nb1.hu

A futballtörténelem egyik legsúlyosabb katasztrófájáról emlékezett meg a Liverpool

A szurkolókat 27 évvel később mentették fel!

A Liverpool Football Club és a város ma tiszteletét fejezte ki, hogy megemlékezzenek a Hillsborough-i tragédia 35. évfordulójáról. A 1989. április 15-én, a Vörösök és a Nottingham Forest közötti FA-kupa elődöntőjén bekövetkezett katasztrófa következtében kilencvenhét férfi, nő és gyermek vesztette életét.

TISZTELETADÁS

„Soha nem feledkezünk meg róluk” – írta a Liverpool honlapja.

A beszámoló hozzátette, hogy ma reggel az LFC vezérigazgatója, Billy Hogan és Sir Kenny Dalglish, valamint a klub férfi és női csapatainak menedzserei és kapitányai koszorúkat helyeztek el az Anfield-i Hillsborough Emlékműnél.

A szurkolókat 27 évvel később mentették fel!

Ugyanígy tettek a Vörösök U21-es és U18-as csapatainak képviselői, valamint a klub nagykövetei, Ian Rush, John Barnes és Natasha Dowie, később pedig a főpolgármester, Cllr Mary Rasmussen és a Liverpool Városi Tanács vezetője, Cllr Liam Robinson.

TAYLOR-JELENTÉS

A Taylor-jelentés a Hillsborough-i stadionkatasztrófa után készült vizsgálati jelentés, amely a tragédia okait és következményeit tárgyalta. A jelentés közzététele után számos jogi eljárás kezdődött, amelyek évtizedekig tartottak, és számos vádemelést, tárgyalást és ítéletet eredményeztek.

A vádemelések középpontjában az állt, hogy a rendőrség és a stadion biztonsági személyzete nem megfelelően kezelte a tömeget, ami a tragédiához vezetett. A vádak között szerepelt a gondatlanságból elkövetett emberölés és a nyilvános rendészeti feladatok elmulasztása is. A tárgyalások során a bíróságok megvizsgálták a rendőrség és a stadion vezetőinek felelősségét, valamint azt, hogy milyen intézkedéseket kellett volna tenniük a katasztrófa elkerülése érdekében.

Az ítéletek különbözőek voltak, többek között voltak felmentő és elmarasztaló ítéletek is. Egyes esetekben a bíróság úgy találta, hogy a vádlottak nem viselnek felelősséget a tragédiaért, míg más esetekben bűnösnek találták őket. Az ítéletek között szerepeltek pénzbüntetések, szakmai tilalmak és börtönbüntetések is.

A jogi eljárások hosszú távú hatása az volt, hogy jelentős változásokat hoztak a brit sportesemények biztonsági előírásaiban. A stadionokban bevezették az ülőhelyeket, és szigorúbb biztonsági előírásokat alkalmaztak. A Taylor-jelentés és a jogi következmények hozzájárultak a sportrendezvények biztonságosabbá tételéhez. Emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy milyen fontos a megfelelő biztonsági intézkedések megléte.

A Hillsborough-i tragédia és annak jogi következményei mély nyomot hagytak a brit társadalomban. A Taylor-jelentés nem csak egy jogi dokumentum, hanem egy figyelmeztetés is arra, hogy a sportesemények során mindig az emberi élet és biztonság legyen az elsődleges szempont. A jogi eljárások lezárása után is a tragédia áldozatainak emléke és a túlélők igazságért folytatott harca tovább él a kollektív emlékezetben.

Az agytoro.hu nagyon részletesen, és ami a legfontosabb, tárgyilagosan elevenítette fel a történteket. A dolgozat így záródik.

„A tragédia után 27 évvel, a cheshire-i Warringtonban lefolytatott vizsgálat mentette fel teljesen a szurkolókat. Megállapíotta, hogy a dél-yorkshire-i rendőrség volt a felelős a tragédiáért. Az esküdtszék kimondta, hogy a rendőrség megszegte a védelemre vonatkozó kötelezettségét és ezzel 97 ember haláláért felelősek. Az áldozatok halálát „súlyos gondatlanság” okozta. A szurkolókat ártatlannak minősítették.”

Tedd meg első befizetésed, vedd igénybe a 100%-os bónuszt, és fogadj a kedvenc csapatodra vagy sporteseményeidre! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC