nb1.hu

Nagy változások jöhetnek a magyar futballban

Új korszak következhet.

A koronavírus miatt szünetelnek hazánkban is a bajnokságok. A Magyar Labdarúgó Szövetség az előző héten jelentette be, hogy határozatlan ideig leáll a magyar fociélet. A futballisták nem álltak le, otthon készülnek a folytatásra, de azt nem lehet megtippelni a jelenlegi helyzetben, hogy mikor indulhat be újra az NB I.

Dr. Horváth Gábor, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének főtitkára az nso.hu-nak elmondta, most az egészség megőrzése a legfontosabb. A szituáció több jogi és gazdasági kérdést is felvet. A futballisták otthoni munkavégzésre álltak át. 

"Egyelőre nem beszélhetünk vis maiorról, mert folyik munkavégzés, csak otthoni környezetben. Ez most még kezelhető, hiszen alig több mint egy hete állt le a bajnokság, persze a helyzet aszerint változhat, mennyi ideig marad a jelenlegi állapot. Ez olyan példa nélküli eset, amit nem szabályoznak a szerződések, és nem csak a labdarúgásban jelent problémát, hogy a munkavállalók nem tudják abban a formában ellátni a munkájukat, ahogy az a munkaköri leírásukban rögzítve van, számos területen ugyanez a helyzet. A HLSZ és tagjai előtt teljesen nyilvánvaló, hogy ebben a helyzetben mindenkinek ki kell vennie a részét a teherviselésből, játékosoknak, kluboknak egyaránt, de hogy ez milyen formában történjen, arról egyeztetni kell" – hangsúlyozta a HLSZ főtitkára, aki hozzátette, egységes megoldást kellene találni. Úgy véli, a játékosok nyitottak a tárgyalásokra. 

Fizetések: külföldön már intézkedtek, de mi a helyzet itthon? – NB1.hu

 

Dr. Horváth Gábor szerint nem szabad kapkodni. Arra is rávilágított, hogy abban nem lesznek partnerek, hogy bárki is saját előnyére használja fel ezt a nem mindennapi szituációt.

"Arról tudunk, hogy klubok között, az NB I-ben, illetve az NB II-ben már történtek konzultációk a helyzet kezeléséről, de az egyeztetések a játékosok szintjéig – három csapatot kivéve – még nem jutottak el. Ugyanakkor van olyan klub is, amely igyekezett megnyugtatni a futballistákat, hogy a jelenlegi helyzet egyelőre semmin sem változtat. Véleményem szerint kapkodni nem szabad, hosszabb távon fontos döntéseket kell meghozni. Egy olyan munkabizottságra lenne szükség, melyben a sportág szereplői, a szövetség, a játékosok és a klubok is képviseltetik magukat és az egymás iránti szolidaritás jegyében kidolgozzák a szükséges intézkedéseket. Azt azonban ehelyütt is hangsúlyozom, abban nem leszünk partnerek, hogy a vészhelyzetet manipulatív módon saját előnyére használja ki bárki. Az együtt gondolkodásban, a klub iránti szolidaritás vállalásában, a labdarúgás iránti elkötelezettségünk kimutatásában viszont számíthatnak ránk" – fogalmazott Horváth.

Dr. Horváth Gábor azt is kiemelte, hogy a koronavírus-járvány komoly változásokkal járhat. Szerinte semmi nem lesz már olyan, mint korábban. Arra is kitért, hogy pozitív hozadéka is lehet ennek a történetnek.

"Semmi sem lesz ugyanolyan, mint a járvány előtt volt, ez az időszak mindenkitől áldozatokat követel, de a pontos hatásokról most még nehéz beszélni, mert nem látjuk, meddig tart a jelenlegi szituáció, hogyan érinti majd ez a sportág finanszírozását, például itthon a taotámogatásokat, azon keresztül pedig az utánpótlást és infrastruktúrát. Ugyanakkor előrelépés történhet például jogi szinten, hogy a jövőben a sportolói szerződések kitérjenek az ilyen és ehhez hasonló esetek kezelésére. Változás történhet a közös felelősségvállalás terén. A HLSZ például már tizenöt éve javasolta, hogy a játékosok és a klubok közösen hozzanak létre egy bérgarancia-alapot, amelyhez ilyen esetekben hozzá lehetne nyúlni, válság esetén fedezetet nyújthatna, ám erre a felvetésre eddig nem mutatkozott fogadókészség. A magyar futballt az egyéni érdekek határozzák meg, de ez most egy olyan helyzet, amikor a közösségi érdek felülírhatja az egyénit. Elindulhatna egy együttgondolkodás, közös megoldáskeresés, ez lehetne a válság igazi pozitívuma" – zárta mondandóját Horváth.

Sport365.hu – Törőcsik és a Mágikus Újpesti Dózsa

 

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC