nb1.hu

Harc az NB I-be jutásért és az NB II-ben maradásért: jönnek a kiemelt rangadók

Ezek az erőpróbák várnak még az érintett csapatokra a bajnokság végéig.

A Merkantil Bank Liga utolsó hat fordulója még hátra van. A Nyíregyháza Spartacus nemcsak a feljutáshoz, hanem az első hely megszerzéséhez is nagyon közel áll. A Vasas FC és az ETO FC heves csatát vív a másik feljutó helyért. A tabella alsó felében a Mosonmagyaróvári TE már hetekkel ezelőtt feladta a bennmaradás reményét. A Tiszakécske LC és a BFC Siófok szintén komoly nehézségekkel küzd. Lássuk, milyen mérkőzések várnak még a feljutásért és a bennmaradásért harcoló csapatokra.

A BENNMARADÁSÉRT

A bevezetővel ellentétben most a tabella hátsó részével kezdjük. Három csapat tehát komoly veszélyben van. Fontos megjegyezni, hogy a még megszerezhető 18 pont miatt a hatodik helyen álló Gyirmót FC Győr sincs még matematikailag biztonságban. Ez viszont nem egyenlő minden esetben – így most sem a szakmai érvekkel. A bennmaradást viszont a számok nyelvén, egyelőre csak az első négy helyezett biztosította be. Az ötödik Kozármisleny eddig a bajnokság meglepetéscsapata volt – szakmailag szintén biztonságban van.

A Haladástól kezdve a csapatok nagy nyomás alatt vannak. A Kazincbarcika ugyanannyi pontot szerzett eddig, mint a szombathelyiek, de Csábi József csapatánál elméletileg rendezettebb a helyzet. Igaz, a vezetőedző már többször utalt rá, hogy ezer sebből véreznek a sok sérült miatt…

Szombathelyen és Kispesten további tényezők befolyásolják a mindennapokat. A két csapat, a Szombathelyi Haladás és a Budapest Honvéd FC játékoskerete és szurkolótábora minősége azonban garanciát jelenthet a bennmaradáshoz. Annak ellenére, hogy ennél jobb eredményeket reméltek a bajnokság kezdetén. Viszont már a jelenlegi helyzethez kell alkalmazkodniuk.

13. Budafoki MTE 33 pont

Dajka László vezetőedzővé történt kinevezése óta még változékonyabb a Budafoki MTE teljesítménye. A Nyíregyházát és az ETO-t egyaránt legyőzte hazai pályán, a riválisok közül csak a Kispest ellen tudott győzni. A hazai mérkőzései közül a BFC Siófok és a PMFC elleni találkozókat meg kell nyernie, valamint Mosonmagyaróváron is illene győzelmet aratnia. Ha ezek megvalósulnak, nem lehet gond a bennmaradás kiharcolása.

14. Pécsi MFC 31 pont

Mátyus János vezetése alatt a hétvégén megszerezte az első győzelmet a Pécs, ráadásul a rivális Tiszakécske ellen. Az ezt megelőző két mérkőzésén két-két gólt szerzett a Pécs, ami eddig nem volt jellemző rájuk. A Kécske ellen csak egy gólt lőttek, de nem kaptak gólt. Az első három és az utolsó három találkozón is négy pontot kellene szerezniük a teljes nyugalomhoz. Ehhez még nagyobb szervezettség és szenvedély szükséges.

15. BVSC 30 pont

A BVSC jelenleg a legjobb kieső helyen áll. A három egymást követő vereség sosem jön jókor, most különösen nem ízlett a vasutasoknak. De van lehetőség a javításra, és szükség is van rá, mert a Siófok elleni idegenbeli mérkőzés és a Csákvár elleni hazai találkozó után nehéz sorozat vár a zuglóiakra. Ezen a két mérkőzésen legalább négy pontot kellene szerezniük. Nagy esély van rá, hogy a BVSC számára sorsdöntő lesz az utolsó két mérkőzés.

16. BFC Siófok 24 pont

Minapi bejelentés, hogy Dragan Vukmir helyett Jeney Gyula lett a vezetőedző. Többek között azért, mert az utolsó hat mérkőzésén csak egy pontot szerzett a Siófok. A hátralévő találkozókból a BVSC elleni hazai, a Budafoki MTE elleni idegenbeli, a Csákvári TK elleni hazai és az utolsó fordulóbeli, Mosonmagyaróvár elleni összecsapások nyerhetőek lehetnek. A bennmaradást jelentő 14. helyezés azonban már hét pontra van…

17. Tiszakécskei LC 22 pont

A szintén edzőváltáson átesett Tiszakécske (a télen kinevezett Kis Károlyt Balogh Pál váltotta) még nagyobb bajban van, mint a siófokiak. A maradék hat mérkőzésből csak egy alkalommal, a BVSC-Zugló elleni hazai találkozón lehetne elméletileg esélyesebb a (hazai) csapat. Addigra azonban az egyik vagy akár mindkét csapat sorsa eldőlhet. A Tiszakécske FC bennmaradásához nagyobb csoda kellene.

18. Credobus-Mosonmagyaróvár

Az NB1.hu már március 12-én jelezte, hogy Nagy Ádám vezetőedző bejelentette, hogy gyakorlatilag kiestek. A téli szünetben készült elemzésünkben már előrevetítettük a kiesés fő okait. Hozzátéve, a mosonmagyaróváriaknak a tavaszi szezonban a legfőbb feladatuk az, hogy sportemberhez méltóan küzdjenek. Ez a legtöbb esetben megvalósult. A hétvégén matematikailag is kieshet a csapat.

A FELJUTÁSÉRT

A tavalyi osztályozón bennmaradt Nyíregyháza Spartacus FC magabiztosan és megérdemelten vezeti a bajnokságot. Ha szombaton a nyírségiek legyőzik a Balmazújvárosba látogató Vasas FC-t, akkor gyakorlatilag bebiztosítják a feljutásukat. A másik feljutó helyért a piros-kékek és a győriek kéz a kézben harcolnak. A Szeged azonban még mindig közel van a tűzhöz.

4. Szeged-Csanád Grosics Akadémia 51 pont

A Szeged a legutóbbi hét mérkőzéséből ötöt megnyert. A Nyíregyháza Spartacus vendégeként (0-0) bravúros pontot szerzett, viszont hazai pályán 2-0-ra kikapott a Tiszakécskétől. A feljutás esélye a hétvégén dőlhet el, amikor a Szpari-Vasas mellett az ETO-Szeged mérkőzést is rendezik. A Soroksár SC-t leszámítva a Szegednek már csak a tabella második felében lévő csapatokkal kell megküzdenie. A Budafoki MTE, a BFC Siófok és a Pécsi MFC elleni találkozók, adott esetben, mindkét fél számára létfontosságúak lehetnek.

3. ETO FC, 54 pont

A bajnokság előtt a Győri ETO FC vezetősége egyértelműen a feljutást tűzte ki célul. Az ETO annyira megerősödött anyagilag, hogy több tucat légióst is megengedhet magának. A Szeged elleni hétvégi mérkőzés sorsdöntő lehet, nemcsak a másik kiemelt rangadó miatt. Az utána következő három mérkőzését mindenképpen meg kell nyernie az ETO-nak. Ezt követően jön a Vasas elleni hazai, sorsdöntőnek ígérkező rangadó, majd a záró mérkőzés a 2024-ben eddig legjobb Ajka otthonában.

2. Vasas FC 57 pont

A Vasas FC az ősszel, hazai pályán, hat gólt rúgott az ETO-nak, hármat a Nyíregyházának. A könnyebb mérkőzések közül azonban sokat elengedett a kezéből, főleg a meccsek hajrájában. A Vasas 19 tétmeccs óta veretlen, és amióta Gera Zoltán a vezetőedző, megszűntek a játékosok hozzáállásbeli problémái. A Nyíregyháza után az ETO és a Honvéd vendégeként is pályára lépnek az angyalföldiek. Az utóbbi csapat nincsen topformában, de minden szinten az angyalföldiek egyik legősibb és legnagyobb riválisa. A hazai mérkőzéseiket a piros-kékeknek kötelező nyerniük.

1. Nyíregyháza 64 pont

A Nyíregyháza Spartacus FC a klubmodell minden szegmensében élvonalbeli teljesítményt nyújt. Annak ellenére, hogy a stadionjának átépítése miatt a hazai mérkőzéseit Balmazújvárosban kell játszania. Ha szombaton legyőzik a Vasast, gyakorlatilag feljutottak. A Nyíregyházának szüksége van a győzelemre a biztonság és egy rivális féken tartása miatt. A sorsolása nem a legkönnyebb, de minden mérkőzésen nagy esélye van a győzelemre. A Nyíregyháza Spartacus csak saját maga hibájából ronthatja el a feljutást és az első hely megszerzését.

nb2 Tabella M GY D V GK P
1.NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC KFT.32 22 7 3 39 73
2.VASAS FC KFT.32 18 10 4 36 64
3.ETO FUTBALL KFT.32 20 3 9 26 63
4.SZEGED 2011 KFT.32 14 14 4 11 56
5.GOLD-SPORT SZOLGÁLTATÓ KFT.32 14 7 11 9 49
6.GYIRMÓT FC KFT.32 11 12 9 3 45
7.FC CSÁKVÁR KFT.32 12 7 13 -4 43
8.KBSC LABDARÚGÓ KFT.32 11 10 11 -2 43
9.HONVÉD FC KFT.32 11 9 12 3 42
10.SOROKSÁR SC KFT.32 11 9 12 -3 42
11.F.C. AJKA KFT.32 12 4 16 -4 40
12.BUDAFOKI MTE LABDARÚGÓ KFT.32 11 7 14 -9 40
13.SZOMBATHELYI HALADÁS KFT.32 9 11 12 -7 38
14.BVSC LABDARÚGÓ NONPROFIT KFT.32 10 6 16 -13 36
15.PMFC-LABDARÚGÓ NONPROFIT KFT.32 8 11 13 -17 35
16.TISZAKÉCSKEI LC KFT.32 6 12 14 -8 30
17.BFC SIÓFOK KFT.32 7 7 18 -23 28
18.MTE 1904 KFT.32 5 6 21 -37 21

Tedd meg első befizetésed, vedd igénybe a 100%-os bónuszt, és fogadj a kedvenc csapatodra vagy sporteseményeidre! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC