenomenális és szuper.

Látszik a csapat játékán, az összhangon – minden klappol, minden ott van a helyén.

Mit vársz a magyar csapattól?
Nagyon kíváncsian várom ezt az Európa-bajnokságot, és mondok egy meglepőt, szerintem könnyebb lesz játszani a németek ellen, mint Svájccal vagy Skóciával. Nem lesz egyszerű, nagyon komoly csoport, de egyáltalán nem féltem a válogatottat, nem tudom elképzelni, hogy ne játszana jól, ismerve a játékosokat és Marco Rossit.

Erősödött a csapat az előző két Eb-hez képest?
Tapasztalatban biztosan. Vannak páran, akik a harmadik Eb-jükre készülnek, sokan azóta külföldi topbajnokságokba kerültek, és folyamatosan játszanak is azóta. Ez szükséges is ahhoz, hogy a válogatott lépcsőről lépcsőre felfelé tudjon haladni. Közben pedig azok a fiatalok, akiknek Marco lehetőséget ad, azonosulni tudtak azzal a szemlélettel, mentalitással, ami a válogatottat körbeveszi. Látható, hogy függetlenül attól, mennyi játékidőt kapnak, mindent beleadnak, legyen szó 5-10 percről vagy akár egy félidőről.

Hogyan tetszenek a te posztodon futballozó játékosok, úgymint Loic Nego, Fiola Attila, Botka Endre, Bolla Bendegúz?
Tetszenek. Nego a francia első osztályba igazolt, ami előrelépés az ő és a válogatott szemszögéből egyaránt. Bendit a Wolverhamptontól kölcsönadták Svájcba, és ott folyamatosan játszott, gólokat lőtt, gólpasszokat adott – igaz, most új csapata lesz. Endinek jól ismerem a kvalitásait, szerintem ő belső védő poszton jobb teljesítményre képes, mint jobbszélsőként, főleg, hogy utóbbira ott van Bolla és Nego. Fityót is a jobb oldali belső védő pozícióban tudom a leginkább elképzelni. Ezt a két posztot ők négyen jól meg tudják oldani, ráadásul kapura is veszélyesek, ki tudják szolgálni a csapattársakat, és védekezésben is nagyon stabilak. Akármelyikőjük jó választás ezekre a pozíciókra.

Ha Magyarország az A, Horvátország pedig a B csoportban a második helyen végez, akkor a nyolcaddöntőben találkozik a két csapat. Örülnél?
Érdekes lenne. A zrikákat biztosan kapnám a horvát barátaimtól.

Jó esélye lenne a magyar válogatottnak?
Lenne esélye. Mindenki ellen van esélye, ezt bizonyították is a játékosok az utóbbi években. Bárki ellen felvesszük a kesztyűt. Németek, franciák, olaszok, angolok ellen is helytállt a csapat. Igaz, Olaszországot nem vertük meg, de Angliát például igen.

A horvátok mire számítanak az Eb-től, mennyire van az országban Eb-láz? A csoportellenfelei között található Spanyol- és Olaszország is, nem egy könnyű csoport.
Kicsit csendesebbek most a válogatott háza táján, jobban fókuszálnak most a felkészülésre. Ivan Perisics a Hajdukba igazolt, nagyon sokáig sérült volt a keresztszalagjával, az utolsó pár fordulóban kapott lehetőséget, és a végén már a kezdőbe került. Így is behívták a válogatottba, az ő tapasztalatára is szüksége van a csapatnak. De tudjuk, milyen karrier áll mögötte, vb-ken, Eb-ken is szerepelt. A csendesebb felkészülés az erős csoportnak is köszönhető, igazi halálcsoport. De az albánokat sem szabad leírni, nekik is nagyon masszív válogatottjuk van. Bármi megtörténhet, de a spanyolok és az olaszok sem vehetik készpénznek, hogy tuti továbbjutnak. Itt visszafogottabb egyelőre a hangulat.

Modricról mit gondolsz? Szeptemberben 39 éves lesz, és 46 meccset játszott a Real Madrid előző szezonjában.
A kedvenc csapatom a Real Madrid, elképesztő, amit látok tőle. Ráadásul most még hosszabbítani fog egy évet, és topszinten futballozhat jövőre is Madridban. Elképesztő és ritka, amit csinál.

Azt a tapasztalatot, amit Modric a Real Madridnál szerzett, át is tudja adni a horvát válogatottnak, amely egy nagyon kemény ellenfél lesz mindenki számára.

Hol fogod nézni a mérkőzéseket?
A helyszínre nem utazok ki, de az biztos, hogy itt, Horvátországban fociőrület lesz az Eb-rajt után rögtön. De amikor a horvátok is sorra kerülnek, a meccsnapon reggeltől estig dínomdánom, tűzijáték várja majd a szurkolókat. Lehet, egyszerűbb lesz itthon a tv előtt követni az eseményeket, mint kimenni valahová a gyerekekkel, mert a horvátok meg tudják adni a módját egy meccsnézésnek. Biztonságosabb lesz itthon, kényelmesen a gyerekekkel követni az Eb mérkőzéseit.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC