nb1.hu

Ritka rossz sorozatot szakíthat meg a Fradi az MTK ellen

120 éve, 1903-ban kétszer is simán verték a zöld-fehérek a kék-fehéreket, most a 222. Örökrangadó jön. Meccstörténelem.

Az NB I 8. fordulójában, szombaton a tabella 2. helyén álló MTK a listavezető Ferencvárost fogadja.

A két csapat remek formában van: az MTK a legutóbbi öt, a Ferencváros a legutóbbi kilenc tétmeccsét nyerte meg. A jó széria valaki számára most véget ér, a Fradi szempontjából pedig különösen fontos lehet, hogy legyőzzék történetük első nagy riválisát.

A 222. Örökrangadó ugyanis nagy sorozatot szakíthat meg: a kék-fehérek legutóbb, 2022 májusában 3-0-ra verték a zöld-fehéreket, előtte pedig három döntetlen született – nincs olyan csapat a jelenlegi magyar mezőnyben, amelyet a Fradi az előző négy tétmeccsén egyszer sem győzött le. Idegenben legutóbb még régebben, 2019 márciusában győzte le a Ferencváros az MTK-t, akkor a duplázó Davide Lanzafame vezetésével 3-1-es sikerrel vitték el a három pontot a Hungária körútról.

A két csapat eddigi 221 élvonalbeli mérkőzéséből 52 döntetlen mellett 90 alkalommal az FTC, 79-szer az MTK győzött. Érdekesség, hogy először 1903. március 1-jén találkoztak egymással, azt a meccset 3-1-re nyerte a Fradi, akárcsak a nyolc hónappal későbbit – az első MTK-sikerre 1907 szeptemberéig kellett várni, akkor 4-2-re győzött a Millenáris pályáján a kék-fehér csapat.

A két együttes négy kupadöntőt játszott egymással: mindkét csapat kétszer nyerte meg a Magyar Kupát, illetve 1976-ban a Magyar Népköztársasági Kupát. Az 1913-as fináléra az FTC nem állt ki, így az MTK játék nélkül lett aranyérmes.

Az MLSZ archívumában megtalálható a 21. század leggólgazdagabb összecsapása is: az MTK 2001 májusában 5-2-re nyert.

A már említett legutóbbi mérkőzés egyébként a Fradi bajnokavatója volt 2022 májusában, így a 3-0-s vereség ellenére az ünneplésé volt a főszerep. Akkor Futács Márkó duplázott és Bojan Miovski is betalált, de ez sem mentette meg az MTK-t a szezon végén a kieséstől.

A szombati találkozó 17 órakor kezdődik az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC