Csányi és a nézőszámok: szurkolók beengedéséről kérdeztük

Népszerűbb a magyar foci a topbajnokságoknál.

Forrás: MLSZ

Az MLSZ küldöttgyűlése után (a cikk alján olvasható lesz a teljes élő közvtítésünk), Csányi Sándor, az MLSZ elnöke válaszolt online sajtótájékoztató keretein belül az újságírók kérdéseire.

A témával kapcsolatban több cikket tervezünk, a megjelent híradások egybe lesznek kapcsolva, mint mindegyik eddig megjelent cikkünk esetében az olvasói tájékoztatás megkönnyítése érdekében, ezért most a legfontosabb kérdésekből, válaszokból szemezgetünk.

A Nemzeti Sport arról érdeklődött Csányinál, gondolta-e volna, hogy, amikor először megválasztották 10 évvel ezelőtt, hogy csúcstartó lesz ebben a tisztségben. Az eddigi rekord 13 év, a jelenlegi elnök meg ugye 10 éve az és újabb 5 évre választották meg.

Csányi elmondta, nehéz kérdés, de bevallotta, nyilván nem gondolt erre. Majd felevenítette, hogy amikor Berzi Sándorral először járt az UEFA-nál, akkor mosolyogva fogadták őket (hozzátette, hogy Berzit ismerték már, hiszen régebb óta dolgozott már akkor a szövetségnél), mert az előző fél évben például 6 vagy 7 főtitkára volt az MLSZ-nek. Azt is leszögezte, hogy az egyik legfontosabb feladatuk az elkövetkezendő 5 évben a szakemberképzés erősítése lesz, elismerte, hogy ebben fejlődniük kell.

Majd rátért, akárcsak a küldöttgyűlés elején, a bajnokság(ok) folytatására.

„Dolgozunk a forgatókönyveken. Nem tudjuk, hogy mikor lesz folytatás. Ha nem tudunk az utolsó időpontig, június 13-ig elindulni, akkor le kell zárni a bajnokságot. Ebben az esetben két variáció lehetséges. Nincsenek kiesők és feljutók, vagy lehet, hogy nem lesznek kiesők, de lesz két feljutó, és akkor tizennégy csapat lesz az NB I-ben. Döntés még nincs, ki kell kérni a klubok véleményét. Magyarország mindenben követi Ausztria példáját a járványhelyzetben, ha ott újra tudják indítani a felfüggesztett bajnoskágot, akkor remélem, hogy nálunk is így lesz. Jó lenne, nem az utolsó időpontnál, hanem májusban valamikor újrakezdeni.”

Az nb1.hu arról érdeklődött, mikor térhetnek vissza a szurkolók a lelátókra, mert ugye mindenhol zárt kapuk előtt tervezik a folytatást, de felvetettük, hogy idővel, ha az egészségügyi-helyzet megengedi és minden előírás be lesz tartva, akkor elképzelhetőnek tartja-e az MLSZ elnöke, hogy előbb mondjuk száz, kétszáz, majd idővel néhány száz, majd ötszáz majd ezer (és így tovább) néző ott lehessen a meccseken.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2020. évi rendes Küldöttközgyűlése

null

Csányi elmondta, hogy nagyon körültekintően kell eljárniuk, mert minden kormányzati és egészségügyi előírást be kell tartaniuk. Utalt rá, hogy elsődleges, hogy előbb meccsek legyenek, utána minden eshetőséget mérlegelnek folyamatosan. Kiemelte, minden esetben fontos az egészség, a tesztelés, hogy csak azok legyenek ott, akik jól vannak és nem veszélyeztetnek másokat, így a játékosokat, az edzői stábok tagjait és a kluboknál dolgozókat (ez egyértelmű, hiszen ha ők megbetegszenek, akkor az több szempontból is nagy bajt jelentelene – a szerk.).

Utánunk az Index újságírója következett, aki (akárcsak mindenki) úgy kezdte, hogy gratulált Csányinak a kinevezéshez, mire az elnök mosolyogva mondta, hogy ezt akár lehetne egy cikkben is, mire az újságíró annyit válaszolt, szintén mosolyogva, hogy minden tőle telhetőt megtesz, mire az elnök válaszában elmondta, hogy ez rajtuk is múlik.

Az Index ezek után arról érdeklődött, hogy Csányi Sándor vagy a válogatott teljesítménye volt-e a jobb az elmúlt időszakban.

Csányi leszögezte, súlyozni kell, mert az ő ténykedése kevésbé érdekes, mint a nemzeti csapaté.

„Ha már kint lennénk az Eb-n, nagyon jónak értékelném a válogatottét, így csak jónak értékelem. Nehéz egyébként a válogatottról beszélni a klubfutball elemzése nélkül. Fontos, mennyi játékost neveltek és nevelnek ki, mennyien tudnak jó csapatokban játszani itthon és külföldön, mennyien lesznek válogatottak.”

Csányi azt is kijelentette, hogy ő is fejlődőképes, nem csak a kollégái. Hozzátette, azon az úton kell továbbmenniük, amit eddig megtettek. Fontosnak mondta, hogy a válogatott folyamatosan részt vegyen az Európa-bajnokságokon, így bízik a sikeres rájátszásban, illetve abban is, hogy a Vidi és a Fradi után ismét és folyamatosan lesznek csoportkörös csapataink a nemzetközi kupákban. Előrelépésnek nevezte azt is, ami a női fociban és az utánpótlásban is történt.

„Legnagyobb hiányérzetem, amit nem teljesítettünk, az a nézőszámokban történt. Nem mondanám, hogy az érdeklődés hiánya nem viszi ki az embereket a stadionokba. A válogatott mérkőzései a képernyőkön a legnézettebbek, utána következik a magyar bajnokság, amit többen néznek, mint a nemzetközi topbajnokságok meccseit. Engem is jobban érdekel a Kisvárda-Paks, mint az, hogy éppen kivel játszik a Real Madrid, de ha mondjuk az El Clássico van, akkor lehet, hogy azt nézem meg. Abban, hogy nem lett annyi néző kint a stadionokban a magyar bajnokikon, mint szerettük volna, szerepet játszott az is, hogy a stadionépítések miatt több csapat sem tudott hazai környezetben játszani. Elindítottunk Orosz Pállal egy folyamatot, hogy az MLSZ marketinggel segítse a klubokat abban, hogy a szurkolókat az NB I-es meccsekre lehessen csábítani minél nagyobb létszámban, de ezt nem minden klub vette figyelembe.Egy esetet leszámítva, amikor késelés történt az egyik Fradi-meccsen, ma már nincsenek rendbontások a stadionokban, a Vidi és a Fradi nemzetközi kupameccsen fantasztikus volt a hangulat, olyan, amilyennek lennie kell. A trágárságot, az antiszemitizmust és az egyéb, stadionokba nem illő rigmusokat továbbra sem tudjuk elfogadni, így más népek gyalázását sem. Csatlakoztunk az UEFA programjához és irányelveihez, így ezek miatt nekünk is büntetnünk kell. Ahhoz, hogy még tovább javuljon a helyzet, a klubvezetők tehetnek nagyon sokat, ha kommunikálnak a szurkolóikkal.”

A sajtótájékoztatón szó esett a gazdasági hatásokról is. Csányi Sándor elmondta, néhány NB II-es és NB III-as csapatnál, illetve az amatőr fociban okozhat nagy gondokat a koronavírus-járvány. Akár még az említett bajnoki osztályok létszáma is veszélybe kerülhet.

Sajtótájékoztató - A Magyar Labdarúgó Szövetség 2020. évi rendes küldöttközgyűlése

Iratkozz fel az MLSZ TV csatornájára: http://bit.ly/2EsS9It Kövess minket itt is:: Facebook: https://www.facebook.com/magyarlabdarugoszovetseg Instagram: htt...

A fizetési sapkáról elmondta, a bérsapka befolyásolja a bérköltségeket, 25 főben korlátozták a keretek létszámát úgy, hogy a klubok alkalmazhatnak több játékost, de hozzátette, az alacsonyabb létszámú keret alacsonyabb költségvetést igényel.

Kijelentette, ő személy szerint, és nem az elnökség nevében beszél, támogatja a fizetési sapkát úgy, hogy két-három játékos kivételt jelenthessen, de fontosnak tartja, hogy a bérezések összhangban legyenek a teljesítményekkel (Csányi Sándor magánvéleményével az nb1.hu teljes mértkben egyetért – a szerk.)

A TAO-ról elmondta, mind bankvezér pontosan tudja, hogy egy cégnek teljesen mindegy, hogy adónak fizeti meg vagy sporttámogatásra fordítja az összeget, mert mindenképpen kiadás.

Labdarúgó-vezetőként azt gondolja, hogy sok vállaltnál csökken majd a nyereség, így a TAO-ra fordítható összegek is, de eddig sem használt fel a magyar labdarúgás minden összeget belőle, ráadásul az infrastruktúrális-kiadások vitték el a döntő részét, amik amúgy is csökkentek volna az elmúlt évek fejlesztése miatt. Kijelentette: „előrébb járunk, mint évekkel ezelőtt.”

Csányi elmondta, kevesebb külföldit és több magyart, elsősorban fiatalt szeretne látni a klubcsapatainkban.

A jövő évi Eb-vel kapcsolatban kifejtette, hogy ismeretlen, hogyan alakul a járvány, fontos, hogy mikortól lesz védőoltás ellene. Azt gondolja, a turizmus megnő majd, de a bizalom az utazások miatt lassabban áll majd helyre. Hozzátette, ha minden rendben lesz, akkor ugyanúgy kell készülniük a jövő évi eseményre, mint eddig tették a 2020-as rendezéssel kapcsolatban. Ha fennáll még a járványhelyzet, akkor más szervezést igényel, de arra nem gondol, hogy jövőre ne lehessen megrendezni az Európa-bajnokságot.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK A KÜLDÖTTGYŰLÉSRŐL

11.38: VÉGE!

11.36: Csányi Sándor köszönetet mondott a bizalomért és bízik benne, hogy együtt át lehet vészelni ezt a nehéz időszakot.

11.27: Az esemény résztvevői

11.25: Az elnöki bizottság tagjai: Balogh Gabriella, Bánki Erik, Berzi Sándor, Dankó Béla, Anthony Radev, dr. Török Gábor, Garancsi István és Nyilasi Tibor. Az elnökség határozatképes lesz.

Felügyelőbizottság elnöke:  Kecskés László.

11.19:  Az MLSZ küldöttgyűlése egyhangúlag, újabb 5 évre Csányi Sándort választotta elnöknek.

11.12: Elfogadták a könyvvizsgálói jelentést, a felügyelőbizottság beszámolóját, az éves pénzügyi beszámolót és a 2020-as évre vonatkozó szakmai és pénzügyi terveket.

11.03: Stabilizálódott a magyar klubok többségének a pénzügyi helyzete, valamint az MLSZ-é is.

11.02: Csányi: 3 héttel a bajnokság újraindítása előtt ki kell hirdetni az időpontot, hogy legyen idejük a csapatoknak felkészülni.

11.00: Csányi: Ma délután kezdik meg a felmérést az NB I, NB II és NB III-as klubok között, hogy kik tudják vállalni az indulást a következő bajnokságban.

10.59: Csányi: Az MLSZ-nél arrra törekszenek, hogy hosszútávú, stabil rendszert tudjanak kialakítani. Egyelőre viszont még nem tudják, hogy tudják-e folytatni a mostani a bajnokságot, vagy elindítani a következőt. A nem túl távoli jövőben, arról is döntenek, hogy hány csapat fog szerepelni az egyes bajnokságokban, annak függvényében, hogy mennyien tudják vállalni az indulást.

10.57: A FIFA is támogatja, hogy olyan játékosok, akik más ország utánpótlás-vállogatjaiban játszottak, játszhassanak más ország nemzeti, felnőtt csapatában is. Ez olyan országok esetében kifejezetten fontos, amelyek nagy diaszpórával rendelkeznek, így Magyarország is. Ezt Csányi Sándor javasolta.

10.52: Még mindig Csányi: Minden valószínűség szerint októberben vagy novemberben lesznek az Eb-pótselejtezők. Az NB II-ben sikeresen tudnak a klubok fiatal magyar játékosokat szerepeltetni, ám az NB I-ben még mindig nagy a külföldiek aránya.

10.50: Mindeközben...

 

Koronavírus: támadják a magyar focistákat a fizetéseik miatt - NB1.hu

Nagy indulatokat váltott ki, hogy a Hivatásos Labdarúgók Szervezete anyagilag is segíti a nehéz helyzetbe került focistákat. Azonban hozzá kell tenni, hogy nem csak az NB I-ben vannak hivatásos focisták, hanem az alacsonyabb osztályokban is. A kevesebb pénzért focizó játékosok pedig még inkább megérzik, ha hirtelen lecsökkennek a bérek.

 

10.49: Azt kéri a kluboktól az elnök, hogy az irreális fizetéseket és a nem ésszerű gazdálkodást függesszük fel. Pártolják, hogy sportigazgatók legyenek a kluboknál, akik a szakmát képviselik.

10.46: Nem minden gyerek mellett van azonban megfelelő képző, az edzőképzésben jelentős váltásra készül az MLSZ.

10.45: Utánpótlás képzésben elindult egy független és objektív felmérés (Double Pass), ami segítséget adhat az akadémiáknak abban, hogy miben kell fejlődniük.

10.43: Az elmúlt 5 évben jelentősen fejlődött a női labdarúgás is, az elnök sajnálja, hogy kevesebb támogatást kapnak a női focisták, ebben segíteni kíván az elnök.

10.42: Csányi: Jelentős korszak zárult le a magyar foci életében, az elmúlt 10 év gazdaságilag rendkívül sikeres volt. Több forrás került a futballba és ezek jól lettek felhasználva. Az infrastruktúra nagy fejlődésen ment keresztül, az amatőr szinttől az NB I-ig. A stadionokat olyan állapotba hozták, hogy az nézőcsalogató legyen, CSányi Sándor nagyon bízik a nézőszám emelkedésében. A következő években a nagypályás fociban jelentősebb fejlesztésekre már nem lesz szükség. 10 év alatt megháromszorzódott a labdarúgásba bevont gyerekek száma, növekedtek továbbá az amatőr csapatok létszámai is. Futsal fejlesztésekre még szükség van.

10.29: A küldöttgyűlés határozatképes.

10.20: A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a levezető elnököt, Vági Mártont.

10.18: Továbbra is a kormányzati szervek ajánlásait veszik figyelembe, amint ezek lehetővé teszik, akár a zárt kapus meccsek megtartására, akkor az érintetekkel egyezteve megkezdik azt. Arra is van terv, hogy ha tudják folytatni és arra is, ha nem.

10.15: Csányi: Nagyon kevesen tudnak fix időpontot mondani arra, hogy mikor lehet biztonságosan folytatni a bajnokságot. Folyamatosan kapcsolatban vannak ez ügyben az UEFA-val, a FIFA-val és a kormányzattal is.

10.13: Az MLSZ követte a kormányzati szervek előírásait, ezért lett felfüggesztve március 16-án az összes bajnokság, ezzel az elnökség is egyet értett.

10.10: Csányi Sándor elnöksége alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül a magyar futball az UEFA képviselője szerint.

10. 09: Az UEFA képviselője kijelentette, hogy az össze tagszövetségnek a pályán kell befejezni a bajnokságokat, nem az asztal mellől.

10.07: Az UEFA képviselője Nyonból üdvözli a résztvevőket. Az MLSZ az első tagszövetség, ami online tart küldöttgyűlést, az 55 tagországból.

10.06: Első alkalom, a 119 év során, amikor online tartják a közgyűlést.

 

10.00: Elkezdődött

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2020. évi rendes Küldöttközgyűlése

Hungary - Georgia UEFA U19 Qualifying Round Tournament, 9 October 2019, 18:00

 

9.15: Mikor folytatódik az NB I?

A koronavírus-járvány miatt ugye szünetelnek a bajnokságok Magyarországon is. Több csapat viszont már elkezdte vagy abba sem hagyta a (kiscsoportos) edzéseket, de arról még mindig nem lehet tudni semmit hivatalosan, mikor indulhatnak újra a meccsek.

Az NB I folytatásával kapcsolatban viszont ismertté vált az első tervezett időpont.

Berta Csaba, az Újpest ügyvezetője ugyanis azt nyilatkozta a Semleges Térfélnek, hogy két hete, Csányi Sándorral, az MLSZ elnökével megtartott online megbeszélés során szóba került, hogy június 13-án folytatódhatna a bajnokság. Berta hozzátette, ebben az esetben legkésőbb május 20-án el kellene kezdeni a rendes, jól bevált edzéseket is a csapatoknak.

Kíváncsian várjuk, hogy az MLSZ tisztújító közgyűlésén vagy az utána következő sajtótájékoztatón szóba kerül-e a téma.

 

ELŐZMÉNYEK
Tisztújító közgyűlést tart ma az MLSZ, az elnöki posztra egyedül a 10 éve elnök, csányi Sándor pályázott.

A jelölések alapján az elnökség is változatlan összetételben folytathatja a munkát. Az MLSZ elnökségének leendő tagjai (az elnökön túl): Anthony Radev, Török Gábor, Balogh Gabriella, Bánki Erik, Berzi Sándor, Dankó Béla, Garancsi István, Nyilasi Tibor.

Az ülésen előbb elfogadják az elmúlt évről készült szakmai beszámolót, aztán a könyvvizsgálói jelentést, a pénzügyi terveket, ezt követően kerül sor a felügyelő bizottság és az elnökség megválasztására. 

A tervek szerint az összejövetel 10 órakor kezdődik, ebben a cikkben közvetítjük!

Legfrissebb híreink