Varga Roland távozása: ezért csinált jó üzletet a Fradi

Az egyik érkezőt már most istenítenék Olaszországban.

Forrás:

Örültek neki!

Akkor is, és most is.

Akkor a Fradinál, most az MTK-nál.

Mert Varga Roland jó futballista és jó ember.

Edzői, társai szeretik, mert megbízható, tudja, hogy mi az a csapatérdek és a kapott bizalommal él.

Amikor 2015 januárjában a Ferencvároshoz igazolt, joggal bizakodtak az FTC hívei. Mert Varga Roland tagja volt az egyiptomi 2009-es U20-as labdarúgó-világbajnokság U20-as magyar válogatott keretének, amely bronzérmes lett. Bresciában meg korábban kiderült, róla, hogy rendkívül erős a lövése (túllépte a 115 km/h-t).

Az nb1.hu november 30-án elsőként jelezte, hogy a Ferencváros, akárcsak Böde Dánielt, az érdemei elismerése mellett elengedte volna már a nyáron is (jóval kevesebb átigazolási díjért, mint a valódi értéke, de a szélső akkor maradt) és mint akkor írtuk, ez a terv lesz vele a télen is.

Varga Rolandot ugyanúgy segítette volna a Fradi, mint Böde Dánielt - NB1.hu

 

Tegnap hivatalossá vált, hogy Varga visszatér oda, ahol tulajdonképpen nevelkedett, méghozzá az MTK-ba.

Varga a Fradival háromszor lett bajnok és kupagyőztes, a nemzetközi szereplések eléréséből alaposan kivette a részét, de például 2019. október 24-én a labdarúgó Európa-liga H-csoportjának 3. fordulójában, amikor a Ferencváros a CSZKA Moszkva otthonában nyert 1–0-ra, ő szerezte – két perccel a pályára küldése után – a győzelmet jelentő találatot.

Vargáért az FTC két játékost kapott az MTK-tól, mégpedig Gera Dánielt és Katona Mátét, pontosan úgy, ahogyan azt az nb1.hu egyedüliként, már a bejelentés délelőttjén előre jelezte.

Varga Roland: 2 játékost kap érte a Fradi? - NB1.hu

 

Gera 26 éves, még azért előtte van a jövő, de már bőven van múltja is. Eddig 84 NB I-es mérkőzésen lépett pályára, ezeken a találkozókon 13 gólt szerzett. De azt tudni kell, hogy neki nem a gólszerzés az elsődleges feladata, hanem a támadások megszervezése, felépítése és befejezése.

Meg sem tudom mondani fejből, hányszor láttam már élőben és nem csak a televízión keresztül játszani. És ez nagy különbség.

A tévé mindig csak a labda útját követi, nem lehet látni a teljes csapatmozgásokat sem, így azt sem, hogy egy olyan játékos, akinek a szervezés a feladata, miket mond a társainak, hogyan gesztikulál velük, milyen területre indul be, vagy milyen megoldások közül választhat és végül mit választ akkor, amikor nála van a labda.

Gera az ősszel 13 mérkőzésen volt bevethető, 4 gólt szerzett és ugyanennyi gólpasszt adott, de akik látták élőben, játszottak vele egy csapatban vagy ellene, pontosan tudják, mennyi találatból vette ki még a részét, mint a pályafutása korábbi szakaszaiban is.

Az első fordulóban, az FTC az MTK vendége volt, 1-1 lett a találkozó végeredménye, a kék-fehérek gólját Gera szerezte. Érdemes megnézni a támadást. Végig pontosan tudta, hogyan, milyen tempóban, milyen irányba futva kell követnie a támadást, hogy a társának választási lehetőséget tudjon biztosítani, aki akár lőhetne is, de az még jobb lesz, ha neki passzol. Így tett, így lett biztosan jó.

De csak azok után lehet ezt megnézni, ha megtekintjük az előtte lévő MTK-helyzetet az összefoglalóból, hogy milyen laza passzal alakított ki gólhelyzetet. A videó az előbbitől indult, benne van minden, amire a képességei feljogosítják.

MTK Budapest - Ferencvárosi TC | 1-1 | (1-0) | OTP Bank Liga | 1. forduló | MLSZTV

2020.08.14. OTP Bank Liga, 1. forduló MTK Budapest - Ferencvárosi TC | 1-1 | (1-0) | összefoglalóIratkozz fel az MLSZ TV csatornájára: http://bit.ly/2EsS9It...

És hát azt se felejtsük el, hogy Szerhij Rebrov lesz a vezetőedzője, aki abból a Sigér Dávidból csinált válogatott futballistát, akiről kevesen gondolták volna, hogy az lesz, még akkor is, amikor a Fradi leigazolta.

Gera pár hete meg arról nyilatkozott, szeretne bekerülni a válogatott Eb-keretébe. Cél nélkül lődörögni meg az élet egyetlen területén sincs értelme a létezésnek, a versenysportban, így a labdarúgásban meg pláne nincs.

Katona Máté 2 évvel fiatalabb, mint Gera, de már van 51 NB I-es meccse, ezeken 2 gólt szerzett, de őt sem azért küldték eddig a pályára az eddigi edzői, hogy legyen gólkirály. És azt sem szabad elfelejteni a két érkezőről, hogy az NB I-es mérkőzéseiknek a száma sokkal több is lehetne, csak ugye az MTK NB II-es volt, amiről a legkevésbé ők tehettek.

Katona Máté több tekintetben is szép jövő előtt álló futballista, ám van egy szegmens a tulajdonságai közül, ami bőven az átlag fölé emeli. Ez meg nem más, mint a munkabírása.

A gólok miatt jár minden szurkoló a mérkőzésekre, de hosszú távon azok a futballisták a kedvencek, akik a belüket is kigürizik a csapatért, sokat és gyorsan futnak, csúsznak, másznak, csípnek és harapnak, ha kell.

Nos, Katona Máté pontosan ilyen mentalitású futballista. 

És íme, egy adatsor, ami azért szintén döbbenetes: a 2020. májusi, Honvéd elleni Magyar Kupa-mérkőzésen közel 16 kilométert futott, a találkozón övé volt a legtöbb sprint (183), és a legnagyobb sebességű sprint is 34,5 kilométerrel.

És, akkor most következzék egy részlet a legendás, a világ egyik legjobb újságjának számító La Gazzetta dello Sport jelentéséből, ami 2019. szeptember 7-én jelent meg.

A lap félelmetes jelzőkkel illette egy bizonyos Cristiano Ronaldo sebességét, mert mint írták, az első két fordulóban mért adatok alapján ő volt a leggyorsabb, mert 34.62 kilométer per órával repesztett.

Nem kell számológéppé változnunk ahhoz, hogy észrevegyük, a két végsebesség gyakorlatilag ugyanaz.

Csak ameddig Olaszországban dicsőítő cikkek jelentek meg Ronaldóról (és szerte a világon), valamint – szokás szerint – őt éltető kommentek (szerte a világon), addig itthon – sajnos szokás szerint – megint előkerültek az előre mindent tudók a negatív megnyilvánulásaikkal együtt.

Holott, biztos vagyok benne, hogyha Katona hátán nem lenne mezszám és nem lenne a hátára írva a neve, meg sem ismernék. Sem élőben a mérkőzéseken, sem akkor, ha a kommentátor ki nem mondaná a nevét.

Varga Roland MTK-ba történő igazolásának a legtöbb hívő őrül a kék-fehéreknél, de mérhetetlen szomorúságot és keserűséget éreznek amiatt, hogy Gera és Katona távozott.

Az MTK szurkolói látták felnőni maguk előtt a két srácot, úgy, hogy pontosan be is tudják és tudták mindig is azonosítani őket.

A sajnálat mellett az is mindent elmond Geráról és Katonáról, hogy nincsenek pocskondiázva amiatt, mert váltottak.

Az üzlettel egyébként mindenki jól járt. 

Varga Roland, ha nem jön közbe sérülés vagy a vírusfertőzés, az MTK vezére lesz, minden tudása és emberi kvalitása megvan ahhoz, hogy a hátán cipelje a kék-fehéreket.

Az FTC viszont megszerzett két olyan futballistát, akik nem biztos, hogy már ma, de hetek, hónapok múlva a gárda húzóemberei lehetnek úgy, hogy fokozatosan építi fel őket Rebrov úgy, ahogy Sigért, Botkát, Tokmacot, vagy a többieket.

Ha egy játékosról akarunk véleményt mondani, minden körülményt/tényezőt meg kell vizsgálni. Tudni kell pontosan, őket sokszor látva, hogy mire voltak eddig képesek, és mire lehetnek az új klubjaiknál, ismerve a klubok filozófiáját, játékrendszerét, a szakmai stáb munkáját.

A Fradi jó üzletet csinált.

Eleve egy játékosért kettőt kapott, de olyanokat, akikben náluk hosszabb távon van jövő.

A szurkolónak mindig az aktuális meccs a legfontosabb, az számukra teljes világ – ez teljesen rendben van.

A klubot, csapatot viszont tilos csak a mában és a mostban üzemeltetni.

Mert pár nap múlva jön a következő meccs, majd megint, megint és megint.

És akkor is meg kell lennie a megfelelő jelennek!

Méghozzá a megfelelő játékosokkal és edzővel.

Amikor Rebrovot kinevezték, alig volt, aki örült volna neki...

Most meg...

Legfrissebb híreink