Kupadöntő: megbizik-e Oenning a már egyszer hibázó légiósban?

Nikolics elárulta, mi változott Szabics érkezése óta.

Forrás: Simon Zoltán

Sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Kupa döntője előtt, ahol az Újpest és a MOL Fehérvár vezetőedzői, valamint a csapatkapitányok válaszoltak az újságírók kérdéseire.

Szabics Imre (MOL Fehérvár FC): ,,Nagyon örülök, hogy nézők visszatérhetnek a stadionokba és előttük tudunk majd játszani, hiszen a  szurkolókért van a labdarúgás. Egy nagy hagyományokkal rendelkező csapattal találkozunk a döntőben, egy nagyszerű szakemberrel az élen. Azonban szeretnénk történelmet írni és megnyerni a kupadöntőt."

Michael Oenning (Újpest): ,,Nagy izgalommal várjuk a hétfő esti kupad9öntőt, hiszen ez egy ünnep az egész magyar futballtársadalom számára. Nagy megtiszteltetés, hogy részesei lehetünk ennek a döntőnek. Tudjuk, hogy nehéz szezon van mögöttünk, egyáltalán nem volt könnyű eljutni a idáig. Viszont, ha már itt vagyunk, akkor természetesen az a célunk, hogy elhódítsuk a trófeát. Tisztában vagyunk vele, hogy egy nagyon kemény küzdelem elé nézünk, hiszen egy jó formában lévő csapattal kell szembeszállnunk, de ne felejtsük el, hogy ez egy kupa, ahol bármi megtörténhet. Egyelőre annak örüünk, hogy itt vagyunk, főleg a tegnapi szívdobogás után."

Szabics elmondta továbbá, hogy olyan csapata van, amit a tét hétről-hétre inspirál és szeretne történelmet írni. Szerinte csak megfelelő mentális állapottal lehet háborút nyerni.

Oenning arról beszélt, hogy szeretne valamit visszaadni a szurkolóknak az egész éves támogatásért. Az Újpest trénere elismerte, hogy nem ők a találkozó esélyesei, ráadásul egy nagyon szervezet csapat ellen kell majd pályára lépniük, de mindent meg fognak tenni a győzelemért.

Az nb1.hu azt kérdezte az Újpest mesterétől, hogy hogyan emlékszik vissza a legutóbbi kupadöntőjére, illetve rábízna-e egy tizenegyest Kire Ristevskire, ha arra kerülne a sor?

,,Ha megint arra kerül a sor, hogy tizenegyes párbajban dől el a kupa sorsa, akkor most is rábíznám Kirére, nyilván most a másik oldalra próbálkozna. A legutóbbi kupadöntőm mély nyomokat hagyott bennem, nem voltunk esélytelenek, számos lehetőség adódott előttünk, hogy nyerjünk. A tizenegyes párbajt ugyan elbuktuk, de sokat tanultunk belőle, elsősorban én, mert most már egy másik csapattal fogok pályára lépni. Természetes, hogy mindenki a győzelemre törekszik, ami egyáltalán nem lesz könnyű. Apró különbségek fogják eldönteni a trófea sorsát. Mindketten felkészítettük a csapatunkat és bízunk a saját játékosainkban, mindketten szép futballt szeretnénk játszani. Amennyiben arra kerül sor, hogy tizenegyespárbajban kell dűlőre vinni a dolgot, már van pozitív tapasztalatunk a Mezőkövesd ellen. Nem készülünk erre külön, ha lőni kell, akkor lőni kell."

Oenning elmondta, hogy Pajovics fogja védeni a kaput a döntőben, arról még nem szeretet volna beszélni, hogy mi lesz, ha esetleg megnyerik a kupadöntőt.

A vezetőedzők után a két csapatkapitány válaszolt az újságírók kérdéseire.

Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC): ,,A kupadöntő mindig egy speciális nap mindenki számára. A trófeák azért vannak, hogy azokat megnyerjük, az edzőnk is azt mondta, hogy beírhatjuk magunkat a klub történelmébe. Nagyon fontos, hogy amit kaptunk a klubtól, azt vissza tudjuk adni ezzel a címmel, 90-120 perc választ el minket ettől. Magabiztosak vagyunk, de maximálisan tiszteljük az ellenfelünket, nem fogunk az előző két meccsből kiindulni. A szurkolóink miatt is szeretnénk nyerni, ezzel a trófeával a következő szezont is meg tudjuk alapozni."

Simon Krisztián (Újpest): ,,Ez egy kupadöntő, teljesen más lesz a hangulata , mint egy bajnokinak. Az, hogy a szurkolók is jöhetnek a mérkőzésre, egy plusz löketet adhat a csapatnak. Egy nagyszerű stadionban fogunk játszani, jó hangulatú mérkőzésre számítok. A Vidi nagyon jó formában van, a bajnokságban háromszor legyőztek minket, de nem azokból a mérkőzésekből indulunk ki. Kijavítjuk a hibáinkat és maximálisan koncentrálni fogunk. Megadjuk az ellenfélnek a tiszteletet, tisztában vagyunk vele, hogy milyen jó játékosok alkotják. OTt is és nálunk is vannak olyan egyéniségek, akik el tudják dönteni ezt a mérkőzést."

Elismerően beszélt egymásról a két játékos, Nikolics nem annyira gyors, mint Simon és nem is próbálkozik olyan távolságokról, mint az újpesti játékos. A lila-fehérek támadója Niko mentalitását irigyli.

Az nb1.hu azt kérdezte Nikolicstól, hogy mi volt Szabics Imre legfontosabb változtatása a kinevezése után?

,,Imrét már ismerem a válogatottból, egy újfajta profizmust hozott be az öltözőbe. Egy őszinte edzőről beszélünk, aki mindenkinek meg akarja adni a lehetőséget arra, hogy bizonyítson. Nagyon sokat videózunk, egy nagyon precíz emberről beszélünk, aki tökéletesen el tudja magyarázni a játékosoknak, hogy mit vár el. Nagyon nyugodt is, de a magabiztossága átragad a csapatra. Lehet látni, hogy mindenki csúszik-mászik egymásért, mindenki tudja, hogy mi a feladata a pályán. Védekezésben és támadásban is nagyon sokat fejlődtünk, a játékosok visszaszerezték az önbizalmukat, az eredmények is jöttek. Amikor belépett az öltözőbe, nem érdekelte, hogy kit hogyan hívnak, vagy mit tett le eddig az asztalra, mindenki nulláról indult és mindenki megkapta a lehetőséget arra, hogy bizonyítson. Neki csak az számít, hogy mi történik a pályán és aki ott bizonyít, az játszani fog. Annyira más ismerem, hogy attól, hogy valakinek Nemanja Nikolics a neve, de nem csapatban gondolkozik, akkor nem fog játszani. Ez nagyon fontos. Nem azt mondom, hogy előtte ez a csapat nem volt csapata, mert amikor nekivágtunk ennek a szezonnak, nagyon sok játékos jött, ráadásul új edzővel indultunk. Voltak szép momentumok, jó meccseink, de nem tudtunk huzamosabb ideig hozni a formánkat. A játékosok folyamatosan mentek tovább és dolgoztak, megtettünk mindent azért, hogy a klub sikeres legyen és nyerjük a meccseket. Azonban jelen pillanatban a játékosok is elhiszek, hogy eredményesek tudunk lenni, még akkor is, ha a körülmények nem nekünk kedveznek. Az utolsó másodpercig küzd a csapat, ezt látni lehetett azon a három meccsen, ahol fordítottunk, valamint a Fradi ellen is. Szerintem jó az a munka, ami most nálunk folyik. Látszik már rajta a vezetőedző keze nyoma is, de még több idő kell neki, hogy megismerjen minket. Amit idáig mutattunk, az a későbbiekre nézve is bizakodásra ad okot."

Legfrissebb híreink