nb1.hu

„Fekszik nekem ez a stílus” – Rossi is kiszúrta az újjászületett Loki-játékost

Blagojevicsnél jobb edzővel még nem dolgozott Debrecenben, és beszélt Dzsudzsák lehetséges jövőképéről és a saját Eb-álmairól is. Interjú Ferenczi Jánossal.

Ferenczi János eddig egyszer szerepelt Marco Rossi válogatottjában, de most újra meghívót kapott a DVSC játékosa. A 32 éves hátvéd úgy érzi, jó formába lendült, ballábas, támadó szellemű labdarúgóként hiányposztot tölthet be a csapatban, amely szerinte egyenes ágon fog kijutni a németországi Eb-re. Szrdjan Blagojevicsnél jobb edzővel még nem dolgozott, és beszélt Baráth Péter és Dzsudzsák Balázs lehetséges jövőképéről is.

Győzelem a Ferencváros otthonában, válogatott meghívó. Lehetnek ennél jobb napjai egy magyar labdarúgónak?
Nem igazán. Tényleg nagyszerű napok, illetve hetek vannak mögöttünk, nagyon boldog voltam mindkét esemény miatt. Budapesten nagyon régen nem győztük le a Fradit, a válogatott meghívót pedig szerintem nem is kell magyaráznom, különleges öröm, amikor megkapja egy futballista.

Többet jelent egy átlagos három pontnál egy, a Groupamában aratott győzelem?
A tabellán ugyanúgy három ponttal kerültünk előbbre, de lélektanilag nagyon fontos egy ilyen siker. Ráadásul hátrányból sikerült felállnunk, ami a csapat erejét mutatja. Meg kell ragadni, hogy a diadal révén még inkább telve vagyunk önbizalommal, és jó hangulatban készülhetünk az utolsó bajnokira.

Ti voltatok kiemelkedően jók, vagy a Fradi volt most sebezhetőbb?
Nem játszottunk rosszul a bekapott gólig sem, de az 1-0 megtört kissé minket. A második félidőben aztán már abszolút ültek a dolgok, amiket elterveztünk. A Fradi szerintem lezárhatta volna a meccset 1-0 után, nem tette, mi pedig kihasználtuk ezt.

Beszéltetek a meccs előtt vagy után Baráth Péterrel, aki Debrecenből került kölcsönben a Ferencvároshoz?
A meccs után találkoztunk, de majd a válogatott összetartásán lesz rá lehetőségünk, hogy hosszabban beszélgessünk.

Szerinted jól döntött, hogy eligazolt?
Hát, ez nagyon jó kérdés. Fiatal játékos, nyilván úgy érezte, ez előrelépés a számára, és jobban szem előtt van, ha a Fradiban tud játszani. Meglátjuk, hogy jól döntött-e, ami akkor dől majd el, ha sikerül külföldre igazolnia.

Csapattársként neheztelsz rá?
Abszolút nem, megértem a helyzetét, hiszen egy futballistának sok mindent mérlegelnie kell.

Szurkolói szemmel másabb a helyzet, de a mai, modern fociban már nem téma, hogy melyik csapatból hová igazol egy labdarúgó.

Szombat este az Újpestet fogadjátok. Ott lesz-e a pályán a csuklóműtéten átesett Dzsudzsák Balázs?
Ha jól tudom, kap egy speciális rögzítő kötést, aztán, gondolom, kipróbálja majd, hogy azzal milyen számára a mozgás. Mi ugyanúgy készülünk, mintha nem lenne bevethető, persze, hiányozna, ha nem tudna játszani. De ha elvállalja a játékot, akkor sem lesz semmi másképp, hiszen eddig is minden meccsen játszott, ezért erre az eshetőségre nem kell külön gyakorolni.

MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

Milyen Újpestre számítasz? Hiszen nagyon hullámzó a csapat játéka, de látszik, bárkit meg tud lepni.
Így van, nagyon jó úton járnak az újpestiek, az edzőváltás nagyon jót tett nekik. Hiába nem olyan nagy a tét a számukra, egy Loki-Újpest meccsen, ennyi néző előtt helyt kell állniuk. Nem adhatják fel a meccset, véresen komolyan fogják venni, ezért kemény párharcra számítok.

Kaptok-e plusz bónuszt azért, ha sikerül kiharcolni a Konferencialiga-indulást?
Nem tudok róla, hogy csapatszinten kapnánk plusz bónuszt ezért. De a tény már önmagában motiváló, hogy győzelem esetén a nemzetközi kupában tudunk indulni. Ráadásul akkor elmondhatnánk, milyen fejlődésen ment keresztül a Debrecen, hiszen a kiesés után visszajutottunk egyből, tavaly a hetedik helyen végeztünk, és ez egy dobogós hellyel folytatódhatna.

A bronz-, vagy – kecskeméti botlás esetén – akár az ezüstérem megszerzése dönti el, hogy sikeres volt-e az idény, vagy már most is kijelenthető, hogy jó évetek volt?
Ha nem is azt mondom, hogy teljesen sikeres év volt, de elégedettek lehetünk. Három fordulóval a vége előtt már tudtuk, hogy az ötödik helynél rosszabb helyen nem végezhet a csapat, így a korábbiakhoz képest előrelépett. Szerintem kiemelkedő a Loki játéka az NB I-ben. Persze, többre vágyik az ember, és ha megérzi a siker illatát, akkor szeretné megélni.

Az utolsó 10 meccs alapján a Debrecen vezetné a táblázatot. Minek köszönhető, hogy ilyen jól sikerült a hajrá?
Nemcsak a hajrát mondanám, hiszen akkor is vezetnénk a táblázatot, ha azóta vennénk figyelembe az eredményeket, amióta új szakmai stáb van a csapatnál.

Nagyon jót tett a csapatnak ez a váltás, úgy érzem, nagyon jól megtaláltuk a közös hangot Szrdjan Blagojevics vezetőedzővel, a futballról alkotott elképzelése fekszik a csapatnak. Az öltözőben egy nagyon jó társaság jött össze, nagyon jó a hangulat, és én úgy érzem, komoly minőséget képvisel a csapat.

Ő a legjobb edződ, akivel valaha dolgoztál?
Igen. Vagy inkább úgy mondanám, hogy tőle tanultam a legtöbb taktikai elemet, újítást.

MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

Több játékosnak, köztük a csapatkapitány Dzsudzsák Balázsnak is lejár a szerződése. Ez mennyire aggasztó?
Szerintem nem kell attól tartanunk, hogy Balázs elmenne. Abszolút az ő döntése, hogy folytatja-e vagy sem, de én nem hinném, hogy a mostani helyzetben abbahagyná. Szerdán kiderült, hogy a kapus Megyeri Balázs is hosszabbít. Szerintem a lejáró szerződésű, meghatározó játékosok várhatóan hosszabbítani fognak.

Elemző műsorunk, a Gegenpressing szakértője az mondta rólad korábban, tulajdonképpen hasonló dolgokat kér tőled a debreceni edző, mint amit Pep Guardiola a Manchester Cityben kért Joao Cancelótól. Így félig meddig 10-es szerepkörben futballozol balhátvédből előretörve. Sokat lépsz be a támadásba, nemcsak a vonal mellett felfutva, hanem befelé mozogva is. Hogyan érzed magad ebben a szerepben?
Nagyon jól, és lehet valami a hasonlóságban is. Szoktuk ugyanis a City és a Brighton játékát is elemezni. Tőlem ezt kéri az edző, szerencsére fekszik nekem ez a stílus, így többet vagyok játékban. Úgy érzem, hogy azokat a képességeimet még jobban ki tudom használni, amelyekben jó vagyok. Emiatt nagyobb segítségére vagyok a csapatnak, és a játékom is feljavult.

A különbség annyi, hogy te ballábas vagy, tehát a gyengébb lábad felé nyit utat ez a szerepkör. Ez nem zavaró?
Egyáltalán nem, sőt vannak olyan szituációk, amikor kifejezetten ballábas játékost keresnek erre a posztra.

Karriered elején, az NB III-ban még gólkirály is voltál. Bár egy-két gólt szoktál szerezni, de nem jellemző rád, hogy túl sokat rúgnál. Ez nem hiányzik?
Hiányzik, de a mostani szerepkörömben többször odaérhetek a kapu közelébe kulcspasszokat adni, emiatt tényleg nagyon tetszik. Néha elvisz a hév, és mennék előre ész nélkül, de azért az évek alatt megtanultam, hogy az elsődleges feladatom a védekezés.

A Debrecenben eddig 322 meccsen 24 251 percet játszottál, bizonyítva, hogy te vagy a klubhűség mintája. Hány meccset, percet jósolnál még magadnak?
Nem érzem magam öregembernek 32 évesen, jó pár évig szeretnék még futballozni, szerződés is köt a Lokihoz, és szeretném ezt maximálisan kihasználni. Szerencsére a sérülések elkerülnek, így képes vagyok kimaxolni az egész szezont, és szeretném folytatni.

Mivel érdemelte ki a DVSC, hogy mindenáron kitartasz mellette?
Így hozta az élet. Óriási megkereséseim nem voltak, jól érzem magam Debrecenben, folyamatosan játszom. Mindig többre vágyik az ember, de kevés olyan külföldi lehetőségem volt, ami miatt a váltás mellett döntöttem volna.

Mikor voltál a legközelebb ahhoz, hogy eligazolj?
A legelső válogatott meghívó után, 2019-ben lett volna lehetőségem, de akkor az meghiúsult. Azt nem tudom, hogy azóta keresték-e a klubot, volt-e konkrét ajánlat értem, hozzám nem jutott el, de nem vagyok emiatt teljesen csalódott.

Melyik volt a legjobb Debrecen, amelyikben játszottál?

Amikor veretlen szezont produkált a Loki a 2011-2012-es szezonban, akkor én még kiegészítő ember voltam, de az egy nagyon jó csapat volt. Akkor még a B csapat is harcban lett volna a bajnoki címért. De a mostanit is kiemelném, mert nagyon tetszetősen futballozik.

Reméljük, ezt a jó játékot a szezon végén megkoronázzuk majd egy éremmel.

Eddig egyszer játszottál a válogatottban. Mi lehet az oka, hogy Marco Rossi most ismét esélyt ad neked?
Szerintem ez összefügg azzal, hogy az új játékrendszerben feljavult a teljesítményem, illetve azzal is, hogy Debrecenben nagyon hasonló mozgásokat, támadó és védekezőjátékot kérnek tőlem, mint a válogatottban. Illetőleg, kevesebb ballábas labdarúgó lévén ez valamennyire hiányposztnak is számít.

Most vagy életed formájában, vagy inkább akkor voltál, amikor először hívtak be a válogatottba?
Most jobban érzem magam. Ahogy idősödtem, lehiggadt a játékom, rutinosabban futballozom, és – sokszor ismétlem magam, de – a mostani pozíciómat nagyon közel érzem magamhoz.

Ünneplés a Magyarország-Bulgária Eb-selejtező után (MTI-fotó: Czeglédi Zsolt)

A bemutatkozó meccseden is Montenegró volt az ellenfél, akkor 2-1-re kikapott a Rossi-csapat. Szerinted most sikerülhet jobb eredményt elérni?
Nagyon remélem. Az egy barátságos mérkőzés volt, olyan játékosok kaptak szerepelt, akik a két tétmeccsen nem játszottak. Most ez egy Eb-selejtező lesz, a csapat is jobb formában van, ezért jobb eredményt várok.

Látod-e a csapaton, hogy zsinórban a harmadik Eb-jére is kijusson?
Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy ez sikerülni fog.

Ez a csapat nagyon egyben van, a szurkolók, sőt az egész ország a válogatott mögött áll. Én most először azt látom, hogy akár egyenes ágon is kijuthat az Eb-re a válogatott.

Gondolom, az álmaid netovábbja lenne, hogy ott legyél egy Eb-szereplő magyar keretben.
Persze, de addig még nagyon sok meccs van hátra, mindig csak a következőre koncentrálunk. Lesz most ez a nyári összetartás és a meccs Montenegróban, majd itthon Litvánia ellen, a fókusz ezeken van, aztán meglátjuk, mit hoz az élet. De tényleg nagyon szeretnék ott lenni a válogatottban.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek