nb1.hu

Nyerhet-e BL-t Szoboszlai Angliában? – 10 kérdés, 10 válasz

"Dominikben jelenleg legalább akkora potenciál van, mint Kevin de Bruyne-ben volt 22 évesen."

2021-ben a szaúd-arábiai Public Investment Fund lett a Newcastle United többségi tulajdonosa. A csapat pedig azután, hogy tavaly a kiesés elkerüléséért küzdött, jelenleg harmadik a Premier League-ben, és nagyon jó esélye van arra, hogy Bajnokok Ligája-induló legyen. Ebben az esetben – egybehangzó angliai sajtóhírek szerint – Szoboszlai Dominik Newcastle felé veheti az irányt. Mi várna a csapatra és mi a játékosra? Erről kérdeztük Matthew Watson-Broughtont, a Newcastle United 1969-es VVK-győzelméről angolul és magyarul is könyvet írt sportújságírót, aki Newcastle-ben született, és korábban Budapesten is élt.

Sok-sok átigazolási hír volt már Szoboszlai Dominikkel kapcsolatban, kijelenthető, hogy a Newcastle érdeklődése most több, mint pletyka?
Ha a Newcastle valóban eljut oda, ahol Dominik a leginkább játszani szeretne – ez a Bajnokok Ligája -, akkor ez az átigazolás valóban reális lehet.

A pénz, legyen szó akár 40 millió euró feletti összegről, már nem jelenthet problémát a Newcastle számára, miközben logikus lépés lenne a labdarúgó számára, ha egy ilyen szenvedélyes szurkolótáborral és történelemmel rendelkező, európai vezető bajnokságban szereplő klubban folytatná a karrierjét.

Ráadásul a Szarkák a hírek szerint valóban nagyon szeretnének egy klasszis játékmestert szerződtetni, hírbe hozták a csapatot az angol válogatott és a Leicester középpályásával, James Maddisonnal is.

Elnézve a tulajdonosváltás utáni első nyarukat, a Newcastle látszólag megfontoltabban igazol, mint a XXI. század eddigi újgazdag csapatai. Mennyiben kell máshogy kezelni a klub érdeklődését, mint kellett volna a 10-15 évvel ezelőtti PSG-ét, Manchester Cityét?
Amíg a Newcastle United döntéshozói meg tudják győzni a célpontjaikat a projekt komolyságáról, addig biztos vagyok benne, hogy továbbra is nagy pénzeket fog a klub költeni megfelelő futballistákra. De csak akkor, ha ezek a játékosok beleillenek a Newcastle stratégiájába, illetve Eddie Howe vezetőedzőnek és stábjának a „csapat az első”-filozófiájába. A világsztárokat nem csak a nevük és a marketingpotenciáljuk alapján fogja a klub szerződtetni. Az érkezőknek vállalniuk kell Howe követelményeit, miszerint a csapat sikerét a sajátjuk elé helyezik, hogy a kondíciójuk és a legfontosabb statisztikáik ezt tükrözzék, és hogy olyan pozitivitást mutassanak, amely megnyugtatja és inspirálja a körülöttük lévőket. Ez talán nem a legkönnyebben elfogadható dolog napjaink néhány A-listás sztárja számára, de hamarosan kiderül, hogy készen állnak-e a kihívásra.

Matthew Watson-Broughton: „A 2012-es londoni olimpiáról tudósítottam az UEFA hivatalos weboldalának, dolgoztam a Ferencváros labdarúgócsapatának, és a Spíler TV szakértője voltam egy évig. Több sportkönyvet írtam és fordítottam, mostanában Angliában szabadúszóként dolgozom.”

Dominik édesapja, Szoboszlai Zsolt az NB1.hu-nak korábban azt mondta, a fia álma, hogy BL-t nyerjen. Ezért Lipcséből csakis olyan csapathoz igazolna át, amely ott van Európa legjobb 8-12 együttese között. Szerinted eljuthat idáig a Newcastle?
A Newcastle idővel képes lehet arra, hogy idáig eljusson, mint ahogyan bármelyik klub képes lehet erre, amelyiknek megvannak a megfelelő emberi és pénzügyi forrásai. De jelenleg még nincs kész erre Eddie Howe csapata.

Meglepődnék, ha a BL-győzelem a következő három évben megtörténne. Bár az is igaz, hogy ugyanígy senki sem számított arra, hogy az a csapat, amely tavaly még a kiesés ellen küzdött, ebben a szezonban a top hatban végez majd, most mégis ott van.

Mint mindig, a jövő évi esélyeket nagyban befolyásolja a nyári átigazolások eredményessége.

A pénz rendelkezésre áll, de a sikerekhez szakmailag is a topon kell lenni. Látod a csapatban azt a potenciált, hogy a Newcastle a remek szakmai munkának is köszönhetően Európa legjobbjai közé kerüljön?
Abszolút. Eddie Howe komoly hírnévre tett szert az elmúlt évtizedben, és most még jobb menedzsernek tűnik, mint amilyen akkor volt, amikor a Bournemouth csapatát a negyedik ligából a Premier League-be vezette. Az egyik segédedzője Graham Jones, aki Angliával 2020-ban Eb-döntőbe jutott. Kieran Trippier Newcastle-csapatkapitány gólt szerzett a világbajnoki elődöntőben, és az Atlético Madriddal La Ligát nyert Diego Simeone irányításával. A csapatnak a védelemben, a középpályán és a támadósorban is vb-tapasztalattal rendelkező játékosai vannak (Fabian Schär, Bruno Guimares, Callum Wilson), de olyan, fiatalabb futballisták is akadnak a keretben, akikben megvan a potenciál ahhoz, hogy világklasszissá váljanak. Ilyen például Sven Botman, Joe Willock vagy Alexander Isak. Ha ehhez hozzáadunk még négy-öt olyan játékost, aki készen áll arra, hogy a Newcastle-ben felérjen pályafutása csúcsára, akkor el is értünk oda, hogy a klub bekerüljön Európa 10-15 legjobb klubja közé.

Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan

El tudod képzelni a Newcastle jelenlegi rendszerében Dominikot?
A Newcastle United előretolt, letámadásos stílust alkalmaz, amelyhez rendkívül sok erőre van szükség az egész csapattól, amely nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a labdát az ellenfél kapujától minél közelebb megszerezze. Dominik számára döntő fontosságú, hogy a támadásban alkalmazni tudja a villámgyors, egyérintéses játékstílust, amely célja, hogy a szervező középpályás a bal- és a jobbszélre is kiterjessze a támadást, hogy aztán a szélről a védelem mögé és a kapu felé berobbanó szélső támadók helyzetbe kerülhessenek. Összefoglalva, komoly lehetőségük van a technikás, egyérintős játékban penge irányítónak, hogy a támadóharcban gólhelyzetet alakítsanak ki.

A képességei, az erősségei megfelelőek-e a Premier League-hez? Mi az, amiben még fejlődnie kellene Angliához Dominiknek?
A Premier League minden egyes klubjánál, így minden mérkőzésen rendkívüli a verseny, a fizikai elvárások elképesztőek, és mindenhol óriási a nyomás. Dominik ezt biztosan tudja, hiszen ez nem titok az angol futballról. De biztosan készül arra, hogy egyszer majd az angol bajnokságban szerepelhessen, éppen ezért biztos vagyok abban, hogy képes megbirkózni az elvárásokkal. Reményeim szerint a futómennyisége még mindig kiemelkedő, hiszen Angliában minden erejére és tökéletes állóképességre lesz szüksége. A Premier League elképesztően intenzív, ahol senkinek sincsen egy másodpercnyi ideje sem pihenni.

Hogyan jönne ki a szurkolókkal? Mennyire szeretik az olyan technikás játékosokat, mint ő?
A drukkerek az előző 30 évben rajongtak az olyan támadó középpályásokért, mint David Ginola, Tino Asprilla, Peter Beardsley, Emre, Yohan Cabaye vagy Hatem Ben Arfa. Kell-e többet mondanom? Amíg Dominik azt mutatja a szurkolóknak, hogy mennyire fontos számára a klub, és mindezt pozitív hozzáállással teszi, és közben sokat fut, nyomást gyakorol az ellenfélre és a kaput veszélyben tartja, akkor a szurkolók az ő oldalán lesznek.

Te személy szerint örülnél, ha Szoboszlai a Newcastle-be igazolna?
Magyar-angol kettős állampolgárként mindig is reméltem, hogy újabb magyar csatlakozik szülővárosom klubjához Angliában, amióta Kádár Tomi több mint tíz éve elhagyta a csapatot.

Dominik itt kiemelkedő sikereket érhetne el. Egy klub és egy egész földrajzi régió legendája lehetne, és megnyerhetné a Newcastle első komoly trófeáját a szurkolók nagy örömére, akikkel egy fantasztikus élményt élhetne át.

A Newcastle 1927 óta nem tudott bajnok lenni, sőt az egyetlen nagy európai trófeája, az 1969-es Vásárvárosok Kupája óta semmit nem tudott nyerni. Szoboszlai ezzel maradandót alkothatna és futballtörténelmet írhatna a Newcastle többi tagjával együtt.

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Mennyiben különbözik egy 10-es játékos szerepe a Bundesligában és a Premier League-ben?
Nem igazán nézek elég Bundesligát ahhoz, hogy erre válaszolni tudjak. De egy dolgot ki kell emelni, egy Premier League-klubban már nincsen luxus, így minden játékosnak, még a 10-esnek is ki kell vennie a részét a védekezésből. De biztos vagyok abban, hogy ezt Dominik is tudja, hiszen ez a legtöbb elitcsapatnál is így van manapság. Amikor láttam őt játszani Magyarországon – egészen az U17-es szint óta -, úgy vettem észre, hogy ez egy olyan területe a játékának, amelyben évről évre fejlődött. Így biztos vagyok benne, hogy megfelelne Angliában a követelményeknek, hiszen nagyon ambiciózus és motivált embernek tűnik, aki nagyon magasra teszi a lécet, és olyan keményen dolgozik a céljai eléréséért, amennyire csak szükséges.

Szoboszlai kedvenc játékosa Kevin de Bruyne, sőt a sajtó hasonlította is hozzá a sok gólpassza miatt. Szerinted eljuthat arra a szintre?
Természetesen. Miért ne? Dominik már annyi mindent elért, és ne feledjük, Kevinnek is elég sok időbe telt, mire felért a csúcsra. Kevin még mindig hajt arra, hogy valóra váltsa az egyik legnagyobb álmát, a Bajnokok Ligája-győzelmet, szóval sok közös van bennük. Nem tartom irreálisnak, hogy kijelentsem, Dominikben jelenleg legalább akkora potenciál van a nemzetközi futballban való érvényesülésre, mint Kevinben volt 22 évesen.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek