nb1.hu

Új fióka az NB I gólkirályfészkében

A paksi Varga Barnabás őszi teljesítményét summáztuk.

Hahn János és Ádám Martin után újabb paksi támadó hajt rá a gólkirályi címre. Varga Barnabás számai impozánsak, a Waltner-féle Paks pedig jól aknázza ki a center erényeit.

A labdarúgó NB I tavalyi szezonjában Ádám Martin 31 találattal, utcahosszal döntötte meg Hahn János 21. századi magyar bajnoki gólrekordját. A ma már Koreában légióskodó válogatott csatár a Paks játékosaként érte el a sikert, amellyel mindössze egy esztendő után adta át a múltnak a korábbi tolnai csapattárs 22 gólos rekordját.

Jókora túlzással mondhatjuk, hogy könnyű dolga volt a két – egymással totálisan ellenkező profilú – támadónak, hiszen a Bognár György-féle „rúgj többet az ellenfélnél” stílus bőkezűen szolgáltatta nekik a puskaport a gólszerzéshez. Bár a Paks új trénere, Waltner Róbert nyíltan leszögezte, hogy játékfilozófiában nem fogja követni elődjét, van, ami örök: idén is találunk paksi játékost a góllövőlista élén.

Az edzőváltás okán éveken átívelő összefüggéseket nem érdemes felvázolni arról, hogyan lett a Paks az NB I gólkirálykeltetője, azt viszont megpróbáljuk bemutatni, mi segítette Varga Barnabást 10 gólig, amivel a zalaegerszegi Eduvie Ikobával holtversenyben az ősz legjobb gólvadásza lett.

Varga Barnabás tavaly robbant be az OTP Bank Ligába, a Gyirmót színeiben 29 meccsen 13 gólt és 6 gólpasszt ért el, miután egy évvel azelőtt 24 NB II-es találkozón szerzett 12 találatával segítette az élvonalba akkori csapatát. Nyáron be is jelentkezett érte a Paks, amely a már említett Ádám Martin helyére keresett új centert.

Varga személyében a Paks tulajdonképpen „átlagot vont” Ádám Martinból és Hahn Jánosból, az új támadó ugyanis felépítéséből és stílusából adódóan a két előd közötti középút: nem olyan fürge, mint Hahn és nem olyan erős, mint Ádám, cserébe viszont erősebb, mint Hahn és fürgébb, mint Ádám.

Az új szerzemény hamar elkezdte meghálálni a bizalmat, első paksi bajnokiján a MOL Fehérvár FC ellen gólt szerzett, a Honvéd elleni két mérkőzésen ötöt rámolt be a kispestieknek, az első félszezonban így gyorsan a Paks első számú gólfelelősévé nőtte ki magát.

A 29 kísérletből szerzett 10 gól ránézésre is jó aránynak tűnik, akkor pedig még inkább, ha figyelembe vesszük, hogy a Paks korántsem tartozik az élmezőnybe a lövéssel befejezett akciók terén. Hab a tortán, hogy várható gólokban sem szárnyal a csapat: meccsenkénti átlagosan 1,7 góljukat 1,09-es xG-ből hozták össze, amely a Mezőkövesddel holtversenyben a harmadik leggyengébb ilyen mutató a ligában.

Ahogy viszont jár a bírálat, úgy dukál a dicséret is: a fentiek ellenére a Paks – ezúttal is holtversenyben – a bajnokság második legtöbb gólt szerző csapata, 27 találatukat csak a Ferencváros 34 gombóca múlja felül. Ebben pedig komoly szerepe van Vargának.

A 181 centiméter magas támadó ugyanis kiváló érzékkel érkezik a beadásokra, és sem fejjel, sem lábbal nem illetődik meg, ha egy érintésből kell befejeznie az akciót. Ennek a képességének köszönhetően bevetődve, berobbanva, felugorva, szinte bármilyen testhelyzetből képes betalálni, azaz alacsonyabb minőségű helyzetekből is képes a gólszerzésre, amivel hozzájárul ahhoz, hogy a Paks csapatszinten jelentősen felüllövi az xG-jét.

Ehhez persze kell a megfelelő kiszolgáló-személyzet és hátország is. Utóbbit biztosítja a Paks jó széljátéka: a Waltner-csapat próbálkozik átlagosan a negyedik legtöbb beadással a mezőnyben, kereken 40%-os pontosságuk pedig szintén messze van a rossztól.

Nem csoda, hogy a sikeren felbuzdulva keresik is a beívelési lehetőségeket a Paks futballistái, amiben nagy szerepet játszik az aktívan felfutó bal- és jobbhátvéd is, akik az előttük játszó szélsőket támogatva segítik a létszámfölényes helyzetek kialakítását a széleken.

A balbekk, Szabó János mutatóit nem igazán kell ecsetelni, a korábbi U20-as világbajnoki bronzérmes játékos mennyiség és minőség terén is jól teljesít a beadásokban. A jobbhátvéd posztján Osváth eddigi 4 jó beadása még nem idézi Cafút, viszont az ő állandó jelenléte a támadóharmadban is sokat segít abban, hogy a Paks a széleken tiszta beadási lehetőségekhez jusson. Hogy kit keresnek vele és mi történik utána, azt fentebb már kifejtettük.

Az xG-mutatók krónikus túlteljesítése persze minden edző számára szürke felhő a futball kék egén, hiszen a valószínűségszámítás arról híres, hogy minél nagyobb az esetszám, annál inkább pontos a kalkuláció. Varga képességeiben és az imént említett taktikai fegyverben azonban továbbra is joggal bízik a Paks. Azt pedig csak halkan tesszük hozzá, hogy a korábbi (illetve Hahn esetében újra jelenlegi) két paksi gólvágónak egyaránt külföldi szerződést ért a tolnai gólzsák szerepe, na meg persze az abban nyújtott teljesítményük.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC