Ezt várja Rossi Szoboszlaitól - értékelte a keretét a kapitány

Mikor lehet magyar válogatott Dárdai Pál fia?

Forrás: mlsz.hu

Mint arról beszámoltunk, Marco Rossi kijelölte a magyar válogatott 30 fős bő keretét az Európa-bajnokságra.

Kihirdette Marco Rossi a magyar válogatott Eb-re készülő bő keretét - NB1.hu

 

A szövetségi kapitány megtartotta a sajtótájékoztatóját is.

„Minden egyes játékost követünk, akik Magyarországon és külföldön játszanak. Úgy hiszem, egyetlen hétvége sem telik el anélkül, hogy én és a munkatársaim meg ne néznénk 30 mérkőzést. Megvoltak a márciusi vb-selejtezők, az Andorra elleni mérkőzést 31-én játszottunk, most május 6-ot írunk, tehát 36 nap elteltével elmondhatom, hogy egetrengető változások nem indokoltak és nem is történtek. Az a döntésem, hogy ezeket a játékosokat hívom keretbe, alaposan megfontolt döntést. Sokszor elmondtam, milyen kritériumok alapján döntök, ez most is így történt” – kezdte Rossi, majd a beérkező újságírói kérdések alapján sorrendben válaszolt az egyes témákra.
 

Dárdai Mártonról: „Korábban is elmagyaráztam, sőt, 2018 júliusa óta vesszőparipám, hogy mindenkit figyelemmel követek. Önök szerint nem figyeltem rá? Hét mérkőzése volt a Bundesligában, két-három mérkőzésen nem játszhatott, vele is kapcsolatban vagyunk. Rákérdeztünk nála, játszani szeretne-e a magyar válogatottban, még nem válaszolt. Ha dönt, mi is eldönthetjük, hogy behívjuk-e.”

Dzsudzsák Balázsról: „Azok a kritériumok, amik alapján döntünk, jó ideje világosak. Ha tisztában vannak a kritériumokkal, tudják a választ. Mindig is világos és átlátható szabályokról beszéltem, ezektől nem fogok eltérni. Nyilván egyszer-kétszer kivételt tehetek, most a kivételem Szoboszlai Dominik, de azt hiszem, valamennyien egyetértenek abban, hogy ő a legnagyobb tehetség, aki Magyarországon rendelkezésünkre áll. Igyekszünk kielemezni az Eb előtt, hogy hadra hívható-e.”

Szoboszlai sérüléséről: „Általában optimista vagyok, vele kapcsolatban is, különben nem hívtam volna keretbe. Bízok abban, hogy velünk és a csapattal közösen is edzhet majd az edzőtáborban is, bízom abban, hogy az Eb-meccsek alatt fontos közreműködést tud nyújtani. Senki nem tud megjövendölni semmit, most kell elkezdenie az edzéseket majd. Annyit tudok, hogy fájdalmat nem érez, a csúcserőnléte 90 százalékát tudja nyújtani. Értékeljük, megfelelő játékteljesítményt tud-e nyújtani, és ha igen, természetesen játszani fog.”

Nagyon rossz hír érkezett Szoboszlai Dominikról - NB1.hu

 

Arról, hogy a bő vagy a szűkített keret kihirdetése a nehezebb feladat: „Egyformán nehéz mindkét kerethirdetés. Nyilván június 1-jén azon játékosokat kell felsorolnunk, akik a végleges keretet képezik. Sajnálom, ha kapust kell kihagyni, de ez is nehéz része a munkánknak, mint ahogy az is, hogy megfelelően felkészüljünk az ellenfelekre.”

Az NB I-ből frissen bekerültekről: „Bollát korábban keretbe hívtam, aztán volt fizikai problémája, amit orvosi vizsgálat követett és emiatt nem játszhatott. Őt régóta követjük, és tisztában vagyunk azzal, hogy méltó a figyelmükre. Aki az NB I-ben 22 gólt lő, magára vonja a figyelmet. Hahn nem jellegzetes, inkább atipikus játékos, center, második ék és ék is lehet, a védővonal mögött teret tud magának kialakítani, nagyon jó mélységben, akciók kialakításában. Szeretném látni, hogyan edz a válogatott csapattársakkal. Ami Schönt illeti, pozitív teljesítményt nyújt, kiváló és gyors bal oldali játékos, meglátjuk, hogyan hozza ki magát az edzések során.”

Könyves Norbert kimaradásáról: „Olyan játékos, aki meghálálta a bizalmunkat, Szerbiában nagyon fontos gólt lőtt. Novembertől viszont megszakításokkal játszott, sok fizikai problémával küzdött, valószínűleg a vírus miatt egészségügyi problémái voltak. Ha nem játszol, nehéz arra számítani, hogy keretbe hívunk. Dominik volt az egyetlen kivétel.”

Bese Barnabás kimaradásáról: „2021-ben nem játszott, ugyanaz érvényes rá, mint amit Könyves kapcsán említettem. Mindig számítottunk rá, amikor rendszeresen játszott és olyan kondícióban volt. Öt hónapja nem játszik, ez az oka, hogy kimaradt.”

A várható teljesítményről: „Nevethetnének támad, mert a kérdésekből az a meggyőződésem, mintha hajlanának arra, hogy figyelmen kívül hagyják a csoportunkat. Látták a BL-elődöntőket, nyilván látták, hogy körülbelül 15 portugál, német vagy épp francia játékos volt a pályán a meccseken, magyart nem vettem észre. Technikailag olyan játékosokkal szemben kell pályára lépnünk, akik ellen különleges teljesítmény kell. Megpróbálunk kényelmetlenek, kellemetlenek lenni, mert ha technikailag versenyeznénk, az nem lenne kifizetődő.”

A felkészülési meccsekről: „Mindenekelőtt leszögezném, hogy minden tiszteletem Ciprus és Írország előtt, de tudjuk, hogy nincsenek azon a szinten, mint a csoportkörös ellenfeleink. Szerettem volna topcsapattal megmérkőzni, nem sikerült közös, megfelelő dátumot találni, ezért játszunk Ciprussal és Írországgal. Ők inkább középteljesítményt nyújthatnak a csoportkörösökhöz képest. Nyilván a világjárvány miatt nehezebb a helyzet, mi és az ellenfeleink is háromnaponta játszottunk. Erőnlétmegtartó jellegű edzéseink lesznek az edzőtáborban, nem lehet végletekig pörgetni a játékosokat, hisz így is ki vannak már facsarva. Technikai, fizikai szempontból is a maximumra igyekszünk, hogy minden szempontból csúcsot tudjunk nyújtani.”

A szurkolókról: „Csaknem másfél éve tart a világjárvány, sok tragédiát okozott, valamennyien megéreztük ezt. A labdarúgásban olyan helyzethez vezetett, hogy a szurkolók nem vehetnek részt a meccseken, minden szempontból megviselte ez a focit. Gyönyörű élmény lesz visszatérni a mi stadionunkba, a mi szurkolóinkkal. Kérem, támogassanak minket az első pillanattól az utolsóig, eredménytől függetlenül. Biztosíthatom azt, hogy a maximumot fogja nyújtani a csapat, szervezetten, küzdeni akarással lépünk pályára és minden labdáért megharcolunk, még abban az esetben is, ha az eredmény nem lenne olyan fényes.”

Arról, hogyan dönt a kimaradókról: „Egyszerű: az edzések alapján. Kell az a 15 nap edzés, és ezalatt a 15 nap alatt meglesznek a megfelelő szempontok, tudjuk mérlegelni a játékosokat az adott helyzethez mérten is. Eldől, ki hasznos és ki kevésbé hasznos számunkra.”

Arról, hogy a 26 fős keret jó vagy rossz a 23-ashoz képest: „Ha bizonyos nemzeti válogatottakra gondolunk, lehetne akár 60-70-80 játékos is hasonló jó szintű teljesítménnyel. Vannak, akiknél ez komplikáltabb. Indokolt döntés az emelés UEFA részéről, hisz így azonos számú játékost tudunk keretbe hívni, ráadásul a korábbi kerethirdetések alapján kb. 25-26 játékosra számítottunk más megmérettetéseken is, a szám tehát ugyanaz marad. Elégedett vagyok a döntéssel.”

A játékosok vizsgálatáról: „Sok tesztelésen és mérésen mennek át a játékosaink, nyilván mindezek tükrében határozzuk meg, milyen állapotban vannak. Vannak napi terheléses vizsgálatok, amelyek garantálják, hogy végül azonos szinten, azonos formában legyenek a játékosaink a mérkőzések napján. Nyilván lesz, aki fáradtabb lesz, hisz többet játszott az előző időszakban, ennek alapján kevesebbet vagy többet is lehet terhelni őket az edzőtábor során.”

Az nb1.hu Bogdán Ádámra kérdezett rá: „Már ősszel, amikor Kovácsik Ádámmal voltak egészségügyi problémák, gondoltam arra, hogy behívom őt. Tóth Balázs is nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben, míg Bogdán része volt korábban a válogatottnak, így mérlegeltük a lehetőségeket. Öt mérkőzésen játszott az utóbbi időben, kiváló formában van, jó a hozzáállása, segítséget nyújt a csapattársaknak, ráadásul olyan pillanatban nyújtott extrát a Ferencvárosnak, amikor picit nehezebben ment nekik, öt meccsen pedig mindössze két gólt kapott. Meggyőzött a teljesítménye.”

 

Az ellenfelek fizikai állapotáról: „Úgy hiszem, a mérkőzések száma, ami a játékosok lábában van, nem tér el nagy mértékben az ellenfeleink lábában lévő mérkőzésszámból. Az ellenfeleink olyan magas szinten játszottak az utóbbi időszakban is, hogy lehet, kicsit fáradtabbak érkeznek. Egyrészt fizikai megerőltetéssel, másrészt óriási lélektani megterheléssel is járnak a BL-mérkőzések, például egy NB I-es találkozóval szemben is. Lehet, hogy kipihentebbek vagyunk és leszünk, mint ellenfeleink, de ne feledjük, ők topligákban nyújtanak stabil teljesítményt.”

A célokról és elvárásokról: „Számtalanszor elmondtam: nem voltam, vagyok, leszek nagyarcú, beképzelt. Tisztában vagyok vele, hogy rendkívül nehéz arra gondolni, hogy a három csapat ellen pontot hozzunk el. Minden meg fogunk tenni ennek érdekében, de őszintén szólva nem egyszerű feladat. Hogy mit várok a játékosoktól? Fejlődést, haladást akarok látni hozzáállás terén és abban, ahogy olvassák a játékot, ahogy értelmezik. Előrelépést abban, hogy önbizalommal mérkőzzenek meg. Muszáj, hogy bízzanak a saját és a mi munkánkban. Csak a figyelem útján lehet javulni és győzni.”
 

Az NB I-ben szereplő játékosok, valamint azok, akiknek külföldi nemzeti bajnoksága már befejeződik addig, május 17-én kezdik a keretösszetartást, hozzájuk csatlakoznak május 24-én a később végző külföldön játszók. Ezután ausztriai edzőtábor jön, ott hirdeti ki Marco Rossi június 1-jén a végleges keretet, majd következnek a felkészülési meccsek (június 4-én Ciprus, június 8-án Írország ellen) és az Eb.

Legfrissebb híreink