Elfeledett Svájc: elnézést kértünk a Fradi új igazolásától – interjú

Lesz-e újabb, közös diadalmenet Marco Rossival.

Forrás: Simon Zoltán/nb1.hu

Mint tegnap jeleztük, George F. Hemingwaynek, a Honvéd volt tulajdonosának az nb1.hu-nak adott  2009-es jelzése miatt („Ő lesz az első válogatottunk az akadémiáról”) már 11. éve, hogy kiemelt figyelemmel követjük Vécsei Bálint pályafutását. Ám amikor ma találkoztunk vele a Groupama Arénában, elnézést is kértünk tőle. Nem esett a nehezünkre megtenni, mert sajnos pályafutásának az egyik kiemelt időszakában mi sem foglalkoztunk vele annyit, amennyit megérdemelt volna.

És azt is megkérdeztük, hogy az FTC mellett hívta-e másik magyar csapat. A válaszából sok dologra lehet következtetni, arra is, hogy a zöld-fehéreknél nem csak a média által kiemelten kezelt játékosokra figyelnek oda.

Őszinte leszek, nem biztos, hogy Svájcból visszajöttem volna Magyarországra focizni. Miért tettél így?
Októberben megkeresett a Fradi, majd utána is folyamatosan érdeklődtek irántam. Végig azt éreztem, hogy számítanak rám a klubnál, kellek a Ferencvárosnak. Azzal is tisztában vagyok, hogy az elmúlt években mennyit fejlődött az FTC, látom a klub koncepcióját is. Mindezek arra ösztökéltek, hogy  a Fradiban folytassam a pályafutásomat.

Élő közvetítés az átigazolási szezon hajrájáról - NB1.hu

Újpest FC „Beindult az átigazolási szezon, hírek szempontjából meg már hetekkel ezelőtt. Eddig az nb1.hu, nb2.hu, nb3.hu oldalainkon külön vezettük a fejleményeket, melyek a linkekre kattintva bármikor elérhetőek. A tematika nem változik, a kizárólag NB II-es, NB III-as hírek továbbra is az adott oldalakon jelennek meg, ebben a hírfolyamban viszont minden fejlemény megtalálható percről percre, részletekért viszont érdemes a bejegyzésekre kattintani.

Nem nehéz kitalálni, hogy a bajnoki cím megszerzésének a lehetősége és a nemzetközi kupaszereplésnek a kivívása is is fontos szempont lehetett a döntésed meghozatalában.
Újabb motívációs lépcsőfokokat említettél. A Luganóval is jó eredményeket értünk el. Kétszer voltunk harmadikok, de az, hogy itthon bajnokságot kell nyernünk, nagyon feldob. Érzek egy kicsi nyomást, ez igaz, de ha teljesítjük a feladatunkat, akkor újabb, fontos lépcsőfokot tudhatok és tudhatunk le.

Másik magyar csapattól, mondjuk a Honvédtól, nem kerestek meg?
Nem! Egyedül a Fradi hívott.

Szerhij Rebrov várja Böde Dánielt - NB1.hu

Egy meccsel kevesebbet játszva, mint a többiek (kivéve a Lokit), de 4 pontos előnnyel vonult téli pihenőre a Ferencváros. A felkészülési időszak még soha nem volt ilyen rövid a bajnokságban, ráadásul az utolsó edzőtábor utolsó kettős edzőmeccse is elmaradt a Ferencvárosnak. „Nem volt túl sok időnk az első bajnokiig.

Akkor viszont a Fraditól kellene, hogy valakit átigazoljak, mert sajnos az nb1.hu is elfeledkezett pályafutásod egyik legfontosabb időszakáról, amikor a Lugano játékosa voltál, mert alig számoltunk be a te és a csapatod teljesítményéről, ezért elnézésedet kérjük! Összefoglalnád azokat az átélt eseményeket, melyeket a legfontosabbnak tartasz?
Sikeres időszakot tudok magam mögött. Előbb említettem, hogy kétszer voltunk bronzérmesek, így kétszer szerepelhettem az Európa-liga csoportkörében. A Basel és Young Boys után odaérni a harmadik helyre, eléggé jó élmények voltak, a többi csapat viszont nagyjából egy szinten teljesített.

Mi a legfontosabb tapasztalat Svájcból, és előtte Olaszorszából?
Nagyon fontos taktikai elemeket tudtam megtanulni a kinti edzőimtől, ezeket nagyon szeretném itthon is kamatoztatni.

Box-to-box - igaza van-e a Fradi sportmenedzserének az új igazolásról? - NB1.hu

Box-to-box! Ízlelgessük ezt a kijelentést, mert olyan horderejű lehet, mint amikor Pintér Attila szövetségi kapitányként azt kiabálta be a játékosainak Észak-Írország ellen, hogy tolódjatok. A tolódás szakkifejezés ősidők óta őshonos a labdarúgásban, az, hogy sokan nem értették, hogy Pintér miért kéri ezt (kiabálva) a játékosaitól, nem az ő hibája, hiszen egy adott terület szakemberei mindig többet tudnak az adott területről, mint a nagy átlag.

Nem félsz a konkurenciától a Fradiban?
Dehogyis! Örülök neki, hogy sok jó játékossal játszhatok majd egy csapatban. Az edzések intenzítása ezáltal is minőségi. Az alap, hogy minél több mérkőzésen szeretnék a kezdőcsapat tagja lenni, de az, hogy sok jó társam van, még jobb teljesítményre sarkal, nemcsak a mérkőzéseken, hanem az összes edzésen is.

Lehet, hogy a táblázaton Fradi és Vidi fölény várható, de egy-egy adott meccsen fel tudtok úgy menni a pályára, hogy „áááá, úgyis nyerünk, akármi lesz”? Mondjuk szombaton a bentmaradásért küzdő Paks ellen?
Mindegyik találkozó más. Az mondjuk várható, hogy a Ferencváros többet birtokolja majd a labdát az ellenfeleinél, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan meg is nyerjük az összes mérkőzésünket. Mindenki a Fradit akarja megverni, ezért egyik fellépésünk sem lesz könnyű. Ha viszont mindenki teljes mértékben odateszi magát az edzéseken is, akkor sokkan könnyíthetünk a helyzetünkön.

Marco Rossival, a magyar válogatott szövetségi kapitányával már volt egy sikeres együttműködési időszakod, mert meglepetésre bronzérmet szereztetek a Honvéddal 2012/13-ban. Lesz újabb, közös diadalmenet?
Reménykedem benne, hogy igen!

Legfrissebb híreink