nb1.hu

„Anno Tottival láttam őt játszani” – a Tallo-transzfer története 

„Ki hozta ezt ide?” című rovatunk célkeresztjében Junior Tallo.

Finnország, Japán, Marokkó, Izland, Görögország – csak néhány hely azok közül, ahonnan érkezett már játékos az NB I-be. A magyar labdarúgó-bajnokságban számos légiós megfordult már, ki több, ki kevesebb sikerrel. „Ki hozta ezt ide?” című rovatunkban időről időre egy-egy egzotikus transzfernek igyekszünk utánajárni. Sorozatunk első részében az újpesti Junior Tallo kapcsán beszélgettünk az őt képviselő menedzseriroda ügynökével, Sowunmi Thomasszal. 

Mikor láttad először játszani Junior Tallót? Mik voltak az első benyomásaid?
Már hosszú évekkel ezelőtt találkoztam vele, arra pontosan nem emlékszem, hogy mikor. Láttam az AS Romanál Tottival, másrészt hazája válogatottjában az Afrikai Nemzetek Kupáján is futballozni. Az ügynökségünkhöz egy francia partnerünkkel való együttműködés keretében került. Ami a játékát illeti, már az elején láttam, hogy az ék mögött játszva érzi jól magát, inkább támadó középpályásnak, vagy hamis kilencesnek mondanám. 

Alkatilag viszont inkább egy erőcsatárra emlékeztet.
Ez igaz, viszont sosem azt játszott. Jól tartja meg a labdákat, és gyakran lép vissza a támadósorból, hogy az összjátékból és a támadásépítésből is kivegye a részét.

A személyiségét illetően milyen kép alakult ki benned róla? 
Egy nagyon kedves és végtelenül jóindulatú srác, fogalmazhatnék úgy is, hogy egy nagy gyerek.

Aktív pályád során te is támadó voltál. Játékosmenedzserként is a csatárokra fókuszálsz?
Igyekszem mindenféle játékost figyelni. Tény, hogy a támadók piacképesebbek, de mindenkit figyelemmel követek, aki felkelti az érdeklődésünket. 

Tallo olasz klubok utánpótlásában nevelkedett, majd több, a magyarnál jegyzettebb ligában is megfordult. Mit szólt, amikor felvetetted neki, hogy szerződjön Magyarországra?
Azon kevés játékos közé tartozik, aki ha hall egy számára ismeretlen lehetőségről, akkor azonnal utánanéz a dolgoknak, igyekszik minél többet megtudni az adott klub, város vagy ország lehetőségeiről, körülményeiről. Negóval együtt nevelkedett Rómában, viszont úgy tudom, vele is csak akkor vette fel a kapcsolatot, amikor már itt volt Magyarországon, a „kutatómunkát” egyedül végezte. 2020-ban a Covid-helyzetre való tekintettel nem írt alá Kínában, majd’ egy év kihagyás után szerette volna felépíteni a karrierjét, így ideális volt számára a magyarországi lehetőség.

Az OTP Bank Liga az elmúlt évben jelentősen megerősödött anyagilag, így patinásabb bajnokságokkal is fel tudja venni a versenyt fizetések terén. Ez mennyire vonzza a légiósokat?
Anyagilag valóban erősödött az NB I, mondhatnám úgy is, hogy Magyarország jelenleg Kelet-Európa Dubaja, de azokhoz a bajnokságokhoz képest, ahol Tallo korábban játszott, még így is van lemaradás. Ugyanakkor az a tapasztalatom, hogy a minőségi játékosok döntő többsége elsősorban az adott liga erősségét, potenciálját veszi figyelembe.

Másik oldalról nézve: az anyagi előrelépés miatt már nagyobb kaliberű játékosokra is kivethetik a hálójukat a magyar csapatok? 
Úgy érzem, igen. Nekem az a gondom, hogy az itt lévő légiósok nagy része nem jobb a magyar játékosoknál. Ha csak olyan külföldieket hoznánk, mint Laidouni, akik jobbak, és lehet tőlük tanulni, az a magyar bajnokság fejlődését is segítené. Viszont sok olyan játékost látok, akit „átutazóban” idehoznak, majd hamar továbbállnak, ezáltal csak elveszik a helyet egy magyar játékos elől. 

2020 augusztusában végül hogyan talált egymásra Tallo és az Újpest?
Több csapatnak is ajánlottuk, az Újpest látta meg benne a fantáziát. Jó benyomásaik voltak, meg voltak vele elégedve, ezért is szerződtették.

Bizonyára figyelemmel követitek az általatok képviselt játékosok teljesítményét. Mivel a világ sok táján vannak ügyfeleitek, adja magát a kérdés, hogy hogyan teszitek mindezt?
Hétvégente több meccsen is kint vagyok, illetve különböző platformokon megnézzük azokat a mérkőzéseket, amelyeken nem tudunk ott lenni. Éppen annyi játékossal foglalkozunk, hogy megoldható legyen mindenkit aktívan figyelemmel követni.

Tallóval mennyire vagytok elégedettek?
Hogy úgy mondjam, mostanában kicsit hullámzó a teljesítménye. Néha nagy lehetőségeket hagy ki, máskor viszont sokkal kisebb helyzetből tud gólt szerezni. De van olyan, hogy egy játékos ilyen passzban van, nekem is volt gól nélküli szezonom pályafutásom során az NB I-ben. Igaz, hogy akkor hatos pozícióban játszottam, viszont abban az évben, ha helyzetbe kerültem, mindig kihagytam. Tallóra visszatérve, az elefántcsontparti szövetségtől is jelezték neki, hogy ha elkezdi rugdosni a gólokat, akkor lesz esélye bekerülni a nemzeti csapatba.

Az irodátok több afrikai játékost is képvisel. Származásod, illetve a kultúra és a mentalitás ismerete révén van különleges szereped a velük való bizalmi kapcsolat kiépítésében? 
A világ számos tájáról vannak játékosaink, illetve Amerikától Oroszországig mindenhova viszünk is futballistákat. Említhetem például Khaly Thiamot, aki Magyarországon a Kaposvárnál és az MTK-nál játszott, azóta megfordult Törökországban és Bulgáriában, valamint az MLS-ben is. Ezeknek a játékosoknak a nagy része már jó ideje Európában van, ha mondhatom így, akklimatizálódtak. Ráadásul én már 33 éve eljöttem Nigériából, azóta kétszer jártam ott, s bár mindig azt mondom, hogy két hazám van, úgy érzem, a munkám során a származásomnak nincs különösebb jelentősége.

Ugyanez az iroda képviseli a Fradinál légióskodó Franck Bolit is. Az ő transzferében is közreműködtél? 
Boli a Magyarországra igazolása után került a céghez. Többször beszéltünk vele, jó kapcsolat alakult ki, végül ő is az említett francia partnerünkön keresztül lett az ügyfelünk. 

Elárulhatsz valamit arról, hogy igaz-e a vele kapcsolatban emlegetett török érdeklődés? 
Erről annyit mondhatok, hogy valóban érdeklődnek iránta Törökországból, és ő sem zárkózik el ezek elől. Az, hogy mely klubok vették fel a kapcsolatot a Fradival – már ha felvették – azt ők tudják.

Visszatérve Tallóhoz, az ő szerződése nyáron lejár. Mik a tervei?
Jelenleg minden idejét az újszülött kisgyermeke köti le, a család az első. Ami a karrierjét illeti, élő kontraktusa van Újpesten, arra koncentrál, hogy ott minél jobban teljesítsen. 

Megosztás:
Kapcsolódó hírek