nb1.hu

Kitelepítés: Dibusz Dénes családnevének a nyomában

Történelmi oknyomozás a Felvidékről.

Dibusz Dénes.

De akár lehetne Dibuz Dénes is, de akkor nem biztos, hogy előbb a Pécs, majd a Ferencváros kapusa lenne, és akkor az sem következett volna be, hogy a Magyar Aranylabda díjátadó gálánkon az NB I legjobbjának választott kapusként köszönthettük volna Dibuszt.

A névváltozás mindig kemény dolog, hát még akkor, amikor ennek politikai/történelmi okai vannak. Ráadásul nem is akármilyenek.

Honlaptársunk, a felvideksport.hu történelmi oknyomozásából idézünk eléggé fontos részleteket:

A Komáromi járásban található város, Naszvad (2020.1.1-től kapta meg a városi rangot) gazdag történelemre tekinthet vissza. A legszomorúbb időszak kétségkívül a II. világháború után köszöntött be a Nyitra és a Zsitva folyók közötti síkságon elterülő településre. Az 1947-es és 1948-as esztendőkben a lakosság körülbelül 80 százalékának kellett elhagynia otthonát és Csehországban valamint Magyarországon folytatni életét.

A cseh területekre deportáltak hosszabb-rövidebb idő után visszatérhettek szülőföldjükre. Sokan hazaszöktek, sokan pedig a hivatalos rendelkezések meghozatala után lettek újra naszvadiak. Azoknak viszont, akiknek Magyarország volt a célállomás, a visszatérés lehetősége csak reménysugár maradt. Németh Gyula Naszvadiak exodusa című könyve részletesen taglalja a település történelmét, kiemelt figyelmet szentelve a második világégést követő időszaknak.

Az akkori kitelepítések bizonyos források szerint egyetlen más települést sem érintettek olyan súlyosan, mint Naszvadot. Az ellenben egészen biztos, hogy a legjobban sújtott faluk közé tartozott az egykoron teljesen magyar község is. 580 család, közel 3 000 ember kényszerült elhagyni otthonát. Helyükre Magyarországról és Romániából 280 szlovák családot, körülbelül 1 200 főt telepítettek be. A kitelepített családok nagy része Bács-Kiskun, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyében telepedett le. Utóbbi régió felé vette az irányt Dibuz Vilmos is, akinek unokája manapság a magyar bajnok focicsapat, az FTC kapuját őrzi.

 "A második világháború után történt meg ez a kitelepítés. Volt egy érdekes névváltozás is akkor. Eredetileg a nagypapám nevét még Z-vel írták. Amikor kitelepítették őket, akkor változott meg SZ-re a vezetéknevünk végződése. Baranya megyében, Teklafaluban telepedtek le több családdal együtt" – válaszolta portálunk kérdésére a kilencszeres magyar-válogatott futballista, Dibusz Dénes.

"Teklafalu – (horvátul Dekla, németül Tekladorf), 274 fős község a Szigetvári járásban. Hat naszvadi család letelepedéséről van adatunk." – olvasható a már említett Naszvadiak exodusa című könyvben. 

További, történelmi oknyomozás, Dibusz további gondolataival a linkre kattintva érhetőek el.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC