nb1.hu

A magyar válogatott kapusa ajánlotta be Rossi szélsőjét Angliában – interjú

Nézd meg a Boltonban lőtt gólját, ami után a válogatottba is meghívták.

Folytatódott Schön Szabolcs sormintája, aki harmadszor is külföldi csapathoz igazolt egy magyar klubtól. A Honvéd Akadémia neveltje alig 17 évesen az Ajaxhoz került, majd hazatérve az MTK-nál sikerült igazán megismertetnie magát a magyar szurkolókkal. Budapestről Dallasba hívta a sors, majd újra Magyarország, méghozzá a Fehérvár FC következett. A még mindig csak 24 éves balszélső augusztus 2-án a korábbi Premier League-klub Boltonhoz igazolt, ahol már gólpasszt is adott és gólt is sikerült szereznie.

Kerkez Milos sérülése után pedig ismét bekerült a magyar válogatott keretébe. Mint megtudtuk, a Wanderersnél már-már legendának számító Bogdán Ádám is segítette Schön átigazolását, a magyar játékos pedig nem is okoz csalódást, és reméli, hogy egy év múlva ilyenkor már a Championshipben futballozik majd.

Mi játszódott le benned, amikor először meghallottad, hogy a Bolton Wanderers szeretne szerződtetni?
Nem volt kérdés számomra, hogy mindent megtegyek az átigazolásért, hiszen ez egy nagyon nagy múltú klub, amely korábban a Championshipben és a Premier League-ben is szerepelt. Már első hallásra nagyon jól hangzott a megkeresés, és a játékosok kvalitása is tetszett, miután belenéztem néhány mérkőzés összefoglalójába is.

Buzsáky Ákost annak idején a Fehér Pelének hívták a Championshipben. Te mennyire emelkedsz ki a technikai tudásoddal, a lendületes játékoddal a harmadosztályból?
Az elmúlt mérkőzéseken szerintem jól sikerült teljesítettem, és úgy érzem, hogy meg tudtam mutatni a tudásomat. Szeretném ezt folytatni, minél több meccsen, minél jobban játszani.

Milyen poszton számít rád az edződ?
3-5-2-es felállásban játszunk, és a mester bal hosszú futóban számít rám.

Fehérváron előfordult, hogy védekezned is kellett, még balhátvédet is játszottál. A mostani csapatodnál hol van a hangsúly?
Egyértelműen a támadáson, egy nagyon támadó szellemű csapat a Bolton, sokat van nálunk a labda. A mester azt kéri, hogy minél feljebb helyezkedjünk, akár az ellenfél védővonalánál kérjük a labdákat, majd fussunk üres területekbe. De beadásokat is kér.

Egész életemben szélső támadó voltam, tehát a támadás közelebb áll hozzám. De az elmúlt másfél évben nagyon belejöttem a védekezésbe is, és úgy érzem, most már azt is egész jól meg tudom oldani.

Vonzott Anglia? Tinikorodban a Chelsea is érdeklődött irántad.
Ez így van, és most is egyértelműen külföldre vágytam. Bolton egy tökéletes hely, ahol sokat fejlődhetek és játszhatok, beélesítve a legjobb formámat.

Schön Szabolcs Bolton Wanderers Fotó: Getty Images
Fotó: Alex Dodd – CameraSport via Getty Images

Érezhető a boltoni futballéleten, hogy korábbi Premier League-csapatba szerződtél?
Teljes mértékben. A stadion 27 ezer férőhelyes, és szinte mindig telt ház van. A Bolton-szurkolók még mindig nagyon szeretik a futballt, az edzőközpont is nagyon kulturált, kiváló infrastruktúrával rendelkezik a csapat.

A korábbi válogatott kapus Bogdán Ádám talán a legszebb éveit töltötte Boltonban. Tudják a klubnál, hogy mindketten magyarok vagytok?
Igen, Ádám járt is a meccsemen, és a családi szektorban sokan felismerték őt, nem felejtették el. Éppen ő hívott a Boltonnal kapcsolatban, hogy lenne ez a lehetőség. Nagyon ajánlotta a csapatot, mivel ismer engem, és tudja, hogy balszélsőként beleillek a Bolton játékstílusába. Én pedig örömmel mondtam igent a klub hívására.

Jó hallani, hogy egy volt magyar játékos segített a honfitársának kiigazolni.
Nekem is jólesett ez a pozitív visszajelzés. Mutatja, hogy valamit jól csináltam az előző szezonban, ezért is kaphattam ezt az ajánlatot.

(A részletekről Bogdán Ádámot is megkérdeztük, erről az interjú alatt olvashatnak.)

A Shrewsbury Town ellen megszerezted az első angliai gólodat, amely ráadásul pontszerzést jelentett. Vártad már?
Nagyon örülök, mert már régen szereztem gólt, és picit frusztrált is voltam emiatt a mérkőzések közben, mivel a helyzeteim megvoltak. De mostantól, remélem, kiszakad a zsák, és jönnek a további gólok is.

Augusztus 18-a óta most játszott újra döntetlent a csapat, ezen kívül hullámzóan váltakoztak a győzelmek és a vereségek. De mostanság egyre több a diadal. Ez a Bolton igazi arca?
Egyértelműen a győztes mentalitás jellemez minket. A nézők és a klub részéről egyaránt az az elvárás, hogy a lehető legtöbb meccset nyerjük meg.

Tavaly nem sikerült feljutnia a csapatnak, idén mi az elvárás?
Az előző évben a playoff-döntőben, a Wembleyben sajnos kikapott a csapat, az egy elég peches mérkőzés volt.

A cél egyértelműen a feljutás a Championshipbe, lehetőleg a közvetlen másodosztályba kerülést jelentő első két hely valamelyikének a megszerzésével. De az sem tragédia, ha rájátszáson keresztül érjük el a célunkat, csak sikerüljön!

Nem kezdtük jól a bajnokságot, de most beindult a szekér, az előző négy meccsen 10 pontot szereztünk, ami tükrözi, hogy mit is szeretne elérni a csapat valójában.

Schön Szabolcs magyar válogatott Telki Forrás: MLSZ.hu
Fotó: MLSZ.hu

Hogyan osztjátok be az erőtöket a 24 csapatos League One-ban?
Valóban borzasztó hosszú a bajnokság, 46 mérkőzést rendeznek, biztosan lesznek negatív periódusok is benne, ez elkerülhetetlen. De éppen ez lesz a kulcs, hogy ezeket hogyan tudjuk majd átvészelni.

Én bízom benne, hogy inkább több jó sorozata lesz a csapatnak. Még nagyon az elején vagyunk, 9-10 kör után szinte még csak a tapogatózás időszakában.

Az esetek 50-60 százalékában heti két mérkőzésünk van, ez megterheli az embert mentálisan és fizikálisan is, de profin regenerál a csapat, mindent megtesz a stáb is, hogy minél frissebbek tudjunk lenni a soron következő mérkőzésre.

Gondolom, sajnálod, hogy nem játszottál az Arsenal elleni kupameccsen. Mi történt?
Sajnáltam én is, de az edző döntése volt. Abban a stadionban mindenki szeretne játszani, de nem csüggedek, mert tényleg nagyon sok meccsünk lesz. A bajnokikon pedig eddig minden egyes alkalommal kezdő voltam.

Schön Szabolcs magyar válogatott Telki Forrás: MLSZ.hu
Fotó: MLSZ.hu

Amikor először kerestelek Boltonban, még nem voltál tagja a válogatott keretnek, de most vagy úton Telkibe, miután bekerültél Kerkez Milos sérülése miatt. Meglepődtél?
Nagyon hosszú idő telt el az első kerettagságom óta.

Nagyon örültem a hírnek, hogy ismét beválogatott a Mister, én pedig rendkívüli futballéhséggel vágok neki az edzőtábornak.

Ha a dolgok jól alakulnak, akkor talán még valamennyi szerephez is juthatok valamelyik mérkőzésen, Hollandia vagy Bosznia ellen.

Bogdán Ádám: Látványos, hogy mennyire könnyen beilleszkedett

Bogdán Ádámot megkérdeztük, neki milyen szerepe volt abban, hogy Schön Szabolcs a Boltonhoz tudott igazolni.

„Részmunkaidőben dolgozom a klubnak, leginkább a közép-kelet-európai piacra szakosodva. Az én szerepem az volt, hogy felvegyem a kapcsolatot a játékosügynökével, a futballistával, és megnézzem, hogy a klub egyáltalán hajlandó-e eladni a játékost. Ha igen, mennyiért, illetve, hogy a játékos akar-e jönni. Az én munkám lényegében az volt, hogy az egyezséget minél könnyebben létrehozzuk” – nyilatkozta az NB1.hu-nak a 37 éves kapus, akinél ezek után Schön Szabolcs első reakciójáról érdeklődtünk.

„Tudta, hogy miről van szó, ismerte a Boltont, de az egy kis magyarázatra szorult, hogy miért lehet jó lehetőség a harmadosztályban futballozni. Elmondtam neki, hogy a Bolton célja egyértelműen a feljutás. Bár jelenleg a harmadosztályban szerepel a csapat, én nagyon bízom benne, hogy sikerül feljebb lépnie. A Wanderers nem kezdett jól, de azért nem is tragikusan.”

Tavaly a rájátszásban nagy meglepetésre alulmaradt a Wembleyben rendezett, Oxford elleni playoff-döntőben. Majdnem egy championshipes klubról beszélünk, komoly költségvetéssel rendelkezik, és ennek megfelelően erősíti a keretét

– fogalmazott Bogdán, aki azóta személyesen is látta Boltonban Schönt futballozni.

„Látványos, hogy mennyire könnyen beilleszkedett, nagyon kulturáltan játszik. Most gólt lőtt a hétvégén, előtte pedig egy gólpasszt is kiosztott. Stabilan szerepel a csapatban, és szerintem élvezi is a játékot. Az Arsenal ellen csak azért nem futballozott, mert arra a meccsre sokat változtatott a csapaton Ian Evatt menedzser. Lesz lehetősége bizonyítani a 46 bajnokin, ráadásul Boltonban belekerül egy olyan vérkeringésbe, amelyet nagyon sokan figyelnek.”

Bogdán Ádám a Liverpoolig jutott Angliában (fotó: Getty Images)

„Szívesen járnak az emberek a Bolton stadionjába, közel van a manchesteri repülőtér, könnyen megközelíthető a helyszín. Ráadásul óriási történelme van, amihez én is hozzá tudtam járulni egy kis ideig. Nekem könnyű volt ajánlani Szabit, mert ismerem, a klubot úgyszintén, így remélem, ez egy win-win szituáció lesz mindkét fél számára. Hogy bekerült a válogatottba, talán a boltoni szereplésének is köszönhető, hiszen itt nemzetközi tempójú meccseken játszik, és ez talán a legfontosabb.”

Bogdán 2007 és 2015 között 104 mérkőzésen védte a Bolton kapuját, 24 Premier League-mérkőzésen viselte a Wanderers mezét, a 2011-2012-es szezon végén a szurkolók az év játékosának választották. A magyar válogatottban 21 alkalommal szerepelt.

Kipróbálnád a sportfogadást? A legjobb helyen jársz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC