nb1.hu

Win-win üzlet lenne Piscitelli Újpestre szerződése

Mindkét fél előrelépési lehetőséget jelentene a másik számára.

Ahogy az lenni szokott, a szezon vége felé közeledve megindulnak az átigazolási pletykasorozatok. Ahogy a tavasszal csapatok és játékosok sorsai dőlnek el, úgy kristályosodik ki, hogy hol milyen labdarúgókra mutatkozik szükség, és persze hogy mely futballisták érdemlik ki, vagy kényszerülnek arra, hogy klubot váltsanak.

Így merülhetett fel a tulajdonosváltás, és azzal együtt várhatóan komoly tőkeinjekció előtt álló Újpest FC és a matematikailag még mindig nem, de gyakorlatilag már rég kiesett Mezőkövesd kapusa, Ricardo Piscitelli esetleges „házassága”, amelyről az NB1.hu elsőként számolt be.

Elnézve a IV. kerületi és a matyóföldi állapotokat, valamint az olasz hálóőr eddigi magyarországi produkcióját, az üzlettel az Újpest és Piscitelli egyaránt jól járhat. Az egyedüli szenvedő fél a Mezőkövesd lenne, amelynek azonban útban az NB II felé vajmi kevés szava lehetne az ügyben. Pláne, ha helyes a Transfermarkt adata, miszerint a nyáron Piscitelli szerződése lejár.

A Mezőkövesd idei szezonja kapusszemszögből

Hogy értékeljük Piscitelli teljesítményét, fontos látni, hogy pontosan mivel kell szembenéznie annak, aki az idei Zsóry kapuját őrzi. Nos, először is a legtöbb munkával, amely az NB I mezőnyében kijuthat valakinek egy csapat hálójában.

Idén a Mezőkövesd ellen termelték a legtöbb várható gólt a riválisok. A 49,24-os xGA-nál nincs nagyobb a mezőnyben, vagyis az is kisebb siker, hogy a Kövesd csak a harmadik legtöbb gólt (52) kapta. Zárójeles megjegyzés, hogy ezért jönnek egy rekesz sörrel az 59-et kapó Újpest és az 55-öt benyelő ZTE hátsó alakzatainak.

Ami az ellenfelek átlagos helyzetminőségét illeti, egy lövésre 0,114 várható gól jut. Ez még istenes, hiszen átlag alattinak számít az NB I-ben. A Kövesdnek nem is ez a legnagyobb baja, hanem inkább az, hogy az átlag alatti minőségű helyzetekből viszont csak úgy záporoznak kapujukra a lövések. 90 percenként átlagosan 14,28 – ennél nagyobb terhelést egyik NB I-es csapat kapuja sem kap.

Az idei Mezőkövesd kapuját őrizni tehát nagyjából olyan, mint egy lövészárokban tartani az állást. Ha nem is a legnagyobb kaliberrel lövöldöznek a fejed felett, cserébe a tölténytől a repeszen át a rakétáig jön minden, ami egy fronton előfordul. A Zsóry védelme nyújtja tehát a legkevésbé hatékony segítséget a kapusának az OTP Bank Liga idei szezonjában.

Piscitelli is elmarad tavalyi remeklésétől

Riccardo Piscitelli a Mezőkövesd idei 28 bajnokijából 22-t védett végig, a többin a korábban válogatott Kovácsik Ádám állt a kapuban. A 30 éves hálóőr ezalatt 34 várható gólra 36-szor kapitulált.

A várható gól mutató szerint tehát Piscitelli is alulteljesített, pláne tavalyi szezonjához képest, ami egészen kiugró volt. A 2022/23-as idényben 44,45 várható gólra kapott mindössze 38 találatot, amivel elévülhetetlen érdemeket szerzett a Mezőkövesd bennmaradásában. Ne feledjük, az akkor Kuttor Attila vezette csapat úgy lett 7., hogy az utolsó előtti körben még élet-halál meccsen hozott el három pontot Kispestről.

Piscitelli idei egyik legjobb teljesítménye: a Puskás Akadémia elleni decemberi meccsen 1,24 várható gól ellenében óvta meg kapuját, ami pontot ért csapatának

Piscitelli tehát idén tehát nemhogy a tavalyi szárnyalását nem tudja megismételni, de (hosszú távú mintát nézve) igazi extrát sem tud hozzáadni. Itt kell azonban még egyszer rögzíteni az előző bekezdés állítását, miszerint az NB I legnehezebben védhető kapujában áll(t).

Kapusgondok Újpesten

Ha egy csapat egy azon bajnokság során három különböző kapust is kipróbál, az ritkán jelent jót. Újpesten márpedig ez történt. A szezont még Djordje Nikoliccsal kezdték a lilák, majd következett Banai Dávid és a szerbhez hasonlóan öt meccset védő fiatal, Molnár Zsombor. Ők összesen 59 gólt kaptak, ami a legtöbb az NB I-ben, holott az egyébként kritizálható újpesti védelem érdemibb segítséget nyújt, mint például a fentebb említett kövesdi.

Az Újpest ellenfelei 45,61 xG-nyi helyeztet termeltek, ami a hatodik legtöbb, vagyis középmezőnybeli teljesítmény. A 90 percenként bekapott lövéseik száma sem mondható kétségbeejtőnek, sőt! A 10,51-nál csak négy alacsonyabb érték van ebben a mutatóban a ligában.

Ha viszont lőnek a riválisok az újpesti kapura, azt többnyire elég kedvező helyzetből tehetik. Egy kísérlethez ugyanis átlagosan 0,14 xG jut, ami a harmadik legnagyobb szám ebben a műfajban. Vagyis az Újpest védelme ha nem is olyan átjáróház, mint a mezőkövesdi, azért szellősnek bőven nevezhető.

Ez ugyanakkor nem magyarázat arra a tetemes különbségre, amelyeket a figyelmesebbek már fentebb észrevettek a várható (45,61) és a valóban bekapott gólok (59) között. Ilyen brutális differenciát egy más csapat sem produkált.

Banai Dávid 18 bajnokin védett idén, ezek során 27,64 xG-nyi lövés dördült el az ellenfelek részéről, 36 gólt kapott. Ez kis részben a riválisok lövőinek extrája, ugyanakkor ilyen nagy mintán ekkora eltérés esetén ritka, hogy magát a kapust ne terhelje ezért felelősség.

Banai egyik legjobb meccse az októberi, Diósgyőr elleni hazai bajnoki volt: 1,66 várható góllal szemben húzott rolót, csapata 2-0-ra győzött

A másik két kapus öt-öt mérkőzéses mintája kevésbé ad okot ilyen súlyú következtetés levonására, az azonban kijelenthető, hogy extrát hozzátenni ők sem tudtak az újpesti retesz munkájához. Molnár Zsombor 10,26-os xG-re 14, míg Djordje Nikolics 7,71-es xG-re 9 gólt kapott. Utóbbi azóta már távozott is, miután kegyvesztett lett a drukkerek körében.

Nem alaptalanul, ugyanis nála nem annyira a védési mutatók, mint inkább minden más jelentette a problémát. Fegyelmezetlen vagy forrófejű kijövetelei hol piros lapba, hol már zsebben lévő pontok elhullajtásához vezettek.

Két jogos igény találkozhat Piscitelli és az Újpest részéről

Ha összefésüljük a fentebbi részállításokat, az világlik ki, hogy az Újpestnek jelenleg nincs olyan kvalitásokkal bíró kapusa, mint Piscitelli. A MOL belépésével a liláknak valószínűleg nem lesz anyagilag megoldhatatlan feladat az egyik kiesőtől elcsábítani azt a kapust, aki vitán felül egy jobb minőségű csapatba való.

Egy újjáépülő keretről lévén szó, helyes irány egy olyan hálóőr megszerzésével indítani, aki hosszú távon megbízható teljesítményt nyújt, emellett pedig képes bravúrokra is. Az Újpest csapatvédekezése ugyanis már most sem olyan rossz, mint amit a kapott góljaik száma sugall. Ha ezt sikerülne kapus poszton egy kisebb szintlépéssel megtámogatni, az már önmagában helyezésekben mérhető előrelépés lehet a lilák számára.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC