nb1.hu

A támadófutball reklámja is lehet Bognár Blagojevics elleni meccse

Szemtől szemben: Debreceni VSC–Paksi FC

Két, a dobogóra joggal pályázó együttes méri össze tudását vasárnap Debrecenben, ahol a Paks vendégeskedik majd. Bognár György csapata jelenleg is ott van a második helyen, míg Szrdjan Blagojevics fiai a forduló előtt – három pontra a pódiumtól – a hatodikok.

Az előző fordulóban a Paks 0-0-t játszott az MTK-val, míg a Debrecen – meglepetésre – két távolról kapott góllal szenvedett 2-1-es vereséget Mezőkövesden. Összességében a csalódottabb a hazaiak szakvezetője lehet, akinek csapata eddig öt győzelem mellett ugyanennyi zakót és két remit tud felmutatni.

Pakson más a „lőlap”, de ugyanaz a harcmodor, mint eddig

A tolnaiaknak ezzel szemben semmi oka a panaszra: 23 lőtt góljuk a harmadik legjobb, míg 13 beszedett találatuk a legjobb mutató a maga műfajában. Utóbbi ráadásul igencsak meglepő azok számára, akik valaha akár csak egyszer is hallottak Bognár György játékfelfogásáról. A látszat ellenére azonban éles váltás nem történt a csapat játékában.

A Paks célja továbbra is az, hogy lehetőleg magasan tudjon labdát szerezni, majd azt minél hamarabb az ellenfél kapujának közelébe juttatni. E téren nem is nagyon válogat az eszközökben az együttes, amit a jellemző támadóharmadba adott passzaikat összesítő ábra is megmutat.

A Paks jellemző támadóharmadba adott passzai
A paksiak a pálya szinte minden szegletéből keresik a lehetőséget, hogy a támadóharmadba vigyék a labdát.

Ebben a harcmodorban kulcsszerepe van a csapatban a második legtöbb labdát szerző Papp Kristófnak és a kapu elé is gyakran odaérő, a szezonban eddig 6(!) gólos Windecker Józsefnek. A Paks legtöbb gólveszélyt eredményező megmozdulását egyébként a széleken hajtja végre, ahonnan legtöbbször centerezéssel próbálnak lehetőséget teremteni.

A két szárny között meglehetősen igazságosan oszlanak meg a feladatok: balról 109, míg jobbról 103 alkalommal adtak be eddig. E téren viszont hiányosság lehet, hogy a paksiak csereként sem számíthatnak majd a kupameccsen megsérülő, eddig rendre beszállogató Böde Dánielre.

Más megközelítéssel, de támadófutball várható a Lokitól is

Mai ellenfeléhez képest a Debrecen játéka eltérő képet fest, a Loki a pálya középső területén szereti megszervezni játékát. Ebben szerepe van annak is, hogy a csatárban legtöbbször szereplő Bárány Donát visszamozgásokkal is részt vesz az összjátékban.

Azon a téren a DVSC játéka sokrétűbb a Paksénál, hogy jóval nagyobb területen oszlanak meg veszélyt teremtő akcióik, a szélek mellett a félterületeket is aktívan használják. Azt persze a két csapat eredménysora és helyezése is mutatja, hogy ez önmagában még nem jelent feltétlenül jobb, produktívabb játékot.

DVSC xT hőtérkép
A DVSC várható gólveszély, azaz xT-hőtérképe

A Paks felfutkosó szélsővédői helyén lenne keresnivalója a hajdúságiaknak, ugyanakkor az ő széleikről kevesebb töltény érkezik, mint riválisuk esetében. A debreceni jobbszárny eddig 86, míg a bal mindössze 58 beadást biztosított. Ez azonban még nem, vagy nemcsak minőség-, hanem sokkal inkább stílusbeli különbséget jelent.

A piros-fehérek által aktívan használt félterületekben nemcsak Dzsudzsák Balázs, de a beljebb mozgó szélsők is előszeretettel garázdálkodnak. A pálya középső hosszanti harmadában így komoly csaták várhatók, amikor a debreceniek a Paks említett erősségeivel, Pappal és Windeckerrel találkoznak.

Első idei meccsükért venne revansot a DVSC

A két csapat eltérő játékstílusából, de egyaránt gólra törő futballjából adódóan a mérkőzésben több futballiskola kedvelői is megtalálhatják majd a maguk szórakozását. A mérkőzés viszont abszolút háromesélyes, dacára annak, hogy a Bognár György csapata eddig jobban néz ki, illetve hogy előző találkozásukkor a Blagojevics-éra egyik legenerváltabb Lokiját láthattuk a Tolna vármegyei meccsen.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC