nb1.hu

Különös szurkolói ankéton debütáltak Bernd Storckék a Kortrijknél

Interjú a KV Kortrijk asszisztensedzőjével, Czuczi Mátyással.

Tizennégy mérkőzés után menesztették a belga élvonalbeli KAS Eupentől Bernd Storckot és segítőjét, Czuczi Mátyást. A 2016-os Eb magyar szövetségi kapitányát és „jobb kezét” novemberben a patinásabb, de a tabellán hátrébb álló KV Kortrijk szerződtette, ahol már érkezésükkor egy szurkolói ankéton találták magukat. Czuczi Mátyást az ott szerzett élmények mellett saját vezetőedzői ambícióiról és a vb utáni belga futballközhangulatról is kérdeztük. 

Milyen a közhangulat a belga futballban a csúfos vb-kiesés után? 
Egyértelmű a csalódottság. Mélyen nem látok bele a válogatott körüli dolgokba, így a sajtó tartalmain kívül arról tudok nyilatkozni, amit a kollégáimtól hallok. Belgiumban nagyon hálásak Roberto Martíneznek, aki rengeteget tett a helyi labdarúgásért, például a stadionok bekamerázása és az elemzőszoftverek használatának elterjedése mind az ő kéréseinek eredménye. Ezzel együtt az a legfőbb álláspont, hogy az ő és a válogatott kapcsolata elfáradt, sokan sürgetik a ’reset’ gomb megnyomását.

Mindössze 14 mérkőzés jutott neked és Bernd Storcknak a KAS Eupen kispadján. Te miben láttad a gyors búcsú okát? 
Azzal a céllal érkeztünk az Eupenhez, hogy folyamatosan a vonal fölött tartsuk a csapatot, hosszú távon gondolkodtunk, úgy érzem, az együttes játékán láthatóak is voltak biztató jelek. Folyamatosan a kiesőzóna felett voltunk, ugyanakkor a belga fociban most van egy enyhe pánikhangulat, hiszen idén először fog három csapat kiesni. Ennek nagyon érződik a hatása, számos edzőváltás volt már az élvonalban, a Kortrijknek például idén Bernd Storck a harmadik vezetőedzője. Az új lebonyolítás miatt idén nem nagyon van türelem, az alsóházi csapatok pedig jóval kevesebb kockázatot mernek bevállalni.

A tabellán még rosszabbul, kieső helyen álló Kortrijk csapatához szerződtetek. Ott milyen állapotok fogadtak titeket?
A két klub között jelentős különbség van. Az Eupen egy szerény, kisvárosi csapat, ahol gyakran volt az az érzésem, hogy a szurkolók fele inkább a komolyabb erőt képviselő ellenfelek miatt látogat ki a meccsekre. A Kortrijk viszont egy nagy múltú csapat, amely bevallottan magasabb célokért szeretne küzdeni, mint ahol jelenleg most van. De örülök annak, hogy idekerültünk, jó helyen vagyunk. A javulásra viszont kétségtelenül szükség van, érkezésünkkor az első esemény éppen egy szurkolói ankét volt.

Újonnan érkező szakemberekként nem ti vagytok felelősek az eddigi gyenge szereplésért, ugyanakkor a szurkolóktól nem várható el, hogy ezt mérlegeljék. Mennyire volt vasvillás a hangulat az ankéton?
Érdekes élmény volt, egy prezentációval vártak minket a szurkolók. Bemutatták a klub történetét, illetve azt, hogy ők, a szurkolók mivel tudnak támogatni minket, és hogy mi az, amit elvárnak tőlünk. Minden szurkolói szekció vezetője négy-öt gondolatban fogalmazta meg, hogy mi az, amivel hozzá tud járulni a csapat szerepléséhez, és mi az, amiben változást szeretne látni.

Ez már-már inkább egy multicég meetingjére emlékeztet.
Igen, izgalmas élmény volt, viszont a mondanivalójuk pontosan az volt, mint amit egy magyarországi szurkolói ankéton is hallhatunk. Jobb hozzáállást várnak, hangsúlyozzák, hogy a játékosok és a stáb tegyen meg mindent a klubért, a címerért. Persze elhangzanak olyanok, hogy rúgjunk többet kapura, de ez érthető, hiszen 17 forduló után a Kortrijk talált be legkevesebbszer, 14-szer. Ezen felül igazán mélyen a taktikába nem szándékoznak beleszólni, esetleg egy-egy játékos sorsa az, ami foglalkoztatja őket.

Hivatalosan segédedzői minőségben dolgozol, eredendően viszont videóelemző vagy. Jelenleg mi a munkaköröd?
Asszisztensedzőként alkalmaznak, ebben a pozícióban hárman vagyunk, a két kollégám már korábban itt volt a klubnál. Egyelőre mindennel foglalkozom, így a videóelemzés is része a munkámnak, de per pillanat azon van a fókusz, hogy a szakmai stáb munkamenete gördülékeny és üzembiztos legyen. Az eleje mindig nehéz, egyelőre igyekszem minden munkafolyamat minden részletét figyelni, felügyelni, hogy az első tétmeccsünkig minden beállhasson a megfelelő kerékvágásba.

Ebből a szempontból szerencsés időben neveztek ki benneteket, hiszen az egész vb-szünetet a csapattal tölthetitek.
Igen, ez egyrészt furcsa, másrészt tényleg kapóra jön nekünk. A Kortrijkkel már korábban felvettük a kapcsolatot, az egyeztetés során is számoltunk azzal, hogy lényegében egy extra felkészülést tudunk összerakni a csapatnak. Három edzőmeccset játszunk ezalatt, a holland Excelsiort sikerült jó játékkal, 1-0-ra legyőzni, ezen kívül még két barátságos meccsünk lesz. December 20-án játszunk a kupában, a csapattal is arról beszéltünk, hogy ahhoz a találkozóhoz élesen fogunk hozzáállni.

Milyen erőkből áll a Kortrijk? Mi a legnagyobb, de még reális cél, amit kitűzhettek?
A jelenlegi bajnoki helyezés nem tükrözi a csapat erejét, nemcsak taktikai, de mentális okai is vannak az idei gyengébb szereplésnek. Első körben az a legfontosabb, hogy visszajöjjön a gárda önbizalma. A keret erős, sok tapasztalt játékosunk van, akik ezt a rutint ráadásul megfelelő színvonalról is hozzák.

A téli átigazolási szezonra azért vannak terveitek?
Még az aláírás előtt megterveztük, hogy megegyezés esetén milyen és mennyi új játékosra lenne szükségünk. Ezt tudattuk a klubbal is, akik egyetértettek a meglátásainkkal. A költségvetés nem az én asztalom, így erről nem tudok nyilatkozni, viszont a terveinkre zöld utat kaptunk.

Korábban a belga bajnokság csapatai előszeretettel vettek magyar játékosokat. Jelenleg van olyan játékos az NB I-ben, akit el tudnátok csábítani a Kortijkhez, és erősítést is jelentene a számotokra?
Én úgy látom, hogy megvannak az ilyen kaliberű játékosok. Erről beszéltünk is Bernd Storckkal, már az Eupenhez is szívesen vittünk volna magyar futballistát, ez akkor sajnos nem jött össze. De monitorozunk mindenkit, a magyar játékosokat megkülönböztetett figyelemmel. Jelenleg viszont a legfontosabb játékosprofil, amit keresünk éppen olyan, amelyben a magyar futball sem bővelkedik.

A saját karrieredet illetően mik a terveid? Látod magad néhány év múlva vezetőedzőként?
Ha ezt két éve kérdezed, még nem tudtam volna elképzelni, ma viszont már igen. Persze nem azt, hogy holnap már vezetőedző leszek, hiszen sokat kell még tanulnom, fejlődnöm, és mivel ehhez most ideális helyen vagyok, jól is érzem magam a bőrömben. Ha nagyobb távlatban nézzük, szeretnék minél több időt minél jobb helyen eltölteni, és a lehető legtöbb tudást magamra szedni. 32 éves vagyok, 9 éve dolgozom a profi labdarúgásban a háttérstáb tagjaként, hat különböző országban szerezhettem tapasztalatot, így sok minden van már mögöttem, de úgy érzem, hogy előttem is. A fociban ráadásul folyamatosan változnak a dolgok, így nem érdemes nagyon merev terveket megfogalmazni évekre előre. Meglátjuk, a cél, a nyitottság és az ambíció megvan bennem.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek