nb1.hu

FTC: egy BL-pont is többet ér a Konferencia-liga megnyerésénél

Elképesztően nagy érvágás a feröeri Klaksvík elleni kiesés a Fradi számára. Matekoztunk a kupapénzekről.

A Fradi az UEFA mindhárom kávéházába betért az utolsó négy évben, és a Bajnokok Ligájából jött ki a legjobb szájízzel, ahol – a megszerzett egyetlen főtáblás pont ellenére – összesen 18,45 millió euróval (7,02 milliárd forint) gazdagodott.

Az EKL-csoportkör is szép bevételt jelenthet

Tavaly az Európa-ligában remekelt, de a 10 pont és a negyeddöntős szereplés így is elmaradt a BL-pénzektől, és végül 8,95 millió eurót (3,41 milliárd forint) utaltak a magyar bajnoknak.

Idén hiába indult a BL-selejtezőkben a Ferencváros, a feröeri Klaksvík elleni történelmi veresége miatt csak az Európai Konferencia-liga-csoportkörbe kerülésre maradt esélye. A máltai Hamrun Spartans elleni 8-2-es továbbjutás után a litván Zalgirist idegenben 4-0-ra legyőzte, így egészen jó esélye van arra, hogy bejusson az EKL főtáblájára. Ebben az esetben rögtön 2,94 millió eurót kaphat (a főtábla az El-ben 3,63 milliót, a BL-ben 14,8 milliót ér). Persze, ez a BL-hez képest nem olyan tetemes pénzösszeg magasra nőhet, ha Máté Csaba együttese sok pontot szerez, majd bejut a kiesés szakaszba, aztán ott sokáig eljut. Az első BL-selejtezős körből való kiesés további 150 ezer euró bánatpénzt jelentett egyébként idén a magyar bajnoknak – olvasható az UEFA dokumentumában.

A Klaksvík akkor is többet keres a Fradinál, ha szintén csak az EKL-csoportkörbe jut

„Nem csak az számít, hogy hova érsz a kupasorozat végén, hanem az is, hogy milyen úton jutsz el a főtáblára” – nyilatkozta az NB1.hu-nak Szabados Gábor sportközgazdász. „Az El-csoportkörbe is egészen más úgy bekerülni, ha a BL-playoffból esik ki egy csapat, és akkor automatikusan El-főtáblára jut.”

Tavaly az FTC a BL utolsó selejtezőköréből került át az Európa-ligába, aztán az El-playoffban nyert. Ezzel ötmillió eurót kapásból bukott, hiszen ennyi jár csak azért, ha egy csapat a BL-playoffban is pályára lép. Az a legjövedelmezőbb, minél tovább eljut egy csapat a BL-ben. A Fradi idén rögtön az első fordulóban kiesett a BL-ből, ami a létező legrosszabb forgatókönyv, a lehető legtöbb pénzt bukták el ezzel a zöld-fehérek.

„A magyar bajnokot legyőző feröeri Klaksvík nagyon sok pénz fog keresni, még akkor is, ha csak a Konferencia-ligába ér oda, akkor is jóval többet, mint a Fradi, hiszen a BL-selejtezőben két rivális ellen is tovább tudott jutni. Ezt valamennyire kompenzálhatja a Ferencváros, ha az EKL-ben több pontot gyűjt a Klaksvíknál. Ahhoz, hogy jelentős összeget keressen a magyar bajnok, a tavaszi egyenes kieséses szakaszban is mennie kellene egy-két kört.”

MTI-fotó: Illyés Tibor

Az EKL-csoportkörben egy sikerért 500 ezer euró (a BL-ben ez az összeg 2,8 millió, az El-ben 650 ezer), egy pontszerzésért 166 ezer euró jár. A csoportgyőzteseket 650 ezer, a második helyezetteket 325 ezer euróval díjazzák. Az egyenes kieséses szakaszba jutásért tovább 300 ezer eurót kapnak a csapatok, a legjobb 16 közé kerülésért 600 ezret (BL: 9,6 millió, El: 1,2 millió), a negyeddöntőért egymilliót, az elődöntőért kétmilliót, a döntőért 3 milliót, a végső győzelemért további 2 milliót fizet az UEFA az európai Konferencia-ligában. Csak összehasonlításként: a BL-ben több mint ötszörös pénz, 15,5 millió jár a fináléba kerülésért, az El-ben 4,6 millió ez az összeg, míg a győzelem előbbinél további 4,5, utóbbinál 4 millió eurót ér.

Mennyit keresne a Fradi, ha az EKL-ben megismételné a tavalyi El-bravúrt?

Nézzük meg, mennyit kereshet a Fradi, ha hasonlóan sikeres lesz, mint legutóbb az Európa-ligában! Tavaly három győzelem, egy döntetlen és két vereség volt a Monaco, Trabzonspor, Crvena zvezda triója elleni mérleg, ez akkor 2,1 millió eurót jelentett. Az EKL-ben tíz pont kevesebbet, 1,66 millió eurót érne. A Fradi csoportgyőztesként 650 ezer eurót kapna az EKL-ben, az El-ben ez az összeg 1,1 millió euró volt. Egyúttal a kieséses szakaszba kerülésért további 300 ezer euróhoz jutna, az Európa-ligában ugyanezért 500 ezret kapott tavaly. A negyeddöntőbe jutásért további 1 millió eurót utalna az UEFA, ugyanezért az El-ben tavaly 1,8 milliót kapott a klub.

MTI-fotó: Illyés Tibor

Mindez azt jelenti, hogy ha a Fradi ismét tíz főtáblás ponttal ugyanaddig eljutna az EKL-ben, mint tavaly az El-ben (nyolcaddöntő a Leverkusen ellen), akkor az akkori 8,95 millió eurós bevétel után, ezúttal körülbelül 6,36 millió eurót kapna. (A számításainkban nincsenek benne a televíziós közvetítési díjakból és a jegybevételekből származó bevétel.) Ha sikerülne megnyernie az EKL-t, akkor további 8 milliót söpörne be, és 14,36 millió eurós bevétellel zárna (5,48 milliárd forint).

Innen is látszik, hogy a Bajnokok Ligája mennyivel magasabb polcra tett termék, hiszen ott egy csoportkörös ponttal több bevételhez jutott a Fradi három éve, mint jutna az EKL-ben a kupa elhódításával.

Az El-hez képest azonban nem rossz üzlet az EKL-ben szerepelni, csak szorgalmasan kell gyűjtögetni a pontokat, és minél tovább el kell jutni a kieséses szakaszban. De persze, előtte még túl kell jutni a Zalgirisen.

Az előző tíz év szereplésének a jutalma
A zöld-fehérek a koefficiens-pontjaik alapján további bevételre számíthatnak, tavaly ez az összeg az El-ben 924 ezer euró volt. A 32 csoportkörös EKL-csapat közül a legjobb értékkel rendelkező csapat 1,42 millió eurót kap, a legrosszabb pedig 44.500 ezer eurót (a legjobbé 32, a legrosszabbé egy „egységet” jelent). Tavaly hátulról a hetedik helyre rangsorolták a Fradit, az EKL-ben hasonló besorolás esetén 311 500 euró járna a Fradinak, de ennél többet is kaphat, hiszen a harmadik számú kupában vélhetően jobb helyzetben lesz a koefficiens-pontok alapján a magyar bajnok a többi csapathoz képest. Egy középmezőnyben szereplő, a 32 résztvevőből a 16. helyre rangsorolt csoportkörös csapat például 712 ezer euróra (44 500 x 16=712 ezer) számíthat még extra bevételként az EKL-ben.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC