nb1.hu

Gera visszatért Angliába, és nem bánja Szoboszlai közeledését

Az egyik West Brom-edzővel lejátszották fejben a magyar-skót Eb-meccset.

Gera Zoltánt újra meghívta Angliába a West Bromwich Albion, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen a szurkolók egyik legnagyobb kedvencének számított, és számít még most is.

Az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szívesen mondott igent a felkérésre, és a klub egykori kiválóságaként tulajdonképpen csak annyi a feladata, hogy önmagát adja.

„Meghívtak több eseményre, először is egy szurkolói beszélgetésen vehettem részt. Kedvesek voltak nagyon, csakúgy, mint legutóbb, amikor májusban itt jártam. Éreztem, és nagyon jólesett, hogy szívesen látnak mindig” – számolt be az NB1.hu-nak az utóbbi napok eseményeiről Gera, aki jelenleg is Angliában tartózkodik.

Látogatás a West Brom legfontosabb mérkőzésén

Természetesen sokan fotózkodtak Gerával, aki 2004 és 2014 között – egy nem kevésbé eredményes, Fulhamben eltöltött időszak előtt és után – 168 mérkőzésen erősítette a birminghamieket, és ezeken 26 gólt szerzett.

Aki még megismert, aki látott játszani, és tudja, ki vagyok, az valóban kért autogramot vagy közös képet

– szerénykedett az egykori középpályás, aki biztos lehet benne, hogy egykori szurkolói felismerték, hiszen 44 éves létére nem sokat változott a kinézete aktív labdarúgói karrierjéhez képest.

Gera Zoltán
Tavaly az Európa Liga budapesti nagyköveteként (Fotó: Clive Rose/Getty Images)

„Hétvégén a West Brom-Wolverhampton FA-kupa-mérkőzésen is ott lehettem, a meccs előtt és után találkoztam a szurkolókkal, a szponzorokkal, mint a klub korábbi játékosa. Pár szót váltottam mindenkivel, természetesen nagy élmény volt a mérkőzés. Leszámítva, hogy 2-0-ra kikapott a West Brom, ami azért volt fájó mindenkinek, mert a Wolverhampton számít a klub legnagyobb riválisának, ráadásul rég játszott a két csapat egymás ellen” – mesélte Gera, aki gyakorló szövetségi edzőként igencsak kíváncsi volt, hogy most milyen edzéseket tartanak a klubnál.

Lejátszották fejben a magyar-skót Eb-meccset

„A csapat edzéseit is meglátogathattuk, a felnőttekét és az utánpótláscsapatokét egyaránt. Így elmondhatom, hogy a látogatást egybekötöttem egy tanulmányi úttal” – fogalmazott a szövetségi edző.

„Mindig lehet valami újat látni, tudjuk, hogy a futball itt más. A West Bromnak jól felkészült edzői vannak, a menedzser egy fiatal spanyol szakember, a 40 éves Carlos Corberan. Jó volt beszélgetni a futballról a volt csapattársaimmal, megosztani a tapasztalatunkat, megbeszélni a felmerülő kérdéseket. Olyan nagy újdonságot nem láttam, de tudjuk, hogy a siker nüánszokon múlik, ezért minden részletre igyekeztem odafigyelni. Mindenhol lehet valamit tanulni, jó, ha az ember külföldön is nyitott szemmel jár a futballpályákon” – mondta Gera, aki szerint nincsen jó vagy rossz út, hiszen különböző felfogásúak az edzők.

Idővel mindenki megtalálja a saját maga útját. Jó minél többet látni az edzői palettából, mert tanulni lehet belőle.

A West Bromnak több olyan munkatársa is van, akik a Mágikus Magyar csapattársai voltak korábban. „James Morrisonnal együtt játszottam, ő most a második csapatnál edző, mellette pedig a skót válogatottnál is másodedző. Meg is beszéltük a magyar-skót Eb-mérkőzést, persze, csak úgy viccesen. Chris Brunt is a klubtársam volt, vele is sok időt töltöttem együtt, ő amolyan mindenes a csapatnál.”

Gera Zoltán
Szurkolókkal a budapesti Roma-Sevilla EL-döntő előtt (Fotó: Angel Martinez – UEFA/UEFA via Getty Images)

Nem aktuális, hogy Gera Angliában legyen edző

Akár Gera is dolgozhatna Angliában. Mielőtt hazatért Birminghamből, 35 évesen felajánlották neki, hogy legyen a klub egyik utánpótlásedzője. De akkor még nem akarta abbahagyni a futballt, a Ferencvárosban 89 meccsen vágott is 19 gólt.

„Csinálom a dolgomat, igyekszem ellátni a feladatomat. Egyelőre jól érzem magam otthon, így nem aktuális a kérdés” – reagált arra Gera, hogy 2014 óta hívták-e újra edzőnek a szigetországba.

Egy hónapja videointerjút az NB1.hu-nak:

A West Brom most a feljutással kacérkodik, hiszen a top 6-ban küzd, és jó esélye van a Premier League-be jutásért rendezendő osztályozók eléréséhez.

Kissé meglepő, hogy ennyire jól teljesít a csapat, hiszen a lehetőségek talán most nem annyira jók, mint az én időmben.

A spanyol vezetőedző szerepét szeretném kiemelni, aki nagyon jó munkát végez. Szeretik a szurkolók, jó futballt játszik a csapat, és a keretből kihozza a maximumot. Elégedettek vele, és azt mondják, óriási a szerepe abban, hogy ilyen jól teljesít a West Brom.”

Hogy a folytatás milyen lesz, arról a saját szemeivel is meggyőződhet Gera, hiszen a hétvégi, Birmingham elleni városi derbit is a helyszínen fogja megnézni.

Büszke a Premier League magyarjaira

Az egykori 97-szeres válogatott játékos Magyarországon újra a címlapokra került. Méghozzá azzal, hogy a Premier League-ben Szoboszlai Dominik megszerezte a harmadik gólját, megelőzve ezzel Buzsáky Ákost. Hogy ehhez mi köze Gerának? „Csak” annyi, hogy 21 góljával még mindig óriási fölénnyel ő a PL legjobb magyar góllövője, de a szerda esti fejesével Szoboszlai Dominik lett az új trónkövetelő. Mivel a Liverpool a 70 millió eurós vétele még csak 23 éves, idővel megelőzheti Gerát, aki ezt nem is bánná.

„Örülök annak, hogy újra vannak magyarok a Premier League-ben, hiszen Szoboszlai Dominik mellett itt játszik Kerkez Milos is. Büszke vagyok, ha róluk beszélnek, hiszen ez mindenképpen jó nekünk, a magyar futballnak” – mondta Gera, aki Magyarországon évek óta az U21-es válogatott szövetségi edzőjeként dolgozik. A Bournemouth szélsővédőjét ráadásul közelről is ismeri, hiszen Kerkez korosztályos válogatott, és a kora alapján még most is az lehetne. Csakhogy időközben Marco Rossi csapatában alapemberré nőtte ki magát.

„Szép időszakokat töltöttem az angliai klubjaimban, minden gólom és jó mérkőzésem felejthetetlen emlék” – jegyezte meg végül, amikor a kedvenc góljáról kérdeztük.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC