nb1.hu

Bognár György a dobogón, Sztankovics a top 6-ban sincs: NB I-es edzőhelyzet

Hornyák Zsolt vezeti a rangsort, hatan egy év fölött.

Mint ahogy arról szerdán beszámoltunk, Bognár György további egy évig biztosan a Paks vezetőedzője lesz.

Paks: döntöttek Bognár György jövőjéről

A hosszabbítás kapcsán megnéztük, Bognár maradása hova tehető a jelenlegi NB I-es edzői rangsorban, amióta 12 csapatos a bajnokságban (2015/16). Amennyiben ugyanis kitölti a 2025 nyaráig szóló új szerződését, akkor négy paksi élvonalbeli év lesz mögötte, ezzel pedig előkelő helyet foglalhat el az állandónak nem feltétlen nevezhető hazai edzőkeringőben.

Az éllovas: Hornyák Zsolt

Jól ismert tény, hogy a Puskás Akadémia edzője vezeti a rangsort, hiszen 2019 júliusa óta, immár lassan öt éve dolgozik megszakítás nélkül a felcsútiaknál – a teljes összevetésben is csak az abszolút első Nebojsa Vignjevics (Újpest 2013-2020, Honvéd 2022. február-2022. június, Újpest 2023. március-2024. február) előzi meg őt.

186 tétmeccsen 85 győzelem, 52 döntetlen és 49 vereség a mérlege, ez 1.65 pontot jelent átlagosan meccsenként. Bajnokságot vagy kupát nem sikerült nyerniük, a mostani idény végén a bajnoki dobogó elérése lehet a céljuk. A napokban elárulta, a szerződéséből még egy plusz egy év van hátra, úgyhogy minden bizonnyal a következő szezont is az ő irányításával kezdi a csapat.

Hatan egy év fölött

Hornyák mellett öten vannak az NB I-ben, akik legalább egy éve vezetőedzők a saját csapatuknál. Ez a szám értelemszerűen az élvonal felét jelenti.

Szabó István és a Kecskemét történetét mindenki ismeri, hiszen 2021-es kinevezése óta előbb NB II-es, majd NB I-es ezüstéremig vezette a lilákat. Noha jelenleg csak a 9. helyen állnak a bajnokságban, töretlen a bizalom vele szemben, az 1.73 pont/meccs mutatója pedig magáért beszél.

Mivel Bognár az első paksi korszaka után az MTK-hoz távozott, ezt követően pedig tavaly februárban tért vissza az atomvárosba, ketten is megelőzik a rangsorban. Szrdjan Blagojevics 2022 szeptembere óta dolgozik a DVSC-nél, Horváth Dávid pedig 2022 októberében lett az MTK vezetőedzője. Noha mindkettejüknél voltak hullámvölgyek, jelen pillanatban úgy tűnik, stabil a helyzetük, hiszen az 5. és a 6. helyet foglalja el a tabellán a két csapat, és huszáros hajrával akár a dobogóért is küzdhetnek.

Talán sokszor néhány székesfehérvári szurkoló sem hitte, de Bartosz Grzelak is átlépte az egyéves határt, és úgy tűnik, jó döntés volt megtartani őt. A 2023 márciusi kinevezése után kis híján kiesett a Fehérvár, ám most ott tart a csapat, hogy a bajnoki 2. hely sem elképzelhetetlen, és könnyedén összejöhet a nemzetközi kupaszereplés.

Sztankovicsé a folytatás

Azon hat csapat közül, amelyiket egy évnél rövidebb idő óta irányít az adott vezetőedző, Dejan Sztankovics és a Ferencváros az első: Sztanyiszlav Csercseszov menesztése, majd Máté Csaba átmeneti korszaka után a szerb trénerrel jöhet az újabb bajnoki cím.

Márton Gábor (ZTE), Mészöly Géza (Újpest), Vladimir Radenkovics (DVTK), Feczkó Tamás (Kisvárda) és Milan Milanovics (Mezőkövesd) sem dolgozik fél évnél több ideje a mostani klubjánál.

Közülük Márton korábban a Fehérvárt és az MTK-t is vezette az NB I-ben, összeadva ezt kétévnyi munkát jelent az utóbbi bő négy évből, míg Mészöly az Újpest előtt, 2015 májusától 2017 augusztusáig a Haladás vezetőedzője volt.

Őket is megelőzi viszont az a Feczkó, aki előbb a Balmazújvárost juttatta fel az élvonalba, majd az MTK-t szintén, és a DVTK kispadján is megfordult az NB I-ben.

Más kérdés, hogy utóbbi – Milanoviccsal együtt – valószínűleg nem tudta, nem tudja megmenteni a kieséstől a csapatát, így a Mezőkövesd nyolc, a Kisvárda hat év után búcsúzik az NB I-től.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC