Szuperliga: az UEFA elnöke figyelmeztetett, a City játékosa örül - összefoglaló

Conte az UEFA-t is bírálta.

Forrás: Inter/Facebook

Hétfőn jött létre a Szuperliga, amit 12 csapat hozott létre. Azóta az alapítók közül többen visszatáncoltak, de az indulatok még nem csitultak. Egy csokorba gyűjtöttük a mai nap legfontosabb híreit a sorozatról, amelyek az MTI-n jelentek meg:

Ceferin: a lázadó kluboknak viselniük kell a "következményeket"

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke figyelmeztette az Európai Szuperliga (ESL) létrehozásában részt vevő klubokat, hogy "következményekkel" kell majd szembenézniük sikertelen elszakadási kísérletük miatt, az egyesületek tulajdonosaira pedig további nehézségek várhatnak.

Az 53 éves sportvezető a szlovén POP TV-nek csütörtökön azt nyilatkozta, az UEFA "ajtaja nyitva áll", ugyanakkor "mindenkinek meg kell szenvednie a tettei következményeit".
    
Az UEFA pénteken végrehajtó bizottsági ülést tart, amelyen Ceferin szerint "sok minden történik majd".
    
"Higgyék el nekem, bárki, aki azt állítja ebben a helyzetben, hogy teljesen nyugodt, az nem mond igazat" - fogalmazott az UEFA-elnök, és hozzátette, szinten minden európai klubtól támogató üzeneteket kapott. "Most tehát azt várjuk el mindenkitől, hogy ismerje be a hibáját és szenvedje el annak következményeit."
    
A várakozások szerint az UEFA ügyvédei pénteken javaslatokat tesznek arra vonatkozóan, hogy az európai szövetség milyen válaszlépéseket tehet az ügyben.
    
"Lesznek olyan tagok, akik büntetést akarnak kiszabni, de az ügyvédek vélhetően inkább a szervezet védelme és a szabálykönyv szigorítása mellett érvelnek majd" - mondta Ceferin.
    
Premier League - Elküldik az ESL-klubok vezetőit

A Premier League irányítói felszólították az Európai Szuperligába (ESL) jelentkezett hat futballklub vezetőit, hogy távozzanak az angol bajnokság bizottságaiból.

A Sky Sport csatorna csütörtöki értesülése szerint Richard Masters PL-ügyvezető közölte az Arsenal, a Manchester United, a Chelsea, a Liverpool és a Manchester City képviselőivel, hogy szabadítsák fel pozícióikat a Premier League munkacsoportjaiban. Ellenkező esetben azt kockáztatják, hogy "erővel elmozdítják" őket.
    
A hatodik ESL-ben érintett klub, a Tottenham Hotspur nem működik közre a PL bizottságaiban.
    
A Chelsea részéről Bruce Buck elnök, az Arsenaltól Vinai Venkatesham vezérigazgató, a Manchester Citytől Ferran Soriano vezérigazgató, a Manchester Unitedtől Ed Woodward ügyvezető alelnök, a Liverpooltól pedig Tom Werner elnök tölt be - egyelőre - fontos tisztségeket az angol bajnokságot irányító szervezetben.

Szuperliga: meredek állítások a Real Madrid elnökétől - NB1.hu

 


    
Antonio Conte a Szuperligát és az UEFA-t is bírálta

Antonio Conte, az olasz labdarúgó-bajnokságban listavezető Internazionale vezetőedzője a néhány nap alatt meghiúsult Európai Szuperligát és az európai szövetséget (UEFA) is bírálta.

A korábbi olasz szövetségi kapitány csapata szerdai bajnoki mérkőzése után fejtette ki véleményét a többek között klubja részvételével meghirdetett elitsorozatról. A trénernek leginkább az nem tetszett, hogy a Szuperligában a csapatoknak állandó helyük lett volna.
    
"A Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is azoknak kell szerepelniük, akik kiérdemlik. A sportnak elsősorban az érdemeken kell alapulnia" - jelentette ki a szakember.
    
Conte ugyanakkor a Szuperligát megakadályozó UEFA-t is keményen kritizálta, mert az szerinte nem megfelelően osztja el a sorozatain keresztül a futballba áramló pénzt.
    
"Az UEFA szervezi a sorozatokat, de csak a pénz kis részét adja a kluboknak, márpedig a csapatokat a mostaninál megfelelőbb mértékben kellene díjazni. A klubok fektetnek be pénzt, az UEFA semmit" - nyilatkozta az 51 éves vezetőedző.
    
Fernandinho: a Szuperliga bukásával a labdarúgás nyert

Fernandinho, a Manchester City csapatkapitánya szerint a labdarúgás nyert azzal, hogy az Európai Szuperliga (ESL) vasárnap éjjel bejelentett terve gyorsan összeomlott.

"Őrület, ami azóta történt, hogy a Chelsea-től kikaptunk az FA Kupában. A fiúk egy kicsit maguk alatt voltak, és akkor jött a Szuperliga ötlete, ami meglepett bennünket" - mondta a brazil védekező középpályás a Sky Sportsnak, hozzátéve, hogy nem számítottak erre a lépésre, de végül a józan ész döntött. "Aki szereti a futballt, nem támogatta a Szuperligát, közéjük tartoznak a mi játékosaink is, úgyhogy most örülünk, hogy így alakultak a dolgok, de azért meglepődtünk" - fogalmazott.
    
A 35 éves játékos elárulta: azt tervezték, kiállnak a véleményükkel és elmondják, hogy ellenzik a tervet, de aztán abban maradtak, hogy megvárják a klub közeleményét.
    
"Boldogok vagyunk, mert végül a labdarúgás nyert" - hangsúlyozta.
    
A húszcsapatosra tervezett Európai Szuperliga létrehozását vasárnapról hétfőre virradóra jelentették be, az alapítók között hat angol és három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet a legfelsőbb politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. Szurkolói csoportok szintén éles kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal szemben.
    
Ezek hatására elsőként kedden este a Manchester City jelentette be hivatalosan, hogy visszalép a szerepléstől, majd szerda hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből. Szerda délutánra az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan lépett vissza, a Juventus pedig ekkor már az ESL megvalósítását bizonytalannak értékelte. Az alapítóklubok közül így csak az FC Barcelona és a Real Madrid nem változtatott hivatalosan az álláspontján a Szuperligát illetően, melynek a tervek szerint 15 állandó, illetve öt további résztvevője lett volna.

Legfrissebb híreink