Magyarország-Franciaország: mi volt a félidőben a Puskás Arénában? – élménybeszámoló

A válasz: mi nem?

Forrás:

„Csípjetek meg!!!” – ordította egy magyar szurkoló félmeztelenül, sörrel a kezében 2021. június 19-én, nagyjából 15 óra 53 perckor a Puskás Aréna 326-os szektoránál.

Nem, nem a szúnyogoknak kiabálta mazochista módon, és nem is orvosi beavatkozásra volt szüksége, hanem arra, hogy megbizonyosodjon: egyáltalán ebben a világban van, nem valahol teljesen máshol. Hogy megcsípte-e valaki, sosem tudjuk meg, hisz olyan hangosan zúdult a tömegből a „Ria, Ria, Hungária!” és a „Hajrá, Magyarország!”, hogy az illető egy pillanattal később már másik három szurkolóval ugrált tovább. Ha emlékeim nem csalnak, ráadásul az egyikük francia mezben volt.

Hogy miért, arról fogalmam nincs, ezt a logikai-filozófiai rejtvényt senki és semmi nem oldotta fel, mint ahogy azt sem tudjuk, valóban ebben a dimenzióban jártunk-e a Magyarország-Franciaország Eb-csoportmeccs félidejében. Noha a családtagoknak és ismerősöknek már péntek este azt mondtam, hogy meglepjük a vb-címvédő franciákat és pontot szerzünk, Fiola Attila góljára sem a stadionban lévő, 50 ezernél is több magyar és a vendégszektort megtöltő, nagyjából 4-5 ezer francia drukker, sem a képernyők előtt világszerte tomboló tömeg nem számított.

Pedig valahogy benne volt a levegőben, hogy minden rendben lesz, eskü!

Már akkor, amikor a villamosokról, buszokról, metrókról leszállva vagy kapásból gyalogosan a Puskás felé vonultak a szurkolók, már akkor, amikor olyan szép szombat délutáni, igazi nyári napsütést kaptunk, ami ilyenkor illik, és már akkor, amikor a játékosok kisétáltak a gyepre.

Valahogy még a hangulat is másabb volt, mint kedden. Sokkal tisztábban látszott a magyar tábor, minden költői túlzás nélkül szebben csillogott a pályán a piros mez, és furcsamód nem ijedtünk meg igazán, amikor Karim Benzema kihagyta a kihagyhatatlant vagy Kylian Mbappé majdnem Gulácsi Péter kapujába fejelte a labdát. Ha már Benzema és Mbappé: már az szokatlanul hathatott, hogy ilyen szintű világklasszisokat láthattunk Magyarországon – helyenként szenvedni, hisz akadtak olyan szituációk, amikor meg nem mondtuk volna, hogy például Kleinheisler László és N’Golo Kanté párosából melyikük a friss BL-győztes Chelsea egyik, ha nem a legzseniálisabb játékosa, vagy például Fiola Attila és Benjamin Pavard közül ki futballozik a Bayern Münchenben.

Ha már Fiola: Fiola jött. Nem hazugság, nagyjából két másodpercig senki nem ugrott fel a magyar újságírók közül a sajtótribünön (én sem), mert a portugálok elleni meccsen Schön Szabolcs lesgóljánál megtanultuk, hogy egyszerűen nem lehet túl hamar örülni. Ez a két másodperces hatásszünet semmit sem vont le a katarzisból, ami valóban a félidőben csúcsosodott ki, ebből a szempontból nem is jöhetett volna jobbkor a gólunk.

Azt a szavakba nem önthető örömünnepet, ami abban a szokatlanul rövidnek tűnő 15 percben történt, senki nem felejti el, és szerencsére nemcsak a Puskás Arénában volt pokolian jó a hangulat, hanem országszerte, sőt, természetesen az ország- és kontinenshatárokon is túl.

A világ végén is buzdították válogatottunkat! KÉPEK, VIDEÓK! - NB1.hu

 

Mi, magyarok olykor furcsán vagyunk kódolva, hisz mondani szokás, hogy nem mindig örülünk felhőtlenül az apróbb sikereknek. Valahogy így volt ez a második félidőben, amikor Antoine Griezmann betalált – talán azért éreztünk ici-pici csalódottságot, mert elkerülhető szituációban kaptunk gólt.

Még egyszer: azért fogtuk szomorúan a fejünket abban a néhány pillanatban, mert a sztároktól hemzsegő, tétmeccsen bő két éve veretlen, világbajnoki címvédő Franciaország egyenlített ellenünk. Hülye és szokatlan ambivalencia.

A bánat gyorsan elillant, és az ünnep folytatódott a lefújásig, majd utána nagyon, de nagyon sokáig, hisz valóban győzelemmel felérő döntetlen született.

Azt meg még leírni is félelmetes, hogy szerdán, Münchenben akár tovább is juthatunk az Európa-bajnokságok történetének legkeményebb csoportjából…

FRISSÍTÉS:

20.44:

Magyarország-Franciaország: kipattintottunk néhány 10-est - osztályzatok - NB1.hu

21.17:

Magyar-francia: fesztiválon éltük át az Eb-győzelmet - élménybeszámoló - NB1.hu

.

Legfrissebb híreink