nb1.hu

Tényleg életben maradhat a Haladás, de ehhez továbbra is kellenek a fanatikus szurkolók

Küzdelmes a harc, de vannak új fejlemények.

Továbbra sem lehet biztosan tudni, melyik osztályban és milyen háttérrel folytatja a Haladás. A szombathelyiek a pályán kiharcolták az NB II-ben maradást, de anyagi nehézségek miatt egyelőre egyik osztályra sincsen versenyengedélye a Haladás Kft-nek. Az idő sürget, mert hamarosan kezdődnek a bajnokságok. Utánajártunk, mi a helyzet most Szombathelyen.

NEM LEHETETT ANKÉT

„Egy hete kellett volna megtartani a Haladás taggyűlését, amely tiszta vizet öntött volna a pohárba. Arról kellett volna dönteni, hogy melyik osztályban indul a csapat a hamarosan kezdődő bajnokságban” – jelentette a Nyugat.hu Haladásra specializálódott aloldala június 25-én.

A Haladásért mindig, mindenhol tiszta szívvel kiálló szervezett csoportok vezetői ezért szurkolói találkozót hirdettek az említett napra. Nem nevezhették ankétnak, mert ahhoz hivatalosan nem volt joguk.

Az összejövetelen a város vezetése képviseltette magát, de a tulajdonos, Homlok Zsolt és munkatársai nem jelentek meg. Nemény András polgármester az eseményen elkötelezte magát a Haladás megmentése mellett.

A Nyugat.hu beszámolója szerint először tisztázni kellett a jelenlegi helyzetet: Szombathely milyen indulási jogokkal rendelkezik. Az Illés Akadémiának van egy megyei első osztályra szóló licence, és a Homlok Zsolt vezette Haladásnak is.

Az eddig az NB II-ben játszó csapatnak nincs játékengedélye, a Kft. fizetésképtelen, a játékosok nagy része már máshová igazolt.

Nemény András hosszú távú terve egy önkormányzati cég létrehozása, amelyben az Illés Akadémia és a HVSE is tulajdonos lenne (esetleg a szurkolók is). Ez a cég örökölné a klub több mint száz éves múltját, és megkapná a HVSE megyei indulási jogát, ahonnan újra lehetne építkezni.

Így tudna elindulni a Haladás a negyedosztályban és így lehet NB II-es a Békéscsaba

CSOPORTOK EREJE

Arról, hogy mi a helyzet most a Haladásnál, és mi várható, Keringer Zsoltot, a Haladás Szurkolói Kör elnökét kérdeztük.

Miért nem lehetett ankétnak nevezni a találkozótokat?
Mert azt csak a Haladás Kft. nevezheti el annak. Ezért neveztük szurkolói találkozónak, amit a négy csoportunk szervezett meg. Ez a négy csoport jóban-rosszban összetart. Megfogadtuk, hogy mindent megteszünk a Haladás megmentéséért. Ezért lépünk fel közösen mindenhol. Ezért kezdeményeztük az összejövetelt, amelyre Homlok Zsolt tulajdonost is meghívtuk. Ő azonban eltűnt, azóta sem tudunk róla semmit.

Hogyan képzelitek el a jövőt? Homlok Zsolttal vagy nélküle?
A szurkolói közösség véleménye szerint az lenne a legjobb, ha a HVSE, mint történelmi, tradicionális klub működtetné tovább a Haladást. Homlok Zsolt és munkatársai semmilyen formában nem lehetnének tagjai az új felállásnak.

Azok a játékosok, akik jelen voltak a megbeszélésen, ugyancsak kinyilvánították, hogy nem szeretnének tovább együttműködni Homlokkal és embereivel. Ezért továbbra is tiszteletteljes kérésünk hozzá és társaságához, hogy hagyják el a szombathelyi labdarúgást és lépjenek ki belőle.

Tarján Patrik, Jancsó András és Szakály Attila úgy döntöttek, hogy maradnak. Hogyan értétek ezt el náluk?
Ilyen mélyen még soha nem volt a Haladás. Az NB III szele is csak megérintette a klubot, de még a harmadosztályban sem szerepelt. Ahhoz, hogy ők maradjanak, a kötődésük mellett a szurkolók szeretete és ráhatása is kellett. Mindhármuknak volt ajánlata, háromszor többet is kereshettek volna. Viszont itt nőttek fel, ezért a szívükre hallgattak. Az összejövetelen a sok helyi tehetséget kinevelő Illés Akadémia is képviseltette magát, akik egyértelműen kinyilvánították, hogy a Haladás utánpótlás nevelésben kívánnak a jövőben is együttműködni a várossal és a HVSE-vel is. Nem kívánnak semmilyen olyan szerepet felvállalni, melyek miatt már az elmúlt évtizedben voltak komoly nézeteltérések a szurkolók és az akkori szereplők között. A tiszta viszony megteremtéséhez nullára kellett redukálni ezeket.

A FRÁNYA POLITIKA

Nemény András polgármester nyilvánvalóan az egyik politikai oldalhoz tartozik. Ez érdekel titeket?
Mi szurkolók sosem politikai alapokon szerveződünk. Egy közös „szerelmünk” van az pedig a Haladás, ennek tükrében pedig kölcsönösen tiszteljük is egymást!
A polgármester kinyilvánította, hogy lesz Haladás, az önkormányzat vállalja a rá eső részt. Ez egy nagyon fontos fejlemény.

Mindenkinek végre tudomásul kell vennie, hogy a szurkolók nem politikai alapon döntenek és ahogy említettem már nekünk a Haladás a fontos és nem az, hogy „ki a jó vagy a nem jó”. Nem érdekel minket, hogy a város vezetője honnan érkezett és „úgymond miben hisz”, csak az számít, hogy mit és hogyan tesz az imádott csapatunkért. A Haladás nem politikai, hanem városi, megyei ügy. Csak ez számít nekünk.

A polgármester elképzelése a gyökerekhez visszanyúlva a HVSE, Illés Akadémia és a város közösen lépjen fel a szurkolókkal együttműködve a jövő Haladásának és utánpótlásának felépítése érdekében. Nagyon fontos, hogy az Akadémia kinyilvánította, hogy számára az a legfontosabb, hogy tehetségeket nevelhessen a majdani másodosztályú vagy élvonalbeli Haladásnak. Természetesen a magasabb osztály eléréséhez nyitott az ajtó minden segíteni akaró leendő szponzornak, esetleg résztulajdonosi szerepkör felvállalónak. Ez a szurkolók többségének elfogadható koncepció.

Mit köszönhetett az elmúlt évben a szombathelyi közösség az akadémiának?
Kiderült, hogy ha nem lett volna, akkor már rég bebuktunk volna. Fizette például a buszt, a mosást, a pályahasználatot, miközben a futballisták és edzők nem kaptak fizetést. Szegedre például úgy tervezte az utazást a csapat, hogy a játékosok saját autóikkal mennek. Az akadémia az indulás előtti délután intézett buszt és fizette is.

A szenvedély napjai: többfrontos küzdelem a Haladás életben maradásáért

Hamarosan el kellene kezdeni a felkészülést a következő bajnokságra, annak ellenére, hogy még nem lehet tudni, melyik osztályban indul a Hali.
A felkészülés a jövő héten veszi kezdetét. Lesz néhány igazolás is, és ebből a szempontból mindegy, hogy a harmadosztályban vagy a megyében folytatjuk. A csoda a harmadosztály lenne. A polgármester megígérte, hogy a következő közgyűlésre beviszi a Haladás ügyét. Bízunk benne, hogy minden szükséges jogi lépés meglesz a túlélésünkhöz. Alakulnak a dolgaink, de a helyzetünk továbbra sem egyszerű.

Fontos tudni, hogy a szurkolók egyben látják az egész Haladást, a felnőtteket és az utánpótlást is. Azt javasoljuk minden szombathelyinek, hogy fogjunk végre össze, mert másképp nem lehet. A polgármester azt is megígérte, hogy a szurkolók nélkül semmit nem lép. Ez is az összefogás jele.

TOVÁBBI JELEK

A Haladással kapcsolatban a savariaforum.hu is fontos fejleményeket osztott meg. A honlapnak a területtel megbízott önkormányzati képviselő Czeglédy Csaba osztotta meg a legfrissebb fejleményeket.

A LEVÉL

„A polgármester az ankét után levelet írt a Haladás VSE elnökségének, amelyben vázolta nekik az ott elhangzottakat és kérte, hogy 1%-os tulajdonrészt fogadjanak be a Sportiskolából, ezzel pedig nyíljon meg az út az előtt, hogy a HVSE átadhassa az indulási jogot. Szántó Erzsébet, klubmenedzser válaszában azt írta, hogy elhamarkodott és felesleges lépés lenne, és nem élnének vele, azonban az önkormányzati többségű tulajdonú közös futball kft alapításával egyetértenek, az erről szóló szándéknyilatkozat elfogadását jövő héten az elnökség elé viszik.

A HVSE elnökségi ülésén az önkormányzat arról szóló döntést is szeretne, hogy a labdarúgó szakosztálynak legyen külön bankszámlája, ahová az önkormányzat erről szóló döntés esetén a támogatást tudná folyósítani. Ezen felül szeretnénk, ha az önkormányzat által delegált egy-egy személy az elnökség, illetve a felügyelő-bizottság tagja lehetne. Ha a folyamat elindul, akkor a decemberi bajnoki szünetben át is kerülhetne a HVSE-től a közös labdarúgó kft-be a megye 1-es indulási jog.

A csapat marad ugyanaz, csak a versenyeztető jogi személy fog változni. Amennyiben a Haladás VSE elnöksége a következő ülésen úgy dönt, hogy a szakosztály nyithat külön bankszámlát, delegálhatnak elnökségi tagot és felügyelő bizottsági tagot, az önkormányzat meg tudja alapítani a focicsapatot üzemeltető céget és ebbe beszáll a HVSE, valamint az Akadémia is, akkor ez járható lesz.

CÉL AZ NB III

A cél az, hogy mihamarabb legalább NB III-as csapata legyen Szombathelynek. Ennek megfelelően minden ésszerű támogatást megadunk mind az Akadémiának, mind pedig a Haladás VSE-nek, nyilván az önkormányzat anyagi lehetőségeinek keretei között.

Mindez nem csak a szurkolók, hanem az utánpótlás csapatokban focizó sok száz gyermek és fiatal jövőképe miatt is fontos. Az önkormányzatnak feladata az elősegíteni, támogatni, hogy minél több gyermek, fiatal rendszeresen sportoljon. Lehet a focit szeretni vagy nem szeretni, de ettől még tény, hogy ez vonza be a legtöbb gyermeket, fiatalt a sport világába.

SZAKMAI STÁB

A HVSE szakmai vezetője, a csapat edzője, Szenci Imre volt megbeszélésen polgármester úrnál és igen jó benyomást tett rá. Én is azt gondolom, ahogyan eddig, ezután is jó kezekben lesz nála a csapat. A már bejelentett játékosok komoly erősítést jelentenek a megyei 1-ben. Beszélve az edzővel azt gondolom, hogy maximum még 1-2 játékos érkezésére lehet számítani.”

Ugyancsak a Halival kapcsolatos információ, hogy a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. 2024. Július 9-én (kedden) 15.30-kor órakor tartja taggyűlését.

Kipróbálnád a sportfogadást? A legjobb helyen jársz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC