NB2 logó
NB3 logó
FERENCVÁROSI TCFerencvárosKubatov GáborFradiváros

Hosszú Katinka és a kommunizmus: avagy bajnok lesz-e az FTC?

Simon Zoltán - 2017. január 23. hétfõ 13:57
Magyarország – Merjünk kicsik lenni! Na, ebből nem kérnek a Ferencvárosnál…

Megvédi-e a bajnoki címét a Ferencváros, vagy letaszítja a trónról a Videoton, a Honvéd vagy a Vasas?

 

Ez a legfontosabb kérdés jelenleg a magyar labdarúgásban, minden mást elhomályosít. Mindenki ennek tükrében nézi az átigazolási híreket, az edzőmeccsekről készült beszámolókat, a játékosok és az adott csapat teljesítményét az edzőmeccseken. Pedig még abban a stádiumában vagyunk a felkészülési időszaknak, amikor a végeredmények egyelőre nem számítanak. A szurkoló viszont már csak olyan, hogy ez érdekli elsődlegesen.

Ezt csak azért jelzem, mert az egyik spanom egy szombat esti koncerten azt mondta nekem, hogy a Ferencváros még dobogón sem lesz, mert kikapott a Nagymihályitól egy edzőmeccsen. Akkor még nem tudta, mert egész nap dolgozott, hogy Kleinheisler Lászlót leigazolta a Fradi, amikor ezt megmondtam neki, egyből nem lett annyira biztos a kijelentésben, majd felhívtam a figyelmét arra, hogy várjon még egy-két napot, mert az FTC nem fog megállni az átigazolási piacon. Azért nem, mert nemcsak a szurkolói, a játékosai, a szakmai stáb tagjai, hanem a vezetői is bajnokok akarnak lenni. És utóbbiak nem csak az aranyéremről álmodnak, hanem arról, hogy a Fradit a térség, de inkább Európa egyik legimpozánsabb klubjává teszik.

 

A zöld-fehérek vezetői mernek nagyot álmodni.

 

Bár mániákusan követem az eseményeket, foglalkozni utálok a kortárs politikával. Most viszont nem tehetem meg (de csak azért, mert a múltról teszek említést), hogy nem vonok párhuzamot aközött, hogy az FTC vezetői tiszta szívből gyűlölik a kommunizmust. Azt a rendszert, amelyik bele nevelte a magyarba, hogy merjen kicsit álmodni. Csak és kizárólag kicsit. Semmi mást, vagy még azt sem!

 

Lehet kedvelni vagy éppen gyűlölni az FTC elöljáróit, lehet velük egyet érteni, vagy nem, ám egy dolgot nem lehet elvitatni tőlük: olyanok, mint Hosszú Katinka.

 

Katinka a padlón volt pár évvel ezelőtt, de soha nem adta fel az álmát, hogy olimpiai bajnok legyen. Edzésmódszert, szemléletet váltott, talált egy tökéletes edzőt, és megcsinálta. Annak ellenére, hogy csak nagyon kevesen hittek neki és bíztak benne.

Amikor a minap Kubatov Gábor, az FTC elnöke arról beszélt, hogy európai elitklub lehet az egyesületből és beszélt a Fradivárosról, sokan megmosolyogták, hogy őrültségeket álmodik. Ugyanúgy, mint Hosszú Katinkát…

 

Azt nem lehet tudni, hogy meddig jut el a Ferencváros a tervezett úton (hiába olvastam már ezerszer el Nostradamus összes jóslatát, magyar sportklubokról nem jövendölt semmit az öregsrác), de azt igen, hogy az első két lépés a következő: a Fradiváros alapjainak a lefektetése (megtörtént és meg is csinálják), valamint az, hogy a focicsapat megvédje a bajnoki címét.

 

Az átigazolási piacon eddig a Ferencváros a legaktívabb, a zöld-fehérek igazolták a legtöbb és a legjobb játékost. Ez persze nem mindig erény, mert idő kell az újak összeszokásához, meg ahhoz is, hogy egyforma erőállapotba és formába lendüljenek, de a Thomas Doll vezette szakmai stáb az előző bajnoki cím előtti nyáron ugyanilyen elvek és lehetőségek mentén kezdte el a munkát. Akkor megcsinálták.

 

Könnyűnek találom a vádat a Ferencvárossal kapcsolatban, hogy a politika kegyeltje. Mert lehet, hogy az, de ezt a rangot ki kellett, hogy érdemelje a klub. Mondjuk a megalapítása óta az asztalra letett sikereivel, mert mindegyik egyesület előtt ott volt a lehetőség, hogy az ország legnépszerűbb és legeredményesebb klubja legyen. Végül az FTC lett a befutó, és nem állítom, hogy akkor ezzel az én álmaimat is megvalósította a zöld-fehér garnitúra.

Mint ahogyan azt sem mondom, hogy a Fradi lesz végül a bajnok. Tavasszal viszont simán a legjobb lehet, a kérdés csak az, hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy előbb befogja, majd megelőzze a Videoton, Honvéd, Vasas hármast.

 

Ha minőségben nem is, matematikailag biztos, hogy minden idők egyik legnyíltabb, legszorosabb bajnoksága lehet a 2016/17-es. A szünet után a Ferencváros hátrányból startol el.

 

Ugyanúgy, mint Hosszú Katinka pár évvel ezelőtt…

 

(A Vasassal kapcsolatos észrevételeinket erre a linkre kattintva lehet elolvasni. Hamarosan jön a Videoton és a Budapest Honvéd, mert egyik bajnokesélyes sem maradhat ki a sorból.)

Cikk hozzászólások száma: 25

Szólj hozzá Te is!
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
BLOGOK
GEORGE F. HEMINGWAY
Fekete leves
KERINGER ZSOLT
„Rémálom”
TABELLA
1Ferencvárosi TC55
2Videoton FC55
3DVSC37
4Újpest FC37
5Budapest Honvéd36
6Paksi FC35
7Swietelski Haladás30
8DVTK30
9Puskás Akadémia FC30
10Balmaz Kamilla Gyógyfürdő27
11Mezőkövesd Zsóry FC27
12Vasas FC26
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!