Fradi-Slavia: bevált a jóslat

Egyének helyett a közösség számít!

Forrás: Bakonyi Péter

FTC-Slavia Praha 2-0

Ez már valóban majdnem fullos a Bajnokok Ligája volt!

Szerhij Rebrov, az FTC fennállásának egyik legsikeresebb edzője mondta azt tavaly egy meccs előtti napon megtartott sajtótájékoztatón augusztusban, hogy ez most még csak a selejtezők időszaka, a Bajnokok Ligája a csoportmeccsekkel kezdődik, ahogyan arra az elnevezések is utalnak. 

Mert ugye a selejtező az selejtező, a róla elnevezett időszakban selejtezik ki azokat a csapatokat, melyek nem alkalmasak arra, hogy a legjobbak között folytassák a nemzetközi szereplésüket.

És a Slavia Praha elleni mérkőzése a Ferencvárosnak már tényleg majdnem olyan volt, mint a valódi Bajnokok Ligája, olyan, amilyenben tavaly (és 95/96-ban) részesítette Magyarország rekordbajnoka a magyarokat.

Majdnem teljesen megtelt a Groupama Aréna, a 2021/22-es kiírásban ennyien még nem voltak a Fradi aktuális hazai meccsén, és a mivel a Táborban is most voltak a legtöbben, a hangulat is most volt a legfainabb, amit a kezdés előtti pillanatokban bemutatott élőkép is jelzett.

Az ellenfél meg ugye az a Slavia Praha volt, mely gárda évek óta ott van a legszűkebb európai elit mögött kábé közvetlenül, a játékoskeretének az értéke meg majdnem háromszor annyi, mint a Ferencvárosé.

Ezt szem előtt tartva a prágaiak igen aktívan kezdtek, igyekeztek már az első tíz percben gólt szerezni, úgy, mint ahogy az az esélyesebb, otthon játszó csapatoktól szokás. A Slavia idegenben játszott, de a párharc esélyesének számított, ezért kezdtek huszárosan a vendégek.

FTC-Slavia: a Fradi-szurkolók élőképe - NB1.hu

 

Nagyjából 10-15 perc után történtek olyan jelenetsorok, amiknek köszönhetően az FTC-fanatikusok azt érezhették, hogy a kedvenceiknek lehet már végre esélyük a gólszerzésre, mert egyre többször jöttek ki Haratinék a szorításból.

Viszont a Slavia támadásai ilyenkor is gyorsak és veszélyesek maradtak, de már nem állandósult jelleggel következtek be, ráadásul a 38. percben Tokmac megszerezhette volt a vezetést a hazaiaknak, ha jobban találja el a labdát 8 méterről, aminek köszönhetően jobban és bátrabban helyezhetett volna...

A félidő vége előtt viszont ritkán látható, szilveszteri kabaré összeállításokba illő góllal megszerezte a vezetést az FTC, és azért nem érdemtelenül, mert a játékosai tiszta szívből harcoltak az esélyesebbnek gondolt ellenfél ellen.

Fordulás után arra lehetett számítani az elméletben, hogy még nagyobb rohamokkal kezd majd a Slavia, mint tette azt az első játékrészben, de a gyakorlatban bebizonyosodott az, amit lehetett érezni még a szünet előtt, hogy lehet, túlfutották magukat a csehek.

Ez viszont az ő bajuk, a magyarok öröme meg az, hogy Haratin egy jogosan megítélt 11-esből kettőre növelte a Fradi előnyét.

Utána is éles maradt a találkozó, Dibusznak is be kellett mutatnia, hogy továbbra is ihletett formában véd, mint évek óta, de ez nem azt jelentette, hogy az FTC csak és kizárólag a védekezésre rendezkedett volna be. Mert Tokmacékat nem csak a védekezésben, hanem a kontrák vezetésében is segítette az önkívületben szurkoló Groupama Aréna közönsége.

A MÉRKŐZÉS KULCSMOMENTUMA: AZ ELSŐ GÓL
Minden találkozón kiemelten fontos az első gól, de a Fradi-Slavián kiemelten az volt. Egyrészt azért, amilyen volt, másrészt azért, mert nem az a gárda szerezte, amelyik előzetesen a párharc majdnem abszolút esélyese volt. És mindkét szegmens kiemelten fontos volt.

A MÉRKŐZÉS FŐSZEREPLŐJE: A CSAPATSZELLEM
A találkozót felvezető sajtótájékoztatón az nb1.hu kérdésére válaszolva Jindrich Triposovsky, a Slavia vezetőedzője azt mondta, nem a játékosok értékei, hanem a játékosok küzdenek majd meg egymással. Igaza lett.!

GÓLOK TÖRTÉNETE:
44. p.:
Elképesztő, hihetetlen góllal, pontosabban öngóllal szerezte meg a Fradi a vezetést. Zachariassen indítása nem volt éppen a legforintosabb Ryan Mmaee-t meg is tudta így előzni Tarasz Kacsaraba, aki becsúcsza, ballal hazaadta a labdát, ami viszont átpattant Ondreij Kolár lábán és a kapuba gurult... 1-0!

50.p.: Ott a második! Civic lőtt ballal az ötös bal sarka mellől mellé, de előtte már 11-est fújt a spori, mert a neki passzoló Uzunit Kacsaraba egész egyszeráen felrúgta. A megítélt 11-est Haratin a jobb alsóba rúgja úgy, hogy Kolár eléggé érezte, hogy hová megy majd a zsuga, de szerencsére nem ért oda. 2-0!

JEGYZŐKÖNYV:

BAJNOKOK LIGÁJA-SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
FERENCVÁROS–SLAVIA PRAHA (cseh) 2–0 (1–0)

Budapest, Groupama Aréna, 17 127 néző. V: Gil Manzano (spanyol)
FTC: Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmaee, Civic (Botka, 85.) – Laidouni, Haratin – Tokmac Nguen, Zachariassen (Zubkov, 86.), Uzuni – R. Mmaee (Loncar, 75.). Vezetőedző: Peter Stöger
SLAVIA: Kolár – Masopust (Schranz, 53.), Kacsaraba, Zima, Dorley – Bah, Sevcík (Ibrahim Traoré, 25.), Holes (Lingr, 72.), Stanciu, Plavsics (Olayinka, a szünetben) – Kuchta (P. Musa, 53.). Vezetőedző: Jindrich Trpisovsky
Gólszerzők: Kacsaraba (44. – öngól), Haratin (50. – 11-esből)

JINDRICH TRPISOVSKY ÉRTÉKELÉSE:

PETER STÖGER ÉRTÉKELÉSE:

REAKCIÓK:

Fradi-Slavia: a Fradi Tábor és a Groupama a legjobb? - reakciók - NB1.hu

 

Legfrissebb híreink