nb1.hu

„Csercseszov azt mondta, harcoljak” – végleges Fradi-szerződésre hajt a Loki-tehetség

Baráth Péter eddig csak egy félidőt játszott a Fradiban, az U21-es válogatottban viszont ő az új csapatkapitány. Nyárig van ideje bizonyítani az Üllői úton.

Február 11-én, a Kisvárda-Ferencváros bajnoki mérkőzésen súlyos sérülést szenvedett Muhamed Besics, míg télen Aissa Laidouni az Union Berlinbe igazolt a Fraditól, így Hajnal Tamásnak lépnie kellett. A sportigazgató még úton volt Kisvárdáról Budapestre, amikor csörgött Papp Gábor játékosügynök telefonja. Három nappal később pedig már arról számolt be az FTC hivatalos weboldala, hogy a címvédő zöld-fehérek Debrecenből kölcsönben leigazolták az egyszeres válogatott középpályás Baráth Pétert.

„Péter játékát már nagyon régóta figyeljük. Amióta megbizonyosodtunk, hogy az NB I-ben is megállja a helyét, folyamatosan nyomon követtük. Ifjú kora ellenére is megfelelő tapasztalattal rendelkezik” – nyilatkozta az FTC honlapján Hajnal Tamás az átigazolás után, hozzátéve, hogy reményei szerint rövid, közép és hosszú távon is jó döntésnek bizonyul majd a középpályás megszerzése.

Alapember lett a Lokiban, mégis eligazolt

A tehetséges labdarúgó lépését sokan meglepőnek tartották, hiszen fiatal kora ellenére a Debrecen alapembere volt, arra pedig nem volt garancia, hogy a Ferencvárosban biztosan lehetőséget kap. Baráth 2020 januárjában, 18 évesen debütált az NB I-ben, és a 2021-22-es idény kezdetétől már sorra játszotta a 90 perceket a Lokiban. Összesen 83 meccs alatt 9 gólt szerzett és 12 gólpasszt is kiosztott a távozásáig.

Papp Gábor az átigazolás után az nso.hu-nak beszélt a játékos lehetséges jövőképéről. „A DVSC és a játékos piaci pozíciója sem gyengülhet sokat a nyári átigazolási időszak előtt, hiszen, ha ne adj’ isten nem él az opciójával az FTC, akkor Peti játékjoga úgy száll vissza a debreceniekre, hogy az önéletrajzában nagy eséllyel szerepel majd egy bajnoki cím, illetve annyi zöld-fehérben lejátszott játékperc, amennyi jut neki a tavasszal. Értékesítési szempontból ez inkább hozzátesz, mintsem elvesz az ő piaci értékéből.”

Baráth Péter a február 8-ai ETO FC Győr-Debrecen (1-2) Magyar Kupa-meccsen megsérült, így nem teljesen egészségesen érkezett az Üllői útra, de viszonylag hamar felépült. A Fradiban a Puskás Akadémia elleni, március 12-én rendezett bajnoki második félidejében kapott először lehetőséget.

Elsőként erről kérdeztük a 21 éves játékost. „Volt bennem izgalom, szerintem több is, mint általában szokott. Ez szerintem látszott is rajtam, de próbáltam segíteni a csapatot. Igyekszem az edzéseken is a maximumot nyújtani, hogy kiérdemeljem a több játéklehetőséget majd.”

Baráth Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzővel is beszélt a lehetőségeiről, aki rövid, de velős tanácsokkal látta el. „Azt mondta, hogy küzdjek, harcoljak végig, és koncentráljak a feladataimra.”

Gera Zoltán csapatkapitánynak jelölte

A feladata a napokban leginkább az, hogy győzelemre vezesse az U21-es válogatottat. Ez Görögország ellen sikerült is, hiszen Gera Zoltán együttese 1-0-ra nyerni tudott az athéni felkészülési mérkőzésen, Baráth pedig nem akármilyen megtiszteltetésben részesült a meccs napján. A szövetségi edző ugyanis őt jelölte csapatkapitánynak. „Jólesik, hogy bíznak bennem” – mondta a meccs előtt, leszögezve, hogy Szalai Ádám-féle beszédeket egyelőre nem fog tartani. „Nem vagyok az a típus, a nagy beszéd még nem most fog kijönni belőlem így hirtelen, de remélhetőleg ez is előfordulhat majd.”

A meccs után aztán így beszélt az NB1.hu-nak a csapatkapitányi élményeiről: „Nagyobb teher nem volt rajtam, viszont tudtam, hogy felelősséggel jár a karszalag viselése, ezért próbáltam a többieket minél jobban motiválni, mindenben segíteni. Amiben csak kellett, akár a pályán, akár a pályán kívül.”

A siker összetevőiről pedig így fogalmazott: „A stáb kitalálta, mi pedig megvalósítottuk a taktikát a pályán. Védekezésben nem ejtettünk nagy hibákat, jól működött a védelmünk, nem tudtak a görögök komoly helyzeteket kialakítani. Támadásban meg tudtuk egyszer-egyszer bontani őket, végül Vitális Milán szép szabadrúgásgóljával sikerült nyernünk. Támadásban, labdabirtoklásban kell még egy kicsit fejlődnünk.”

Néhány könnycseppet elmorzsoltam, de nemcsak én

Baráth egy kisebb tornán egyszer már kapus is volt, de természetesen nem szeretne Dibusz Dénes vagy Hegyi Krisztián babérjaira törni. „Elsősorban a ‘box-to-box’, 8-as pozícióban érzem magam a legjobban, itt a védekezésből és a támadásból ugyanúgy kiveszem a részem. Játszottam már belső védőt is, de a 8-as mellett a 6-os poszt, a védekező középpályás pozíciója áll még közel hozzám.”

A középpályásra tavaly Marco Rossi is felfigyelt, így elég fiatalon valóra válhatott az álma, a felnőtt válogatottság. „Nem kis dolog egy ilyen meghívást kapni, mindenki örült körülöttem, néhány könnycseppet elmorzsoltam, de nemcsak én, a családomban mindenki. Nagyon jó érzés volt beállni Luxemburg ellen, minden magyar gyereknek, fiatal focistának ez az álma. Nagyon szép élmény volt, remélhetőleg jó sok lesz még belőle.” Mint elmondta, a klubváltása előtt a szövetségi kapitányt is megkérdezte, és ezt mérlegelve hozta meg a döntését.

Forrás: Fradi.hu

Számított rá, hogy most nem a felnőtt, hanem az U21-es válogatottban lesz kerettag. „Szeretnék úgy teljesíteni, hogy újra kiérdemeljem a felnőtt válogatott meghívót. De ha az U21-es válogatott jön szóba, nem fogok megsértődni vagy elkeseredni, ugyanúgy rendelkezésre fogok állni, és igyekszem mindenben segíteni a csapatot. Tisztában vagyok vele, hogy sérülés hátráltatott, és klubot is váltottam. Így számítottam rá, hogy most az U21-es csapatba hívnak majd be.”

Május 20-án Fradi-Debrecen

A legközelebbi célja, hogy kedd este Ciprus ellen is győzelemre vezesse az U21-es válogatottat, majd következhetnek a bajnoki mérkőzések. A szezonból még kilenc találkozó van hátra, és a legpikánsabb egyértelműen az utolsó előtti fordulóban rendezendő FTC-DVSC bajnoki lesz.

„Természetesen ez egy fokkal másabb mérkőzés lesz, mintha egy másik csapattal játszanánk, hiszen Debrecenben kerültem fel az akadémiából a nagycsapatba. Főleg, amilyen jó formát mutat most a Debrecen, jó mérkőzésre lehet majd számítani, és érzelmileg másabb lesz számomra ez a bajnoki. De most már a Ferencvárosban futballozom, így azon leszek, hogy segítsem a csapatot.”

Egy év alatt pedig több álmát is valóra szeretné váltani.

Az első cél, hogy megragadjak a Fradiban nyártól, majd a csapattal szeretnék egy európai kupában szerepelni, és ott minél tovább eljutni. Illetve szeretnék a nagyválogatottba rendszeresen meghívót kapni, a kezdőcsapathoz közelíteni, és gyarapítani a meccseim számát.

A középpályás kölcsönszerződése június 30-án jár le, a Ferencváros ekkor végleg leigazolhatja, ellenkező esetben visszakerül a játékjoga a Debrecenhez.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC