nb1.hu

„Beletörődtem a kiesésbe, nem szeretnék meccsre járni” – interjú Révész Attilával

Állítja, még az NB II-ben is jobb fizetéseket kapnak a játékosok, mint Kisvárdán.

„Mi teljesítettük a penzumot, szinte egész évre megvan a fiatalszabályra vonatkozó elvárás, ezért a bajnokság nekünk tavasszal kezdődik” – mondta az NB1.hu-nak a téli szünetben Révész Attila. A Kisvárda sportigazgatója a csapatától tehát feltámadást várt, de ez nem következett be, hat vereség mellett mindössze két győzelmet aratott a kelet-magyarországi klub, amelynek úgy tűnik, megpecsételődött a sorsa. A szakember most, a bajnokság vége előtt nyolc körrel már elkönyvelte a kiesést, és azt mondta: a magyar futball egészét figyelembe véve, mindenkinek jobb, hogy nagyobb bázissal rendelkező klubok alkotják majd az élvonalat.

Hogyan készülnek a hétvégi, Debrecen elleni találkozóra? Milyen a hangulat a csapatnál?
A múlt héten nagyon frusztráltak voltak a játékosok, akkor tudatosult mindenkiben, hogy most már nagyon kevés esély maradt a bennmaradásra, és nagyon nehéz helyzetben vagyunk. A játékosok akkor nagyon le voltak törve, de a mostani héten már pozitívabb a hozzáállás. De nem tökéletes, ami érthető.

Kilenc ponttal áll jobban a még bennmaradó helyen tartózkodó Zalaegerszeg a Kisvárdánál, és a hátralévő 8 forduló alatt még 24 pont gyűjthető. Matematikailag még megmenthető az első osztályú tagság. Megpróbálják?
Matematikailag igen, de látom, hogy az eddigi teljesítmény alapján sajnos nincsen reális esély a bennmaradásra. Ez a játékoskeret erősségét tekintve számomra csalódás.

Én már úgy készülök, hogy a következő szezonra egy NB II-es alapot kell kialakítanunk. Már tárgyaltam a játékosok nagy részével. A következő időszakban, nagy valószínűséggel azok fognak helyet kapni a csapatban, akik a következő szezonban is nálunk képzelik el a pályafutásukat.

A ZTE miért volt jobb a Kisvárdánál tavasszal?
Nem volt jobb, csak eredményesebb. A mi játékunk „több” volt, viszont a ZTE az első 5-6 fordulóban aratott győzelmeivel helyzeti előnybe került. Jobban megfogták a felkészülést, ez kétségtelen, a miénk sajnos nem sikerült úgy, ahogyan kellett volna.

Mennyire elégedett Feczkó Tamás munkájával?
Ezt Tomival beszélem meg. Elmondtam neki is, hogy mivel vagyok elégedett, mivel nem. De ez a tavaszi szezon nekem nagy csalódás.

MTI-fotó: Illyés Tibor

Tavaly decemberben azt mondta az NB1.hu-nak, „ha kiesünk, akkor sem dől össze a világ”. Ezek szerint fenntartja az akkori véleményét.
Abszolút, én helyén kezelem a futballt, a csapatot – az erősségeinkkel, a gyengéinkkel. Ha kívülálló lennék, azt mondanám, nincs itt semmi helyünk. De mivel a saját csapatom a Kisvárda, ezért másképp gondolkodom, sportemberhez méltóan a legjobbat szeretnénk még magunkból kihozni. Ebben az idényben ez erre volt elég.

A magyar futball egészét figyelembe véve, mindenkinek jobb, hogy nagyobb bázissal rendelkező klubok alkotják majd az élvonalat. Annyira kinyílt az olló, hogy ez a jelenlegi piacon lévő, nagyon nagy igényű labdarúgók idehozatala megvalósíthatatlan. Azt látjuk, hogy még az NB II-ben is jobb fizetéseket kapnak, lényegesen többet kapnak a játékosok, mint nálunk. Mi ezzel nem akarunk versenyezni.

Hogyan lesz akkor újra élvonalbeli a Kisvárda?
Az NB I-ben már egyértelműen olyan viszonyok uralkodnak, amelyeket egy ilyen kis klub nem tud tartani. Nem is szabad belemenni egy ilyen árversenybe. Egyértelműen a nagyon jó akadémiákra kell támaszkodni, vissza kell térni a gyökerekhez, ahonnan anno elindultunk az NB II-ben, amikor volt 8-10 saját nevelésű játékosunk. Most ugyanezt a célt határoztuk meg. Amíg ez nem történik meg, addig nem lehet stabil csapatról beszélni a jövőt illetően.

Milyen tartalékok rejlenek a Kisvárda II-ben?
A második csapatunk most rendkívül fiatal, 16-18 éves játékosokkal vezeti az NB III Észak-Keleti csoportját. Már most olyan játékosok vannak a csapatban, akik hosszú távon megalapozhatják a Kisvárda jövőjét. A kettőből fogunk egy csapatot kialakítani. Azok a játékosok, akik most szerződéssel rendelkeznek az élvonalban, külföldiek és magyarok, kijelentették, hogy maradni szeretnének. Hozzá szeretnék segíteni a csapatot a jó szerepléshez, adott esetben a visszajutáshoz is.

De a legfontosabb, nem engedhetjük meg, hogy úgy járjunk, mint a Honvéd.

Mire gondol?
Nem szeretnénk a külföldi játékosokat elengedni, és belemenni egy olyan jogi csatározásba, amelyben nincsen semmiféle esélyünk a győzelemre. Konkrét számítást is végeztünk. Másfélszer nagyobb a kártérítés összege a külföldi labdarúgók elküldése esetén, mint amennyit az MLSZ tv-közvetítése alapján kapnánk. Gazdaságilag sem tehetjük meg, hogy ezeket a játékosokat elengedjük. Másrészt, egy új csapat kialakítása is jelentős pénz bevonását kívánja. De a mostani játékosokkal fogunk nekimenni a következő szezonnak.

A játékosok partnerek ebben?
Egyértelműen kijelentették, hogy itt akarnak maradni, nem akarnak a másodosztályú csapattól sem távozni. Ez egyrészt kényszerpálya, másrészt öröm, hogy jól érzik magukat. Vannak lejáró szerződésű labdarúgók, nyilván valamilyen frissítés szükséges a keretben, de nem külsősöket akarunk behozni, hanem a saját, második csapatunkból fogjuk felhozni a saját fiataljainkat. De egyébként is erkölcsi kötelességünk így tenni, mint akadémia. Ott ráadásul meg is vannak a jó játékosaink, így jövőre jó játékosaink lesznek.

Mi lesz a második csapattal?
Még fiatalabb lesz az NB III-as csapat, amely bajnokként sem juthat fel a másodosztályba. Közben pedig joggal reménykedhetünk, hogy kijönnek onnan olyan játékosok, akik az NB II-ben tudnak majd segíteni, és akár az NB I-es visszajutásnak is az aktív részesei lehetnek.

Csányi Sándor MLSZ-elnök szerint változhat az NB I és az NB II lebonyolítása a 2025-26-os szezontól. Az élvonalban kettő helyett csak egy kieső lesz, az utolsó előtti – ahol most is áll a Kisvárda – a másodosztály második helyezettjével fog osztályozót vívni az NB I-es pozícióért. Igazságosabbnak tartana egy ilyen rendszert?
Igazságosabb a fiatalok szerepeltetését illetően. Ha mi is kiesünk, és osztályozóval kell feljutni, akkor kevesebb eséllyel kecsegtet, fájdalmas lesz. De az NB I és a fiatalok szempontjából előnyös a változtatás.

A két osztály között óriási a szakadék anyagi és szakmai téren egyaránt. Az utóbbi időben már nézzük a másodosztályú játékosokat és mérkőzéseket. Én már kijelentettem, hogy a következő évben nem szeretnék menni másodosztályú meccsre, mert néhány csapatot leszámítva borzasztó a színvonal.

Borzasztóak a pályák is, és – néhány meccset leszámítva – nincsen meg az az élvezhető színvonal, amelyet az első osztályban tapasztalunk.

Mit lehetne változtatni, hogy jobb legyen a színvonal a másodosztályban?
Az NB II-nek van egy nagyon rossz összetétele. Lescoutoltuk a teljes másodosztályt, és kaptam egy teljes listát a játékosmegfigyelőimtől, és nagyon érdekes megállapításra jutottunk. Az 1994 vagy 1995 előtt született játékosokból több mint kétszer annyian futballoznak az NB II-ben, mint a középkorosztályból. Az idősebbek több mint 80-an, a fiatalabbak – 1996-97 körül születettek – mindössze 43-an vannak. A középkorosztályból szerettünk volna igazolni, de nem nagyon találtunk, inkább csak 2000-ben vagy később született labdarúgókat. De én tudom, mi ennek az oka.

Az 1996-97-98-as időszakban, amikor mi NB II-esek voltunk, akkor kötelező volt a fiatalszabály alkalmazása ezekre a játékosokra, és ez tönkretette a futballistákat. Ennek róható fel, hogy ez a korosztály mostanra elveszett.

Ez tény, meg lehet nézni, mi így is tettünk. Most az NB II-ben olyan idősebb játékosok futballoznak, akik az NB I-ben már nem férnek be, de a jövőt nem ők jelentik. Nincs meg a középkorosztály, hatalmas szakadék tátong a fiatalok és az idősebbek között, előbbiek pedig még nem ütik meg a megfelelő szintet. Ha egységesen fejlődnének a csapatok a mostani létszámszűkítés révén, az jót tehet az NB II-nek. Ha a mostani fiatalok nem hullanak ki úgy, mint a 95-98-asok, akkor idővel tovább emelkedhet a másodosztály színvonala. Nem tudom, hogy ez a közeljövőben bekövetkezik-e.

Mit gondol Lipcsei Péternek, a Soroksár edzőjének a tavalyi nyilatkozatáról, miszerint fizetési sapkát kellene bevezetni az NB II-ben? Mivel szerinte sok játékos inkább jobb pénzért kispadozik, mint kevesebbért futballozzon, akár éppen a Soroksárban.
Teljesen egyetértek vele. Sok bajnokságban van második csapata az első osztályú kluboknak, ez nálunk az ország gazdasági ereje miatt megvalósíthatatlan. Ugyanakkor, a szabad piac miatt ez soha nem fog megtörténni, mivel a FIFA ezt nem hagyná jóvá egy professzionális liga – mint amilyen az NB II is – esetében.

Ha újraindulna a mostani szezon, bármit másképp tenne?
Nem hiszem, mert a pénzügyi lehetőségeink, a nehézségeink a magyar és a fiatal játékosok tekintetében ugyanazok maradtak, mint voltak. Ennek így kellett lenni, én már beletörődtem ebbe. De sportemberi kötelességünk a legjobb teljesítményt nyújtani a szezon hátralévő részében. Ugyanazt tenném, mint amit eddig tettem. Én azzal most elintézettnek tekintem a dolgot, hogy én ezzel már többet mélyebben nem tudok és nem is akarok foglalkozni. Öt éven keresztül nagyon sokat dolgoztam nap mint nap. De ez az elmúlt másfél évben ez már nem így történt, de ezen nem fogok, és nem is akarok változtatni. Az én feladatom, hogy a játékosokat idehozzam és rendben legyen a klub működése, ha ez megvalósul, mással már nem akarok foglalkozni. Ha visszatekernék az időt, akkor is ugyanezt az utat választanám, akkor sem foglalkoznék már mással.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC