Szoboszlai átigazolása: Mátyus és Horváth Ferenc emlékei

Nem voltak angyalok.

Forrás: dierotenbullen.com

A Digi Sport nb1.hu-nak küldött közleménye:

Szoboszlai Dominik érkezésével az RB Leipzignél - Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal együtt - már három magyar futballista szerepel, de nem a lipcsei az egyetlen német klub, amelyben hemzsegtek a magyarok. Horváth Ferenc és Mátyus János a DIGI Sport híradójának felidézte a cottbusi időket.

Kezdetnek Horváth Ferenc a saját otthonában megmutatta a DIGI Sport híradójának a mezgyűjteményét, ahol Ciriaco Sforza Bayern- vagy Fabio Cannavaro olasz meze mellett ott volt a vb-döntőn is tevékenykedett Puhl Sándor bírói viselete is, amelyet a játékvezető nem nagyon akart odaadni a korábbi válogatott csatárnak.

Ausztria: Szoboszlai dobogós az év legjobbja választáson - NB1.hu

 

Aki azonban gondolt egyet, és - még húsz éve - egy amolyan fogadást kötött Puhl Sándorral. "Megkérdeztem, ha kettőt rúgok az olaszoknak, akkor odaadja-e valamelyik mezét? Mondta, hogy igen, és a meccs után pár nappal el is küldte, úgyhogy azóta itt van Sanyi bácsi is a többiek között” – mesélte a Sport 24-nek Horváth Ferenc, aki a 2-2-re végzett, 2000-ben lejátszott vb-selejtezőn két gólt vágott az Eb-ezüstérmes Francesco Toldónak, olasz részről Filippo Inzaghi rúgott szintén kettőt.

Horváth persze megmutatta azt a mezt is, amelyet a Cottbus színeiben viselt. Kérésünkre elmondta, számított-e, hogy több magyar is szerepelt a német klubban. "Mindenképpen számított, hogy Sebők Vilivel a válogatottban is egy szobában voltam, Mátyus Janival majdnem együtt nőttünk föl, Miriutával játszottam együtt a Vidiben és a Fradiban is, úgyhogy olyan emberek közé kerültem, akiket ismertem” – mondta a csatár.

Mátyus János így emlékezett vissza ezekre az időkre. „Ez a Cottbus-Leipzig párhuzam nem jutott volna az eszembe, mert jó régen volt, amikor elkerültünk Németországba, de néhány órával ezelőtt a kisfiam küldött nekem egy képet, amelyen három lipcsei játékos van alul, négy cottbusi pedig felül, még a mi időnkből. Ez jó érzéssel töltött el, beugrott, hogy mi is hasonló utat jártunk be.”

Szoboszlai csinos barátnője és egy igazi guru is ott volt az aláírásnál - részletek, kép - NB1.hu

 

Horváth szerint nem kellett félteni a magyar négyest: „Maradjunk abban, nem négy ministránsfiú volt, nem voltunk éppen angyalok, de azért amennyire lehetett, a futball rovására nem ment semmi.” 

De biztos, ami biztos, az edző megtiltotta honfitársainknak, hogy magyarul beszéljenek. Mátyus Jánosnak erről egy történet jutott az eszébe: "Az első napokban beírattak minket egy német nyelvtanfolyamra, amiről én a második-harmadik alkalommal hiányoztam, lógtam, az edző ezt megtudta, és – soha nem felejtem el – ezer márkára megbüntettek. Többet soha nem hiányoztam, és fél év múlva gyakorlatilag perfektül beszéltem németül.”

A magyarok rivalizáltak déli szomszédaink légiósaival, de a csatából általában a magyarok jöttek ki győztesen. "Nem nagyon voltunk jóban a szerb-horvát különítménnyel, nem nagyon szerették, ha magyarul beszélünk, mert mindig azt hittük, hogy róluk beszélünk.”

És, kiről beszéltek – kérdeztük Horváthot, mire ő egy nagy mosollyal a száján így felelt: „Róluk.”

Átigazolás: Szoboszlai megindokolta a döntését - NB1.hu

 

A játékosoknak kisbusszal kellett átmenniük a stadionból az edzőpályára, ez pedig előhozta Horváth Ferencékből a kreatív ént. „Hogy ha átmész a piroson, akkor abban a pillanatban lefényképeznek. Beültünk a buszba, elindultunk négyen magyarok, és három piroson átmentünk úgy, hogy a melegítő kapucniját ráhúztuk a fejünkre. Három-négy nap múlva jöttek a képek, de jött az elnök és az edző is, és kérdezték, hogy kik ültek a buszban? A szerbek azt mondták, hogy mi, mi pedig azt, hogy a szerbek.”

Hogy lesznek-e ilyen sztorik Lipcsében, nem tudni, de ami tény, hogy mostantól a BL-elődöntős csapatban a Gulácsi, Orbán, Szoboszlai trió együtt öregbítheti a magyarok hírnevét. "Dominiknak saját magának kell megküzdenie a helyéért, de képes rá. Hogy mögötte lesz két magyar játékos, az egy plusz dolog, de a pályán hatalmas segítséget nem jelent, a pályán kívül persze igen. De a pályán kemény világ lesz, és neki kell megállnia a helyét, és meg is fogja állni persze a helyét” – mondta Szoboszlairól Mátyus.

A hármas először a január 9-i, Dortmund elleni rangadón mutathatja meg magát együtt a Bundesligában.

Legfrissebb híreink