Kövesd-Loki: az FTC és Budapest is megkapta a magáét -  HELYSZÍNI ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

Díszpolgárok és a fanatikus szurkolók! KÉPEK, VIDEÓK!

Forrás: Simon Zoltán/nb1.hu

„Adjon az ég mindent, amit szeretnék”
(vendégparkoló, 16.03) 

Nagyon nehéz volt eldöntenünk, hogy melyik mérkőzésre látogassunk el szerdán. A Kövesd-Loki, Kisvárda-Puskás és a Paks-DVTK-nak is bőven volt tétje, míg a Honvéd-Kaposvár azért volt csábító, mert már mindkét csapat felszabadultan, görcsöktől mentesen futballozhatott.

A választásunk végül az első említett összecsapásra esett, és bár a mérkőzés nem volt jó, egyik csapat sem játszott élete formájában, de a vitatott, heves érzelmeket kiváltó bírói ítéletek, illetve a Loki Tábor elképesztő szurkolása miatt egyáltalán nem bántuk meg, hogy Matyóföldre utaztunk. 

De bűn lenne elhallgatni, hogy a többi mérkőzéssel sem jártunk volna rosszul, különböző okok miatt.

Az utazásunkhoz remek ötletet kaptam kedden Messengeren Demkó Norberttől a DVTK egyébként igen príma és végtelenül korrekt sajtófőnökétől. Mikor elkezdtem szervezni az utat, eszembe jutott, hogyha 13 órakor indulunk és este kilenc után érünk haza, akkor bizony enni kell. Imádok mindent megkeresni és felkutatni magamtól a neten, de mielőtt nekiláttam volna bevillant, hogy a hősidőkben a klubok technikai vezetői egymást segítve kértek mindig kölcsönösen tanácsokat egymástól, hogy merre érdemes menni, hol érdemes enni, hol érdemes adott esetben megszállni.

Norbi egyből a 60-as Fogadót ajánlotta, ami tökéletes választás volt, stílszerűen ugye Hatvan magasságában az autópályán. 3300 forintért svédasztalról lehet válogatni nagyon príma falatok közül, de ami még ennél is jobb volt az az, hogy egy történelmi ereklyével is találkozhattam lent az alagsorban, a mosdók előtt. Íme:

A Kövesd-Loki 16.55-kor kezdődött, mi 16 órakor érkeztünk meg a stadionhoz, ahol a rendőrség és a biztonsági szolgálat már nagy erőkkel, de a mi tapasztalataink szerint igen sportbaráti hangulatban folytatta a tevékenységét. Sok meccsen voltam már Európában, de abban még nem volt részem, hogy a vendégszurkolóknak fenntartott parkolóhelyen kellett megállnunk, ami különösen tökéletes volt. Képek után folytatódik a mesélés.

Nemcsak azért, mert az első Loki-szurkolókkal megáldott autóból, amivel találkoztunk, a cikk elején jelzett Tankcsapda-nóta dübörgött teljes hangerővel, hanem azért, mert a debreceniek között bandukolva szembesülhettünk azzal, hogy a DVSC fanjai fanatikus tekintetekkel igyekeztek a helyeik felé.

Emlékezetes pillanatok voltak azok, amikor Vitelki Zoltán előző vezetőedző utolsó meccse után, amikor a Loki 1-1-et játszott a Kaposvárral, a feldühödött ultrák megrohamozták a stadiont, a csapatot és az épületet meg kutyás rendőröknek kellett védeniük. Másnap Kondás Elemért nevezték ki vezetőedzőnek (jó döntés volt, mert ha ez nincs, akkor a Loki már kiesett lehetne...), aki azonnal találkozott is az ultrákkal Tőzsér Dániel csapatkapitány társaságában.

És amit a debreceni srácok ígértek a két nevezettnek, azt a mai napig betartják, és így tettek Mezőkövesden is.

A megtöltött vendégszektorból ugyanis elementáris biztatást kaptak a Loki-játékosai az egész meccsen, annak ellenére, hogy nem láttunk jó csörtét, a DVSC gépezete is akadozott ám bőven, arról nem beszélve, hogy inkább a Kövesd nyomott, főleg Cseri Tamás becserélése után.

Amikor Cseri a kispadhoz igyekezett a becserélése előtti pillanatokban, akkora vastapsot kapott majd' háromezer kövesditől, hogy az volt az egyetlen pillanatsor, amikor az éterben nem a debreceni ultrák vitték a prímet.

Egyébként, annak ellenére, hogy egy borsodi és egy hajdúsági gárda mérte össze a tudását, sportbaráti volt a hangulat, már a kezdés előtt is, amit a videóink is bizonyít, amikor bejelentkeztünk a helyszínről a Facebook-oldalunkon élőben a kezdés előtt. Ekkor vettük észre, hogy igen jó árban mérik a sört a létesítmény előtt a szurkolóknak.

A Loki hívei azonban Budapesttel és a Ferencvárossal szemben ezúttal sem gyakoroltak kegyelmet, a fővárost és a bajnoki címvédőt többször is emlegették, akárcsak a Kövesd kapusát Szappanos Zoltánt, de nem azért, mert annyira szeretik a felsoroltakat.

A mérkőzésen volt három érvénytelenített találat. Az elsőt a Kövesdnek nem adták meg, én megadtam volna (legyünk már férfiak a levegőben is), utána elvettek egy gólt a Lokitól (azt is megadtam volna, mert a jelek szerint kövesdi lábról pattant a labda az amúgy tényleg a védők előtt álló Ferenczihez, de mi ezt a helyszínen nem tudtuk megállapítani, mert 80 méterre voltunk az esettől, ráadásul alacsonyan ülve, illetve a napszemüvegben is alig lehetett látni azt (a nap ellen volt, aki különleges védekezési módszert talált ki), ami a pályán zajlik), majd még egy gólt vettek el a hazaiaktól les miatt (az volt), de előtte közvetlenül kezezett a Loki védője, így 11-est kellett volna kapnia annak a Kövesdnek, mely gárda végül lesről kapta a vesztét jelentő gólt.

Sajnos tehát megint egy olyan mérkőzés volt, amin a bírók játszották a főszerepet. És most gondoljunk bele, hogy mennyi pénztől eshet el a Mezőkövesd, ha végül negyedik lesz, vagy ha a Loki végül vereséget szenved a sporik hibáinak is köszönhetően (azt sem szabad elfelejteni, hogy a csapat teljesítménye is döntő tényező egy gárda szereplésében), akkor már kiesett volna. És az ugye szintén nem mindegy, hogy NB I-es vagy NB II-es egy gárda...

A mérkőzés lefújása után a Loki Tábor nagy ünneplésben részesítette a kedvenceit, és meg kell valljam, annak ellenére, hogy a csapat sorsa még nem dőlt el, a DVSC ultrái bőven, de bőven élvonalbeliek, egyébként minden szegmensben, ami a szervezett szurkolói szubkultúra része.

A meccs utáni sajtótájékoztatóra elsőként Kondás Elemér érkezett, aki elmondta, hogy Szécsi Márkot és Kundrák Norbertet is kórházba viszik majd kivizsgálásra, előbbiről meg is jegyezte, hogy amikor az ütközésük után felállt a földről, akkor tényleg látszott rajta, hogy nem tudja éppen, milyen rendezvényen van. Azt viszont elképesztően sportszerűen elismerte, hogy nem játszott jó meccset egymás ellen a két csapat. Kiemelte, hogy nagyon fontos a számukra, hogy az utolsó fordulóban a saját kezükben van a sorsuk.

Amikor megemlítette, hogy sérülések és eltiltások miatt ezer sebből véreznek, jeleztem a szakembernek, hogyha szellemeskedni akarnék, akkor azt is mondhatnám, hogy könnyű dolguk van ilyen kiváló szurkolótáborral, mire válaszában leszögezte, hogy elképesztően sokat köszönhetnek a drukkereiknek. De nemcsak most, hanem mindig is, azóta meg pláne, amióta Tőzsérrel találkozott velük, mert betartják, amit ígértek, tényleg megállás nélkül és igen nívósan szurkolnak. A csapat, és ezt szintén Kondás mondta, meg igyekszik eleget tenni az ő egyetlen kérésüknek, hogy mindig, minden erőt bedobva küzdjenek.

Kuttor Attila, aki a nyilvánosság előtt mindig is maga volt a nyugalom és a higgadtság, most egy másik, igen őszinte arcát mutatta a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a Vidi ellen az utolsó pillanatban lőtt győztes góljuknál nem annak örült, hogy akkor meglehet a bronzérem. Ők ugyanis nem azért játszanak. Ismét emlékeztetett mindenkit a bajnokság előtti célkitűzésükre. A kövesdiek ugyanis azt mondták, bajnokok szeretnének lenni, de nagyon örülnek neki, ha bentmaradnak. Azaz, mindig csak egy mérkőzésre koncentrálnak, de Kuttor kijelentette, hogy most már tendencia, hogy el akarják lehetetleníteni őket.

Azt is mondta, lehet, jobb lenne, ha az MLSZ bejelentené, hogy melyik csapatoknak kell indulniuk a nemzetközi kupákban...

Érdemes megnézni a videót a sajtótájékoztatóról, mert mindkét edzőben munkálkodtak az érzelmek, amik nélkül nem emberek, hanem csak gépek lennénk mindannyian.

Volt ám a mérkőzésnek egy döntő momentuma, ami nem játék közben történt. A második félidő egészségügyi szünetében a Loki játékosain (közvetlenül a kispadjuk fölött voltunk), lehetett látni egy kis sápadtságot, görcsöt, hogy még mindig 0-0 az állás, akár nagy baj is lehet. Ám ekkor Ferenczi János, aki a Loki egyik legjobbja (nem véletlenül szerepel a neve Marco Rossi szövetségi kapitány noteszában), olyan lelki fröccsben részesítette a többieket, hogy lehetett érezni, a Loki nem fog összeroppani. Úgy és olyan hévvel, szívből beszélt a társaihoz, hogy előttem soha többé nem tudja letagadni, hogy debreceni. Mondjuk, nem is akarná szerintem....

A meccs nem volt jó, a vége viszont hallatlanul izgalmas lett, totális katarzisokkal. 

Láttam ünneplő, boldog debrecenieket, akiknek erőt adott az újabb győzelem. 

Láttam kőkemény debreceni drukkereket, akik olyan boldogok voltak, hogy szerintem nem is hazamentek, hanem egyből a Lokia arénájába, hogy már most szurkoljanak a Paks ellen (mekkora önkívület lesz azon a meccsen, atyaég...). 

Láttam egy kissé felszabadult Kondás Elemért, aki bevallotta, hogy nem volt jó meccs.

Láttam Kuttor Attilát, aki elmondta az igazát, akinek, amikor jeleztem, hogy nem nagyon szokták szeretni, ha valaki őszintén, érzelemtől vezérelve elmondja a véleményét, alkotói csenddel válaszolt kezdésként (tényleg érdemes megnézni a videót). FRISSÍTÉS: Az MLSZ nemrég adta ki, hogy fegyelmi eljárást kezdeményeznek ellene...

Láttam kövesdi játékosokat, akik életük legjobbját nyújtják hónapok óta, szerintem egyébként a 2019/20-as bajnokság talán legnagyobb hősei, akiknek a párás, összetört tekinteteikből azt olvastam ki, hogy úgy érzik, szembetalálkoztak a világ végével.

A Mezőkövesd világa viszont nem ért véget, mindenkit, akinek köze volt ahhoz, hogy a csapat bejutott a kupadöntőbe és harcban van még mindig a bronzéremért, a város díszpolgárává kell avatni.

„Adjon az ég mindent, amit szeretnék” - bömbölt a debreceni rádiómagnóból a szintén debreceni Tankcsapda nótája a kezdés előtt a vendégszurkolóknak fenntartott parkolóban.

A minden, most a bentmaradás. 

Azt nem lehet tudni, hogy végül meglesz-e, de abban biztos vagyok, hogy amekkora és amilyen szurkolás lesz szombaton a Nagyerdőben, azt soha, egyetlen debreceni sem fogja elfelejteni, akármi is lesz a vége.

A labdarúgás a szenvedély sportja. 

Számomra ez sokkal fontosabb mindennél.

A Mezőkövesd-DVSC valamennyi résztvevőjétől megkaptam mindazt, amiért a magyar labdarúgást jobban szeretem a világon, mint az igazságtalan élet (a foci is tud az lenni) összes többi szegmensét együttvéve!

Szombaton jön az utolsó forduló.

Már eldőlt a legfontosabb kérdés, a bajnoki cím sorsa, de akkora töltet lesz az utolsó játéknapban, akkora katarzisokkal, érzelmi megnyilvánulásokkal, hogy az 1999-ben megalapított nb1.hu egyik mottója aznap, mint minden egyes alkalommal, ismét bebizonyosodik.

Mert nem a magyar foci a legjobb a világon, bőven benne van a pakliban, hogy nem is lesz az már soha, DE A LEGFONTOSABB!

JÓ SZURKOLÁST MINDENKINEK!

ELŐZMÉNYEK:

 

Mezőkövesd-DVSC 0-1

Ellentétes célokért küzdő csapatok ütközetével kezdődött a szerdai játéknap az NB I-ben. A hazaiak a bronzéremről álmodoznak, míg a Loki a bennmaradást szeretnék kivívni. Már a meccs elején érdekes jelenetet láthattunk, hiszen két debreceni játékos nagyon pechesen ütközött egymással. A folytatásban Szécsit és Kundrákot is le kellett cserélnie Kondás Elemérnek.

Elképesztően peches jelenet a Mezőkövesd-Lokin - videó - NB1.hu

 

Az első félidőben Zivzivadze vette be Nagy Sándor kapuját, de Andó-Szabó Sándor a kapustámadás miatt szabadrúgást adott Lokinak. A DVTK ellen duplázó Szécsi a 28. percben ismét gólt szerzett, de les miatt mégsem ünnepelhetett.

A Kövesd és a Loki is gólt szerzett, mégsem ünnepelhetett - videók - NB1.hu

 

A második játékrész elején komoly tűzijáték alakult ki a vendégek kapuja előtt, Nagy Dániel ugyan betalált, de megint a magasba emelkedett a partjelző zászlaja, így maradt a 0-0-s döntetlen egészen a 89. percig. A hajrában aztán a csereként beszálló Garba kaparta ki a gesztenyét. A Loki ezzel a sikerrel saját kezébe vette a sorsát. 

A MECCS FŐSZEREPLŐI: A LOKI-DRUKKEREK

Egy jó szurkoló, olyan mint egy barát, vagyis a legnehezebb szituációban is segít. Ez abszolút igaz a debreceni szimpatizánsokra, akik megtöltötték a vendégszektort. Rajtuk ezúttal sem múlt semmi.

A MECCS KULCSMOMENTUMAI: ANDÓ-SZABÓ DÖNTÉSEI

Nem gyakran van olyan, hogy egy meccsen három gól is születik, de a játékvezető egyik találatot sem adja meg. Ez a kuriózum a Mezőkövesd stadionjában most megtörtént. Főleg Zivzivadze fejese miatt alakulhat ki vita, hogy jól döntött-e a spori.

A GÓL TÖRTÉNETE:

89. perc: A hajrában jött a csattanó. A csereként beszálló Garba létfontosságú gólt szerzett. Varga beadását követően a csatár fejjel vette be a kövesdi kaput (0-1). 

Security Check Required

 

A MEG NEM ADOTT GÓLOK TÖRTÉNETE:

16. perc: Vajda tekert középre a bal oldalról, a labdát Zivzivadze fejelte a Loki kapujába, de Andó-Szabó Sándor kapustámadás miatt nem adta meg a gólt.

A Kövesd meg nem adott gólja a Loki ellen

 

27. perc: Ferenczi passza után Szécsi Márk vette be a kövesdi kaput, de sokáig nem ünnepelhetett, hiszen a játékvezető lest látott.

Security Check Required

 

56. perc: Farkas löketét még tudta védeni Nagy Sándor, de a kipattanó Nagy Dániel elé került. A kövesdi játékos értékesítette is a lehetőségét, de lesről tette ezt.

A 3. meg nem adott gól

 

A KÖVETKEZŐ FELADAT:

A Mezőkövesd az utolsó fordulóban a bajnok Ferencvároshoz látogat, míg a debreceniek a Paksot látják vendégül a Nagyerdei Stadionban.

JEGYZŐKÖNYV: 

Mezőkövesd Zsóry FC-Debreceni VSC 0-1 (0-0)
Városi Stadion, v.:
Andó-Szabó
gólszerző: Garba (89.)
sárga lap: Besirovic (45+1.), Zivzivadze (75.), Eperjesi (89.), illetve Pávkovics (29.), Kinyik (39.), Varga K. (66.)
Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos - Farkas, Nagy D. (Cseri, 70.), Pillár, Silye - Meszhi, Karnyickij - Pekár, Vajda (Vadnai, 78.), Besirovic (Eperjesi, a szünetben) - Zivzivadze
Debreceni VSC: Nagy S. - Kinyik, Szatmári, Pávkovics, Ferenczi - Kusnyír, Kundrák (Bényei, a szünetben), Varga K., Tőzsér, Szécsi (Bereczki, 36.; Trujic, 63.) - Adeniji (Garba, 63.; Barna, 91.)

A tabella a linkre kattintva érhető el. 

FRISSÍTÉS:

19.45:

Mezőkövesd-Loki: Kuttor kiakadt a sajtótájékoztatón - videó - NB1.hu

Péntek, 9.22:

Kuttor kiakadása: a Loki is megmutatja a hibákat - képek - NB1.hu

 

Legfrissebb híreink