Brutálisan megemelkedhet Szoboszlai vételára

Szakértők nyilatkoztak.

Forrás: mlsz.hu

A futballisták játékjogának piaci értékének a megállapításához rendszerint egy német weboldalt használ szinte mindenki, a trensfermarkt.de-t. A Magyar Nemzet interjút készített a portál szakértőivel, melyből kiderült, mennyi pénzt kereshet a Fradi Tokmac-al, illetve meddig emelkedhet Szoboszlai Dominik értéke.

Szoboszlai Dominik jelenleg 25 milliót ér a Transfermarkt szerint, így ő a valaha legtöbbre taksált magyar. Azonban nincs kizárva az sem, hogy éveken belül akár meg is triplázódhat a szerződtetésének az ára. Erről így nyilatkozott Christian Schwarz, az oldal értékbecslésért felelős nemzetközi vezetője:

,,Nehéz a jövőbe látni, de ha Szoboszlai így fejlődik tovább, és elkerülik a sérülések, legalább a duplájára vagy akár a triplájára is nőhet a jelenlegi értéke. Óriási tehetség, nem véletlen, hogy ő az osztrák bajnokság történetének második legértékesebb játékosa Erling Håland után, és a decemberi értékfrissítés még előttünk áll…"

Hålandot egyébként 45 millió euróra becsülte a transfermarkt.de az átigazolása előtt, jelenleg 80 millió euró szerepel az oldalon a neve mellett. A szakértő később elmondta, mik a legfontosabb tényezők a játékosok értékének a meghatározásában:

 

Szoboszlait nem eladják, hanem megveszik! - NB1.hu

 

 

,,Az életkor, a potenciál és a teljesítmény, figyelembe véve az érintett bajnokság erősségét. De ezeken kívül természetesen számos más faktort is figyelembe veszünk. Ilyen például a nemzetiség is, pontosabban az, ami mögötte van. Németországnak topjátékosai vannak, ezért ha mondjuk Florian Wirtz jól teljesít a Leverkusenben, természetesen nagyobb lesz az értéke, mint annak, aki ugyanannyi idősen ugyanúgy játszik Magyarországon. Az adott nemzet elismertsége a tehetségnevelésben is szerepet játszik ebben. De ez a státusz megváltoztatható a kisebb országok számára, jó példa erre Horvátország és Belgium az elmúlt húsz évből."

Az összegeket nem felülről határozzák meg, hanem felhasználói szintről indítják a folyamatot:

,,A koncepció a kollektív bölcsességen alapul. Németországban, ahol a Transfermarkt 2000-ben elindult, piaci értékelemzéseket végeznek, amelyek során a felhasználók elmondhatják a véleményüket. Ebből a közösségből az összes bajnokságnak van egy felelős adminisztrátora, aki a kialakult párbeszéd alapján megkeresi az átlagos értékeket. Ezeket részben egyeztetik a Transfermarkt alkalmazottaival."

Több száz adminisztrátort alkalmaz a cég, Magyarországért jelenleg ketten felelnek, az egyikük hazánkban is él. A BL-ben szereplő Ferencváros is szóba került, melynek piaci értéke 28 millió euró, ezzel messze a legolcsóbb csapat a főtáblán. A második legkisebb keretösszegű BL-csapat a Midtjylland, mely 41 millió eurót ér. Erről mesélt Martin Fieger a Transfermarkt Magyarországért felelős adminisztrátora:

,,A dán futball és benne a Midtjylland még a magyar előtt jár, ezt bizonyítják az elmúlt évek átigazolási díjai, a sportsikerek és az öt évre visszanyúló UEFA-rangsor, ami a kiindulópontja az országok összemérésnek. A Ferencváros csak az elmúlt két alkalommal jutott be nemzetközi kupa csoportkörébe a közelmúltban, előtte viszont többször kínos vereségeket szenvedett."

A Fradi hazai viszonyokhoz képest már tudott magas átigazolási díjakat generálni, ám ez még nem számít igazán soknak nemzetközi szinten. Azonban ha folytatódnak a klub sikerei, akkor tovább emelkedhetnek az értékek.

Jelenleg Tokmac a Ferencváros legértékesebb játékosa, a 27 éves norvég támadó játékjogának a piaci értékét 2,5 millió euróra becsüli a transfermarkt.de. Erről így nyilatkozott Fieger:

,,Ha értékesítik Tokmacot, a jelenlegi piaci áránál sokkal magasabb lehet az érte kifizetésre kerülő összeg. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy döntöttünk, hogy Tokmac értékét nem ugrásszerűen, hanem folyamatosan, egyik értékfrissítésről a másikra növeljük. Az NB I-ből Muhamed Bešićen kívül senki sem igazolt el ennél magasabb összegért, ezért választottuk Tokmacnak a jelenlegi értéket."

Az oldal nem mindig népszerű a labdarúgók körében, például Cristiano Ronaldo sincs éppen oda a portálért:

,,Állandóan kapunk kérdéseket és panaszokat is csapatoktól, ügynököktől vagy éppen maguktól a labdarúgóktól. Cristiano Ronaldo például blokkolt minket az Instagramon márciusban, miután leértékeltük az életkora miatt."

FRISSÍTÉS, 21.27:

 

Elmondta a sportigazgató, mikor távozhat Szoboszlai - NB1.hu

 

Legfrissebb híreink