nb1.hu

„Nem sok tréner vállalta volna el ezt a feladatot” – interjú az NB II-be igyekvő élcsapat edzőjével

A fiatal szakember elmondta, mit mérlegeltek a nyári átigazolási időszak során.

Júniusban viharfelhők jelentek meg a szentlőrinci stadion felett, mivel a gárda kiesett a másodosztályból. Most már sokkal vidámabb arcokat lehet látni a Baranya vármegyei településen, hiszen a gárda veretlenül vezeti az NB III Délnyugati csoportját, emellett a Magyar Kupában eljutott a nyolcaddöntőig. Pichler Gábor az NB1.hu-nak adott interjúban felelevenítette a nehéz időszakban tapasztalt problémákat, emellett a vezetőedző beszélt egyéni ambíciókról és a becsületbeli ügyről is.

– Nem vagy egy „vándormadár”, ezt jelzi, hogy a 10. szezonodat kezdted meg a Szentlőrincnél.

– Jól érzem magam itt, mivel családias hangulat jellemzi a klubot, nyugodt körülmények között dolgozhatok és napról napra fejlődhetek, emellett élvezem a tulajdonos bizalmát, ami szintén nem elhanyagolható. Az utóbbi években végigjártam a ranglétrát, az utánpótlásban gyakorlatilag minden korosztálynál dolgoztam, továbbá a felnőttcsapat stábjával átélhetem szép és olykor kevésbé szép időszakokat. Akadtak megkereséseim más kluboktól és akadémiáktól, ettől függetlenül maradtam, hiszen nem vagyok híve a hirtelen váltásoknak, és mindig találtam kihívást a rám bízott feladatokban.

– Nagyon nehéz helyzetben volt a felnőttcsapat, amikor áprilisban te lettél a megbízott vezetőedző. Mondhatjuk, hogy ez egy becsületbeli ügy volt neked?

– Ez egy találó megfogalmazás, amivel maximálisan egyetértek. Nem sok tréner vállalta volna el ezt a feladatot, de én úgy éreztem, hogy tudnék és szeretnék is segíteni. Az utolsó előtti pozícióból a bajnokság végére odaértünk az osztályozás helyre, ami a körülményeket figyelembe véve nagy tettnek számított. Sajnos a történet végül nem happy enddel zárult…

Szentlőrinc SE/Facebook

– A BVSC elleni párharc első felvonása 0-0-s döntetlennel zárult, majd hazai környezetben 2-1-re kikaptatok, így elbúcsúztatok az NB II-től. Mi vezetett a kieséshez?

– Nem indult rosszul a szezon, de az idő múlásával egyre több hátráltató tényezővel kellett megküzdenünk. Nem volt ideális a csapat és az öltöző összetétele, emellett kondicionális problémák jelentkeztek, és az edzőváltások sem úgy sültek el, ahogy reméltük. November környékén egy komoly sérüléshullám tizedelte meg az együttest, ez pedig a tavaszi folytatásra is rányomta a bélyegét. A BVSC-vel vívott két meccsen akadtak olyan labdarúgók, akiknek félig sérülten kellett vállalniuk a játékot. Bár az első mérkőzés végeredménye bizakodásra adhatott okot, ettől függetlenül már ekkor láttunk intő jeleket, míg a visszavágón kicsúcsosodtak a gondok. Összességében azt mondhatom, hogy morálisan, mentálisan és főleg fizikálisan elfogytunk a szezon végére. Természetesen mindenki rosszul élte meg a kiesést, de az élet nem állt meg, a tulajdonos pár nappal később már a jövőt tervezte.

– Az osztályváltást követően „megnyomtátok a reset gombot”?

– Az elsődleges feladatnak azt tekintettük, hogy a tavalyi keret értékes magját meg kell tartani, ami összejött. Emellett olyan futballistákat igyekeztünk szerződtetni, akik a játéktudásuk mellett emberileg is olyan értékeket képviselnek, amelyek fontosak a számunkra, szerencsére egy pozitív szemléletű gárdát sikerült építenünk. A legutóbbi idényben az öltözőben sem volt minden rendben, ám idén ez már nem tapasztalható.

– Az NB-s bajnokságokban jelenleg már csak két veretlen alakulat van: a Szentlőrinc mellett még a Putnok nem kapott ki a mostani szezonban.

– Büszkék vagyunk erre a sorozatra, és szeretnénk minél tovább nyújtani. A nyári felkészülésünk remekül sikerült, ebből kifolyólag bizakodva vártam a rajtot. Eddig kétszer játszottunk döntetlent, ezeket a meccseket azért nem nyertük meg, mert egy-egy félidőn keresztül gyengébb teljesítményt nyújtottunk. Összességében jó úton járunk, de az általam megálmodott játékhoz még sokat kell melóznunk. Amúgy maximalista embernek tartom magam, így sosem vagyok teljesen elégedett.

– Az előző fordulóban az Iváncsa elleni rangadót 2-1-re megnyertétek. Hogy élted meg ezt a mérkőzést?

– Hazai pályán játszhattunk, ami mindig nagy előny nekünk. Szerencsére a szurkolóink a kiesés után sem pártoltak el tőlünk, amiért hálásak vagyunk. A mérkőzés első fele nem a tervek szerint alakult, eléggé kapkodva, idegesen és türelmetlenül futballoztunk, a párharcokat rendre elveszítettük. A szünetben helyretettünk pár dolgot taktikailag és a fejekben. A második játékrészben már más mentalitás jellemzett minket, ennek köszönhetően pedig összejött a fordítás. Pici lépéselőnybe kerültünk, de nem dőlhetünk hátra, mivel nagyon hosszú még a bajnokság.

Szentlőrinc SE/Facebook

– A Szentlőrinc és az Iváncsa kiemelkedik a Délnyugati csoportban. Ez a két csapat dönti el a bajnoki cím sorsát?

– A nagykanizsaiak kicsit beragadtak az elején, ettől függetlenül nem írnám le őket, mivel jó munkát végeznek. Ez a csoport szerintem az egyik legszínvonalasabb az NB III-ban. A középcsapatok bárkinek a dolgát meg tudják nehezíteni. Ellenünk pedig minden együttes kettőzött erővel lép pályára, ennek ellenére mindig domináns futballra törekszünk.

– Az elsőség kimondott cél nálatok?

– A szezon előtt olyan együttest akartunk építeni, amely harcban lehet az aranyéremért. A bajnokság harmada már eltelt, jelenleg vezetjük a tabellát, így elérhetőnek tűnik a bajnoki cím, bár nem fogják ingyen adni. Az osztályozó már teljesen más felkészülést igényelne, hiszen ekkor nem csak futballban, hanem mentálisan is az ellenfél fölé kell kerekedni, de ezzel még nem foglalkozunk, mivel lépésről lépésre haladunk. Egyébként amelyik csapat egyszer megtapasztalta az NB II légkörét, az visszavágyik oda.

– A bajnokság mellett a Magyar Kupában szintén megállíthatatlanok vagytok, eddig négy riválist búcsúztattatok.

– Bejutottunk a legjobb tizenhat közé, amire büszkék vagyunk. A harmadik körben a BVSC elleni meccs kimondottan tetszett. Azok a játékosok, akik részesei voltak az osztályozónak, revansot akartak venni. Éreztem a fiúkon a tüzet és a szenvedélyt, ami sikerre vezetett. Mindezek mellett fontos, hogy a kupában olyan futballistáknak is játéklehetőséget adunk, akik a bajnokságban kevesebb időt tölthetnek a pályán.

Szentlőrinc SE/Facebook

– A csütörtöki sorsoláson eldőlt, hogy a Nyíregyházát fogadjátok a következő körben. Milyen meccsre számítasz?

– Abban bíztunk, hogy egy NB I-es élcsapatot kapunk. Örültünk volna, ha mondjuk a Ferencváros vagy az Újpest érkezik. Az esélyesség terhe nem a mi vállunkat fogja nyomni, ettől függetlenül mindent megteszünk a győzelemért. Tisztában vagyunk azzal, hogy a Szpari milyen minőséget képvisel, de nem feltartott kézzel megyünk ki a pályára. Egy kupameccsen bármikor borulhat a papírforma, elég csak a Saarbrückenre gondolni, amely néhány napja a Bayern München fektette két vállra a Német Kupában. Korábban a BVSC személyében már búcsúztattunk egy másodosztályú alakulatot, erre a sikerre bátran építhetünk.

– A beszélgetés elején megjegyeztük, hogy hosszú ideje vagy Szentlőrincen. Mikor váltanál?

– Fiatal edzőnek számítok, folyamatosan és tudatosan képzem magam. Nyitott vagyok az olyan kihívásokra, amelyekben látok perspektívát, de jelenleg az aktuális gárdámra fókuszálok. Szeretnék lehetőség szerint minél magasabb szintre eljutni, a következő lépés az NB II, az lenne a legjobb, ha ez a Szentlőrinccel jönne össze.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC