nb1.hu

Könyvbemutató: vannak, akik inkább futballszurkolók szerettek volna lenni, mint futballisták

Csepelről, Kispesten át a San Siróba.

Egy igazi futballszurkoló számára a labdarúgás nem csupán hobbi, hanem életstílus, amely rengeteg lemondással és áldozattal jár. Ezt az üzenetet adja át a Séra Attila eddigi életéről elkészült könyv, amely nemcsak a futballisták áldozatairól szól, hanem a szurkolók kitartásáról is, akik időt, energiát és pénzt nem kímélve követik kedvenc csapatukat. A könyv igazi magyar népmese és a népmese világnapján került bemutatásra.

Éld át a futball csodáját

Ahogy Séra az Éld át a futball csodáját bemutatóján hangsúlyozta: „Van, aki futballistának, van, aki futballszurkolónak születik.” Ezzel saját magára utalt, ugyanis egész életében elkötelezetten támogatta a Honvédot, és büszke arra, hogy végül a klub egyik meghatározó támogatója lett.

Séra Attila története igazán különleges, amit Nagy-Pál Tamás, a Nemzeti Sport videóriportere írt meg. Csepelen, egy lakótelepi panelben nőtt fel, és már gyerekkorában arról álmodott, hogy egyszer igazi futballszurkoló lesz. Eddigi életének történeteit most megjelent könyvében meséli el, amelyben betekintést nyújt a futballszurkolók életébe és áldozataiba.

Utazások a szurkolásért

Attila a Honvéd fanatikusaként kezdte pályafutását. Egy emlékezetes alkalommal, egy Paks-Kispest Magyar Kupa-csoportmeccs után, mivel egyedül utazott Budapestről, nem volt visszaúti járat, így felkéredzkedett a Honvéd csapatbuszára. Hazavitték. Hasonló élménye volt a Hódmezővásárhely-Kispest kupameccs után is, amikor azonban csak Szegedig tudták elvinni, mert a Honvédnak oda volt meghívása. Így Attila kénytelen volt a pályaudvaron éjszakázni.

Az egyik legjobb barátja hatására lett Inter-szurkoló, és olyan mérkőzéseken is járt, mint a Mourinho által vezetett Inter meccsei Moszkvában és Kijevben. Ez az időszak az Inter számára legendás volt, hiszen minden létező trófeát megnyertek, amit egy klubcsapat megnyerhet. Attila szerint az is lehetséges, hogy kedvenc csapata soha nem fogja megismételni ezt a sikersorozatot.

Tizenkilenc évesen azt gondoltam: ez lesz a munkám, én ezt szeretném csinálni. Mindenkit ide akarok hozni, hogy átéljék a futball csodáját. Megfogadtam, hogy bérletem lesz a San Siróban, és itt fogok lakni!”

Az azóta eltelt több mint 25 évben Attila ezt az álmát élte folyamatosan: bérletes lett, 4 évre Milánóban költözött, nagyjából 1300 meccsre vitt magyar szurkolókat, miközben személyesen követte végig az Inter (és a Milan) legnagyobb sikereit, a történelmi triplázást vagy éppen a 2023-as Bajnokok Ligája fináléját. És mennyi minden történt még vele azóta! Attilából, a Honvéd-ultrából Attila, az utazási iroda vezetője lett.

A kijevi mérkőzés különösen emlékezetes maradt számára. A madárinfluenza miatt szinte üres stadionban rendezték meg a találkozót, amelyről az utolsó pillanatban döntöttek. Ennek ellenére Attila vonatra szállt és elutazott a meccsre. Ugyanebben az idényben Moszkvában is jelen volt, ahol szintén kevés Inter-szurkoló tette tiszteletét. Ahogy ő mondja, „egy kézen meg lehetett számolni, hányan voltunk ott a két BL-meccsen.”

A fanatikus számára a 2010-es év maradt a legemlékezetesebb, amikor az Inter megnyerte a Bajnokok Ligáját, az olasz bajnokságot és Szuperkupát és az európai Szuperkupa-döntőt is.

Rudolf az utazó szurkoló

A könyvbemutatón Rudolf Gergely, a 28-szoros korábbi magyar válogatott futballista is megszólalt, aki az előszót írta a könyvhöz. Rudolf elmesélte, hogyan utazott együtt Attilával Milan-meccsekre, és hogy barátságuk az együtt átélt élmények során formálódott.

Kiemelte, hogy amikor befejezte játékos-pályafutását, azonnal elkezdett meccsekre járni szurkolóként, és Attilától tanulta meg, milyen áldozatokat kell hozni ahhoz, hogy valaki valóban elkötelezett szurkoló legyen. Rudolf szerint ez az áldozat hasonló a futballisták áldozataihoz. Hozzátette, egy Milan-meccs alkalmával, a San Siro előtt találkoztak először. Azóta utaznak együtt. Gersa hozzá is tette, amikor Rudolf először jelentkezett az utazásra, a Wikipédián ellenőrizte le a jelentkező születési évszámából, hogy tényleg a korábbi válogatott futballista az.

Szoboszlai-hatás

A bemutatón szó esett Szoboszlai Dominik híres góljáról is. Ezt az AC Milan-Liverpool BL-meccsen szerezte máajdnem két hete. Különösen emlékezetes volt Attilának, hiszen magyar játékosként szerzett találatot egy olasz stadionban, ahol Attila bérletes volt. Megemlítette, hogy a nyáron Milák Kristófról kérdezték a Milan ultrái, később a Fiorentina-Puskás Akadémia meccsről, majd Szoboszlai Dominikról is szó esett. Rudolf hozzáfűzte, hogy a magyar labdarúgás érdeke, hogy minél több magyar játékos szerepeljen az ilyen fontos mérkőzéseken.

Séra Attila könyve rávilágít arra, hogy a futballszurkolói élet nem csupán a mérkőzések körül forog, hanem az utazások, az áldozatok és a közösségi élmények is központi szerepet játszanak benne. A futballisták és a szurkolók egyaránt óriási energiát fektetnek szenvedélyükbe. Ahogy a könyvbemutatón is elhangzott, mindez megerősíti azt, hogy a futball több mint játék – ez egy életforma.

Ez a könyv minden futballrajongó számára ajánlott, akik átérzik a szurkolói élet kihívásait és örömeit.

És teljesen mindegy, hogy az olvasó melyik csapat vagy csapatok szurkolója.

Kipróbálnád a sportfogadást? A legjobb helyen jársz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC