Magyarország-Románia: a szövegelő piros lapja miatt kaptunk ki

Adrian Mutu csapata mindig felszívja magát a hajrára.

Forrás: Réti Zsolt

MAGYARORSZÁG-ROMÁNIA 1-2

Az már a csoportok sorsolásakor tudható volt, hogy nagyon erős négyes tagja lett Gera Zoltán csapata, és az is tudott lett ott és abban a pillanatban, hogy a továbbjutásra mindhárom gárdának nagyobb esélye van elméletben, mint a magyarnak.

Mindenki a németeket és a hollandokat tartotta így ebben a sorrendben a legerősebbeknek, utánuk a románok következtek. És ez a helyzet még inkább így lett, amikor nagyjából két héttel ezelőtt kiderült, hogy a szövetségi edzőnk 8 játékosára sem számíthat, majd még sérülések is nehezítették Gera és a csapata dolgát.

Az első körben, az esélyeknek megfelelően, magabiztosan nyert Németország Magyarország ellen, ám a másik meccsen, a Hollandia-Románián 1-1 lett a végeredmény úgy, hogy a találkozó utolsó 20-30 perce abszolút a románoké volt, mert a jelzett periódusban 3-4 tuti ziccert is kialakítottak, de mindegyiket kihagyták.

Így érkeztünk el a mai meccshez, aminek az 5. percében már nyugodtan kiállíthatta volna a játékvezető a holland Heracles játékosát, Szőke Adriánt, aki törlesztésként megütötte az ellenfelét. Szerencsére megúszta sárga lappal, akárcsak a szintén, de enyhébb kivitelezésben sportszerűtlen román védő. A 42, percben viszont hasonló mozdulatért már megkapta a második sárgáját (azért is lehetett volna egyből pirosat adni, legalábbis volt már rá példa a labdarúgásban, hogy ilyen ütésekért egyből az járt), így elmondhatjuk, hogy azok után, hogy a németek elleni meccset végigszövegelte, ma sem tett hozzá semmit a játékhoz, sőt, inkább elvett.

Nem tudunk üzenni mást neki mint azt, hogy sokkal, de sokkal szerényebben és sportszerűbben, és ez az ő saját és az imádott magyar labdarúgás érdeke is.

Egyébként mindkét gárda előtt voltak gólszerzési lehetőségek, elsőként Bolla Bendegúz lövésének kellett volna beakadnia a léc alá (nagyon remek löket volt), de Andrei Vlad bravúrral védett, majd utána jöttek a román helyzetek is, de Bese Balázs többször is bizonyította, miért az egyik legtehetségesebb kapusunk.

Az első félidőben egyenlőnek tűnő erők harcoltak a gyepen, fordulás után meg megúsztunk egy 11-est (Deutsch késett el és rúgott fel egy románt, majd kicsivel később remek gólpasszt adott), majd remek kontra végén, ami eléggé férfias labdaszerzéssel indult, megszereztük a vezetést. Utána viszont még nagyobb tempóra kapcsoltak a románok, akik jól eltalált lövéssel egyenlítettek, de ehhez a védelmünk asszisztálása is szükségeltetett. A végén beszorultunk, több lehetősége is volt Romániának, újabb védelmi megingásunk után a győztes gólt is megszerezte. A végén volt még egy ígéretes lövésünk, de Vlad is bizonyította, miért tartják nagy reménységnek.

Románia, akárcsak Hollandia ellen, jobb volt a hajrában, és ez még akkor is fájdalmasan igaz, ha mi ugye ekkor már több, mint egy félideje emberhátrányban játszottunk.

 MÉRKŐZÉS FŐSZEREPLŐJE: SZŐKE ADRIÁN
Több, mint egy félidőn át kellett miatta emberhátrányban játszanunk. Már az 5. percben is pirosat kaphatott volna. Az önbizalma sokkal nagyobb, mint amit a pályán mutat, és ez nagyon nem jó. Minél előbb el kell, hogy beszélgessenek vele az illetékesek.


A MÉRKŐZÉS KULCSMOMENTUMA: AZ ERŐNLÉT
Hollandia ellen is jobb volt Románia a végén, meg most is. Szőke Adrián elgondolkozhat rajta, hogy most miért volt ez így...

GÓLOK TÖRTÉNETE:
56. p.:
Kiss Tamás szerzett labdát, eléggé férfiasan, majd gyors kontra végén Deutsch adott középre laposan remekül balról, ahol érkezett Csonka, aki 5 méterről, ballal lőtt a kapu közepébe. 1-0!

70.p.: Alexandru Matan a tizenhatos bal sarkának a közeléből befelé kezdte el vezetni a labdát, a tevékenységét három védőnk is közelről nézte, majd 14 méterről benyeste a labdát a bal felső sarokba. Bese tehetetlen volt. 1-1!

87. p.: Bal oldali szöglet után az ötösön belül Mocsi maradt le az emberéről, ezt megköszönte az illető, Alexandru Pascanu és közelről a kapuba passzolt. 1-2!

JEGYZŐKÖNYV:

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÉNIA
A-CSOPORT
Magyarország–Románia 1–2 (0–0) 
Budapest, Bozsik Aréna, zárt kapuk mögött. V: Visser (belga)
Magyarország:
Bese Balázs – Bolla, Balog Bo., Mocsi, Deutsch L. (Bukta, 89.) – Csonka A., Mezei (Kata, 67.) – Skribek (Bárány, 52.), Szendrei N., Kiss T. (Tamás O., 67.) – Szőke. Szövetségi edző: Gera Zoltán
Románia:
Vlad – Harut, Ciobotariu, Pascanu – Boboc, Olaru, Marin, Ciobanu, Morutan (A. Petre, 61.) – G. Ganea (O. Popescu, 86.), Matan (Itu, 89.). Szövetségi edző: Adrian Mutu
Gólszerző:
Csonka A. (55.), ill. Matan (70.), Pascanu (87.)
Kiállítva: Szőke (42.)

KÖVETKEZŐ FELADAT:
A mieink Hollandia, a románok Németország ellen lépnek pályára az utolsó fordulóban.


FRISSÍTÉS, 20.39:

Magyarország-Románia: a büszke Gera reakciója a piros lapra - NB1.hu

 

FRISSÍTÉS, VASÁRNAP, 10.57:

FRISSÍTÉS, VASÁRNAP, 11.24:

Magyarország-Románia: rasszista magyar játékosokról ír a román sajtó - NB1.hu

 

KORÁBBAN:

U21-es Eb: van-e magyarellenesség a román sajtóban? - interjú - NB1.hu

 

Legfrissebb híreink