nb1.hu

Nyíregyháza-Vasas: legyen a fő ok a focizás szeretete!

A presztízsigazolás szerint más lesz, mint ősszel volt.

A hétvégén kerül sor a Merkantil Bank Liga élcsapatainak rangadóira. Az élen álló Nyíregyháza Spartacus FC a második helyezett Vasas FC-t látja vendégül, míg a harmadik helyen álló ETO FC a negyedik Szeged-Csanád Grosics Akadémiát fogadja. Az első mérkőzés szombaton 12:30-kor, a második hétfőn 20:00-kor kezdődik. Ebben a cikkünkben még az első párosítást elemezzük részletesebben.

Tavaly ebben az időszakban még a kiesés réme lebegett a Vasas FC és a Nyíregyháza Spartacus FC felett. A két csapat közötti különbség abban rejlett, hogy míg a Nyíregyháza az NB III felé tartott, addig a Vasas az NB II-be történő kiesést próbálta elkerülni. A Szpari végül a Veszprém elleni osztályozón maradt a másodosztályban, míg az angyalföldieknek nem sikerült a menekülés.

Az új bajnokságban mindkét csapat komoly célokkal vágott neki a szezonnak, de a feljutás különösen a Vasasnál volt hangsúlyos téma. Nyíregyházán Tímár Krisztián vette át a vezetőedzői posztot, míg Angyalföldön Desits Szilárd maradt a kispadon.

NYÍREGYHÁZA

Tímár Krisztián kinevezésekor a következőket nyilatkozta.

Szeretem a kihívásokat, többször vágtam bele olyan munkába, ami nehéznek tűnt, de alkalmasnak tartom magam és a stábot arra, hogy meghatározó legyen a csapat az NB II-ben. Olyan játékot szeretnénk látni a pályán, amelyhez elengedhetetlen a nagy munkabírás, a célunk, hogy a Szpari fegyelmezett, intenzív és győzelemre törekvő együttes legyen.”

SZÁRNYALÁS

A Szpari az első mérkőzésén győzött a Siófok ellen, majd három döntetlen következett. Ezután három győzelem érkezett, köztük a jelenleg harmadik helyen álló ETO elleni siker. Szegeden 1-1-es döntetlen született, az első vereség pedig a 12. fordulóban következett be.

A Nyíregyháza Spartacus FC a Vasas otthonában szenvedett 3-0-s vereséget. Ekkor az ETO vezette a bajnokságot 26 ponttal, a Szparinak 25, a Kozármislenynek 23, a Vasasnak 21, a Szegednek 19 pontja volt.

Fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

Ezután azonban Tímár Krisztián csapata szárnyra kapott, és zsinórban hét győzelmet aratott. Közöttük olyan emlékezetes sikerekkel, mint a Csákvár elleni 7-1-es diadal vagy a Kozármisleny elleni, ideiglenes otthonban aratott 5-1-es győzelem.

ÉLVONALBELI SZINT 

A Nyíregyháza Spartacus FC második vereségét a 24. fordulóban, március 10-én szenvedte el Budafokon, ahol a bennmaradásért küzdő Budafoki MTE 3-2-re győzött. A fordulót követően a nyírségiek 10 ponttal vezettek a 45 pontos Győri ETO FC és Vasas FC előtt, míg a Szeged 44 pontot gyűjtött addig. A Nyíregyháza az utolsó három mérkőzését megnyerte, ezeken a találkozókon mindössze egy gólt kapott.

A Nyíregyháza Spartacus FC a klubmodell minden elemében az élvonalbeli átlagot hozza, nemcsak a pályán. Révész Bálint tulajdonos megfelelő és biztos feltételeket teremt a klub működéséhez. Nemrégiben a csakfoci.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy 4-5 játékos igazolását tervezik, amennyiben sikerül a feljutás. Hozzátette, hogy a lehetséges új igazolások között egy-két légiós is szerepelhet.

Ez azt is jelentheti, hogy lesznek olyan játékosok, akik távoznak, hiszen ez a futballban gyakori jelenség.

A VASAS ELLEN

Tímár Krisztián vezetőedző a szon.hu-nak adott interjújában beszélt a Vasas FC elleni rangadóról.

„Nem számítok nyílt sisakos küzdelemre, mert mindkét fél tudja, hogy fontos a mérkőzés. Inkább taktikai csata várható, ahol természetesen mindkét fél próbálja majd ráerőltetni az akaratát a másikra. Remélem, hogy mi leszünk azok, akiknek az elképzelése működni fog!” – mondta Tímár.

Fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

Hozzátette: „A mérkőzés súlya nem vihet el senkit az érzelmek irányába. Végig fegyelmezettnek és higgadtnak kell maradnunk! Alaposan felkészülünk az ellenfélből, és a játékosoknak azt a taktikát kell követniük, amit megbeszélünk.”

A nyilatkozatát fontos kijelentésekkel kezdte.

A csapat ezt a mérkőzést sem tekinti másnak, mint a többit, de a téttel persze mindenki tisztában van. Az eddigi összes fordulóban fontos volt a három pont megszerzése, az idény végéhez közeledve ez hatványozottan igaz, és főleg a Vasas ellen még többet érhet. Ennek megfelelően nagyon motivált a társaság.”

VASAS

A Vasas FC a kiesése után gyengén kezdte a bajnokságot. Kezdetben Angyalföldön kikapott a Budafoktól, majd Szegeden 4-3-ra veszített. Ezután sem volt minden rendben a csapattal. A Mosonmagyaróvár elleni hazai 5-1-es győzelem nem számított mérvadónak, amit az azt követő két döntetlen alátámasztott.

A SZÉRIA

Ezután sorra jöttek a győzelmek, egészen október 18-ig, amikor a Vasas Kozármislenyben 4-3-ra kikapott. Ez volt az angyalföldiek utolsó tétmeccsen elszenvedett veresége. Azóta 19 mérkőzés óta tart a veretlenségi sorozatuk.

A 11. forduló után az éllovas ETO FC-nek és a Nyíregyházának egyaránt 25 pontja volt. A Kozármisleny 20 pontot, a Vasas és a Szeged Csanád 18 pontot gyűjtött.

Amikor Desits Szilárdot Gera Zoltán váltotta a kispadon február 26-án, a Vasas FC előtte sem szenvedett tehát vereséget. Azonban a motivációval és a meccsek hajráiban – különösen akkor, amikor jóval esélyesebbek voltak az ellenfeleiknél – problémák merültek fel. A piros-kékeknek ezeket a nehézségeket kellett leküzdeniük.

JAVULÁS

Gera Zoltán kinevezése óta a Vasas játékában pozitív változások történtek. A Paks elleni kupameccsen csak azért maradt el a továbbjutás, mert a piros-kékek az NB I legerősebb fizikumú csapatával mérkőztek meg. A hosszabbításban és a rendes játékidő végén a Paks egyenlítésekor ez döntött a tolnaiak javára, hiszen Böde Dániel és társai több hasonló erőpróbán vannak túl az élvonalban.

A Paks elleni kiesést követően a Gyirmót elleni idegenbeli 3-2-es, valamint a Kozármisleny SE elleni hazai 2-1-es győzelemnél is az erőállapot volt a döntő tényező. Mert ebben az osztályban a Vasas ebben a szegmensben a legjobbak között van. A mislenyi védelem komoly hibákat követett el, ami kiállításhoz és számos, összesen két alkalommal értékesített helyzethez vezetett, míg a támadók már nem voltak frissek a befejezéseknél.

A SZÁZADOS

Ezen a mérkőzésen állt a Vasas kapujába Jova Levente a 100. bajnoki alkalommal. Az első igazolás volt a jelenlegi tulajdonosi kör részéről – Feczesin Róberttel együtt -, és presztízsértékű szerzemény volt a Nyíregyházától.

Jova a Vasas honlapjának nyilatkozva elmondta, hogy jobb másodiknak, azaz üldözöttnek lenni, mint harmadiknak, azaz üldözőnek. Ez különösen aktuális, mivel az angyalföldiek az előző fordulóban megelőzték a tabellán a győrieket.

Természetesen jobb üldözőnek lenni, mert jobb pozícióban vagy, a sorsod a saját kezedben van, és ha nem hibázol, nyomást gyakorolhatsz a riválisokra. Ettől függetlenül egy percre sem szabad megnyugodnunk, ugyanolyan vagy még nagyobb elánnal kell hozzáállnunk a feladatokhoz. Rengeteget tettünk azért, hogy feljutó helyre kerüljünk, és mostantól nem engedhetjük ki a kezünkből a lehetőséget. Ünnepelni csak akkor szabad, ha a bajnokság végén is a vonal felett maradunk.”

NEM ŐSZ, TAVASZ!

Az ősszel a Vasas 3-0-ra legyőzte a Nyíregyházát az Illovszky Rudolf Stadionban.

Fotó: Vasas FC

„Más mérkőzésre számítok, hiszen most a Nyíregyháza lesz a pályaválasztó, ahol három döntetlen kivételével minden mérkőzésüket megnyerték. Ennek ellenére a három pontért utazunk hozzájuk. Ősszel mi vettük el tőlük a veretlenségüket, és egy mostani hasonló bravúrral még közelebb kerülhetünk a céljainkhoz. Nagy szükségünk lesz a szurkolóink biztatására is, bízom benne, hogy sokan kísérnek el minket idegenbe.”

NB I?

A búcsúkérdés arra vonatkozott, hogy Jova Levente a nyártól újra élvonalbeli kapus lesz-e.

Bárcsak tudnám a választ, de hamarosan kiderül. Hat forduló és hat nehéz meccs vár még ránk, de a csapattársaim nevében is mondhatom: mindent megteszünk azért, hogy a Vasas visszakerüljön az NB I-be, ahová tartozik.”

Jova 2022. június 17-én hosszabbította meg négy évvel a szerződését a Vasassal.

Ha a Nyíregyháza nyer, akkor hatalmas lépést tesz az első hely megszerzéséért és a feljutásért. Ha a Vasas győz, akkor az angyalföldiek a másik feljutó hely megőrzéséért érnek el jelentős sikert.

A tét óriási!

A semleges szurkolóknak reményt adhat, hogy a nagy tét ellenére a mérkőzés színvonala nem szenved majd csorbát.

Ennek oka, hogy mindkét csapat szeret focizni…”

nb2 Tabella M GY D V GK P
1.NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC KFT.32 22 7 3 39 73
2.VASAS FC KFT.32 18 10 4 36 64
3.ETO FUTBALL KFT.32 20 3 9 26 63
4.SZEGED 2011 KFT.32 14 14 4 11 56
5.GOLD-SPORT SZOLGÁLTATÓ KFT.32 14 7 11 9 49
6.GYIRMÓT FC KFT.32 11 12 9 3 45
7.FC CSÁKVÁR KFT.32 12 7 13 -4 43
8.KBSC LABDARÚGÓ KFT.32 11 10 11 -2 43
9.HONVÉD FC KFT.32 11 9 12 3 42
10.SOROKSÁR SC KFT.32 11 9 12 -3 42
11.F.C. AJKA KFT.32 12 4 16 -4 40
12.BUDAFOKI MTE LABDARÚGÓ KFT.32 11 7 14 -9 40
13.SZOMBATHELYI HALADÁS KFT.32 9 11 12 -7 38
14.BVSC LABDARÚGÓ NONPROFIT KFT.32 10 6 16 -13 36
15.PMFC-LABDARÚGÓ NONPROFIT KFT.32 8 11 13 -17 35
16.TISZAKÉCSKEI LC KFT.32 6 12 14 -8 30
17.BFC SIÓFOK KFT.32 7 7 18 -23 28
18.MTE 1904 KFT.32 5 6 21 -37 21

Tedd meg első befizetésed, vedd igénybe a 100%-os bónuszt, és fogadj a kedvenc csapatodra vagy sporteseményeidre! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC