Fizetések: külföldön már intézkedtek, de mi a helyzet itthon?

Ügyvéd mondta el a jogi lehetőségeket.

Forrás:

Tegnap is foglalkoztunk már azzal, hogy a koronavírus-járványnak nemcsak egészségügyi, hanem súlyos gazdasági hatásai is vannak. Méghozzá az élet minden területén, így a labdarúgásban is.

A svájci Sion 9 játékosát elküldte, a Barcelona focistái már beleegyeztek a fizetéseik csökkentésébe, de a már ismert, azaz bejelentett példák közé tartozik Cristiano Ronaldo esete is, aki a Juventus játékosaként mostantól évi 10 millió euróval kevesebbet vihet majd haza. Persze kérdés, hogy meddig lesz ez így, de most akkor is ez van.

Az Inter a hétvégén olyan kezdeményezést indított el a legnagyobb klubok megkérdezésével és belegyezésével, hogy csökkentsék a játékosok fizetését, a kimaradó bevételek miatt. Ezekbe beletartoznak az elmaradó szponzori pénzek, a tévés-közvetítések hiánya miatt származó, illetve az elmaradt meccsek el nem adott jegyei utáni bevételek, arról nem beszélve, hogy az egyesületek által forgalmazott termékeket sem biztos, hogy éppen most veszi meg mindenki.

Koronavírus: csak egy csapat marad! - NB1.hu

 

Mint jeleztük, tiszta szívből reméljük, hogy senkinek nem kell már a világon mostantól megszorító intézkedéseket elszenvednie.

A Blikk viszont utánajárt, mi lehet itthon a helyzet, íme:

„– Bizonyára egy labdarúgó sem írt alá olyan szerződést, amely alapján a munkáltató egyoldalúan megváltoztathatná a megállapodás tartalmát, erre csak közös megegyezéssel van lehetőség. Mivel szünetelnek a bajnokságok, így a futballisták nem léphetnek pályára, vagyis nem dolgozhatnak, vélhetően csak alapbért kapnak, prémiumokról és egyéb juttatásokról le kell mondaniuk – magyarázta Viszló László ügyvéd. – A szakmát megosztja, mi számít vis maior esetnek, ha a koronavírus-járvány az lenne, a munkáltató akár azt is mondhatná, nem fizet semmit.

A magyar NB I-es focikluboknál is aktuális lehet a kérdés, hiszen akár tízmillió forint felett is fizetnek havi szinten egy-egy meghatározó játékosnak... A hírek szerint egyelőre nem vezettek be kényszerintézkedéseket, de nem tudni, mit hoz a közeljövő – egyelőre egyik egyesület sem közölt részleteket a Blikknek.

– A keret tagjainak élő szerződésük van, vagyis az egyoldalú módosítás nehezen elképzelhető. Ráadásul nem tudni, milyen hosszú szünetre kell felkészülni – mondta egy neve elhallgatását kérő egyesületi alkalmazott. – Előfordulhat például, hogy a klubok várnak két hónapot, aztán leülnek a futballistákkal tárgyalni. Egyszerűen muszáj egyezségre jutni a csökkentésről, mert ha nincs bevétel, a fizetést is nehéz kigazdálkodni. Van, akinek nyáron lejár a szerződése, másnak csak két év múlva, mindenki különböző alkupozícióban van. Az sem mindegy, hogy valaki kulcs- vagy éppen peremfutballista a keretben. A civil életben számtalan példát láthattunk már arra, hogy csökkentett fizetéssel meg tudják tartani az alkalmazottakat, ugyanis mindenki megértette, a teljes juttatással csődbe menne az adott cég, vállalat.”

Legfrissebb híreink