Újpest-Fradi: hanggránát zaja törte meg a Bonanza Banzai csendjét – KÉPEK, VIDEÓK

Az FTC bajnok lehet, a lilák kieshetnek legfontosabb játékosuk nélkül.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Mert kihalt minden, zene se szól
Nincs Beethoven, nincs rock'n'roll!”

Költőinél is sokkal durvább túlzás lenne azt állítani, hogy a Bonanza Banzai életem legfontosabb zenekara volt valaha is (viszont nem is volt soha semmi bajom vele), de miközben a Derbire bandukoltam, többször is eszembe jutottak a Kovács Ákos által megénekelt sorok.

Távol áll tőlem, hogy bármit is elbagatelizáljak abból, ami a világban állítólag történik, de tényleg apokaliptikus élmény manapság Budapest utcáin flangálni, pláne a késő délutántól. Ezt kedd este is megtapasztaltam, amikor néhány MTK fanatikus társaságában élhettem át, hogy nem jutottak be a kupadöntőbe.

Honvéd-MTK: egy kocsmában az MTK ultráival - HELYSZÍNI RIPORT - NB1.hu

„Ooooooo, San Lorenzoooooo" Ez volt Balázs válasza egy padon énekelve széttárt karokkal ugrálva arra a mondatomra, amikor elmeséltem neki, hogy a zseniális Jonathan Pryce által eljátszott Ferenc pápa lement egy kocsmába Argentína meccsét megnézni, és ezt a jelenetet sem felejtem el a hibátlanra sikeredett A két pápa című filmből.

Soha nem tartottam felesleges intézkedésnek, hogy a Derbi miatt szinte minden rendőrt kivezényel a karhatalom az utcákra, rendezzék meg bármelyik stadionban is az adott meccset, de az tényleg döbbenetes volt, hogy a kezdés előtt az Újpest-Központtól a Szuszáig tartó, nagyjából 30 perces laza sétám során maximum 10 emberrel és összesen 2 darab rendőrautóval találkoztam. Amikor én ezen az útvonalon mentem, bizony ez volt a helyzet.

Újpesten ugyanis nem volt a stadionba hömpölygő, hangos tömeg, ami ugyanúgy hiányzott, mint bent a mérkőzés közben az igazi szurkolás.

Akkor csapott először arcul a valóságban is, hogy ezek a dolgok nagyon fájóak lesznek, amikor a Központnál az aluljáróban sem találtam szinte senkit. Amikor legutóbb Újpest-Fradira jöttem, akkor sikerült egy olyan buszra felszállnom, ami tele volt fradistákkal, amikor lefigyeltem róla az előbb említett helyen, akkor lent az aluljáró meg tele volt újpestivel.

Pár pillanat erejéig találkoztak is a felek egymással...

Most viszont annyira nyugodt volt minden, hogy séta közben most nem rohantam el a Hörpintő nevű intézmény mellett, hanem lefotóztam. A hely számomra azért marad örökké emlékezetes, mert onnan mentem érettségizni a közeli Bródy Imre Gimnáziumba...

Most viszont ugye nem oda és nem azért mentem, ezért ballagtam tovább és sajnos az sem lepett meg, hogy a Mildenberger utca sem volt olyan, mint amilyen meccsek, főleg a Derbi előtt szokott lenni, íme, mutatom több képpel és egy videóval, majd tovább folytatódik a mesélésem:

A mérkőzést szervezők közül mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, így a protokoll-előírások által megkövetelt „lépcsőfokok” sikeres letudása után elindulhattam fel a lelátóra.

Mindenkinek örültem, akit láttam, de hát ugye nem volt teljes az összkép, mert vagy 9 ezren hiányoztak.

A kezdés előtt gyászszünet volt a nemrég elhunyt két Újpest-szurkoló emléke előtt adózva, a Deák téri késelés nagyon megrázta és feldühítette a szurkolói társadalmat, csütörtökön 19 órától ugye a tett helyszínén lesz egy újabb megemlékezés, ezen a rivális szervezett szurkolói csoportok is képviseltetik majd magukat.

Az FTC tempósabban kezdett, Boli révén meg is szerezte a vezetést, de az ivószünet után jobb lett az Újpest és sorra dolgozta és hagyta ki a helyzeteit, a léc is az FTC-vel volt a 27. percben Simon lövése után.

A szünetben a jelen lévő néhány újságíró egyetértett a labdarúgás legnagyobb igazságában, hogy szurkolók nélkül a Derbi sem az igazi. Jobb, hogy van bejátszott szurkolás, de az nem reagál az adott, pillanatnyi eseményre, így nem őszinte, monoton, nincsenek benne érzelmi megnyilvánulások. Azaz, pont a lényeg, a katarzis hiányzott.

De ismétlem, még mindig jobb a bejátszás, mint a temetői csend!

Arra viszont felfigyeltem, hogy petárda hangok is voltak közöttük (de lehet, hogy elképzeltem, mert annyira hiányoznak a koreográfiák, a pirotechnikai eszközök bevetései is), Így elkezdtem félteni az Újpestet, nehogy megbüntesse a Fegyelmi Bizottság, úgynevezett hanggránátra hivatkozva.

Fordulás után nem lett se nem jobb, se nem rosszabb a meccs, bár nyilván az Újpest-szurkolók a lefújás óta katasztrófáról tesznek említést a csapatuk játékát látva, hiszen megint kikaptak a Fraditól, ráadásul 1 pont választja el kedvenc csapatukat a kieséstől.

Pedig a mérkőzésen nem volt akkora különbség a két csapat között, amekkorát a tabella mutat, viszont, ha sokszor van kis különbség adott csapatok, más egyletek ellen bemutatott teljesítményei között is, akkor ugye a sorozatmeccsek miatt megmutatkozik a különbség.

Szerhij Rebrov, az FTC trénere arról beszélt a mérkőzés után, hogy a legkeményebb ellenfél ellen játszottak és utalt rá, hogy az Újpest rossz helyzetkihasználása is kellett a győzelmükhöz. Korrekt, hogy ezt elismerte, mint ahogyan azt is jogosan mondta, hogy ők is rúghattak volna még egy gólt.

Nebojsa Vignjevicsnek meg abban volt igaza, hogy soha nem tapasztalt leállás után pont a Derbivel kezdeni, számukra most különösen nehéz kihívás volt, de azt is állította, hogy a Fradi ellen mutatott teljesítményük és hozzáállásuk elég lesz a többi csapat ellen ahhoz, hogy kiharcolják a bentmaradást.

Olyan Derbi volt, amit soha nem felejtek el!

Nyerhetett volna az Újpest is, lehetett volna döntetlen is, de a Fradinak sem kell szégyenkeznie, hogy megszerezte a három pontot. Viszont nem a mutatott játék miatt emlékszem majd örökké a mérkőzésre, hanem azért, amit előtte, közben és hazafelé tapasztaltam.

Hivatalos: visszatérhetnek a nézők! - NB1.hu

 

Mert az minden volt, csak nem szerves része a futballnak. Az Újpest-Központtól a Szuszáig ugye nagyjából tíz embert láttam, meccs után hazafelé Óbudára meg kettőt, abból az egyik buszvezető volt...

Ennél viszont sokkal fontosabb, hogy szerintem a Fradi megint bajnok lesz, pláne, hogy visszatérhetnek a nézők, az Újpest viszont csak akkor fog biztosan bentmaradni, ha megkapja majd a szurkolói támogatást a hátralévő mérkőzéseken.

Értem és tudom, hogy miért bojkottálták a lila-fehérek fanatikusai a járvány kitörése előtt is a meccseiket (én speciel ki voltam tiltva Újpestről, hogy meg is írtam mindezeket), de azt is tudom, mint mindenki, hogy mennyivel gyengébb a csapat nélkülük...

ELŐZMÉNYEK

Újpest-Ferencváros 0-1

Egy igazán furcsa Derbit láthattak a tévénézők szerda este, zárt kapus meccsen lépett pályára a Ferencváros az Újpest otthonában. Viszonylag hamar előnybe kerültek a zöld-fehérek, Bolira nem figyeltek oda a védők, így a játékos 20 méterről a jobb alsóba lőtte a labdát. Ezután mintha felébredtek volna az újpestiek, akik átvették a mérkőzés irányítását, a Fradi csak ritkán tudott veszélyeztetni. A 27. percben a remekül játszó Simon lövése a kapufán csattant. Az első félidő hosszabbításában, rövid időn belül kétszer is veszélybe került az újpesti kapu, először Nowothny, majd Blazic mentett a vonalról. A fordulás után is az Újpest volt a veszélyesebb, azonban gólt nem tudott szerezni a csapat. A Ferencváros csak ritkán jutott el helyzetig, a zöld-fehérek fölé tudott nőni a kiesés elől menekülő csapat.

A MECCS FŐSZEREPLŐI

ÚJPEST: SIMON KRISZTIÁN

Az újpestiek közül ő érezte át legjobban a Derbi súlyát, végig gyors volt, lendületesen játszott. Számos helyzetet kidolgozott, az egyik lövése a kapufáról pattant le. Az Újpest kezdőcsapatának az egyetlen tagja volt, aki saját nevelésű játékos.

FTC: DIBUSZ DÉNES

Többször is góltól mentette meg a csapatát, nagyban hozzájárult a Ferencváros sikeréhez. Hajdú B. István sokkal többször említette a nevét, mint az Újpest kapusáét. Dibusz nemrég hosszabbított a Fradival, de mi úgy tudjuk, hogy a kapust ennek ellenére is vinnék Belgiumba.

KULCSMOMENTUM: BOLI GÓLJA

A 8. percben talált a kapuba a támadó 20 méterről, ezzel megszerezve a találkozó egyetlen találatát, így ismét ő döntette el a Derbi végét. Hiába próbálkozott folyamatosan az Újpest, a csapat próbálkozásai meddőnek bizonyultak.

A GÓLOK TÖRTÉNETE:

8. perc: Civic szépen szerezett labdát, majd passzol Tokmac-hoz, aki elegánsan gurította tovább Isaelnek. A brazil Franck Bolihoz passzolt, aki jobb lábbal a jobb alsó sarokba lőtte a labdát. Az újpesti védők elaludtak. 0-1

 

Security Check Required

(null)

 

KÖVETKEZŐ FELADAT:

Az Újpest ismét vereséget szenvedett hazai pályán, így fenyegeti őket a kiesés. A következő fordulóban a szintén nem túl kedvező helyzetben lévő Kisvárdához látogatnak. A Ferencváros immáron 9 ponttal vezeti a bajnokságot, a következő meccsen a dobogóra hajtó Puskás Akadémiához látogatnak.

JEGYZŐKÖNY:

LABDARÚGÓ NB I
A 20. FORDULÓ ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS

 

Újpest FC–Ferencvárosi TC 0–1 

Budapest, Szusza Ferenc Stadion, zárt kapuk mögött. V: Berke

Újpest: Pajovic – Balázs, Ristevski, Heris, Burekovic – Nwobodo, Onovo (Koszta, 85.) – Simon (Perosevic, 78.), Rácz (Calcan, 64.), Pauljevic (Zsótér, 64.) - Novothnny

FTC: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Botka, Civic – Sigér (Vécsei, 89.), Haratin – Zubkov (Skvarka, 83.), Isael, Tokmac (Somália, 68.) – Boli (Sihnevich, 83.)

Gólszerző: Boli (8.)

Kiállítva: Burekovic (91., Újpest)

A tabella a linkre kattintva érhető el.

FRISSÍTÉS, 23.04: REAKCIÓK

 

Derbi: Vignjevics vs. Rebrov - reakciók - NB1.hu

 

Legfrissebb híreink