nb1.hu

Mihez kezdenek a „megroggyant újpesti öltözővel”?

Három újpesti kedvencet kérdeztünk a tulajdonosváltásról. Duchâtelet osztályzatot kapott a munkájára.

Kedden eldőlt, hogy a MOL-csoport leányvállalata révén új tulajdonosa lesz az Újpest FC-nek, így a klubot 2011 ősze óta birtokló belga Roderick Duchâtelet hamarosan végleg távozik Magyarországról (részletek keretes írásunkban). A csapat szurkolói már régóta várják, hogy változás történjek kedvenc csapatuk élén, amely legutóbb 26 éve nyert bajnokságot, jelenleg pedig mindössze kilencedik a tabellán, hat pontra az élvonalbeli búcsút jelentő 11. helytől. Kedden a Debrecentől kaptak ki a lila-fehérek 2-1-ra hazai pályán, így hiába az új tulajdonos aláírt szerződése, a klubot sokan féltik a kieséstől.

Az NB1.hu a korábbi vezetőedző Mészöly Géza mellett az Újpest FC legendáját, a 355 mérkőzésen 94 gólig jutott, a csapat kispadján szintén megfordult Nagy Lászlót, illetve az 1998-as bajnokcsapat oszlopos tagját, Pető Tamást kérdezte a történtekről.

Mi jut eszedbe elsőként a bejelentett tulajdonosváltásról?

Mészöly Géza: Nagyon régóta várják már ezt az újpesti szimpatizánsok. Kedden ott voltunk a mérkőzésen, és a szurkolók nagyon örülnek a hírnek. De mindenki izgul a csapatért, hogy megmaradjon az első osztályú tagság a következő évre is. Az új tulajdonos nem egyből érkezik, ez egy kissé nehezebbé teszi az egészet, ahogyan olvassuk, ki kell várnunk áprilist a végleges váltásig. Szóval, nem olyan egyszerű, hogy a váltás megtörténjen, és azonnal belépjen az új tulajdonos, de mindenképpen pozitívumnak tartom a változásokat. Régóta mondom, a Ferencváros számára is nagyon fontos, hogy egy hasonló kaliberű, erős Újpest legyen az ellenfele a magyar bajnokságban, hogy mindkét csapat még jobban tudjon teljesíteni. Most a Fradi, később pedig majd az Újpest is – reményeink szerint – a nemzetközi porondon is.

Pető Tamás: Végre elindul egy olyan folyamat a klubnál, amely visszahelyezi az Újpestet oda, ahová tartozna – az elitbe. A csapatnak ugyanis a múltja és a tradíciója miatt ott kell lennie. Bár ez nem megy egyik pillanatról a másikra, remélhetőleg a tulajdonosváltással elérkezett az idő, hogy alapos, jól átgondolt stratégiával ez a visszatérés megvalósuljon.

Nagy László: Remélhetőleg ismét egy jó Újpestet fogunk látni. A közönségnek, a kerületnek, sőt az NB I-nek is szüksége van erre, ez egyértelmű. Hosszú ideje gyenge teljesítményt nyújt a csapat, ilyet már nagyon régen láttunk. Ennek ellenére Roderick Duchâtelet úr tette a dolgát, hiszen benntartotta az NB I-ben a csapatot, de ez erre volt elegendő. Nem akart többet áldozni. Most remélhetőleg megfelelő játékosok érkeznek és megfelelő szakmai stáb kerül a csapat élére. De nemcsak az edzői pozícióra gondolok, hanem akár a szakosztályvezetőére, a játékosmegfigyelőére, akik egy normális helyen mindig jól működnek.

Az újpesti Mészöly Géza (b) és csapattársa, Szlezák Zoltán (j), közöttük Dzurják József (b2) és a gólszerző Szokolai László (j2) a Ferencváros – Újpest öregfiúk mérkőzésen, 2014-ben (Fotó: MTI)

Biztos vagy benne, hogy végre fogják hajtani a tulajdonosváltást? Legutóbb ugyanis a drukkereknek csalódniuk kellett.

Mészöly Géza: Ezt (hogy ne történjen átadás-átvétel) az új tulajdonos egyszerűen nem tudja megtenni, ezért most egyáltalán nem félek. Egy olyan elismert cég érkezik, amelyik nemcsak Magyarországon, de nemzetközi színtéren is nagyon erős.

Pető Tamás: Ezt csak azok az emberek tudják, akik ezeket a szerződéseket megkötötték. A MOL egy elég biztos pont lehet, nem gondolom, hogy ez másképp alakulhatna. Elég komoly befektetőről van szó, ezért végbe fog menni ez a folyamat.

Nagy László: Hát ez az! Azért is kérdeztem, hogy most már tudjuk, hogy ki az új tulajdonos? Mert egyelőre ezt csak halljuk, hogy váltás lesz. Ezt mondta a jelenlegi tulajdonos is, hogy megegyeztek, de én nem hallottam semmit arról, hogy egy megfelelő összeget elfogadott volna a klub, vagy hogy ki is pontosan az új tulajdonos. Jó lenne, ha ez napokon belül eldőlne, mert játékost már csak pár napig lehet igazolni. Ha nem erősít a csapat, nagyon kevés esély van arra, hogy jobb legyen. Az idei év már úgyis elment, sokkal többet már nem lehet tenni, csak annyit, hogy a csapat bent maradjon, és aztán el kell kezdeni építeni a jövőt.

Practical VLS Veszprém foci Pető Tamás
Pető Tamás jelenleg a Practical VLS Veszprém vezetőedzője (Forrás: veszpremifoci.hu)

A leköszönő tulajdonos munkáját 10-es listán hogyan értékelnéd?

Mészöly Géza: Mindenképpen pozitív az összkép, ezért 7-esre értékelném. Kiemelném Tajti Matyi megvételét, aki remek igazolásna bizonyult. Egyébként mindig az hibázik, aki ott van, legyen ez az edző vagy éppen a tulajdonos.

Pető Tamás: Osztályzatot nem adnék, mert nem szeretek így értékelni. De ami biztos, hogy ő a saját pénzét rakta bele, és a csődtől mentette meg az Újpestet, ezért Roderick Duchâtelet minden tiszteletet megérdemel.

Nagy László: Minden elismerésem az övé, hogy életben tartotta a csapatot. De ezzel csak ide lehet eljutni, ezért azt mondom: 5-ös.

Az új tulajdonos helyében mi lenne az első lépésed a klub élén?

Mészöly Géza: Egyértelmű, hogy a csapatot megerősíteném, felszabadítanám, és olyan emberekkel tűzdelném tele – legyen szó játékosról vagy éppen a szakmai stábról -, akik új színt tudnak varázsolni a csapat életébe.

Pető Tamás: Nagyon sok mindent meg kellene változtatnunk, legfőképpen a filozófiát a játékosokkal kapcsolatban. Sok magyar fiatalnak kellene lehetőséget adni, az Újpest ugyanis mindig arról volt híres, hogy a sajátjaival ért el sikereket. Ez mozgatta meg az embereket. Vissza kellene hozni azt a hitet és lelkesedést, ami ezt a klubot jellemezte mindig is.

Nagy László: A csapatot megerősíteném, megfelelő szakmai stábot raknék mellé, és aztán felépíteném az egész klubot úgy, ahogy kell. Egy olyan szakosztályt hoznék létre, ahol mindenkinek megvan a feladata, és azért felel. Tudom, hogy öreg vagyok, és a mi szavunk már semmi, de én az idősebb játékosokat – úgy, mint a Bayern Münchennél – odavenném, és a véleményüket mindig kikérném. Nem kell elfogadni, de meg kell hallgatni őket is.

Nagy László gólt szerez az Újpesti Dózsa – SL Benfica BEK-mérkőzésen, a Megyeri úti stadionban. Az 1975 novemberi mérkőzést az Újpest nyerte 3-1-re (MTI-fotó: Kovács Gyula)

Bennmarad a csapat?

Mészöly Géza: Persze, ez nem volt kérdés eddig sem. Volt már ilyen helyzetben a csapat, és a potenciál megvan benne már ebben az összetételben is, hogy megmaradjon az első osztályú tagság jövőre is.

Pető Tamás: A keddi mérkőzés után ezt nagyon nehéz megmondani. Ha nem történik sürgősen frissítés a játékoskeretben, gondok lehetnek. És nemcsak egy-két játékosnak kellene érkeznie, 5-6, vagy inkább 7 olyan futballistának, akik azonnal bevethetők. Mert én nem látom, hogy a csapat így, ebben a formában benn tudna maradni.

Nagy László: Bent fog maradni az Újpest, ha összekapják magukat a játékosok. De én nem értem a profi játékosokat. Teljesen mindegy, ki ül a kispadon, a maximumot kell kiadni mindegyik mérkőzésen. Ha ezt kihozzák magukból a játékosok, akkor simán tudnak mérkőzést nyerni. (Nebojsa) Vignjevics úr is említette, hogy az első pár fordulóban a harmadik helyen is álltak. Hogy a fenébe csinálták akkor? Valami megroggyant az öltözőben a játékosok között, ezt kellene felmérni. Hogy mi történt, és ezt mi okozta, azt én innen megmondani nem tudom.

Az Újpest 1885 Futball Kft. megállapodást kötött a MOL Vagyonkezelő Zrt.-vel, melynek értelmében a MOL-csoport leányvállalata többségi tulajdont szerez a labdarúgóklubot üzemeltető cégben – jelentette kedden az MTI. „A tranzakció lezárása és a tényleges tulajdonosváltás várhatóan 2024 április végével történik meg. A MOL célja, hogy kiszámítható tulajdonosként hosszú távon biztosítson támogatást az Újpest FC részére annak érdekében, hogy a klub híres múltjához méltó jövőt építhessen a folyamatosan fejlődő magyar labdarúgásban” – írta közleményében kedden délután az olajipari vállalat, mely hozzátette: ezzel az üzlettel „új távlatok, erőforrások és lehetőségek nyílhatnak meg a klub előtt, ami az építkezés és a sikerek egyik alapja”.

A közlemény emlékeztetett rá, hogy a MOL az egyik legnagyobb támogatója a magyar labdarúgásnak, kiemelt partnere a magyar szövetségnek (MLSZ) és a férfi válogatottnak. A MOL 2020 óta a MOL Magyar Kupa névadó szponzora, és támogatóként határon túl is segíti az ACS Sepsi OSK Sepsiszentgyörgy, az FC DAC 1904, a Topolyai SC és az NK Osijek építkezését. A vállalat szerint az egész magyar futball hasznára válhat az, hogy tulajdonosként többet tehet az Újpest FC sikereiért

„Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az elkötelezett szakmai munka és a megfelelő fejlesztések és befektetések eredményekhez vezethetnek a magyar futballban. A labdarúgás csodája, hogy több millió embert képes megmozgatni. A MOL számára ez lehetőséget teremt a sport népszerűsítésében, az utánpótlás tudatos építésében és a közösség formálásában. Hiszünk abban, hogy az erős versenyszellemünk, a tudatos és transzparens üzleti gondolkodásunk hosszú távon minden vállalkozásunkban eredményeket termelt, és ezt ebben az esetben sem gondoljuk másképp. Egy erős Újpest csak tovább erősítheti a magyar focit” – idézte a közlemény Ratatics Pétert, a MOL Lakossági Szolgáltatásokat irányító vezetőjét, aki a MOL-csoportot fogja képviselni az Újpest Football Clubban.

A klubot 2011 őszétől a belga Roderick Duchâtelet birtokolta, aki több mint 12 éve csaknem 95 százalékos tulajdonrészt vásárolt meg az egyesületet addig működtető City Budapest Zrt-től. A lila-fehérek azóta háromszor nyertek Magyar Kupát, egyszer Szuperkupát és egyszer voltak bajnoki bronzérmesek. Ugyanakkor a csapat értékesítése évek óta napirenden volt, 2021 májusában már született megállapodás a klub eladásáról, 2022 júliusában viszont Duchâtelet jelezte, a vevő a határidőig nem fizette ki a vételárat, így az üzlet meghiúsult.

Négyszeres bajnok védővel erősített az Újpest

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC