BL: kikészült a Dinamo Kijev edzője az igazságtól

Rebrov mosolya mindent elárult az egyébként zseniális szakemberről.

Forrás:

MOTTÓ: A SZÁMOK SOHA NEM HAZUDNAK!

Mircea Lucescu, a Dinamo Kijev trénere, nemcsak Ukrajnának és hazájának, Romániának az egyik legjobb edzője, hanem Európában és egyébként a világon is az egyik legjobbak közé tartozik.

Lehet, hogy nem nyert még Bajnokok Ligáját, Európa-bajnokságot vagy világbajnokságot, de azokkal a csapatokkal, amiket irányított eddig a pályafutása alatt, egyik címet sem lehet megnyerni. 

Sem neki, sem másnak!

Az FC Shakhtar Donetsk élén eltöltött időszakát, mint „12 év varázslat” emlegetik a mai napig Ukrajnában. Nyolcszor lett bajnok a csapatával, hatszor nyerte meg a kupát, nyert hét Szuperkupát, a 2008/09-es idényben meg az UEFA-kupát is elhódította a csapatával.

Ami elképesztően hatalmas bravúrnak és megsüvegelendő teljesítménynek számít!

Romániában szintén bajnok lett, de ott már két bukaresti csapattal, a Dinamóval és a Rapiddal, a Galatasaray és a Besiktas trénereként meg Törökországban lett első. 2004-ben, 2010-ben, 2012-ben és 2014-ben az év legjobb edzője lett Romániában, 2006-ban és 2008–2014-ben Ukrajnában érdemelte ki ezt a címet, minden egyes alkalommal teljesen megérdemelten. 2013-ban az évtized edzőjévé választották Romániában, míg 2015-ben a "Bajnokok Ligája 100 mérkőzésének" az 5. edzője lett (azaz, 100 meccse volt a BL-ben, ezt ezzel az elnevezéssel számolták).

Fradi-Dinamo: eltűnt a pénz! - NB1.hu

 

Előtte ezt a következő 4 szakember mondhatta el magáról: Alex Ferguson, Carlo Ancelotti, Arsène Wenger és José Mourinho.

Mircea Lucescu tehát egy zseniális edző, azt viszont, hogy milyen ember, nem minősítenénk, mint ahogyan Szerhij Rebrov sem tette meg feltétlenül a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, de ennyire még ne szaladjunk előre.

Történt, hogy a meccs lefújása után Lucescu kijelentette, csak azért tudott kiegyenlíteni az FTC, mert a mérkőzés hajrájára emberelőnybe került.

Na már most: a világon minden kifejezhető a matematika, azaz a számok nyelvén, a futballmérkőzések meg pláne.

FTC-Dinamo Kijev 2-2
Labdabirtoklás: 51%-49%
Kapura lövés: 14-7
Kaput eltaláló lövések: 4-3
Kaput nem találó lövések: 7-1
Szöglet: 5-3
Összes passz: 543-540
Teljesített passz: 475-468
Támadás: 101-94

A labdabirtoklás szerintem sem mérvadó feltétlenül egy mérkőzés végkimenetelét illetően, viszont az összes többi adat iránymutató.

Ráadásul olyan mérkőzéseken, amikor döntetlen a végeredmény, az a csapat áll(t) közelebb mindig a győzelemhez, amelyiké az utolsó helyzet (volt). Mégpedig azért, mert ha előtte bármelyik gárda is gólt szerez, akkor már más a mérkőzés végkimenetele.

Persze az utolsó helyzet után is történhet más, de tegnap a Groupama Arénában éppen az volt a végső sztori, hogy Zubkov lövése után, ami pár centivel ment fölé, vége lett a mérkőzésnek.

Amikor a meccs utáni sajtótájékoztatón az általam edzőként tényleg nagyon becsült Lucescutól megkérdeztem, hogy én és a statisztikusok láttak-e másik meccset, mint ő, eléggé flegmán, lekezelően válaszolt, mert a „nehogy már a statisztikából induljunk ki” volt a mondanivalójának a lényege, ami meglepett, mert a gólok száma, a végeredmények, a szerzett pontok is statisztikai adatok, amik a labdarúgás velejárói.

Válasza közben egyébként arra gondoltam, hogy akkor ő a világ egyetlen szakvezetője, aki nem használ a munkájához statisztikai elemzéseket...

Miután válaszolt, rámosolyogtam (ezt nem látta a maszkom miatt), majd kijelentettem, hogy biztos voltam benne, hogy én láttam rosszul a meccset, meg a statisztikusok, majd megköszöntem a válaszát.

Fradi-Dinamo: a BL nem az NB I - REAKCIÓK - NB1.hu

 

Egyébként Lucescu kedden, a szerda esti összecsapást felvezető sajtótájékoztatón is érdekesen tolta, sürgette az egész rendezvényt, nem várták meg miatta a magyarra fordító tolmácsot, azaz, abszolút nem érezte fontosnak azt, hogy normálisan válaszoljon és szóba álljon a magyarokkal.

Szerhij Rebrovtól, azt kérdeztem meg, hogy egyetért-e román kollégájával abban, hogy csak azért egyenlített a Fradi, mert emberhátrányba került, de jeleztem neki azt is, hogy kisebb típusú nézeteltérésem támadt az edző legendával. Rebrov annyit válaszolt, hogy Lucescu egy zseniális edző, többet nem szeretne mondani.

Már egyébként akkor is ott voltam, amikor Rebrovot kinevezték a Fradi szakmai stábjának az élére, és bár nem vagyok a Ferencváros szurkolója, szerintem azóta a legtöbbször én voltam olyan sajtótájékoztatón, amin ő is ott volt.

Ennyire hosszan viszont még soha nem nézett a szemeimbe...

A Rebrovval történt beszélgetésem után az egyik kedvenc kollégám, Somogyi Zsolt a Nemzeti Sporttól nagyon helyesen elmondta Rebrovnak, hogy a történetünkhöz hozzátartozik, hogy Lucescu nagyon megdicsérte az ukrán szakvezetőt és az FTC fejlődését, mire az ukrán szakember sokat sejtetően annyit válaszolt, hogy úgy látszik, sokat javult a stílusa.

A válaszánál már csak a kijelentése végén megeresztett mosolya volt a sokat sejtetőbb.

A sajtótájékoztatón részt vevők egyébként (a két szakemberen kívül még Dibusz Dénes és Oleksznadr Karavajev volt ott) egyetértettek abban, hogy az első félidő a Dinamoé, a második a Fradié volt.

A döntetlen igazságosnak elfogadható, annak ellenére, hogy a Fradi nyerhetett volna a végén, de a magyar bajnok pontszerzése nem csak azért volt korrekt, mert a végén emberelőnyben játszott.

Egy adott mérkőzésnek minden pillanata beleszámít a végeredménybe, ha meg egy futballista tök feleslegesen kiállíttatja magát, akkor meg pláne.

A Fradi szombaton a MOL Fehérvár FC vendége lesz, a jövő héten meg a Puskás Arénában a Barcelonától hazai pályán 2-0-ra kikapó Juventust fogadja.

Magyar csapat tegnap 25 év után szerzett pontot a Bajnokok Ligájában (csak ezzel újabb 900 ezer euró üti a Fradi markát), még egy megszerzése hatalmas bravúr lenne.

A Barca és a Juve minden szegmensében jobb a Fradinál, decemberben Kijevben magyar csapatnak pontot szerezni, szerintem felfoghatatlan bravúr lenne.

Bár a meccs előtt, Ihor Haratin a kérdésemre válaszolva (arról érdeklődtem nála kedden, lehet-e a Fradinak a Celtic után olyan újabb csapat ellen esélye, amelyik papíron legalább 4-szer többet ér nála) elmondta, a pályán nem a pénz, hanem az emberek játszanak.

Neki igaza volt. 

Lucescunak viszont nem!

Legfrissebb híreink