nb1.hu

A szenvedély napjai: többfrontos küzdelem a Haladás életben maradásáért

Minden megvolt a szombathelyiekben, amit meg kellett tenniük a csapatukért!

Többet irányította a játékot hétfőn este a feljutásért harcoló Vasas az Illovszky Rudolf Stadionban a bennmaradásáért és a túléléséért harcoló Haladásnál.Mégis elmondható, hogy a szombathelyiek több ok miatt is megérdemelhették volna, hogy megszerezzék az egyik pontot. A mérkőzés után Bosnjak Pedrag megbízott vezetőedző úgy beszélt a Haladásról, mintha a gyermeke volna.

KIINDULÓPONT

Olyan időszakon megy keresztül a Haladás, amit egyetlen szurkolója sem érdemel meg. Azok a játékosai és edzői és vezetői sem, akiknek egyébként nemcsak megélhetés, hanem szívügyük is szeretet és féltett klubjuk. Mert az ízig-vérig szombathelyieknek az utóbbit is át kell szenvedniük, túl kell valahogy élniük.

És a Haladás fanatikusai hétről hétre bizonyítják is, hogy bizony bármit képesek megtenni a klubért. És nemcsak a pályán, hanem azon kívül is.

A klub nehéz anyagi helyzete és az, hogy emiatt még NB II-es versenyengedélye sincsen a következő kiírásra, még feszültebbé tette a helyzetet, mintha csak az eredménysor okozna problémát. A Haladás sorsának az alakulását az NB1.hu igyekezett napra, de ha kellett, órára készen nyomon követni. A linkre kattintva visszakereshetőek a most nem felsorolandó fejlemények.

A hétfő viszont kiemelt nap lett volna eleve a szombathelyi fanatikusok életében. Ahhoz a klánhoz tartoznak a szervezett szurkolói szubkultúrában, melynek tagjai Magyarországról még az örök barát kispestiek, de a szegediek és a kecskemétiek is. Ez a csoport finoman fogalmazva sem szívleli az angyalföldieket. Az érzés kölcsönös, pláne a Kispest miatt.

A korábbi Haladás-játékos gólja három pontot ért a Vasasnak

A Vasas elleni meccs és amiatt, mert sokan attól féltek, hogy a hétfői lesz a Haladás utolsó mérkőzése, eleve sokan indultak volna Angyalföldre szurkolni a Haladásnak. Ha a Honvéd nem játszik, a kispestiek mindig velük tartanak a Fáy utcába. Kecskemétiek is voltak velük. A találkozót viszont a Vasas nyerte meg 1-0-ra.

MECCSNAPON

A rend fenntartásáért illetékes szakemberekkel és szemtanúkkal folytatott háttérbeszélgetéseink szerint a vendégeknek szorítók már a meccs előtt akcióba lendültek. Egyszer egy vendéglátóipari egységnél, utána az egyik hazai bejáratnál is. Utóbbi helyszínen a biztonságiakkal találkoztak a maszkosak, majd érkeztek a rendőrség egységei is. Utóbbiak könnygázt is bevettetek, úgy hírlik, hogy egy rendbontót elő is állítottak.

A szombathelyi fanatikusok a közösségi médiában a találkozó előtti napokban tett kőkemény megnyilvánulásaikat a tulajdonos Homlok Zsoltnak és az azóta már távozó ügyvezetőnek, Szántó Erzsébetnek címezték. A kezdésig, de azóta is, végig aktívak maradtak. Azt is előre tudatták a közvéleménnyel, hogy a kispesti és a kecskeméti barátaik is velük tartanak majd.

A SZURKOLÁS

A találkozón szenvedélyesen szurkoltak. A lelátóról is jelezték a játékosoknak és a stábtagoknak, és persze a külvilágnak is, hogy a legvégsőkig kitartanak a Haladás mellett (aznap este is). Végig biztatták a kedvenceiket, miközben a Vasast és a szurkolóit és keményen froclizták. A válasz sem maradt el, de az angyalföldiekkel majd egy külön riportban foglalkozunk a következő napokban. Mégpedig azért, mert a Vasas két fordulóval a vége előtt 1 ponttal előzi meg a már nem feljutó helyen álló, harmadik ETO-t. A két csapat hétfőn este Győrben mérkőzik meg egymás ellen.

A lefújás után sem maradt abba a szeretetnyilvánítás, legalábbis a zöld-fehérek irányába. Jova Levente, a Vasas kapusa kapott bőven sört a nyakába. A sajtóhelyről az látszott, hogy nem provokálni akart, hanem éppen ellenkezőleg. A szombathelyiek viszont ezután is éltették tovább az övéiket, a kispestiek a Vasas védőjét, Baráth Botondot is, aki a kispesti akadémia neveltje.

A Haladás fanatikusainak a keddi megnyilvánulásaiból az szűrődik le, hogy reménykednek abban, hogy a hétvégén, az Ajka ellen ismét pályára lépnek a kedvenceik. Ha ez valóban így lesz, akkor arra ösztönöznek mindenkit, hogy minél többen látogassanak ki a meccsre szurkolni a Halinak.

EGYEZTETÉSRE!

Miközben a csapat jelenével is továbbra is élénken foglalkoznak. Ezt jelzi az alábbi bejelentésük:

„Tisztelt Szurkolótársaink!

Az elmúlt héten hivatalosan megkerestük, mint szervezett szurkolói csoportok (GWA, GKG, Dogs Elite, HSZK) a Klub többségi tulajdonosát, hogy részt vehessen a delegáltunk a május 15-i tulajdonosi egyeztetésen és a május 28-i taggyűlésen.

Sajnos eddig Homlok Zsolt úr nem válaszolt levelünkre, ezért hivatalos levélben a kis tulajdonosok (Illés Akadémia, Önkormányzat) közbenjárását kértük a részvételünk érdekében!

Nagyon bízunk abban, hogy a kis tulajdonosok támogatni fogják kérésünket!

Soha nem adjuk fel…..

Hajrá Hali!”

Az NB1.hu úgy tudja, hogy a találkozó lefújása után a biztosításért felelős emberek közül magához a szurkoláshoz többen is gratuláltak a szombathelyieknek. A lefújás után mindenki nyugodtan távozott az Illovszky Rudolf Stadionból.

További fontos fejlemény, hogy Bosnjak Pedrag, megbízott vezetőedző azt mondta a szurkolóknak, hogy ők mindenképpen játszani szeretnének az utolsó két fordulóban. Úgy tudjuk, a szakmai stáb ennek szellemében kezdte már meg a felkészülést az újabb fontos bajnokira.

A KEDVENC VÁLASZAI

Bosnjak a találkozó után átszellemülten értékelte a mérkőzést. Többször is párás tekintettel, elcsukló hangon, de mégis végig szenvedélyesen válaszolt.

Ilyen helyzetben, ilyen meccset nem könnyű nyugodtan értékelni.
Nehéz mérkőzés várt ránk, tudtuk, hogy a Vasasnak is mennyire fontos a három pont megszerzése. Nekünk is fontos lett volna az ismert okok miatt. Le a kalappal a játékosaim előtt, minden tiszteletem az övéké, hogy így hajtottak. Mindig is a játékostársaim maradnak. Az első tíz-tizenöt percben jól kezdtünk, majd a hazaiak átvették a játék irányítását. Nagyobb sebességre kapcsoltak, gratulálok nekik a három pont megszerzéséhez. Jó meccset játszott a két csapat, nagy volt a taktikai küzdelem. Gera Zoltánnal csapattársak voltunk a Ferencvárosban és a magyar válogatottban is. Jól ismerem, sok sikert kívánok neki a munkájához. A második félidőre úgy jöttünk ki, hogy változtattunk a taktikánkon, más rendszerben futballoztunk tovább. Középen a védekezésben nem teljesítettünk úgy, ahogy kellett volna. Az utolsó húsz percben három-öt-kettőre váltottunk, próbáltunk fejleszteni a támadójátékunkat. Ez a változtatás bevált, de sajnos nem tudtunk kiegyenlíteni. Van még két meccsünk, nincs más választásunk, megyünk tovább!

A Haladás játékán és a játékosok hozzáállásán nem látszott, hogy kiesési gondjaitok lennének. Mi volt a legfontosabb, amit a kinevezésed után kértél annak tudatában, hogy pár napotok van ilyen helyzetben felkészülni a Vasas ellen?
Azt a mentalitást próbáltam nekik átadni, amit húsz éve képviselek, különösen azóta, amit a Haladásnál átéltem. Szeretek focizni, az agresszív játék híve vagyok. Látszódott, amit kértem, erre büszke vagyok, de a játékosaimnak jár a dicséret.

Tizenkét éve vagyok a Halinál, nagyon nehezen élem meg a fejleményeket. A fél életemet itt a klubnál éltem le.”

Meccs után, mit mondtál a játékosoknak?
Hogy jól reagáltak a taktikai váltásra a félidőben. Az utolsó húsz percben az is kijött, hogy tudnak futballozni. Szívből remélem, hogy megoldódik a Haladás helyzete, de azt is, hogy valamennyi játékostársamnak legyen csapata a továbbiakban. Az lenne a legjobb, ha ez a Haladásnál folytatódna.

Gratulálok a szurkolóinknak. Köszönjük a kispesti és a kecskeméti drukkereknek is a támogatásukat. Azt kérdezték tőlem a lefújás után, hogy játszik-e a csapat a következő két fordulóban. Azt válaszoltam nekik, hogy ez nem kérdés, mert biztos, hogy a pályán leszünk.

Biztos, hogy ezzel a meccsel indult el az edzői karriered. Kértél változtatást már a meccs előtt, a szünetben és a hajrára is. A legvégén a párharcokból sokkal jobban jöttetek ki.
Öt napom volt felkészíteni a csapatot. Ennyi idő alatt csak kicsi, de nagyon fontos változtatásokat lehet eszközölni. Próbáltam belenyúlni, mert láttam, hogy hol nem voltunk eddig stabilak, de nem szabad kezdésnek sokat változtatni. Extrém szituáció zajlik körülöttünk. A játékosokon is látszott az első félidőben, főleg a meccs elején, hogy kapkodnak. Gyorsan akartak túljutni az adott pillanatban bekövetkező feladataikon. Még nehezebben kezelhető lett a helyzet, amikor érkezett a hír, hogy nem kaptunk versenyengedélyt a következő bajnokságra. Ilyenkor természetes, hogy mindenki elgondolkodik azon, hogy mi lesz a jövő, mi lesz így a családdal.

Fotó: Simon Zoltán

Kezdő edzőként ennél nehezebb feladattal aligha lehet indítani. Amikor elvállaltad, játékos vagy edzői szemmel kezdtél el gondolkodni az előtted álló feladatokról?
Ha még nehezebb lenne a helyzetünk, akkor is elfogadtam volna a Haladás felkérését. Mindent szívből csináltam eddig a Haladásért. Most is szívből beszélek. Nem tudok másképpen viselkedni. Nálam nincs olyan, hogy fehér vagy fekete. Nem beszélek mellé. Nagyon nehéz helyzetben vettem át a csapatot. Sok olyan mérkőzésen léptem pályára játékosként, amikor szintén nem volt könnyű.

Semmit nem kaptam ingyen. Lehet, hogy mindaz, amin eddig átmentem, segített abban, hogy tudjam kezelni azt, ami most van. Egyértelmű, hogy játékosfejjel álltam neki a munkának. Ilyen is fogok mindig maradni. Aki ilyen karrier után van, annak edzőként is a játékosok fejével kell tudnia gondolkodni.

A Haladás a következő körben az Ajkát fogadja (remélhetőleg a gyakorlatban is). Kedden, azaz ma, tulajdonosi tanácskozás.

A helyzet tehát továbbra is képlékeny…

EMLÉKEZTETŐ

NB II, 32. FORDULÓ

VASAS FC–SZOMBATHELYI HALADÁS 1–0 (1–0)
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion, 1865 néző. Vezette: dr. Csonka Bence (Csatári Tibor, Berényi Ákos)
VASAS: Jova L. – Pávkovics, Baráth B., Ódor M. – Bakti (Girsik A., 62.), Hinora (Vida M., 83.), Berecz Zs., Urblík J., Doktorics – Radó (Bukta, 73.), Tóth M. Vezetőedző: Gera Zoltán
HALADÁS: Pálfi – Nyíri V. (Csernik, 74.), Jagodics M., Ene, Bolla G. – Horváth R., Rácz B., Zvekanov (Szakály A., 80.), Erdei C., Szijjártó Á. (Katona I., 74.) – Mohos (Kelemen M., a szünetben). Megbízott vezetőedző: Bosnjak Predrag
Gólszerző: Doktorics (28.)

nb2 Tabella M GY D V GK P
1.NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC KFT.34 24 7 3 42 79
2.ETO FUTBALL KFT.34 22 3 9 28 69
3.VASAS FC KFT.34 19 10 5 39 67
4.SZEGED 2011 KFT.34 15 15 4 12 60
5.GOLD-SPORT SZOLGÁLTATÓ KFT.34 15 7 12 10 52
6.GYIRMÓT FC KFT.34 12 13 9 4 49
7.SOROKSÁR SC KFT.34 12 9 13 -5 45
8.BUDAFOKI MTE LABDARÚGÓ KFT.34 12 8 14 -7 44
9.HONVÉD FC KFT.34 11 11 12 3 44
10.KBSC LABDARÚGÓ KFT.34 11 11 12 -4 44
11.F.C. AJKA KFT.34 13 4 17 -3 43
12.FC CSÁKVÁR KFT.34 12 7 15 -6 43
13.BVSC LABDARÚGÓ NONPROFIT KFT.34 10 8 16 -13 38
14.SZOMBATHELYI HALADÁS KFT.34 9 11 14 -10 38
15.PMFC-LABDARÚGÓ NONPROFIT KFT.34 8 12 14 -19 36
16.TISZAKÉCSKEI LC KFT.34 7 13 14 -7 34
17.BFC SIÓFOK KFT.34 8 7 19 -24 31
18.MTE 1904 KFT.34 5 6 23 -40 21

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC