DAC: felhívás a nézőkért

Fontos kérés.

Forrás: dac1904.sk/hu

A bajnokság hamarosan folytatódik Szlovákiában is. A szlovák bajnokság egyik legnépesebb táborával a Dunaszerdahely rendelkezik. A DAC a következő közleményt fogalmazta meg:

"A pályán ugyan vetélytársak vagyunk, de a fennálló nehézségek túlmutatnak a klubok szintjén, a teljes szlovákiai futballt érintik. Javasoljuk, hogy a stadionok méretéből kiindulva kerüljön meghatározásra a résztvevők számának korlátozása.

Szeretnénk az illetékeseknek feltenni kérdéseinket, hogy a nyílt térben megrendezett sportesemények miért vannak a koronavírus terjedése szempontjából ugyanolyan kockázatnak minősítve, mint a zárt térben megrendezettek? Miért nem alkalmazható a stadionok esetén is a négyzetméter alapú látogatószám meghatározás, a mozikban és színházakban is alkalmazott átlós ülésrend szerint? Miért nem arányosítjuk a nézők számát a stadionok befogadóképességéhez, a konkrét meghatározott szám helyett?

 

A futball hamarosan a szlovákiai pályákra is visszatér. A bajnoki szezon június második hétvégéjén folytatódik a Fortuna Liga két rájátszásbeli csoportjának összecsapásaival. A mérkőzéseken június 10-től 500, július 1-jétől pedig 1000 fő vehet részt, azonban mindannyian tudjuk, hogy ez a szám a DAC esetében elenyésző, szinte szimbolikus a hűséges szurkolóink, valamint szezonbérletesek magas számához képest.

 

A résztvevők számával kapcsolatos szabályok azonban egyelőre hivatalosan nem megerősített információk. A miniszterelnök sajtótájékoztatóján elhangzottak, de hivatalos formában nem jutottak el hozzánk a szükséges iránymutatások, illetve a SZLSZ és a LKU sem kapott bővebb tájékoztatást. Az egyetlen hivatalos és megerősített döntés kizárólag a bajnokság újraindítására vonatkozik, a részletekkel kapcsolatban azonban a sötétben tapogatózunk.

Nagy öröm számunkra, hogy három hónap után ismét mérkőzést rendezhetünk, és minden előírást maradéktalanul be szeretnénk tartani. Nyolc nappal az első mérkőzés előtt még mindig nem ismerjük a szabályokat, amelyek meghatározzák, milyen feltételekkel engedhetjük be az 500 résztvevőt a stadionba. Legfrissebb információink szerint azonban csak június 10-én kapjuk meg a szükséges iránymutatást. Ebből kifolyólag nem áll módunkban tájékoztatni a szurkolóinkat sem arról, milyen módon valósulhat meg az egyes mérkőzésekre történő belépés.

Amennyiben a mérkőzésekre vonatkozó létszám korlátozása a jelenlegiek alapján marad érvényben egész év végéig, az roppant negatív hatással lesz a klubok költségvetéseire, amelyek már így is nagyon nehéz pénzügyi helyzetbe kerültek. A labdarúgás és sport olyan területek, amelyek hazánkban nem feltétlenül üzleti modellt követnek. Más államokkal összehasonlítva, a szlovákiai futball nem részesül megfelelő pénzügyi és morális támogatásban sem. Épp ellenkezőleg, a klubok különféle megszorításokkal vannak terhelve. A koronavírus által leginkább sújtott Spanyolországban és Olaszországban hónapok óta aktívan dolgoznak azon lehetőségek feltérképezésén, amelyek lehetővé teszik a nézőszám maximalizálását a stadionokban.

Klubunk kéri a kompetens szerveket, hogy nyissák meg a rendkívüli állami támogatások, illetve kártérítések kérdését is. Pénzügyi veszteségeink, amelyeket az üres stadionok csak tovább fokoznak, akár végzetesek is lehetnek a klubok számára. Nem utolsó sorban összehasonlíthatók az üzletek, termelőüzemek vagy az vállalkozások veszteségeivel, amelyeket az állam különféle eszközökkel kompenzál. A sportklubok is hasonló igénnyel állnak elő, mivel a jelenlegi mechanizmusok e célra nem alkalmazhatók.

A foci szurkolók nélkül nem az igazi, hiszen ők adnak erőt a csapatoknak, mint a tizenkettedik játékos! Ők azok, akik életet lehelnek a játékba, ezért a DAC 1904 csatlakozik a kezdeményezéshez, amely a megszabott korlátozások felülvizsgálatát kéri. Hisszük, hogy létezik jobb megoldás, és együtt meg is fogjuk találni azt. "

KORÁBBAN:

A magyar bajnokságban indulna a Slovan Bratislava és a DAC is? - NB1.hu

 

Legfrissebb híreink