Kalandos életút után tért haza Németh Krisztián - ÉLETÚT

Fanatikusnak nevezte új csapata szurkolótáborát.

Forrás: MTI/Beliczay László

Németh Krisztián Győrben született, így természetesen az ETO-ban ismerkedett meg a futball alapjaival, de már egészen fiatalon a fővárosba került, méghozzá az utánpótlásáról méltán híres MTK-hoz, mindössze 16 évesen.

A kék-fehér csapatnál viszont nem az utánpótlásba szerződtették a tehetséges támadót, hanem a "nagyokhoz", ahol 2005 novemberében épp nevelőegyesülete, a Győr ellen mutatkozhatott be az élvonalban.

Első NB I-es góljára sem kellett sokat várni, már a második fellépésén bevette a REAC-kapuját, a 2005/06-es idényt 12 mérkőzéssel, és 2 góllal zárta.

A következő kiírásban szinte berobbant Németh a honi élvonalba, hiszen 25 meccsen pazar, 12 gólos mérleggel zárt a még csak 18 éves játékos, a Vasas ellen például mesterhármast szerzett.

Nem csoda, hogy sorban álltak érte a külföldi kérők, Németh végül Liverpool FC-t választotta, és 2007 nyarán hároméves szerződést írt alá az angol klubhoz, akkori klubtársával Simon Andrással együtt.

Az angol klub tartalékcsapatánál Németh ott folytatta, ahol Magyarországon abbahagyta, szépen szállította a találatokat, a támadó a 2007-es bemutatkozó meccsén kétszer talált be a Manchester City tartalékcsapatának. Egy héttel később az Everton ellen is duplázott, csapatával végül a bajnokságot, két kupát, majd Amerikába elutazva a Dallas-kupát is megnyerte. 

Németh a korosztályos bajnokságban elnyerte a gólkirályi címet a 2007/08-as idényben, és a vörösök szurkolói őt választották meg a tartalékcsapat legjobb játékosának. Álomszerűen indult tehát a légióskodás az U-21-es válogatott játékosának.

Ennek eredményeképpen egy év után "felvitték" az első csapathoz, mégpedig nem más volt akkor a BL-győztes gárda menedzsere, mint Rafa Benitez.

A Villarreal elleni barátságos találkozón a "nagyoknál" is lehetőséget kapott, és a 2008/09-es idényben a felnőtt keretnél is számoltak a csatárral, ahol a 29-es mezt kapta. 

A Liverpool első csapatánál végül nem kapott lehetőséget bajnokin, és ahogy a szigetországban általános, Némethet 2009. januárjában kölcsönadták az angol másodosztályban szereplő Blackpool együtteséhez.

A Championshipban szereplő klubban már az első mérkőzésen bizonyíthatott, csereként a Queens Park Rangers ellen, de sérülést szenvedett, és arccsonttörése miatt több, mint egy hónapot kellett kihagynia.

Rafa Benítez 2009 nyarán megint felvitte Némethet a felnőttekhez, sőt mi több, Szingapúrba, a Liverpool-túrájára is elutazhatott a csatár a visszatérését követően, ahol többek között a szingapúri válogatottal is megmérkőztek a vörösök, és az 5-0-ra végződő meccsen két gólt is szerzett Németh Krisztián.

A felkészülési találkozó végén: Kuyt, Fernando Torres és Németh rohamozta ellenfele kapuját...

Igaz, hogy a felnőttek helyett a utánpótlásban pallérozódó Németh például a Manchester United II ellen Gerard Piquet és Gary Neville ellen is futballozhatott, az ereje teljében lévő játékos érthetően többet szeretet volna játszani, és akkor ez lehetetlennek tűnt a liverpooli sztárcsapatnál, így jött egy újabb kölcsönadás, de most már nem maradt a ködös Albionban, országot is váltott, és a görög AEK Athénhoz került, 2009 nyarán.

Jól indult a szezon Némethnek Athénban, szeptember 20-án meg is szerezte első gólját a görög élvonalban, a játék egyre jobban ment neki, majd az U20-as világbajnokságon vett részt a magyar csapattal, ahol óriási bravúrként bronzéremmel zártak a fiatalok.

Az olaszoknak kétszer is "beköszönt":
 

 

Nem sokkal később az Olaszország elleni U21-es meccsen is jelenése volt, ahol szintén gólt szerzett, de a találkozón bokasérülést szenvedett és hónapokat volt kénytelen kihagyni, ami a lehető legrosszabbkor jött a számára. Végül 19 meccsen játszott és 3 gólt szerzett az athéni gárdában.

A kölcsönszerződés lejártával visszatért az angliai kikötővárosba Németh, ahol már egy bizonyos Roy Hodgson volt az edző, és közölte a magyar fiatallal, hogy nem számít rá, így jött az újabb csapatkeresés, de AEK-nél nyújtott teljesítménye felkeltette Görögország egyik leghíresebb és legjobb csapatának az Olympiakosz Pireusz érdeklődését, és Németh a 44-szeres görög bajnokhoz igazolt.

2010. augusztusában hároméves szerződését kötött a pireuszi klubbal, amellyel a szezon végén bajnoki címet ünnepelhetett, de 2011 telén Németh Krisztián, fél évre kölcsönbe az Olympiakosz Voloszhoz került, a több játéklehetőség érdekében. Ezt 13 meccs formájában kapta meg, és egy gólt szerzett a görög élvonalban.

A rekordbajnok Olympiakosznál akkor Marko Pantelics, Kosztasz Mitrogluig rohamozta az ellenfelek kapuit, és végül Ernesto Valverde vezetőedző a kölcsönszerződés lejárta után sem számolt a magyar játékossal, aki ezek után hazatért, és 2011. november 4-én aláírt korábbi klubjához, az akkor másodosztályban szereplő MTK-hoz, december 31-ig szóló szerződést kötve  Garami József edzette csapattal. 

A Sopron ellen mutatkozott be az NB II-ben, és első meccsén, első gólját is megszerezte a másodosztályban, amit több fellépés már nem követett, az egy bajnoki mellet két kupameccsen is játszott kék-fehérben.

Anglia és Görögország után egy újabb országban próbálta ki magát a válogatottban ekkor már négyszer is pályára lépő csatár, és 2012. januárjában fél évre a holland élvonalbeli RKC Waalwijk csapatához igazolt.

Legújabb klubjában sem kellett sok idő első bajnoki gólja megszerzéséhez, február végén jegyezte első.

A Waalwijk kék-sárga mezében végül 18 meccs, és 4 gól lett Németh mérlege.

Majd a kölcsönadás lejárta után, Németh követte Ruud Brood vezetőedzőt, aki a Waalwijkból a Roda csapatához igazolt.

A Rodánál télen a gyenge szereplés miatt megváltak Brood vezetőedzőtől, de Németh maradt a klubnál és az új szakvezető, a Feyenoord és a Milan egykori legendás csatára, Jon Dahl Tomasson számított légiósa játékára, aki góljai mellett szép számmal jegyzett gólpasszokat is a sárga-feketéknél.

Végül Németh második idényében kiesett az élvonalból a kerkradei klubbal, és játékos nem akarta követni csapatát a másodosztályba.

24 bajnokin nyolc gólt szerzett a kiesést hozó idényben, és ezzel második lett a Roda házi góllövőlistáján, és ha nincs az élvonalbeli búcsú, minden bizonnyal marad, de így 2014. július 15-én közös megegyezéssel szerződést bontott a hollandokkal.

Németh két év alatt összesen 45 mérkőzésen 10 gólt tett be a közösbe a németalföldi csapatnál. 

Újabb klubváltás várt tehát a válogatott játékosra, aki nem maradt végül az öreg kontinensen, hanem az észak-amerikai bajnokságban, az MLS-ben szereplő Sporting Kansas Cityhez szerződött.

A tengerentúli lehetőséggel kapcsolatban meg kell említenünk a volt kispesti játékos, Urbányi István nevét, aki már akkor is az Egyesült Államokban, a Sporting Kansas Citynél dolgozott.

A maldív-szigeteki labdarúgó-válogatott 
szövetségi kapitányaként is tevékenykedő Urbányi régóta "fűzte" már az új csapatot kereső játékost, akit meg is győzött végül, hogy menjek ki Amerikába, és személyesen tekintse meg a kinti körülményeket.

Mivel a győri születésű játékos saját bevallása szerint csak pozitív benyomásokat szerzett a klubbal kapcsolatosan, elfogadta a Kansas invitálását, amit később többször is élete egyik legjobb döntéseként említett meg.

Nem csak a Urbányinak volt magyar kötődése akkor a klubnál, hanem a Sporting menedzserének, Vermes Péternek is, akivel Németh kiváló összhangban tudott együtt dolgozni már közös munkájuk elejétől kezdve.

A játékos azt nyilatkozta rengeteget tanult a Kansas City-t 2009-től irányító Vernestől, és olyan lökést kapott a 67-szeres amerikai válogatott szakembertől, ami még ma is kihat pályafutására, és amit Németh Kansasban kapott, minden korábbi focival kapcsolatos csalódásáért kárpótolta. 

A jó játékkal sem maradt adós amerikai klubjában, 2015-ben az MLS-ben az ő gólját választották meg a év legszebb találatának.

Németh csodálatos szólója és gólja a Portland ellen:
 

 

Vernes ötlete nyomán került ki a támadósor bal oldalára a világoskékhez 2014 decemberében igazol játékos, akik korábban leginkább a kilences pozícióban szerepelt, de ez a változás annyira jót tett játékának, hogy már a válogatottban is többnyire ebben a szerepkörben számolnak vele.

A csodás kansasi időszak közben azonban befutott egy visszautasíthatatlan katari ajánlat, s mivel a 2016-os Európa-bajnokság előtt közelebb akart kerülni Magyarországhoz a szélső, elfogadta az Al-Gharafa szerződését.

A Sportingban eltöltött első időszakában végül 28 meccs és 10 gól került be az Amerikában oly fontos statisztikákba.

Az araboknál is jó számokat hozott Németh, hiszen 21 bajnokin tizenhárom alkalommal volt eredményes Katarban.

2017. augusztus 11-én aztán újra Amerikába igazolt, a New England csapatához, amellyel kétéves szerződést kötött.

De kettő helyett csak egy évet töltött a Revolutionnál, és 21 mérkőzésen, 1 góllal zárt az MLS-ben.

2018 augusztusában a New England elcserélte Németh játékjogát volt csapatáéval, a Sporting Kansas City-vel, így a magyar játékos visszatért egykori klubjához, ahol Sallói Dániel személyében magyar csapattársa is lett, majd később Baráth Botond is csatlakozott az egyesülethez.

A magyar triumvirátus 2019 decemberéig működhetett együtt, ekkor ugyanis lejárt Németh szerződése a klubbal, amelynek opciós joga már nem volt a támadóra.

Második kansasi időszakát 33 meccsel, és 9 találattal abszolválta.

 

Németh Krisztián számításba jöhet a válogatottnál - NB1.hu

Forrás: dac1904.sk Németh Krisztián a DAC újdonsült támadója, klubja honlapjának nyilatkozott, hogy nem túlzott azzal a kijelentéssel, hogy hazatért Dunaszerdahelyre: "A menyasszonyom Dunaszerdahelyen született, a mai napig itt élnek, úgyhogy sokat járok Dunaszerdahelyre, lassan már, több mint 13 éve, és így a csapatot, a DAC-ot is figyelemmel követtem.

 

Az akkor 30 éves játékos vissza szeretett volna térni Európába, sőt sokáig úgy tűnt az NB I-ben 37-szer pályára lépő labdarúgó élvonalbeli találkozói számát is növelheti, de végül Kispest helyett a Dunaszerdahely egyletét választotta, és 2020 februárjában szabadon igazolható játékosként írt alá másfél évre a szlovák élvonalban szereplő DAC-hoz.

Saját bevallása szerint hazatért, mivel menyasszonya éppen Dunaszerdahelyről származik:

„Több mint tíz éve második otthonomként tekintek Dunaszerdahelyre, mondhatni tehát, hogy szinte hazatértem. Az évek során végig követtem a csapat szereplését és jól látszik, milyen fejlődésen ment át a klub Világi Oszkár irányítása alatt. Titokban mindig is vágytam arra, hogy a fanatikus dunaszerdahelyi szurkolótábor előtt játszhassak, de arra is, hogy olyan helyzet adódjon, amikor ide tudok igazolni. Ez most összejött, így nagyon boldog vagyok” – nyilatkozta Németh a DAC honlapjának.

A támadó az összes ifjúsági korosztályos válogatottat megjárta, a felnőtt nemzeti együttes keretébe először 17 évesen került be 2006 novemberében, ám a bemutatkozására 2010 májusáig kellett várnia. Azóta pont annyi mérkőzésen (37) képviselte Magyarországot, mint ahányszor a magyar élvonalban is pályára lépett. 

A nemzeti tizenegyben négy gólt szerzett. Tavaly májusban a Montenegró elleni mérkőzésen ő viselhette a csapatkapitányi karszalagot is. 

Reményeink szerint ezt a számot még idén nyáron három (vagy még több...) találkozóval tudja növelni a DAC legújabb szerzeménye, ez ugyanis azt jelentené, hogy Magyarország 2016 után újra Európa-bajnokságon szerepel.

Legfrissebb híreink