nb1.hu

Miért esett szét a Zalaegerszeg? – interjú Mocsi Attilával

A korábbi válogatott kerettag hátvédnek hetente kétszer a vb-ezüstérmes William Gallas ad tanácsokat.

Mocsi Attilára tavaly szeptemberben Marco Rossi is felfigyelt, a Zalaegerszeg védője azonban most úgy érzi, a bajnokikon nincs olyan formában, hogy komoly esélye legyen bekerülni a válogatott keretbe. Pedig remekelt az Union Berlin elleni és a többi, jobbára megnyert felkészülési mérkőzésen, majd olyan jól játszott az Eszék elleni EKL-meccsen, hogy a horvátok le is szerették volna igazolni. Most azonban a ZTE-hez hasonlóan a 23 éves védő is kisebb gödörbe került, amelyből az Újpest, majd a Fradi elleni meccseken elért jó eredményekkel szeretne kilábalni.

Hogy sikerültek a hét első edzései, vért ittatok, vagy melankolikus a hangulat csapatnál a DVTK elleni, 3-1-es hazai vereség után?
Az első edzések kissé szomorkásak voltak, de a main már volt egy kis tűz bennünk, úgyhogy rendben leszünk az Újpest ellen, biztos vagyok benne. Senki nem akar veszíteni!

Magyar Kupa-győzelem, siker az Union Berlin ellen, mostanság bukdácsolás a bajnokságban. Melyik a ZTE igazi arca?
Most is változó, mint tavaly. Jó játék, nagy győzelmek után is volt, hogy nem várt vereség következett, és ez az idén is jellemző volt ránk eddig. Az Union ellen nagyon jó játékkal nyertünk, de ide vehetem az Eszék elleni mérkőzést is, amelyen maximálisan helytálltunk, sőt, voltak olyan periódusok is, amikor föléjük kerekedtünk (a horvát csapat 3-1-es összesítéssel jutott tovább – a szerk.). Az NB I-ben viszont eddig sovány teljesítményt nyújtottunk, az MTK ellen is nagyon rossz játékkal nyertünk, ezt ki kell mondani, mert mindig őszintének kell lennünk magunkkal. Most Debrecenben a játék képe alapján nem érdemeltünk vereséget, ez az egy még bele is férne, de az itthoni két vereség semmiképpen nem elfogadható.

A felkészülés alatt hatból négy győzelmet aratott a csapat. Mi változik meg egy tétmeccsen?
Nagyon jól sikerültek a felkészülési meccseink, erős csapatok ellen teljesen már arcát mutatta a ZTE.

Minden tétmeccsen hasonlóan is kezdtünk, de nem jött a gól, amikor pedig gólt kaptunk, összeestünk mentálisan. Amikor gólt kapunk, nem szabad összeesni, hanem még nagyobb odaadással és lendülettel kell játszani. Ebben az esetben sikeresek lehetnénk.

Rád mi a jellemző, hogy téged bátorítanak, vagy te bátorítasz egy bekapott gól után?
Én szoktam inkább bátorítani. De semmiképpen nem vagyok megelégedve a saját teljesítményemmel a bajnoki meccseken. Ez is egy érdekes téma, mert az Union és az Eszék ellen jól tudok játszani, a Kisvárda és az MTK ellen nem. Mindez azt jelentheti, hogy nekem is a mentális felkészültségre kell még nagyobb hangsúlyt fektetnem.

Ilyenkor van kihez fordulni a klubnál?
Boér Gábor vezetőedző ebben nagy segítséget ad, és nagyon sokat beszél velünk. Ez pedig hosszú távon ki fog fizetődni.

A 3-1-es Diósgyőr elleni vereség után a vezetőedző azt mondta: „Nem is értem, miért esünk szét így egy-egy nehezebb periódusban.” Beszéltetek ennek a szétesésnek a lehetséges okairól?
Tudjuk, hogy nehezen rúgjuk be a helyzeteinket, de kell egy meccs, ahol ez megfordul. Utána egyenesbe fogunk jönni.

Bár azt mondtad, az Eszék ellen nem volt rossz a csapat, egy 91. percben bekapott gólnak mindig lehetnek negatív következményei. A visszavágót mennyire befolyásolta?
Nyílt párharc kerekedett a két csapat között, semmi nem volt veszve az első meccs után. De itthon az első bekapott gól miatt mégiscsak fájó volt a kinti 1-0, mert ha az első meccs 0-0, akkor nem kell a visszavágón ennyire kinyílnunk. Ami után jött a második eszéki gól. Ezen kell javítanunk, hogy fel tudjunk állni, és ki tudjuk egymást segíteni az ilyen helyzetekben.

Utána épp az Eszék érdeklődött irántad. Hogyan fogadtad?
Mindig jó érzés egy játékosnak, hogy ha nagyobb klubok, külföldi csapatok érdeklődnek iránta. De amíg nincs konkrétum, addig különösebben nem érdemes foglalkozni vele.

Tavasszal megtiltották a festett hajat és kötelezték a fekete cipőt a csapatnál, bár később finomított a klub a bejelentésen. Neked újra szőke lett a hajad, mi történt?
Nincs különösebb jelentősége, a nyári szünetre kiszőkíttettem, de most már hamarosan visszanő az eredeti hajam.

A fekete cipő nem elvárás azóta sem?

Akkor egy rossz periódusban volt a csapat, a tulajdonos úr hozott egy döntést, ami inkább célzás volt, hogy ne a külsőségekre, hanem a futball mentális részére és a pályán nyújtott teljesítményünkre tegyünk több hangsúlyt. Ezek után sikerült megnyernünk a Magyar Kupát, így mindenki megbékélt.

Most milyen színű a cipőd?
Fehér-kék az egyik, a másik fehér-fekete.

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

A franciák legendája, William Gallas a ZTE-nél dolgozik. Mi az, amit tanulni lehet tőle?
Kedden és csütörtökön jár az edzéseinkre, és külön videókat készít a játékosoknak, a védők mozgását ellenőrzi.

Óriási segítség Gallas jelenléte. Ő is ugyanúgy látja a helyzetemet, mint én: a felkészülési meccseken jól játszottam, stabil voltam, ahhoz képest most mentálisan visszaestem. Nagyon sokat videózunk vele, elemezzük a hibáimat, bár szerencsére most nem volt sok ebből. De az apró részletekre is odafigyel, ami hosszú távon biztos, hogy az előnyömre fog válni.

Ő is belső védő volt, így jól látja a helyzetemet, nagyon nyitott, és nagyon sokat tud segíteni, mert bele tudja élni magát a helyembe a pályán.

Védőként ki a példaképed?
Talán Milan Skriniart mondanám, aki a Milantól a PSG-hez igazolt. Bár ő nem felvidéki, mint én, de szlovák labdarúgóként nagyon magasra sikerült eljutnia. De mondhatnám Juhász Rolit is, ő volt az, aki Fehérvárra hívott. Három évig fogta a kezemet, mindenben segített, ő is egy óriási példaképem. Willi Orbánt szintén sokra tartom, a válogatottban jó volt közelről látni, hogy milyen minőséget képvisel.

Gondolom, az álmaid között van, hogy Willi Orbán mellett szerepelj a válogatottban.
Igen, de ehhez a bajnoki meccseken előre kell lépnem játékban, hogy újra a keret tagja legyek.

Most akkor nem is vagy annyira bizakodó, hogy tavaly szeptember után újra benne leszel a névsorban a következő kerethirdetéskor?
Nagyon örülnék, ha újra kerettag lennék, és jó tenne az önbizalmamnak is, de nem fog meglepetésként érni, ha nem hív be a kapitány.

Mire számítasz az Újpest elleni, szombat esti bajnokitól?
Már nagyon régen, több mint másfél évtizede nem nyert a Zete Újpesten, jó lenne megszakítani ezt a sorozatot. Egy a fontos, hogy pontot vagy pontokat szerezzünk Újpesten.

3-2, 1-1, 4-0, azaz hét pontot szerzett a legutóbbi három újpesti meccsen ellenetek a hazai csapat. Aláírnád a döntetlent?
Meccs közben lehet, másképp fogom gondolni, de most, a mérkőzés előtt nem írnám alá.

Utána pedig a Fradit fogadjátok, idén márciusban, hazai pályán sikerült győznötök a címvédő ellen. Most is sikerülhet?
A Fradi ellen mindig jó meccseket játszunk.

Tavaly is jellemző volt ránk, hogy amikor igazán éles meccs következett – legyen szó a kupáról, vagy amikor a kiesés szele meglegyintett minket -, akkor mindig olyan jó játékkal rukkoltunk elő, hogy nem is volt kérdés, ki fog győzni. Az ilyen meccsen bemutatott kulcsmomentumokat kellene átmentenünk az összes mérkőzésre.

Nem feltartott kézzel várjuk majd a Fradit, bízom benne, hogy az európai kupában tovább menetelnek, és így frissességben mi leszünk jobbak.

Tudod-e már ilyenkor, hogy ki lesz a rád bízott ember a két fővárosi csapat elleni meccsen?
Természetesen nézem a bajnokikat, így látom, kik játszanak azokon a helyeken, ahol én védekezem. De én ugyanúgy készülök, és csak az a fontos, hogy én rendben legyek, hiszen akkor teljesen mindegy, ki a csatár az ellenfélnél.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC