nb1.hu

Viharsarok: gólkirály-jelöltek büntettek, megrúghatták a bírót

Nem gondoltak fáklyás menetre a listavezetőnél.

Vasárnap rendezték az őszi szezon legnagyobb rangadóját Békéscsabán az NB III Dél-Keleti csoportjában. Az éllovas hazai csapat a legfőbb kihívójává váló ESMTK-t fogadta. A vendégek szoros meccsen 2-1-re győztek. A találkozón három tizenegyes, egy (hivatalos) kiállítás és meccs végi balhé is történt.

A NÉV EREDETE

A Viharsarok sokak szerint a legfiatalabb magyarországi tájnév. A Békés, Csanád és Csongrád vármegyék egy részét felölelő tájegység neve Féja Géza 1937-ben megjelent azonos című műve nyomán terjedt el.

A Viharsarok elnevezés a magyar labdarúgásban is bőven megállja a helyét. Méghozzá a békéscsabai labdarúgás és a szurkolóinak fanatizmusa miatt.

EZREK UTAZÁSA

1974. június 16-án Szentendrén 5000 vendégszurkoló előtt lejátszott bajnoki találkozón aratott 2-0-s győzelemmel a labdarúgócsapat az NB I/B-s bajnokság második helyén végzett. Ennek köszönhetően a Diósgyőrrel együtt felkerült a magyar labdarúgás első osztályába.

Szentendre és Békéscsaba között légvonalban 189,52 kilométer a távolság. Akkoriban ráadásul sokkal nehezebb volt a közlekedés, mint napjainkban. Ezért is kiemelten dicséretes, hogy a csabai fanatikusok ilyen hatalmas létszámban jelentek meg a sorsdöntő találkozón.

A nyolcvanas években szintén remekeltek a Békéscsaba. Csank János vezetésével 1988-ban még az akkori nevén Magyar Népköztársaság Kupát is megnyerte. A fináléban Szolnokon 4000 csabai fanatikus előtt 3-2-re legyőzte a Honvédot.

VÁLTOZATOSSÁG

Ezután mélyrepülésbe kezdett a gárda, 91-ben kiesett az élvonalból, de a legendás Pásztor József irányításával ismét magára talált. Olyannyira, hogy az 1993/94-es kiírásban bronzérmes lett az NB I-ben.

Jelenleg viszont az NB III-ban szerepelnek a viharsarkiak. Az előző NB II-es bajnokság véghajrájára ismét Pásztor József lett a vezetőedző, de ő sem tudott csodát tenni.

17 ÉV UTÁN

A nyáron Csató Sándor lett az új vezetőedző, aki 17 év után tért vissza Békéscsabára. A kupagyőzelem alkalmával egyébként gólt lőtt a Honvédnak, a bronzérem megszerzéséből is alaposan kivette a részét. Amikor a klubvezetés bejelentette, hogy az egykori, szintén helyi legenda veszi át a stafétát, egyértelmű célkitűzés lett megfogalmazva: az azonnali visszajutás.

10/10

A Békéscsaba hatalmas szárnyalásba kezdett. Vasárnapig mind a tíz bajnokiját megnyerte, de úgy, hogy csak három gólt kapott. Vasárnap viszont az ESMTK kétszer is betalált a lila-fehéreknek. Molnár János volt az erzsébetiek hőse, aki mindkét, a vendégeknek megítélt tizenegyest értékesítette. A másodikat a 91. percben.

A hazaiak egyébként szintén tizenegyesből, Vólent Roland révén szerezték meg a vezetést a 24. percben.

Annak a megítélését, hogy a bírói ítéletek helytállóak voltak-e ezekben az esetekben, mindenkire rábízzuk.

AZ ELSŐ

Vólent a kispesti futballakadémia növendéke. Ő volt az első olyan játékos, aki George F. Hemingway tulajdonlása idején felkerült az akadémisták közül a felnőttek közé. Akkoriban az egyik legnagyobb magyar tehetségnek tartották.

Kispesti fanatikusoktól tudjuk, hogy 17 éves korában, amikor parádézott a Puskás Suzuki-kupán, megígérte nekik, hogy ha nem jön össze a futballista karrierje, akkor beáll közéjük ultrának.

Vólent a nyáron Tiszakécskéről került harmadszorra Békéscsabára. A lila-fehérek egyik legjobb játékosa. Az őszi szezonban gyszer duplázott, naná, hogy a Honvéd II ellen, mely gárda az akadémistákból áll.

SZEGEDRŐL

Az ESMTK hőse, Molnár János a Szeged-Csanád Grosics Akadémia játékosaként debütált a felnőttek között. Kétszer játszott már a szegedi csapatban és a Makóban is. Megfordult Dabason is, innen került Erzsébetre 2021 nyarán.

Az előző bajnokságban kilenc gólt szerzett, ősszel is remekel. A Kecskemét II ellen idegenben 4-0-ra nyertek, ekkor duplázott, Dabason pedig hármat vágott, amikor 6-0-ra diadalmaskodtak.

A 11-ESEK!

A találkozók utáni vezetőedzői értékelésekben a tizenegyesek is központi témát szolgáltattak. Akárcsak a lefújás utáni feszültség és a bajnoki esélyek.

TURI ZOLTÁN

„Nagy győzelmet arattunk Békéscsabán. Az első félidő nagyon nem tetszett, rossz felfogásban és rosszul játszottunk. Véleményes büntetővel szerzett vezetést a Békéscsaba. A szünetben rendeztük sorainkat, és sokkal veszélyesebbek lettünk, sikerült is fordítanunk. Három tizenegyes volt a meccsen, nem értettem, hogy ellenünk miért ítélt a játékvezető. Amiket mi kaptunk, azok szerintem jogosak voltak. A lefújás utáni jelenetekről azt az információt kaptam, hogy az egyik játékosunk kiszólt a szurkolókhoz. Azt nem tudom, hogy az értesülés helytálló-e vagy sem, de ha így tett, akkor ez abszolút nem helyes. Még nincs itt az ideje annak, hogy bármilyen elérhető helyezésről vagy bajnoki esélyekről beszéljünk. A három pontot behúztuk, ezt megünnepeljük, majd készülünk a következő meccsünkre.”

CSATÓ SÁNDOR

„Az első tizenöt percünk nem volt jó. Nagyon kapkodtunk, eladtuk a labdákat, utána viszont összeszedtük magunkat. Innentől kezdve sok jó támadásunk volt. Fordulás után ellenfelünk magához ragadta az irányítást, végül két véleményes tizenegyesnek köszönhetően nyerte meg a találkozót. Mindezektől függetlenül gratulálok az ESMTK-nak. Ha a kollégám úgy látta, hogy jogosak voltak azok a büntetők, amiket nekik megítélt a játékvezető, akkor ő ezt így látta. Mi viszont másképpen. Az elsőnél kilökték Albert Istvánt a labda alól, miközben sárgát is kapott kezezésért. A másodiknál a védőnk a labdát találta el előbb. Ha valaki nyáron azt mondta volna, hogy az első tíz meccset megnyerjük, akkor gondolom aláírtuk volna mindannyian. Most bejött egy rosszabb mérkőzés. Annyi van, hogy az ESMTK négy pontra ránk jött, mögöttük sűrűsödött a mezőny. Bízom benne, hogy a következő mérkőzésünkön jobban nézünk majd ki. Fontos csapatrészből veszítünk el embereket, ami nem jó, mert ott kevesebben vagyunk. Viszont továbbra is képesnek érzem a csapatot arra, hogy elérjük a céljainkat. Nem gondoltuk sosem, hogy egy fáklyás menet lesz, azaz mindenkit megverünk a bajnokságban.”

SZÁMONKÉRÉS?

Egyes hírek szerint a találkozó lefújása után a békéscsabaiak számonkérték Szilágyi Sándor játékvezetőt. Vannak, akik azt állítják, hogy valaki meg is rúghatta a sporit. Pásztor József, a csabaiak klublegendája a csakfoci.hu-nak azt mondta, hogy nem tud arról, hogy ilyen történt. Azt viszont elmesélte, hogy korábban egy ETO elleni meccsük után Szilágyit „levették” a meccseikről.

Arról is jelentek meg híradások, hogy a játékvezető három piros lapot osztott ki. A MLSZ adatbankjában viszont csak egy van jelezve. Albert István kapta meg a második sárga lapját a 67. percben.

FOLYTATÁS

A listavezető Békéscsaba a Szolnokot fogadja a következő körben, az ESMTK a Szeged-Csanád Grosics Akadémia második csapatát. Az erzsébetiek egyébként a Magyar Kupában majd az MTK ellen játszanak.

Mint ahogyan az is tény, hogy a két csapat továbbra is ádáz csatát vív majd az első helyért.

Mint ahogyan Molnár és Vólent is a gólkirályi címért. A már említett adatbank szerint Molnár eddig tizenegy, míg Vólent nyolc alkalommal volt eredményes.

Mi lenne akkor, ha egy csapatban vitézkednének?

 

 

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC