nb1.hu

U21-es Eb: presztízscsata Románia ellen – Gera és Mezei válaszolt

Érvényben maradt a remek magyar visszatérési protokoll.

Holnap Németország ellen kezdi meg szereplését a Szlovéniával közösen rendezendő U21-es Európa-bajnokságon a magyar nemzeti csapat. 

Gera Zoltán szövetségi edzőnek egyáltalán nem lesz könnyű dolga, mert pozitív tesztek és sérülések miatt többen is kiestek az előzetes játékoskeretből – erről is beszélt a torna előtti utolsó sajtótájékoztatón.

„Legutóbb Zsóri Dániel eset ki sérülés miatt, Bíró Bence érkezett a helyére. Nem ismeretlen a válogatottunknál, sok meccset játszott már. Az ő beállása jó hatással van a játékosokra, kilencvennyolcas születésű és jó mentalitású. Jól reagáltak a játékosok a nehézségekre, bizakodóak vagyunk, várjuk, hogy kezdődjön az első meccs. Mindenki átérzi, milyen lehetőség előtt állunk. Fiatal csapatunk van, de nem félünk attól, hogy nem álljuk meg a helyünket. Fontos volt a játékosok kiválasztásnál, hogy rendszeresen játszanak az NB I-ben. Vannak nehézségek, meghatározó játékosok estek ki a keretből, voltak, akik két éve erre készültek, de akik a helyükre kerültek, élhetnek a lehetőséggel.”

Dárdai Palkó sem lehet tagja a válogatott keretének, pedig neki nagyon sok, személyes tapasztalata van a németek játékosairól.

„Beszélgettünk Palkóval a németekről, több futballistájuk ellen is játszott már, hasznos információkkal tudott szolgálni, leginkább a játékosok egyéni képességeiről. Felkészültünk, a játékosoknak átment, mit akarunk játszani.”

 

Az nb1.hu azt kérdezte Gera Zoltántól, hogy a pozitív tesztek utáni visszatérési protokoll hogyan működik az UEFA égisze alatt megrendezett tornáknál. Magyarországon ugyanis – egyébként nagyon helyesen – szigorúak az előírások. Aki pozitív tesztet produkált, az egy hónapig biztosan nem játszhat, a negatív tesztje után meg további kivizsgálásokon kell részt vennie, melyeken a szívműködést, vérkeringést, a tüdő kapacitását és a vér minőségit is ellenőrzik a szakemberek információink szerint. Ha minden lelet rendben van, akkor lehet csak fokozatosan visszatérni.

 

„Nem tudok sok minden mást mondani, mint azt, hogy a mi orvosaink szakképzettek és teljes mértékben megbízunk bennük. Vigyáznak az egészségünkre, miközben nehéz döntéseket kell meghozni, hiszen mindenki erre a tornára készült. Hangsúlyozom, megbízunk a szakvéleményükben, de a játékosok egészsége a legfontosabb.”

Hogyan lehet így felkészülni a meccsekre, miközben mindenki tudja, bármikor baj lehet – erről is mesélt Gera.

„Sokakon érezni, hogy izgulnak, nehogy kiessenek a keretből. Akik itt vannak, azok közül mindenkiben megbízunk, abban is, hogy jó játékkal rukkolnak elő. Nem nagyon változtatnánk a játékunkon, azt próbáljuk majd játszani, amit a legutóbbi két meccsünkön. Nagyon erős ellenféllel, Németországgal kezdünk. Fiatal a csapatunk, a játékosok hatvan-hetven százaléka a következő selejtezőben is játszhat majd. Sikerre éhes a társaság, várjuk, hogy elkezdődjön az első mérkőzés. Bízunk benne, hogy senki nem izgulja majd el a feladatát, illetve abban is, hogy a fiatalság nem hátrány, hanem előny lesz.

Zárt kapu ellenére jelenthet-e előnyt a hazai pálya. Mert az ugye egyértelmű, hogy drukkerek előtt mindig jobb játszani, pláne akkor, ha nekünk szurkolnak.

„Nagyon szerettük volna, hogy akár telt ház előtt játsszuk a meccseket. A hazai stadionok előnyt jelentenek, de a nézők hiánya meg hátrányt. Az álmunk az, hogy továbbjussunk, de a legfontosabb, hogy jó teljesítményt nyújtson a csapat, mindenki hozza ki magából a maximumot, az edzői stáb is, ha ez így lesz, elégedettek lehetünk. Az álmunk az, hogy majd továbbjussunk, de tisztában vagyunk azzal, hogy kik az ellenfeleink.”

A legtöbb esetben az edzők egy nappal az adott mérkőzés előtt tudják már, hogy kik alkotják a kezdőcsapatot. Gera elmondta, majdnem ő is így van most ezzel.

„Egy-két poszton van még kérdőjel, de majd meglátjuk, hogy ki, hogyan teljesít a mai edzésen, de kilencven százalékban már megvan, kik játszanak majd.”

M4 Sport: csodás bejelentés a határon túli nézőknek – NB1.hu

 

Mezei Szabolcs, az MTK játékosa is nagy várakozással tekint az Eb-re.
 
„Várjuk nagyon a meccset, nagyon erős ellenfél ellen kezdünk, de nem félünk. Bármire képesek lehetünk, szeretnénk bizonyítani. Nehéz, hogy sokan kiestek az alapcsapatból, a helyükre érkezők motiváltak. Két éven keresztül készült mindenki arra, hogy az Eb-n játszhasson, érthető, hogy sokan szomorúak azok közül, akik végül nem lehetnek itt.”

Egy évet csúszott a torna megrendezése, előny vagy hátrány ez – nagyon fontos kérdés ez.

„Jót tett a csapatnak a csúszás, mert mindenki állandóan játszik az NB I-ben és ez hasznunkra válhat.

Mezeitől az nb1.hu azt kérdezte, melyik meccset várja a legjobban.

„A románok elleni különleges mérkőzés lesz, igazi presztízscsata, de mindhármat nagyon várom, jó teljesítményt szeretnénk nyújtani mindegyik találkozón.”

Az sem mindegy, melyik mérkőzésen van a legnagyobb esélyünk a győzelemre.

„Papíron a románok ellen van, de a papírforma nem mindig válik be. Szeretnénk meglepetést okozni, németeket hollandokat megverni.”

Az MTK-nál német edzője van a középpályásnak, Michael Boris személyében.

„Külön nem beszéltünk, de büszke ránk és biztos vagyok benne, hogy szurkol nekünk.”

 

Mint ahogy az nb1.hu is kiemelten szurkol az U21-es válogatottnak is, mint mindegyik magyar csapatnak!
 

Az U21-es válogatott Eb-programja:

1. forduló (március 24.):
21.00: Magyarország–Németország (Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó)

2. forduló (március 27.):
18.00: Magyarország–Románia (Budapest, Bozsik Aréna)

3. forduló (március 30.):
18.00: Hollandia–Magyarország (Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó) 

FRISSÍTÉS:

17.01:

Kipróbálnád a sportfogadást? A legjobb helyen jársz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC