nb1.hu

Rögtön NB I-es üzenetet küldött a Vasas és a Kisvárda az NB II-nek, félig kiutált volt a mezőny legjobbja

Gera Zoltánt és Feczkó Tamást is kikérdeztük a meccs után.

A Merkantil Bank Liga rajtja előtt két csapat vezetősége vállalta nyíltan, hogy az egyértelmű céljuk az NB I-be való feljutás. Ez a két csapat a Vasas és a Kisvárda volt, és vasárnap este a Fáy utcában egymás ellen kezdték meg a bajnokságot. A találkozó bőven NB I-es színvonalú volt. A médiumok közül egyedül az NB1.hu képviseltette magát a másodosztály legnagyobb szakmai rangadóján.

1911

A Vasas hatszoros bajnok és négyszeres kupagyőztes klub, olyan nagyságokkal, mint Illovszky Rudolf, Mészöly Kálmán, Farkas János, Várady Béla, Komjáti András vagy Galaschek Péter. A Kisvárda hét év után esett ki az élvonalból. Mindkét klubot 1911-ben alapították. A vendégek Kisvárda Sport Egyesület néven alakultak meg, de utána Kisvárda Vasas néven szerepeltek. Az élvonalban legjobb helyezését a 2021-22-es idényben érte el, amikor a második helyen végzett.

Mindkét klub tartott szurkolói ankétot a szezon előtt, ahol a klubvezetők kijelentették, hogy céljuk az NB I-be való feljutás. Ezt Nagy Miklós, a Vasas sportigazgatója a meccs előtt az NB1.hu-nak adott nyilatkozatában erősítette meg, míg Feczkó Tamás, a Kisvárda vezetőedzője a lefújás utáni sajtótájékoztatón.

Távolabbi célja van a Vasasnak a feljutásnál: interjú Nagy Miklós sportigazgatóval

CÉLKITŰZÉSEKNEK MEGFELELŐEN

A két csapat az átigazolási időszakban is jelezte célkitűzéseit: mindkét gárda olyan játékosokat engedett el, akikre nem tartottak igényt a remélt célok eléréséhez. A Vasas két legfontosabb igazolása, Iyinbor Patrick és Könyves Norbert, a meccs előtti héten tértek vissza. A Kisvárda megtartotta több légiósát, így mondva le jelentős központi támogatásról. Driton Camaj és Jasmin Mesanovic a támadósorban kaptak szerepet, de a kezdőcsapatban volt Branimir Cipetic, Aleksandar Jovicic, Bernardo Matic és Milos Spasic is, akik az NB I-ben is minőséget képviseltek.

A meccs lüktető iramban, remek hangulatban és kedvező időjárási körülmények között kezdődött. Vasárnap egy száraz hidegfront vonult át az országon, ami 5-8 fokkal lehűtötte a levegőt.

A meccsen

A 7. percben Radó András passza után Pávkovics Bence lőtt centikkel a jobb kapufa mellé 15 méterről. Négy perccel később Radó szabadrúgása után Baráth Botond fejelt kapura, de az egyik nyári érkező, Hrabina Alex hatalmas bravúrral hárított. Három perccel később Cipetic remek labdáját Camaj értékesítette, miután Ódor és Pávkovics elcsúszott, majd 10 méterről a jobb alsó sarokba helyezett (0-1).

A szünetig felváltva alakítottak ki helyzeteket a csapatok. A 30. percben a Vasas-szurkolók tizenegyest reklamáltak, amikor Jovicic kezére pattant a labda Radó András beadása után, de a bíró nem ítélt szándékos kezezést. Két perccel a szünet előtt Otigba Kenneth megsérült, helyére Iyinbor érkezett, aki a mezőny egyik legjobbja lett. A félidő utolsó pillanatában Radó szabadrúgása után Urblík József fejelt szép gólt, így 1-1-es döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok.

Az 55. percben Tóth Milán passzolt Radóhoz, aki állítás nélkül, 15 méterről a bal felső irányába lőtt, a labda a lécről vágódott a gólvonal mögé (2-1). Ez a találat már most a bajnokság egyik legszebb góljának számít.

A 65. percben Gera lehívta a pályáról a mezőny addigi legjobbját, Radót, és helyére Könyves Norbert érkezett. A visszatérő támadót a 87. percben Hidi M Sándor szöktette a félpályáról, majd a Paksról visszatért játékos 10 méterről magabiztosan lőtt a kapuba (3-1).

Az újabb gól, amely bebiztosította a hazai győzelmet, még lelkesebbé tette a mintegy kétezer Vasas-szurkolót. Zúgott a vastaps és az „Álljatok fel!” rigmus, miközben Angyalföld felett piros-kékben pompázott az égbolt.

Összegzés

A meccs végig bőven NB I-es színvonalú volt, a két csapat játékosai már az első fordulóban férfias, látványos csatával jelezték, hogy nem a levegőbe beszéltek elöljáróik, amikor az NB I-be való felkerülésről szóltak.

Annyi biztosan kijelenthető, amit a bajnokságot felvezető összeállításunkban is írtunk: az összes többi csapat a Vasas és a Kisvárda ellen akarja majd megmutatni, hogy őket sem szabad egy pillanatig sem leírni.

Mindenki a Vasas és a Kisvárda ellen

REAKCIÓK

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatóra először Feczkó Tamás, a várdaiak vezetőedzője érkezett, majd utána Gera Zoltán. A két szakember értékeléssel kezdett, majd következtek a kérdéseink.

Feczkó Tamás

„Úgy kezdtük a meccset, ahogy szerettük volna. A gól után még volt lehetőségünk, hogy megszerezzük a második találatot is. Az első félidő második felében azonban a Vasas jobban birtokolta a labdát, mi pedig hátrább védekeztünk. Igaz, az ellenfélnek csak pontrúgásból volt nagy helyzete. A legrosszabbkor jött a hazaiak egyenlítése. Fordulás után bosszantó módon a saját labdabirtoklásunkból kaptunk gólt. Ezt követően nem tudtuk feltörni a mélyen és jól védekező hazaiakat. Amikor többet kockáztattunk, ők rúgtak egy kontragólt, amit nekünk kellett volna megszerezni. Nem maradt más hátra, mint gratulálni a Vasasnak a győzelemhez.”

Mi volt a nagyobb probléma? Hogy nem a Kisvárda szerezte a találkozó második gólját, vagy az első játékrész végén kapott gól?
„Mindkettő! Voltak olyan lehetőségeink, amikor egy az egyben vezethettük volna a labdát a kapusra, vagy az utolsó passznál a visszafutó védőt találtuk el. Lélektanilag tényleg rosszkor jött, hogy az első félidő utolsó percében a Vasas tizenöt méterről gólt fejelt.”

Érthető a szomorúság, viszont NB I-es színvonalú meccset láttam. Tévednék?
„Nagyon örülök, ha így láttad, mert ez volt a cél. Magas intenzitású mérkőzés volt, sok akcióval és nagyon gyors átmenetekkel.

A labdabirtoklásunk is megfelelő volt, bár a hazaiaknál többet volt a labda. Gyorsabb is volt a járatásuk. Mindent meg kell tennünk, hogy egy év múlva ugyanezt mondhasd, csak egy osztállyal feljebb.”

Gera Zoltán

„Gratulálok a csapatomnak, mert hatalmas munkát végeztek a játékosok. A meccs előtt arról beszélgettünk, hogy teljesítményt kell letennünk az asztalra, és kiemeltük a szenvedély, az akarat és a fegyelem fontosságát. Ezek eredménye most látható volt. Bár hátrányba kerültünk, előtte is jól játszottunk, szép akcióink voltak, és nyomás alatt tartottuk az ellenfelet.

A Kisvárda egy kontratámadásból megszerezte a vezetést, mert elaludtunk. A kapott gól után nem tört meg a lendületünk, helyzeteket alakítottunk ki, és nagyon jókor egyenlítettünk. Ez lelkileg nagyon fontos volt a csapatnak.

A második félidőben is jól játszottunk. A vezetésünk megszerzése után volt egy rövid zavaros időszak, amikor a Kisvárda egyenlíthetett volna. Ekkor változtattunk a szerkezetünkön, hogy még stabilabbá tegyük a csapatot. Nem volt szándékos a visszaállás a vezetés után, de a védekezésünk szétesett, amit korrigálnunk kellett.

Az ellenfél egyre többet támadott, nagyobb kockázatot vállalva, de sikerült megszereznünk a harmadik gólt és lezárnunk a mérkőzést. Összességében jól játszottunk, megérdemeltük a győzelmet egy jó csapat ellen.

A Kisvárda tele van jó játékosokkal, főleg a támadószekcióban, így nagy fegyvertényt hajtottunk végre. Tudjuk, hogy innentől kezdődik a kemény munka, és fokozni szeretnénk a teljesítményünket. Mentálisan nagyon fontos, hogy hátrányból szereztük meg a győzelmet egy jó csapat ellen. A stadionban jó volt a légkör, a szurkolók nagy támogatást adtak, ami nagyon fontos volt. Azonban még semmi nem dőlt el, hoztunk egy fontos mérkőzést, de sok van még hátra a bajnokságból. Szeretnénk mérkőzésről mérkőzésre jobbá válni, folyamatosan fejlődni és nem visszavenni.”

Említetted, hogy fontos volt, hogy a Kisvárda nem növelte kettőre az előnyét. Ugyanilyen fontos volt, hogy Iyinbor Patrick jól helyettesítette Otigba Kenneth-et, illetve Könyves Norbert Radó Andrást. Mekkora pluszt tud még adni a két játékos a továbbiakban?
„Nagyon jó kérdés! Patrick és Norbi érkezése nagyon pozitív hangulatot hozott a csapatnak, és ez azonnal érezhető volt. Mindketten jó személyiségek, alázatos játékosok, akikre szükségünk van. Nem akarom kihagyni a többi új érkezőt sem, mert ők is szépen beilleszkednek. Az említett két játékos viszont egyből főszereplő lett. Patrick sokat tett hozzá a játékunkhoz Kenny kiesése után, ami nagyon fontos volt. Norbi rutinjára és tapasztalatára már most is nagy szükségünk volt.

Mezőny legjobbja

Nem szabad elmenni Radó András kiváló teljesítménye mellett sem, hiszen gól és gólpassz fűződik a nevéhez. Nagyon örülök, hogy ilyen jó támadóink vannak. Fontos a csapaton belüli verseny, a játékosoknak érezniük kell, hogy senkinek nincs biztos helye a kezdőcsapatban. Ez serkenti őket, ami nagyon fontos.”

Egyetértesz velem abban, hogy NB I-es színvonalú volt a találkozó?
„Igen, a mérkőzés jó színvonalú volt, a tempója is az volt. A Kisvárda élvonalbeli játékoskerettel rendelkezik. Sok játékosa maradt, különösen a támadósoruk légiósai, akik bármikor el tudnak dönteni egy mérkőzést. Az első meccs volt, és az NB II-ben játszunk, de tudnunk kell, hogy a feljutáshoz kiegyenlített, jó teljesítményre van szükségünk. Azon dolgozunk, hogy az élvonalba kerüljünk. Voltak olyan pillanatok, és vannak NB I-es képességű játékosaink.”

A Vasas a következő körben a Kazincbarcikát fogadja, a Kisvárda a Budafokot.

NB II, 1. FORDULÓ

VASAS–KISVÁRDA 3–1 (1–1)

Illovszky Rudolf Stadion, 1820 néző. V.: Csonka B. (Belicza, Ország)

VASAS: Jova L. – Ódor, Otigba (Iyinbor, 44.), Baráth B. – Pávkovics (Deutsch L., a szünetben), Hidi M. S., Urblík J., Doktorics, Mamusits (Girsik A., a szünetben) – Tóth M. (Rácz B., 89.), Radó (Könyves, 65.). Vezetőedző: Gera Zoltán

KISVÁRDA: Hrabina – Cipetic, Lippai, Jovicic, Körmendi – Soltész I. (Molnár G., 63.), Matic (Szőr, 82.), N. Ponomarenko (Osztrovka, 63.) – Szpaszics (Scsadej, 91.), Mesanovic, Camaj (Soltész D., 63.) . Vezetőedző: Feczkó Tamás

Gólszerző: Camaj (0–1) a 13., Urblík J. (1–1) a 45+2., Radó (2–1) az 56., Könyves (3–1) a 87. percben. Kiállítva: Lippai a 92. percben

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC