nb1.hu

Az MLSZ sportigazgatója az új Orbánok kutatása mellett az NB I lebonyolításáról is beszélt

Szakmai és üzleti szempontokat is meg kell vizsgálniuk.

1az1 című műsorunk legutóbbi vendége Barczi Róbert volt. Az MLSZ sportigazgatójával sokat beszélgettünk a fiatal játékosok szerepeltetéséről.

„Amikor négy évvel ezelőtt elkezdtem dolgozni sportigazgatóként, elmondtam, hogy egy új szemlélet meghonosítására fogok törekedni. Most megtehetik a klubok, hogy több évre szóló tervet dolgoznak ki. Ha megvan az anyagi stabilitás, a sportigazgató bátran kidolgozhat egy szakmai koncepciót. Ehhez kell megtalálni az edzőt és ehhez kell igazítani az igazolásokat. A kluboknak kell, hogy legyen felelősségérzete. Komoly támogatást kapunk az államtól, de ezért vissza is kell adni valamit. Ezért forszírozzuk a fiatalok szerepeltetését. Az a cél, hogy emelkedjen a fiatalok száma. A fiatalszabály nélkül is működnie kellene a dolognak. Évekkel ezelőtt nem igazán volt koncepciójuk a kluboknak. Most elmozdultunk a holtpontról. Az eredmények mellett a mögöttes folyamatokra is figyelünk. Ez egy hosszú folyamat, amelynek az elején járunk” – mondta Barczi, aki pozitív példaként többek között a Paksot és a Kecskemétet hozta fel.

Barczi Róbert elárulta, figyelik a külföldön élő magyar származású játékosokat.

„Olyan adatbázist dolgoztunk ki, amelyben a magyar származású vagy magyar nevű játékosokat szűrtük le. Őket a világ különböző pontjain élő kollégáink folyamatosan ellenőrzik, riportokat küldenek nekünk. Ha megfelelnek, akkor meghívjuk őket a különböző válogatottakba. Mindenhol ezt csinálják a világban. Buták lennénk ezeket a gyerekeket elengedni. Ezek 23 éven aluli játékosok. Ha közülük találunk egy új Willi Orbánt, az sokat segíthet a magyar futballnak. De azt szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem helyettesítheti az utánpótlást.”

Sokszor felvetődik, hogy az NB I-ben több csapatnak kellene indulnia, ez a téma szintén felmerült.

„Napirenden van a kérdés. A bajnoki rendszernek segítenie kell a magyar labdarúgást. Ebben a kérdésben sem érzelmi alapon fogja meghozni a döntését az MLSZ. Meg kell vizsgálni, hogy van-e 16 tőkeerős tulajdonos. Nem akarunk úgy járni, mint 10 évvel ezelőtt, amikor több klub csődbe ment. Van-e 12 vagy 16 első osztályú menedzsment, ez szintén lényeges. Nagyon sok szempontot kell szakmai és üzleti szempontból megvizsgálni” – fogalmazott Barczi Róbert.

Barczi Róbert többek között a Nyíregyháza kiemelkedő szerepléséről szintén elmondta a véleményét. Íme a teljes beszélgetés:

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC