nb1.hu

Slovan-veréssel engesztelné a DAC-szurkolókat a magyar tehetség

A tökéletes Eb-selejtezős rajtot vett U21-es válogatott védője, Csinger Márk szerint Belgium és Spanyolország sem verhetetlen. Interjú.

Kazahsztán, majd Málta ellen összesen hat pontot szerzett a magyar U21-es válogatott, ráadásul egyetlen gólt sem kapott. De a védelem oszlopos tagja, Csinger Márk is jól tudja, hogy a java még hátra van, hiszen a folytatásban Skócia, majd a bivalyerős spanyol és belga csapat ellen kell ismét bizonyítani a korosztályos Eb-selejtezőkön. A 20 éves védő szerint azonban képes lehet a meglepetésre Gera Zoltán együttese. Csinger Márk idén a szerencsének is köszönhette, hogy bekerült a DAC védelmébe, de ha már ott volt, megragadta az esélyt, és bebizonyította, hogy fiatal kora ellenére bátran lehet rá számítani.

A magyar támadók tették a dolgukat, de azért le kellett hozni nullára a máltai, előtte pedig a kazah meccset is. Kemény meló volt, hogy ne kapjunk gólt egyik mérkőzésen sem?
Hátul megvoltunk, kompaktak voltunk, lehetett látni, hogy nem volt sok helyzetük az ellenfeleknek. Szerintem nagyon jól megoldottuk a védőmunkánkat.

Mennyire tetszett a támadók, a duplázó Kocsis Dominik és az egy gól-két gólpasszig jutó Kovács Mátyás produkciója?
Mindig öröm, amikor vezetünk, gólokat szerzünk, nagyon jól játszottak, és jöttek is a gólok nekik.

Kocsis Dominiknek egy támadás során még a cipője is leesett, szóval látszott a küzdeni akarás.
Természetesen nem akartunk megállni, minél több gólt szerettünk volna rúgni. Ő is erre törekedett, és mindent megtett ezért. Szerintem, ha úgy adódik, cipő nélkül is berúgja a labdát.

 

U21 Málta-Magyarország Forrás: MLSZ.hu
Forrás: MLSZ.hu

A gyors magyar gól után kellett-e változtatni bármit, hogy megmaradjon a magyar dominancia?
Nem, szerintem az egész meccsen mi domináltunk. Az volt a terv, hogy gyorsan rúgunk egyet, de arra egyből rá kell rúgni a másodikat. Az első félidő végére ez össze is jött, aztán próbáltunk ugyanúgy játszani tovább. Szerintem végig jól játszottunk

Gera Zoltán szövetségi edző mivel volt elégedett, és mivel nem?
Hogy mivel nem, azt nem mondta el. Gratulált a csapatnak, mivel hoztuk, amit megálmodtunk, hat ponttal zárjuk ezt a két meccset. Jó játék volt, nem kaptunk gólt, de sokat rúgtunk, a kapitány dicsérte is a csapatot.

Két meccs, hat pont, de most jön a java. A legtöbben azt mondják, a belgák, spanyolok ellen nem sok esélyünk lehet. Rá lehet cáfolni a kétkedőkre?
Persze. Azt lehet tudni, hogy mindkét csapat nagyon erős, de mi kitesszük majd a szívünket a pályára, mert nyerni szeretnénk.

Amikor láttad őket játszani, félsz volt benned, vagy az, hogy verhetők?

Bármi is lesz, szerintem örülni kell, hogy két ilyen erős csapat ellen futballozhatunk. Ha nyerünk, akkor később már nem tudnak lenézni minket, hiszen azzal bebizonyítjuk, hogy igenis jó csapatunk van. A cél ezért nem is lehet mást, mint a győzelem.

De előtte még, a következő Eb-selejtezőn Skócia lesz az ellenfél. Mire számítasz?
Úgy megyünk ki a pályára, hogy győzni szeretnénk. Ezért mindent meg fogunk tenni, és szerintem reális esélyünk is van rá. A skótoké is jó csapat, de taktikailag is hasonlóan kell majd játszanunk, mint az első két meccsen. Gólokat rúgni, jól védekezni, és akkor nem lehet gond.

Csinger Márk, DAC, U21-es válogatott, Fotó: dac1904.sk
Fotó: dac1904.sk

Figyeled-e azokat a társaidat, például Kerkez Milost vagy Balogh Botondot, akik fel tudnak játszani a felnőtt válogatottba, hogy hogyan is csinálják?
Mindenkinek ez a célja, hogy az U21-es válogatottból idővel felkerüljön a felnőtt nemzeti csapathoz. Mondják is, hogy közel van az A válogatott, tedd oda magad, bízz a szerencsédben, hátha aztán a mester, Marco Rossi észreveszi ezt, és meg tudod magad mutatni a felnőttek között is.

Lehetséges, hogy akár egy fiatal fog bekerülni Willi Orbán helyére?
Benne van a pakliban. Sok jó védő van az U21-es válogatottban, a mester ezért nyugodtan választhat innen. Botit régóta ismerem, az MTK-ban együtt játszottunk, és Iyinbor Patrickkal kiegészülve egy jó hármast alkotunk, nagyon jó az összhang közöttünk.

Fiatal korod ellenére már elég sok csapatnál voltál. Melyiktől mit vittél magaddal eddig? Jászboldogháza, Zagyvarékas, Szolnok, MTK, SPAL, Győr voltak az eddigi állomáshelyeid a DAC előtt.
Fiatal koromban szerettem, élveztem a focit, aztán jött egy nagy ugrás, amikor egy kis faluból Pestre kerültem, az MTK-ba. Magamat adtam, jól ment. Aztán adódott egy olyan lehetőség, hogy Olaszországba igazoljak.

Mivel védő vagyok, arra gondoltam, Olaszország a legjobb hely. Kimentem, és ott megtanultam védekezni. Aztán azért jöttem haza, hogy kipróbáljam magam a felnőtt futballban, és most már teljesen úgy érzem, hogy meg tudom állni a helyem a felnőttek között is.

Az olaszoktól hogy jöttél el, lehet visszaút?
Amikor eljöttem, kiesett a csapat a Serie C-be, oda már nem szeretnék visszamenni, ha nem jutnak fel. De Olaszorszában a Serie A-ba, B-be nagyon szívesen visszamennék.

Most a DAC-ban egyre több lehetőséget kapsz, hogy érezted magad a pályán az eddigi meccseken?
Hosszú kihagyás, sérülés után tértem vissza. Rég játszottam 90 percet, hozzá kellett szoknom, de a csapattársakkal jól megértettem magam, jól ment a játék is. Már csak az a cél, hogy bennmaradjak a csapatban, és minél több meccset megnyerjünk.

Hogy sikerült bennragadnod a csapatban?
Szerencse kellett hozzá, mert megsérültek a védők, de Adrián Gul’a mester lehetőséget adott. Azt mondta, megálltam a helyem, ezért bennmaradok.

Csinger Márk, DAC, U21-es válogatott, Fotó: dac1904.sk
Fotó: dac1904.sk

Kalmár Zsolt távozása hogyan érintett? Egyáltalán, lehet tudni, miért távozott?
Mindenkit meglepett, jó embernek, jó gyereknek, barátságosnak tartom, jól éreztem magam mellette. Úgy egyeztek meg a DAC-cal, hogy elmegy, ennyit tudok én is, nem nagyon faggattam, ha nem akarja, akkor ne mondja el, ezért inkább hagytam.

Tudnál-e mesélni a DAC-szurkolókról, milyen volt az első meccsed, amelyen játszottál?
Ennyi ember előtt nem sokszor játszottam még.

Szeretik a csapatot, a klubot, kitartóan szurkolnak, ennél többet nem is lehet kérni tőlük. Mindent megtesznek, mi pedig a pályán próbálunk mindent megtenni. Elképesztő a szeretetük.

A DAC most csak ötödik a bajnokságban, de a Slovan is kétszer botlott már. Mit hozhat az idei szezon?
Mindenkinek megvan az esélye, hogy megnyerje a bajnokságot, mindenki odateszi magát. Bízunk a legjobbakban, hogy idén ez nekünk fog összejönni.

A legutóbbi két vereség okait sikerült kideríteni?
Nem voltunk ott csapatként, nem tudom, mi történhetett. Próbáljuk összeszedni magunkat, és megnyerni a Slovan elleni mérkőzést.

Miről dönthet a közelgő DAC-Slovan?
Mindenről. A szurkolókat is meg tudjuk nyerni, mert a két vereségnek nem örültek, mint ahogy mi sem. De most, egy Slovan elleni győzelemmel ki tudnánk engesztelni őket. Mindig telt ház van a DAC Slovan elleni meccsein, és óriási lenne egy telt házas rangadón játszani, csak tegyen be a mester.

Te hogy láttad a tavalyi bajnokságot? Világi Oszkár klubtulajdonos azt mondta az M1 televíziónak: „Csak egyszer lehet ellopni a bajnoki címet. A munka mindig meghozza az eredményt, egyszer majd eljön, de eljön!”
Azt lehet kicsit érezni, hogy a DAC ellen vannak. De ha megnyerünk minden meccset, akkor nem tudnak a DAC ellen lenni, ez pedig rajtunk múlik, hogy mennyire tesszük oda magunkat.

Schäfer András a Bundesligába igazolt a DAC-tól. Te szíved szerint melyik ligát céloznád meg majd később?
Én is topligában szeretnék játszani, de meglátjuk, hogy mennyit játszok, hogyan játszok. Rajtam múlik teljes egészében, hogy mire viszem.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC